Szia Margit,
már elolvastam, csak a sütés után :) Holnap veszek friss élesztőt, és kipróbálom azzal. Eddig kefírt egyikbe sem tettem.
A gép 600-1100 g kenyeret tud készíteni, én anyagtakarékosságből eddig kicsiket készítettem.
A kislányodnak jobbulást kívánok, remélem hamar rendbe jön.
Örülök, hogy hétvégén finomakat sütöttél, remélem az intelligens krémes is jól sikerül, majd, ha hozzájutsz. Te is kínzod magad rendesen, ilyeneket csinálsz, Te meg csak nézheted
Bizony nem Te vagy az első, de vígasztaljon, hogy lehet, még olyan időszak, amikor Te fogsz tudni másoknak segíteni :-))
Elsőre, ha javasolhatom, olvasd el a bal oldalon a kezdőkenek szóló összefoglalót, abban javasolok, egy kezdő kenyeret is. Érdemes azzal próbálkozni, majd annak a készítését és az eredményét, ha elmeséled, akkor tudok a továbbiakban segíteni. Ez a legtöbbször bevált teljesen első kenyérnek is.
Sziasztok,
biztosan ezredszer teszem fel a kérdést: mi lehet az oka, hogy nem sikerülnek a kenyereim? Nyáron vettünk egy tescogazdaságos :) kenyérsütőgépet. Szerintem technikailag semmi gond nincs vele, rendesen melegít, lelkiismeretesen dagaszt, rá nem fognám a sikertelenséget. A kapott kis mérőedényekkel mérem ki a hozzávalókat, mégsem sikerül laza szerkezetű kenyérkéket sütnöm, mindegyik tömör, lapos. Próbáltam már sima fehér kenyeret, teljes kiőrlésüt, kevert liszteset, mégsem jött össze. Tény, hogy mindig száraz élesztővel dolgoztam, de tudom, hogy másoknál ezzel is működik. A sok kudarc után félretettem a gépet, tegnap elővettem megint, de újfent egy töpörödött nehéz veknit sikerült "alkotni", aminek az íze is épphogy közepes. Megvajazva meg lehet enni, de ízre még a tartós kenyér is jobb. Ti hogy lendültetek át a holtponton? Annyira szeretnék mindenfélét sütni, főleg hogy nemsokára jön a baba, nem is szeretnék "bolti" pékárut enni. De így csak az alapanyag megy örökké kárba.
Köszönöm előre is mindenkinek, akinek van valami jótanácsa.
Gréti
Néhány órával ezelőtt bekukkantottam, de egyszerűen nem tudtoam írni, aztán el is kellett mennem. Most tudtam visszajönni, még most kel a tésztám is, amiből reggeli lesz a gyerekeknek.
Rögtön válaszolok mindenkinek, és sajnálom, hogy nem tudtam délután köztetek lenni.
Szia Margitka ! Barátnőim kérdezték, hogy honnan tudok ennyi kelttészta recit és elmeséltem Margitka az oldaladat. Egyik barátnőmnek el is küldtem mailben a perec recit, emrt azt szeretne sütni. Neki is ugyanolyan Nethaus gépe van mint Nekem, De Ők eddig csak kenyeret és kalácsot sütögettek. De ma már kétszer is kérte a baconos tekercs recijét.Lehet, hgoy megfertőztem. Egy másik barátnőm pedig már kb. 1 hete olvasgatja a fogyis fórumot a jó ötleteket próbálja ellesni. Még egyszer köszönöm a sok-sok segítségedet, mellyel nagy mértékben hozzájárultál a sikeres sütögetéseimhez. Üdv.Julika
Utána következett az édes kelttészta. Sárgabarackos tekercset csináltam egy könyvből kinézett reci alapján, persze Margitkától ehhez is kaptam tanácsokat, segítséget. Ennek nagyon finom a tésztája, gyerekkormombane ttem ilyen ízű kalácsot vidéken a nagymamámnál. Csak legközelebb egy kicsit valahogy szavtosabbra kellene csinálni a tölteléket. Recit majd beírom a helyére. Képeket küldök Margitkának e-mailben. Üdv.Julika
Sziasztok ! Szombaton főztem, sütöttem, emrt vendégség volt nálunk. A kaja egy Sthal Judit féle Stroganov csirke volt spagettivel és készítettem egy wokos Ázsiai mogyorós rostélyos nevű ételt, melyet rizszsel tálaltam,ez is Stahlos reci. A wokos kaja recijét beírom majd a receptek közé. Nagyon finom lett mindkettő. Utána következett a sütés.Előszor egy Mennyei csokoládétrtát sütöttem Stahl módjára. Na itt igazán elszomorodtam és azon gondolkoztam, hogy folytassam-e aznap asütést, emrt ne tudjátok emg a formája milyen lett. Szétrepedt, összeesett. Utána következtek a kelttészták,ehhez Margitkától kaptam nagyon sok segítséget és ötletet hosszas e-mail-ez és útján. Előre mondhatom nagyon nagy sikere volt. Elöször is a virslis buci tésztájából kétfélét sütöttem egy bazsalikomszószos tekercset bacon szalonnába tekerve és Kartika Sörkiflijéből vettem a tölteléket. A baconos tölteléke: 2 kis konzerv paradicsompürét egy nagyon pici olivaolajon lepirítottam majd kis vizzel felöntöttem, sóval, borssal, morzsolt bazsalikommal és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítettem. Jó sűrű lett.Nagyon féltem, mert persze a törött borsot addig rakosgattam bele míg csípős nem lett a szósz, de a tészta elvette erejét. Kartika féle tölteléket emgvariáltam: egy kis tubus sajtkrémeb tettem sót, borsot, belereszeltem egy kis vöröshagymát és kicsi kockára vágott gépsonkát és reszelt füstölt sajtot tettem bele. A baconosnél a kinyújtott tésztát megkentem a szósszal, emgszórtam reszelt sajttal, feltekrtem, felszeleteltem majd lazán betekertem bacon szalonnába és kivajazott muffinformába tettem. Megkentem vizezett tojássárgájával és a felét megszórtam sajttal.Ezeket mikor már a tésztája megsült, kiraktam egy tepsire, hogy a szalonna is átsüljön egy kicsit és pár percre visszadugtam a sütöbe. A Kartika féle töltelékessel ugyanúgy jártam el. Nagyon angy sikere volt mindkettőnek. Főleg a baconos fogyott el elsőre. Talán én nem is ettem belőle csak egy falatot loptam a páromtól.
Margitka! Olvastam az emailt is, ott is válaszolok.Sajnos ebben tényleg nem tudok segíteni, mármint a cukor kiváltásban. Azt tudom, hogy a gyüm. cukrot már kiprobáltad. Milyen? azzal nem lehet helyettesíteni? Vettem én is, de még nem probáltam. Igazán én sem eszem édesen, és én is el szoktam a cukorból néha sporolni valamennyit. De ezek a muffinok (a tökös, a mákos..) egyik sem édes olyan édes recept. (legalább is mikor eszed)
Én néha használom a glukonon nevű édesítőszert.Biztos ismered, olyan mint a porcukor. Gondolom ez ua. tartást ad a tésztáknak mint a cukor. Van aki azt mondja, hogy mellékíze van! Én rém finnyás vagyok, és pl. a kis édesítő tablettákat sem szeretem (annak érzek mellékizt) de ennek nem. Süteménybe jó. A van. cukrot elhagyhatod, (mi szeretjük) mert izesités miatt van benne, és arra az aroma is nagyon jó.
Igen nekem is ua. a bajom a mufinnokkal, nem jövök rá mikor mi és mennyi. Igy betartom amit irtam szabályt ( józan ész határain belül). Volt olyan ami nem izlett és volt olyan amit egy héten belül kétszer is kellett sütnöm.
Nem tul sok a te receptedbe pl. a gyümölcs? (a többi arányához képest) tudod a piskotákat az is lehuzza, főleg ha nincs belisztezve!! én mindig ugy teszek bele ilyeneket, hogy a tepsi aljára teszek egy kis masszát, rá a lisztben megforgatott gyümölcsöt és ugy újra a masszát. Akkor közte marad, mint egy töltelék és nem huzza le az aljára.
Hát várnám én is az okos választ, hogy mivel lehetne egy ilyesmi tésztánál a tartalom miatt a cukrot helyettesíteni? üdv. Marcsi
Szia bezsa! A BL-80-as lisztet és még sok másforma lisztet a Ferencvárosi malom üzletében veszem.Cím:Első Pesti Malom-és Sütőipari RT.Malomipari szaküzlet.-Bp.1095 Soroksári út.44.Tel:215-68-43.Ott szoktam vásárolni nagyon sokféle termékük van.Üdv.anyulia.
Sziasztok!
Hétvégén egyszerűen "kitúrnak" a géptől...szóval ilyenkor pótolok mindent.Elolvastam az összes szöveget és most sürgősen perecet kell sütnöm! Nagyon finom lett az Endzsi-muffin,ezentúl nem fogok problémáskodni, h mért nem dkg-ben mérjük.De csináltam hót dög kiflit, joghurtos zsemlét, citromos kalácskát, tejfölös pogit, ja és brióst is. És ízlett nekik! Szép , jó hetet mindenkinek.
Sziasztok.
A Zsuzsannák nevében köszönöm a névnapi "megemlékezést". :)
Jégkása. Szóval te is tovább sütötted. Kicsit megnyugodtam, hogy nem a sütőm rossz, báááááááár, nem vagyok vele megelégedve, MÁR nem. :(
Ciso: nagyon jó olvasni, amit írsz, vagyis ahogy írod. :) És gratula a sajtos kenyérhez. :)
Gabo: nagon szépen köszönöm/köszönjük a Cseh krémes receptjét, mindjárt meg is nézem.
Mindenkinek kellemes napot, Zsuzsi
Tegnap sütöttem burgonyás kenyeret, majdnem minden jó lett csak a formája lett érdekes. Mamám kérte, hogy hosszúkás csináljam mert akkor ő könnyebben szel belőle. Na gondoltam beleteszem a szilikon formámba. Úgyis tettem. Majd otthonról átküldöm Margitkának a képeket, tanulságnak, mert azért remélem nem sűrűn sütök hasonló formát.
BL80 lisztet hol kapok, mert most már jó néhány boltot bejártam, de sehol sem kaptam.
Sziasztok ! Szia Margitka !!
Tegnap sütöttem búvártúróst+kávés muffint innen az oldalról. A búvár túróst én már nagyon régóta sütöm és nagyon szereti a család.
A muffin nagyon finom lett!
Ma + sütöttem a Piroska által beírt tejfölös pogit ez is nagyon finom lett, szinte repül olyan könnyű pogácsa lett.Bár aggódtam mert mikor összegyúrtam kicsit hígnak tünt a tészta.Tettem is bele még+3 kanál lisztet.Azt vettem észre hogy amik vártak a sütésre a tepsin azok nem dőltek úgy meg. Piroska ! Nem kell tepsin is keleszteni valamennyit ?
Nekem is van egy hasonló pogi recim szinte ugyn ez csak hűtőben kell tenni 1 éjszakát és abba 1 egész tojás kell, a többi ugyan az.
Az is nagyon jó!
Hétvégén nem jutottam el az inteligens krémesig pedig nagyon rákészültem. A lánykám beteg lett, most itt dekkolok orvosra várva.
Piroska ennek a fánknak hol a recije ?Lehet hogy itt van csak én nem látom ?
Mindenkinek szép napot ! Majd talán még ide érek ! Üdv! Nogea
A rozskovász port felejtsd el, ez az első időben volt egy kísérletem. Azt a kenyeret megcsinálhatod anélkül is, és akkor nem is tart olyan hosszú ideig. Rendesen élesztővel és sikérrel. Ha kovászt szeretnél, akkor majd érdemes lesz a házi kovászkészítésbe belefogni. Első látásra ijesztő, de egyszerű az elkészítése és a további "karbantartása" is. Ne félj tőle, ha néhányszor elolvasod, akkor biztos megbarátkozol vele. A kenyérfűszer: koriander, édeskömény és fűszerkömény keveréke. Ha csak egy kevés köményt teszel a rozskenyérbe az is elég, jól illik a rozshoz. Esetleg barna cukrot vagy maláta szirupot megpróbálhatsz keresni, de ezek sem létszükségletek, csak finom, ha sikerül szerezni.
Sok sikert, majd mesélj, hogy sikerült, ha megsütöd, üdv, Margit
Köszönöm és lenne egy kérdésem, mi az , hogy rozskovász por? Mivel szeretném megsütni a rozsos gépi kenyeret,de erről még nem hallottam, és mivel lehet kiváltani a kenyérfűszert, esetleg el lehet itthon is készíteni mivel itt nem nagyon van ilyesmi.Köszönöm Kati
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit