Köszöntelek itt is és nagyon örülök a kalácsod, majd a sajtos kenyered sikerének. Hát, ami közben történt, az bizony a tanulópénz. Tényleg fontos, hogy mindent pontosan mérjen ki az ember, az első időkben mindenképpen.
Remélem a kollegáidnál teljes lesz a sikered. Várom további jelentkezésedet, mesélj majd, hogy miket sütögetsz, üdv, Margit
A 2 db tojást elfelejtettem beleírni, bocsánat :-))
A második tepsi nekem kint várta meg, amíg az első megsült, mert egyszerre csak egy fér be a sütőmbe.
Azért fogtam ehhez a recepthez, mert ez eleve édesítőszerrel van. A legnagyobb bajom a piskótáknál és egy csomó sütinél, hogy nem tudom a sok cukrot mivel kiváltani. Illetve ahol próbáltam folyadékkel, az nem lett teljesen tökéletes. Pl. a Búvár túróst megcsináltam így, de nekem sokkal laposabb maradt, mint a képeken láttam. A cukor tömege hiányzik.
Az áfonyásodat néztem, abban is 15 dkg cukor és 2 vaníliás cukor van. Nem tudom, hogy milyenre és mivel szaporítsam fel, mert nekem ehelyett 1,5 ek folyadék kerül bele. Hát nem tudom, mit csináljak. Mondjuk a férjemnek nagyon ízlik, meg nekem is, tehát nem marad a nyakunkon, de kétségtelenül nem olyan szép, mint a Tied. Még egyszer megpróbálom ugyanezt szerintem, csak több masszával, akkor talán én is 3/4-ig tudom tenni a lukakat, majd meglátom, akkor mekkorára jön fel. Egyébként nekem is az a bajom, hogy nem találtam egy olyan logikai sort a muffinreceptek között, mint a kenyereknél. Ennek meg vannak a maga ökörszabályai, aminek mentén el lehet indulni. A muffinoknál ez nincs, ahány recept, annyiféle arány, kicsit kaotikus nekem az egész. Pedig jó lenne kitanulni ezt is valahogy, mert ezek az egy edényben összekevert tészták nekem nagyon tetszenek, én az ilyen egyszerű sütéseket szeretem.
Kiírom azért az alapreceptjeidet és megpróbálok kiokoskodni valamit azokból meg ebből a mostani enyémből, aztán jelentkezem az eredménnyel, szerintem néhány napon belül. Köszönöm a segítségedet, üdv, Margit
Ui.: A tördelés akkor szokott elveszni, ha nem Explorer a böngésződ.
Szia Margitka!
Egy hát újabb eltűnés után itt vagyok és teljes sikerről számolhatok be , nagyon szép a teljes kiörlésű kenyérkém már jó ideje(na jó talán kicsit tulzok, mert csak 4-5 napja).Küldtem képeket remélem megkapod őket.Pusz Kati
A mai napot egy csodás 1 kilós méretű kaláccsal kezdtem. Bár a kakaóport sztem túl hígra kevertem a tejjel és kissé hamarabb öntöttem a gépbe, mint kellett volna,de nagyon finomra,bár majdnem tiszta csokisra sikeredett:)
Aztán du. csúfosan pórul jártam, mert újabb sima kenyeret sütöttem, de a végén elszörnyedve egy téglát vettem-gördítettem ki az üstből. Eh, talán morzsának majd jó lesz:)Meg tapasztalatnak, hogy MINDIG MINDENT PONTOSAN ki kell mérni. Nem úgy, ahogy eddig szoktam-"na ebből mehetne kicsit több","én ne tudnám mennyi az 1 ek?"Szóval a hiba:nem mértem pontosan. Gyorsan betáraztam a sütőt -süssön, ha azt akarom, azért vettük, a fene egye meg- és most már egy csodálatos sajtos tetejű fehér kenyér pislog rám sunyin a konyhaasztalon:)
Holnap vinnem kell a munkahelyemre kóstolót, na azt hiszem a csajok elájulnak:))))
Szia, nem tudom miért mászott el a recept?? ugyanúgy irtam be, mint te és igy jelent meg. (helyeket hagytam benne, szépen sorba raktam őket!! formázva stb...)
Szia Margitka!
Megfogtál az alaprecepttel!! Most hogy végignéztem a receptjeimet (kb 100 db muffinrecept) 2 db egyformát nem találtam. Alaprecept néven is van 3 db is van (3 külön helyről) de mind más, és tudom hogy én ezeken is változtattam mikor sütöttem őket. (nem jegyeztem fel milyen arányban)
Amit én a tiedben nem látok az a tojás! vagy csak kimaradt véletlen?
Én nem szeretem a túl tömör és fújtó recepteket és kicsit hagyom dolgozni (kb. 5-6 perc) a sütőport. (bár azt irják nem kell, de én arra jöttem rá, hogy úgy könnyebb a tészta)
Minden recept 12 db-ra van irva:
Alaprecept 1.
20 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
5 dkb cukor (aki édesen szereti több! tudom te nem)
1 tojás
1,5 dl tej
5 dkg olvasztott margarin
1 van. cukor
amivel töltöm az még plusz bele.
Ez lágy tészta lesz, de jól megkel, előmelegített sütöben kb. 200 fok kezdeni sütni
Alaprecept 2.
30 dkg liszt
30 dkg cukor (itt változtattam)
30 dkg ráma
4 tojás
1 cs. sütőpor
1 kk szódabikarbona
1 van cukor
csipet só
annyi tej, hogy se lágy, se kemény ne legyen.
Alaprecept 3.
30 dkg rétesliszt
3 tojás
1 vaniliás cukor
150 dkg cukor
75 ml olaj (vagy ennek megfelelő margarin)
250 g félzsiros joghurt
1/2 csom. sütőpor
csipet só
Azt látom, hogy a legtöbb recept 1-4 tojás között irja és 25-30 dkg liszt között. A folyadék mindenhol más és ahogy irtam a 100 receptben mindenhol mások az összetevők arányai. Ami itt a lapodon fent van tőlem, áfonyás, mákos, tökös vaniliás receptek, azokat mind kiprobáltam és mind nagyon szépek és jók lettek és 12 db-ra vannak.
Én 3/4-ig töltöm meg az edénykéket és nagyon szépek lesznek úgy (mint egy kis felfujt lufik)
Üdv.
Margit kérésére leírtam a receptek közé az Oroszkrémtorta receptjét. Ajánlom mindenkinek, mert margarin, vaj, és pudingmentes, és nem is nagyon bonyolult. Majd képet is küldök
(régi szakácskönyvből való, ezért furcsa a szövegezése)
Nagyon keveset tettem a masszából a formába, mert a múltkor (gyümölcs nélkül) nem fért bele a 12 lukba a tészta. Egy kicsi kimaradt belőle, azt kidobtam akkor. Most a gyümölccsel gondoltam, hogy addig rakosgatom, amíg tart, a többi lukba vizet tettem. Az első képen látszik is, hogy a tészta alatt kilátszik helyenként a forma alja, tehát tényleg kevés jutott bele. Ehhez képest szépen megnőtt sülés közben, de nem nőtt ki a formából.
A recept így néz ki:
25 dkg liszt (BL 80-as) 1 cs sütőpor 1 csipet só 2,5 dl tej 1 dl olaj (oliva) 1 ek. folyékony édesítő 1 púpos kk mézeskalács fűszer
30 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
Azért gondoltam, hogy legközelebb 1,5 x-es adagot csinálom, akkor biztos elég rendesen jut mind a 24 lukba.
Mit szólsz a recepthez? Kíváncsi vagyok a véleményedre és köszönöm, hogy segítesz, üdv, Margit
Szia Margitka! Gratulálok a muffin sütésedhez. Látom nem hagy nyugton, de elfogadsz tőlem egy tanácsot? valami még mindig nem jó benne, mert nem adja ki a muffin formát és nem eléggé jött fel. Ennek egész magasan kint kell lennie a tepsiből. Alul egy szűkebb forma és felül pedig kis duci kalap rajta! Milyen az alaprecepted? (ugye nem haragszol érte?)
Jómúltkor kísérelteztem egy muffinnal, talán emlékeztek rá. Ma újabb próbát tettem immár egész jó sikerrel. A tészta mennyiségét kellett még kitapasztalnom, mert az alaprecept a múltkor nem fért bele a 12 formába. Ma ebbe, még aszalt gyümölcsöt is tettem, így 19 db, kicsi muffinom lett. Legközelebb 1,5 x-es adagot fogok sütni, akkor szerintem pont elég lesz 24 db, normál méretű muffinra. Finom és egész tűrhető kinézetű is lett.
Nagyon tetszik a Cseh krémes receptje, köszönöm, hogy beírtad. Valahogy megpróbálom majd megcsinálni, csak a cukrot kellene kiváltani belőle. Minden piskótaszerűséggel ez a bajom, sajnos. Na, majd meglátom :-))
A fehér kenyeret ma sütöttem, csak délelőtt, tegnap a sonkás kiflit, aztán már nem sütök egy darabig semmit, mert hármunknak nem igazán tudok keveset sütni. Meg nem is mindig igénylik. Így most pihi van. Az ötletet köszi, majd legközelebb megpróbálom kelesztés közben ecsetelni.
Beirtam a cseh krémes recepjét a receptes topikba.Ha bármi kérdésed van szivesen segitek.A vasárnapi ebéd után muszáj édességet enni akkor teljes az ebéd.
A kelesztés félidejében kenjed és szórjad meg, akkor biztos nem jársz így legközelebb. Én, mikor-hogy szoktam, de, ha a kelesztés végén kenem le, akkor nagyon óvatosan, alig érek a tésztához. A fehér kenyérnek örülök, remélem én is, hogy finom is lett. Ma mit sütsz?
Szia Margitka! Megsütöttem a fehér kenyeret tökmaggal és napraforgómaggal. Szerintem jól sikerült, szép lett, a kis menyem pedig elvitte. Remélem ízleni fog neki. Az éjjel azon gondolkoztam, hogy amikor a sonkás kiflit megkelesztettem a tepsiben, gyönyörű nagyra megkelt. Aztán amikor tojás sárgájával megkentem, megszórtam sajttal, és megsütöttem, egy kicsit összeesett. Lehet, hogy a kelesztés előtt kellett volna megkennem és szórnom, vagy a sütőben kellett volna kenni és szórni? Te hogy csinálod? Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit