Közben én is meglógtam itthonról, de osztom Kenyérke véleményét frissföl ügyben.Kb. olyan mint a tej + a reggeli ital.Ezeknek sincs egymáshoz sok köze! De ha nincs más otthon, hát valamire az is jó lehet.
Sziasztok!
Hát ma nekiálltam a pacsni készítéshez, de....
A receptben 0,8 dl tej van megadva. Ezzel a mennyiséggel nem állt össze a tészta.
A vajat amit ír én úgy értelmeztem, hogy a nyújtáshoz kell.
Hát én raktam a tésztához egy keveset, hogy összeálljon.
Ha valaki már kipróbálta a pacsni sütést (Jégkása) recije alapján, elmondaná, hogyan csinálta.
Az eredményről azért majd beszámolok.
Bedagasztottam Margitka fehér kenyerét. Most minden a sütőben kel.
Szia Julika! Nagyon köszi a segítséget, mindjárt áttanulmányozom a gépem programtáblázatát, hogy hogyan tudom megoldani. A gépem egyébként Hausmeister 1300. Remélem sikerülni fog. Majd beszámolok az eredményről. Mégegyszer köszi a segítséget! Era
Úgy látom nincs itt senki, aki segítene, emgpróbálok én. Habár Nekem kicsi a kenyérsütőgépem így én a csíkos kalácskoszorút szoktam sütni a sütőben. Szóval szerintem 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés majd 20 perc dagasztás után átkapcsolod a gépet csak sütés programra. nem ismerem a géped, tehát nem tudom, hogy Te milyen programon tudod a 3*20 percet elérni. Én. pl. elindítom a csak dagasztás programot: 20 percet dagaszt, 20 percet keleszt, majd ejt a gép ekkor én még egyszer elindítom a csak dagasztás programot. Remélem valamelyest tudtam Neked segíteni. De hátha jön hamarosan nálam okosabb. Üdv.Julika
Sziasztok! Egy kis gyors segítségre lenne szükségem! Most készülök megcsinálni Margitka kakaós-csíkos kalácsát, csak azt nem tudom, hogy milyen programon kell csinálni? Alap-program? Mindenféle segítséget előre is köszönök. Era
Kisült a perecem! Jaj de finom lett! Ajánlom aki szereti a perecet süsse meg! Jó puha lett, és a só is a tetején,olyan mint a bolti! De örülök magamnak:)Én féladagból csináltam, de így is lett 6 szép kövér perecem. Lefényképeztem a telcsimmel, de meg kell várni a tesómat, mert ő fel tudja "varázsolni" a gépre.
Szóval, az eredeti reci szerint beraktam a gépbe a hozzávalókat, de a dagasztás közben még egy kis liszt kellett hozzá. Aztán jött a bűvös 3x20-as és utána 6 fele osztottam a tésztát, és mind a 6-ot szép hosszúra sodortam, és aztán csináltam perec alakot belőlük.így lett 6 gyönyörű perecke. Még a család véleménye hátra van:)
........és akkor most leírom mit sütöttem ki tegnap este:))
"löncs-lee" lett a neve mert löncshús került bele és kifli formára alakítottam:))
53 dkg BL55 liszt (finom), 1,5 dkg só, 2,5 dkg élesztő vagy egy csomag por élesztő amelyik 1/2 kg liszthez elegendő), 1 kk. sikér, csipetnyi ascorbin sav, 1,5 kk. cukor, 1 dkg margarin vagy 1-2 ek. oliva, 12 dkg löncshús (apró kockákra vágva, bors, egy kismarék szezámmag, 3 dl víz.
ezekből tésztát dagasztottam: 20 perc dagasztás, 10 perc pihi, 10 perc dagasztás. 12 részre osztottam és kifliket formáltam belőle. (TIPP: most úgy csináltam a kifliket, hogy a tésztát egy kicsit szétlapítottam, egy kicsit háromszög formájúra -én nemrég kaptam száraz tészta gépet aminek a tésztanyújtóján 2-szer áttekertem a tésztalapokat- az így kapott lapokat gyorsan feltekertem. így nagyon hamar és villám gyorsan megvoltak a kiflik). a tetejüket megkenten felvert, sózott tojással amibe még egy kis szezámmagot kevertem. 30-40 perc kelesztés után 230 fokos jó gőzős sütőben 10 percig sütöttem, majd a hőfokot 180 fokra csökkentettem és még 10 percig sütöttem.
isteni íze lett, és nagyon mutatós is:))
képeket ígérem hozok csak nem volt időm este már lemezt írni:))
a piskótát elkészítjük: a tojás sárgáját a 2/3 rész cukorral nagyon habosra keverjük, a fehérjét először félig felverjük, majd a mardék cukorral kemény habbá verjük. a sárgájához keverjük a fehérjét és végül a sütőporral elkevert lisztet. ezt már inkább csak forgatjuk óvatosan. vajazott, lisztezett (vagy sütőpapíros) formába úgy kenjük bele a masszát, hogy a szélein magasabb legyen a közepe pedig alacsonyabb. picit megnyitott, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. amint kész rácsra borítjuk, és gyorsan szellős, hűvös helyen lehűtjük.
a krém: tejbegrízt -jó sűrűt- készítünk és még forrón hozzákeverjük a margarint. jól kidolgozzuk habverővel és amikor langyos, hozzáadjuk a túrót és az ízesítőket. a piskóta lapot felvágjuk és megkenyjük a túrókrémmel, majd kívül is bevonjuk vele.
a torta oldalát csokidarával díszítjük. a tetejét én úgy csináltam meg, hogy egy sütőpapírra a tortaforma kör alapját felrajzoltam, és arra a körre kentem olvasztott csokit (TIPP: a csokiolvasztás macerás mivel ha forróra hevítjük a csokit összeugrik és nem lesz használható. erre találtam ki azt, hogy egy fém tálba teszem a kockára tört csokoládét és a hajszárítóval 1-es fokozaton, folyton kevergetve nagyon szépen fel lehet olvasztani). amikor már jól kihült a csoki melegített késsel cikkekre vágtam és a tortára helyeztem.
Endzsi küldött egy nagyon szép, burgonyapelyhes kenyérről képet. Gratulálok hozzá:
Valamint két gyönyörű tortáról is kaptunk képet, ezt is megleshetitek, ha a képről továbbléptek. Ehhez még Endzsi ígért receptet, majd ahhoz tezsem a képeket. Üdv, Margit
Ma egy nagyon egyszerű kalácskát sütöttem. A felét bekakaóztam, kinyújtottam, feltekertem, félbehajtva a szilikonformába tettem és a két hosszanti szárba egyet - egyet pengével belevágtam. Így kelt meg, lekentem egész tojással és megsütöttem. Ilyen lett:
Igen, az tényleg az én receptem. Kicsit elcsodálkoztam, mert én még sosem csináltam perecet, de visszakerestem a régi receptjeim között és ezt meg is találtam. Tehát, úgy néz ki a helyzet, hogy Perecreceptet már csináltam már, csak perecet nem :-)) Volt egy idő, amikor szerettem volna sütni, de aztán elmaradt a dolog. Mindjárt felteszem a receptjeim közé.
Nagyon kíváncsi vagyok, ha megsütöd, hogy sikerül, üdv, Margit
Az előbb bekukkantottam az nlc-re, és láttam ott egy hozzászólásban a te neveddel egy perec recit. Ha jól emlékszem itt az oldaladon nem láttam ezt a receptet. Engem nagyon érdekelne ha már sütötted, hogy milyen.Va nálunk egy francia pékség, ott szoktam venni szép nagy kövér és főleg jó puha perecet. Hát én valami hasonló receptet keresek! És még azt is láttam az nlc-n, hogy valakinek gyönyörűen sikerült az ostoros rétese, ilyen sok élesztővel is, lehet, hogy túl sokat kelesztettem.Majd megcsinálom mégegyszer mert az íze nagyon jó volt,csak kinézete....
Kenyérvarázsos termék és az van ráírva, hogy világos rozsliszt. Veszem a bátorságot, és a következő kenyérnél kipróbálom,először csak 1 evőkanállal teszek bele!Majd mondom az eredményt.
Piroska! Örülök, hogy jól sikerült a kiflid! Az nálunk is siker volt!További jó sütögetést!
Örülök, hogy jól sikerült a kenyérkéd. A vastag héja valószínűleg sütési probléma lehetett. Lehet, hogy kicsit magasabb hőfokon, és rövidebb ideig kellene sütni?
A sikér és az ecet nem ugyanazt csinálja a kenyérben, tehát az egyik nem pótolható a másikkal. Az ecet használható az aszkorbinsav (C vitamin, por formában) helyett. A sikér (gluten) a teljes kiőrlésű lisztekhez valamint a sikér nélküli lisztekhez (rozs-, rizs-, kukorica-, stb.) szükséges. Ez biztosítja, hogy ezekből is jó(laza) állagú kenyeret lehessen sütni.
Várom a kalácsról a beszámolódat, sok sikert hozzá, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit