A BL 112-es lágyítja a tésztát, mindenképpen keverve tegyed más lisztbe. A BL 80-asnak egy kicsit teljesebb kiőrlésű változata, de ez a tulajdonsága. A lágy tészta elfogadható, ha formában sütsz, de enélkül ellapul a tepsin sülő kenyér. Emiatt a liszt miatt nem kell külön sikér a tésztába.
Kedves Margitka!Szerinted mi a különbség a félfehér kenyérlisz BL-112 és a fehér kenyér liszt BL-80 között.Vettem 1 kg.(61- Ft a Malom üzletben).Süthetek vele úgy mint a sima kenyérlisztel vagy tegyek bele sikért vagy keverhetem más lisztel is.Nem nagyon szeretjük a nagyon tömör kenyereket.A Vitória kir.kenyér nagyon bejött azt sütöm mostanában.Köszönöm.Üdv.Anyulia
Örülök a jó híreknek, nagyon ügyes vagy. A szív alaknak én nem mertem volna nekiállni, bár tegnap a Valentin napról eszembe jutott, de még leírni sem mertem :-)) Örülök, hogy finom lett.
Nekem most sül az első tepsi Juhtúrós zsömlém és kel a gázon a második. Ha már ezt sütöm, akkor gyorsan csinálok egy kis Wok-os vacsit. Már korog a gyomrunk, de nekem muszáj a gáz tetején keleszteni, mert elég hűvös van a lakásban, szobahőmérsékleten nem kel meg rendesen semmi.
Mindjárt megyek a fogyis fórumba, kíváncsi vagyok, hogy miket ettél, üdv, Margit
Sziasztok ! Szia Margitka !
Szuper lett a kalács tortám !!!!
Szív alakú formában sütöttem,picit nehéz volt belevarázolnom a formába a szív alakra vágott lapokat. a töltelék pedig tészta,rá barack lekvár,rá cukros dió.Bevallom megkóstoltam egy falatot.FINI!
A sonkás kiflim is fini lett, nem maradt 1 darab sem, most sült ki megint egy adag,ez párizsis lett.A keresztes zsemlém most keleget.
Margitka te ? Veled mi van ? Üdv! NOgea
Kíváncsiságból megkérdezhetem, hogy hol ez a főzős topic? Nagyon szívesen segítünk/segítek, meséld el, hogy mivel próbálkoztál eddig. Ha javasolhatom, olvasd el a bal oldalon, a kezdőknek szóló összefoglalót. Ebben elég sok - talán még fel sem tett - kérdésedre is választ kaphatsz, majd az ezutáni kérdéseidet írd meg itt légyszíves.
Szerbusztok!
Még vadiúj vagyok köztetek. Tegnap sütöttem két kenyeret és nem igazán lett az igazi és egy főzős topicon kértem tanácsot. Ott hivták fel a figyelmem rátok.
Nagyon örülök, hogy megtaláltalak benneteket, mert itt biztos sok jó ötletet adhattok egymásnak.
Nagyon meguntuk már, hogy bolti kenyerek héja szinte elrághatatlan, hiába olyan mutatós.
Most elhatároztam, hogy addig próbálkozom a kenyér sütéssel amíg olyan nem amilyet én szeretnék.
Jégkása elküldte tegnap a hétvégi sütéseienk a képeit. Megint egy hadseregre készített kenyér, péksütemény és sütemény féléket. A beszámolóját idemásolom, a képek közül pedig a legelsőt ideteszem, ettől léptetve az összes többit meg tudjátok nézni. Gratulálok Jégkása! Nem is tudom, hogy van energiád ehhez a rengeteg sütés-főzéshez!!
Jégkása:
"Megcsináltam a kovászos kenyeret egyharmad rozsliszttel valahogy keményebb lett a tészta, átgyúrtam formáztam szépen kelt de mégis ellapult. Az íze nem tudom milyen lett mert a sógornőmnek sütöttem. A csigalegyződet ugy variáltam hogy 1 tk édesítővel készítettem el a tésztát, amikor kész lett egyharmadához gyúrtam még egy kevés sót, ráraktam a vajat hajtogattam kb. 3-szor sajttal is megszórtam feltekertem pihentettem, kinyújtottam majd megszórtam még sajttal és rombusz alakúra vágva sütöttem meg. Finom lett. A maradék 2/3 részéhez tettem még 1 tk édesítőt és hajtogattam többször, végén lett kakaós, mákos, meggyes és Nutellával töltött ezek is nagyon finomak. Nagyon hasonlít a Fornettihez. A joghurtos zsemlét is most rozsosra készítettem az a szokás szerint jól sikerült, finom puha. Annyira belejöttem, hogy gondoltam egyet és Joli napocskáját is össszedobtam és két kenyérkét formázva sütöttem meg, kicsit kirepedt de finom lett. Az Ananász torta is nagyon finom lett bár a piskótám nem lett az igazi pedig az mindig jó szokott lenni. A krém is nagyon finom lett. Ha kéri valaki a recit leírom."
A képek:
Szerintem az Ananásztorata receptjét légyszíves írd be a receptesbe, ha lesz egy kis időd, biztos lesz, aki szívesen megsütné.
Megint nagy örömmel és élvezettel olvastam a beszámolódat. Kár, hogy ellapult egy kicsit a kenyérkéd, de szerencse, hogy ez nem rontott az állagán és évezhetőségén. Örülök, hogy ízlik, a diétás körözötthöz biztos tökéletesen illik. Az nagyon finom én is szeretem, és a rozshoz nagyon jók ezek a fűszeresebb ízek. Finom lehetett a sajtos, szalámis buci is. A perec tetejére való sót én is ismerem és szeretem is, de amióta dekor sót sikerült szereznem, azóta inkább ezt használom. A családom nem nagyon lekes ezektől a sózott tetőktől, magamnak szoktam néhány darabot így csinálni, mert én elég sósan eszem és szeretem bármelyik formában a sót a péksütik tetején.
Örülök a tricolor kalács sikerének is, érdemes a kalácstortának is nekiállni, nagyon finomra szokott sikerülni. Bármilyen variációt lehet ebből is csinálni és azért valamelyest ez is diétás.
A fényképezőgépről nem mertelek kérdezni, de, ha már Te szóbahoztad, akkor csak megkérdezem, hogy lesz belőle valami? Nyuszival tudtál már tárgyalni?
További szép napot és kó sütögetést, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a tk lisztes kísérleted, gratulálok hozzá. A sót tényleg ki kell mindenkinek tapasztalni. A só minősége és a kanál nagysága is eltér, az ízlésekről már nem is beszélve :-))
A kalács készítésére jó szívvel bíztatlak, semmi ördöngösség nincs benne, érdemes megpróbálkozni vele.
Az üsttel már én is jártam így, szerencsére nem előre porgoramozottan, hanem mellette álltam, amikor elkezdett zörögni, így nem lett baj belőle.
További szép napot kívánok én is és sok sok finomságot. Várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
Örülök, hogy jól sikerültek a sütésied gratulálok hozzá. Örülök, ha majd tudsz képeket küldeni, bár szerintem a telefonos képeket is el lehet küldeni. Ezt a hiányzó előfizetést nem értem egészen, de nem is értek hozzá :-(
A joghurtos zsömlét én is megsütöttem tegnap, majd felteszem a képeket róla, csak jussak hozzá.
Kíváncsian várom a Te zsömléidről a híreket, sok sikert hozzá, üdv, Margit
Most érkeztem és olvasgattam a mai nap eddigi eseményeit, rövidesen válaszolok mindenkinek. Elsőre szeretném elmondani Piroskának és Szokimokinak a társalgóban folytatott beszélgetésére, hogy miért is van fordítva a rétes és finomliszt a Hot-dog kifliben. A kenyérfélékhez szoktam 2/3 rétesliszthez 1/3 finomlisztet tenni, ez kenyértésztának megfelelőbb keverési arány szerintem. A kalácstésztáknak pont fordítva keverem 1/3 rétesliszthez teszek 2/3 finomlisztet, mert ez kalácsosabb, foszlósabb tésztát eredményez. A kifli nekem a két tészta között félúton van, foszlós, de sós tészta. Ezért lett ennek a lisztaránya a kalácsé, de sósan készítve. A BL 80-as liszt nekem nagyon bevált, de eleinte furcsa volt, hogy mindent egyforma lisztből csinálok. Ennek az állaga a két liszt között van, valószínűleg ezért felel meg mindkettőhöz, úgy, hogy semmi mást nem kell hozzá keverni.
Kíávncsi vagyok Piroska kiflijére, remélem jól sikerült. További szép napot üdv, Margit
szia Gabi! Szerintem egyszerűen kutakodj a neten: ha nem az isten háta mögött laksz - de ha ott, akkor is vannak szép nagy szupermarketek, vagy rendelj a netről. Amennyit itt öt perc alatt ki tudtam derítani, hogy ott is bread flournek hívják a kenyérlisztet (ellentétben az all-purpose, a cake, a pastry, a tortilla és a többi liszttel). Nekem úgy rémlik, a sima lisztbe mindig raknak árpamalátát, és csak a mexikói lisztek "tiszták" (tiszta búzák). Találtam neked néhány márkát is - remélem, nem francia Kanadában élsz, mert ezek angolul vannak:
Ne félj kísérletezni, vegyél olyan lisztet, ami megtetszik, és figyeld a tésztád állagát. Közben megtaláltam egy Kanadába vetődött cseh lány írását egy fórmon, ő azt mondta, hogy a kanadai liszteknek igen magas a sikértartalma, ezért sima lisztből is lehet kenyeret sütni.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a tengerentúlon piszok olcsó a kaja, szóval ha nem számolod át, és az ottani minimálbérhez viszonyítasz, a nem zacskós, nem szeletelt, hanem rendes veknis kenyér sem drága.
Szia Margitka! Most aztán van bőven "jelenteni" való. Tegnap megsütöttem a Kiadós rozsos kenyeret, a javasolt 3 dkg élesztővel. Minden nagyon szépen alakult, csak valószínű figyelmetlenül olv. a receptet, és a 2. dagasztáskor nem figyeltem eléggé és elég láyg lett a tészta. Persze ez az utolsó keléskor már igencsak mutatkozott. Jól elmászott a tészta. Sülés után (kerek jénai fedőben sütöttem) leginkább egy kalapos gombára hasonlított a kenyér. A belseje viszont szép, az íze pedig mindent kárpótol. A kenyér tésztából egy kicsit elcsentem, amiből 6db "buktát" formáztam és szálámis-sajtkrémes tölteléket tettem----ezek szép formásak lettek. A bukták tetejét a sütés bef. előtt kb. 5 perccel sós péppel (1tk.só+1tk.liszt+pici víz kev.) diszítettem(mint régen a perecet). Ezek után kalács sütésbe kezdtem. A Te Trikolor kalácsodra esett a választás. Nagyon jó tészta, és most én is csökk. cukormenny. használtam. A tásztét 3 részre oszt., az egyikbe kókuszreszelék került, a köv.-be kakaó és egy kis étcsoki reszelék, mindegyiket géppel kev. össze és utána hurkákat sodortam a tésztából, a 3. rész tésztát kicsit kisodortam és túrós-mazsolás tölteléket tettem bele, majd jó szorosra feltekertem és összefontam a 3 különböző ízesítésű tésztát. Kb 1 órát kelt(csücsült a kályha tetején), majd tejes-tojással lekentem és 30perc alatt valami csodálatosra sült. Óriási nagy lett, gyönyörű piros-barna külső és rendkívül finom. Köszönjük!!! Na most gondoltam arra, hogy írok expressz levelet a nyuszinak----fényk.gép ügyben. De még nincs vége....Tudod mi lesz ma a vacsink? Hát szerintem a rozsos kenyérhez nagyon jól menni a Körözötted--fogyis reci!, amit még tegnap későeste el is készítettem. A körözött tetejét pedig saját készítésű búzacsírával szórjuk meg(kb.1hete csíráztatom). Szóval meg lesz a cal.menny. is, de azért áldozunk az egészség oltárán is.
A túrós sütiről legközelebb, talán majd arra is sor kerül, de nagyon szemezek a Kalácstortáddal is--óh! Üdv. superkeri
Szia Margitka! Örömmel jelentem, hogy a hétvégén ismételten sütöttem kenyeret. Javaslatodra, 1/4 részét a lisztnek (a kisebb méretű kenyér receptje alapján, amihez 50 dkg liszt kell) teljes kiőrlésűvel helyettesítettem és tettem bele 1 kk sikért is. Az eredmény csodálatos lett! Sajnos kép nem készült róla, hamar elfogyott. Picurka hibája talán csak az volt, hogy kicsit sótlan volt nekünk. Ez legyen a legnagyobb baj, ezt is ki kell tapasztalnom, hogy milyen sóból mennyi kell bele. Hétfő hajnalban egy előre programozott fehér kenyérkét készítettem, ami valami isteni lett! A baj csak az volt, hogy hajnalban valami nagyon nagy kattogásokra ébredtünk és kiderült, hogy nem jól helyeztem be az üstöt a gépbe! De így is tökéletesen összekeverte és dagasztotta. És eddigi "pályafutásom" legfinomabb kenyere készült! Most már tényleg a kalácson gondolkozom nagyon, hogy azt is ki kellene próbálnom... Lényeg az, hogy a te receptjeid alapján és a Te segítségeddel csodálatos kenyereket eszegethetünk, ami mindenféle adalékanyagtól mentes és isteni az íze. Mégegyszer köszi a sok-sok segítséget és finom recepteket! Szép napot mindenkinek. Era
Most sült ki a Viktória kenyerem és Jégkása kürtős kalácsa. Mindkettőt megkóstoltam, és nagyon finom.Végül sikerült egy Bio boltban burgonyapelyhet kapnom. A Viktória kenyeret úgy csináltam, ahogy mondtad, lecsökkentettem az adagot, és így pont jó lett. A kürtős kalácsot egy kicsit túlsütöttem, mert a cukorszirupot vártam, hogy rákeményedjen, így a végeit kidobtam mert megszáradtak, de beljebb nagyon finom! Mint az igazi!
Köszi a receptet Jégkása!
Lefényképeztem "őket" a telefonommal, de aztán rájöttem, hogy ahhoz, hogy email címre eltudjam küldeni, nincs előfizetésem. De nem baj, mert a férjem akar venni digitális fényképezőt, az én legnagyobb örömömre!És akkor minden sütésemet lefényképezem és elküldöm.
Ugye nem baj, ha így szólítalak. Hát, az óceánon túli lisztekről nem sok elképzelésem van, de biztos ki lehet okoskodni valamit. Valamit a lisztek számozásáról kellene megtudni, mert így nem tudom, hogy a réteslisztet mivel lehetne kiváltani. Kimondottan kenyérliszt (nem keverék!!) nincsen esetleg? Ez megfelelhetne a BL 80-asnak. Mindenképpen olyan búzalisztet kellene keresni, aminek magas a sikér- (gluten) tartalma. Ennek gondolom azért biztos utána lehet nézni. A BL 80-as állaga egyébként az itthoni rétes- és finomliszt között van. Nem tudom mire jutsz a kereséssel, de külön sikért biztos lehet kapni. Ezzel a gyengébb minőségű búzaliszteket, a teljes kiőrlésű és a sikér nélküli lisztekből készült kenyerek állagát lehet javítani. Hát ennyit egyelőre. Most Neked kell lisztek után járni és kigondolni, hogy a meglévő lisztjeidből vajon miket lehetne megsütni. A sütéssel kapcsolatos dolgokban remélem tudunk majd segíteni, csak kérdezzél és írd meg, hogy miket szeretnél majd, sütni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit