Koszi az erdeklodest, hat hol is kezdjem, kenyersutogepem van es minden nap sutok kenyeret, de sajnos soha nem olyan amilyenre szeretnem. Hozza tartozik, hogy az alapanyagaim sajnos nem jo hazai lisztes anyagok, es mivel itt ahol lakom igen szukos a valasztek igy nem igazan jok a kenyereim. Igy hataroztam, hogy meggyurom gepben a tesztat es sutoben sutom, hatha jobb lesz az eredmeny. Teljes orlesu liszt es sima liszt amibol valaszthatok, vagyis en nem talaltam eddig mast, amit nem ismerek azt nehezem merem kiprobalni. Kivancsi lennek, hogy tudsz-e tanacsot adni, a retes liszt helyett peldaul mit hasznalhatnek? Vagy esetleg ha ismersz az oldaladrol olyat aki szinten az oceanon tul kanadaban vasarol, mit hasznal. Ja az itteni keneyerek pocsekok, rosszul lennel toluk allitom es marha dragak a jo kenyerek.
Ma nem sütöttem semmit viszont nem tétlenkedtem gyúrtam levesbe tésztát, mag túrós tésztának is csíkot, persze volt tésztanyújtóm hozzá.Ma még szabin vagyok holnap pedig pihenőnapos. meg fogom sütni egy régebben kért zabkorpás zsemlét majd elmesélem holnap. Örülök, hogy izlett a csokoládés süti. :-))
Mesélj kicsit, hogy hogyan is állsz a kenyérsütéssel? Van-e géped, sütöttél-e már és milyen eredménnyel és miket? Miket szeretnél sütni? Mik azok, amire elsőre kíváncsi vagy?
No, én jó sokat kérdeztem, de így tudunk meg egy kicsit többet rólad.
Most talaltam ra erre az oldalra, mivel a kenyer sutes titkait szeretnem megfejteni a csaladom es magam szamara. Fantasztikus az oldal, le a kalappal. Nagyon rokonszenves, hogy vegre valaki kozulunk (mindig a konyha korul sundorgok) elinditott egy ilyan klassz oldalt. Na jo nem omlengek tovabb, bizom benne, hogy sok segitseget fogok talalni a jovoben is az oldalon. Elnezest az ekezethianyok miatt, de valahogy lemaradtak a billentyuzetemrol.
tovabbi sikereket kivanok nektek is es magamnak is
Ennek annyira örülök, hogy nem tudom szavakban kifejezni. Tényleg!! Ez egy igazi sikerélmény, ha megengeded, akkor egy kicsit nekem is. Tudod, mindig örülök, amikor valaki egy sikeres sütésről számol be és drukkolok, amíg készül rá, de akinek ilyen problémát okoz az életében egy-egy szelet kenyér és ezen sikerül segíteni, illetve megoldást találni rá, ez az igazi nagy-nagy öröm. Köszönöm, hogy elmesélted.
Örülnék, ha a képet el tudnád küldeni nekem e-mailben, és a pontos a receptet és az elkészítés módját beírnád a Diétás kenyerek és péksütemények című fórumba. Ott gyűjtögetünk olyan recepteket, amik valami speciális diétába illeszthetők. Nem túl sok van még, leginkább Kenyérke lelkes, kovászos (élesztőmentes) kísérleteinek a sikeres végeredményei, de szívesen venném, ha a Te cukormentesen készülő leendő sütéseid is felkerülhetnének oda. Hátha más is rátalál egyszer és segíthetsz neki, immár Te.
További nagyon sok sikert, finom kenyereket és péksüteményeket kívánok. Várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
teljes siker!, végre kb 2 év után ismét tudtam úgy enni pékárut, hogy utána nem kellett az illemhelyet gyorsütemben meglátogatnom. Már nagyon régen ettem ilyen jó izűen kenyeret. Plussz, nagyon jó lett az állaga, kinézete és íze is. Képem is van, de a dig.fényképezőről most egy kicsit hosszadalmas lenne rárakni a gépre, most sajnos erre nincs időm. Köszi mégegyszer a biztatást, ötletet, receptet. Hétvégén ismét kipróbálok valamit, most már bátran sütök élesztővel, csak a cukrot hagyom ki. Köszi mégegyszer, és a képet mindenképp közzéteszem, ha lesz egy kicsit több időm.
Épp a fogyist olvasgattam. Szerintem a sütés előtt nem tudsz pudingot tenni bele, mert nagyon elfolyna. (Tudod hidegen köt meg rendesen a megfőzött puding.) Azért találtam ki a túrókrémet, de tehetsz helyette diókrémet vagy lekvárt is. Ha kihűlt langyosra a kész torta, akkor lehet rátenni a szintén langyos pudingot. Ezeket mindet meg tudod diétásra csinálni, illetve diabetikus lekvárt is tehetsz bele.
Nagyon finom és számtalan variációt ki lehet próbálni belőle. Kíváncsi vagyok, hogy mit készítesz, majd mesélj, üdv, Margit
Szia Margitka ! Épp a fogyiba írtam hogy sonkás bucikat sütök, gépsonkásat.Most kelegetnek.
Kéne még valami mellé,a holnapi Valentin napi meglepin gondolkozom amit előre + tudnék csinálni mert nem leszünk itthon.
Ráadásul úgy kéne hogy ne vegye észre a párom ! Hu ! Nem tudom mi legyen!
Arra gondoltam hogy megsütöm a kalács tortádat, úgy hogy tészta,kihült puding, tészta, keleszt,süt ?
Szerinted ?
Üdv! Nogea
beteszem ide a nálam nagyon jól bevált muffin alapreceptjét amit a tészta elkészítése után bármilyenre ízesíthetünk. akár sós akár édes nekem ez mindig sikerült!!:)
Hozzávalók 12 db-os sütőhöz: 500 ml liszt 75 ml cukor (ha sós muffint készítünk akkor a cukor helyett 2 tk só kell bele) 1 csomag sütőpor 1 csipet só 75 ml oliva olaj 250 ml tej 1 tojás
Elkészítés: a "száraz" és a "folyékony" hozzávalókat először külön- külön keverjük össze, majd a 2 féle anyagot összekeverjük. Jól ki kell keverni és ezután akár süthető is. (180 °C-n 20-25 perc)
Tipp: Az alapreceptet tetszés szerint ízesíthetjük: 15 dkg tehéntúróval, ha sósra akarjuk akkor kaprot teszünk mellé, vagy reszelt étcsokival, vagy úgy hogy a muffinsütőbe 1 kanál tészta, 1 kocka csoki, a tetejére megint tészta és így belül marad a csoki és langyosan még folyós is:))......
Szombaton sütöttem kalácsot. Nagyon fini volt állítólag, és szép szines. 3 felé vettem mikor a dagasztás vége volt, egyikbe kakaó, másikba csokis meggy aroma került.Összehajt, vissza a gépbe. Mikor vége lett a proginak, sütés progi. Hatalmas nagy lett, fenn volt az ablakon.Szerintem belefért volna még az aromából mert rózsaszínebb lett volna.Kép sajna nincs mert mire 2 pislogtam már nem is volt belőle.
Ma mit sütögettek ? Szép napot ! Üdv! Nogea
Legalább két hete készülök a Húsvéti receptes fórumot megnyitni, de valahogy ez a télies idő nem adott kellő indíttatást hozzá. Ma nagyon szépen sütött a nap egy rövid ideig, és a hó dacára nekem teljesen tavaszi hangulatom támadt. Remélem hamarosan vége lesz a télnek és jön a tavasz. Nekem már nagyon elegem volt a hidegből, nem tudom, ti hogy vagytok ezzel. Mindenesetre a Húsvéti receptes fórumot megnyitottam, a szokásos helyen megtaláljátok ennek az elérhetőségét is. Megkérlek benneteket, hogy a karácsonyihoz hasonló lelkesedéssel írjatok recepteket, osszuk meg ötleteinket egymással. A kérdés tehát, ki mit szokott sütni főzni Húsvétkor? A válaszokat recept formájában kérlek írjátok ba az új fórumunkba!
Nagyon örülök, hogy belevágsz, sok sikert kívánok hozzá. Nézzük a kérdéseidet.
A formázás után nyugodtan kelesztheted abban a tálban, amit a sütéshez kinéztél. Ha nincs megfelelő méretű tálad, akkor szabdon is sütheted, az első alkalmakkor én is így sütöttem, ez a tészta bírja. Most új a sütőformám, úgyhogy muszáj volt ebben kipróbálni a sütését :-))
Akár formában, akár tepsin sütöd, érdemes szilikonos sütőpapírt tenni alá, ebbe biztosan nem ragad bele. Keleszteni nem túl meleg, de nem is hűvös helyen lenne a legjobb, legalább egy nagy ruhával letakarva, de még jobb egy nagy tál, ha van ilyened.
A maradék kovászt meg kell etetni, majd 2-3 napig hagyni és kevergetni, amíg ismét beérik, majd elcsendesedik és megsavanyszik. Ekkor lehet hűtőbe tenni. Ott tényleg hetekig eláll. Nekem 2 féle kovászom lakik a hűtőben folyamatosan.
Gőzös, előmelegített sütőben kell sütni, kb 1 órán keresztül. A légkeverés nem biztos, hogy szerencsés, remélem ebben segít valaki, akinek ilyen van.
Tűpróba a kenyérhez nekem nem szokott kelleni. Ha ránézésre már jó és az alja is kellően megsült, akkor meg kell kopogtatni a kenyeret és.................:-)) Na most ezt hogy írjam le, hogy milyennek kell lenni?? Olyan egyenletes, tompa hangja van mindenhol. Én az oldalára szoktam fordítani a kenyeret, ha nem vagyok biztos, hogy megsült és az alját szoktam megtapogatni, kopogtatni. Ha formában sütöd, akkor érdemes 50 perc után megnézni és, ha kell, akkor kievenni a kenyeret a formából és a rácsra vagy a tepsire vissztatenni, hogy az alját is megkapja kicsit a sütő.
Sok sikert kívánok hozzá és türelmesen várd ki, hogy alaposan megkeljen! Tudod? Ne az órát nézd, hanem a tésztát, a kovászosoknál ez egy alapelv.
Készülök életem első kovászos és nem gépben sütendő kenyerére - Margitka kiadós rozsos kenyerét szeretném kipróbálni gyorskovásszal! És persze ilyenkor jönnek ám a kérdések:-) Szóval miután a tésztát megdagasztattam a gépben utána miben érdemes keleszteni?? Nekem egyelőre nincsen semmim külön erre, sőt azzal is bajban vagyok, hogy miben süssem meg! Arra gondoltam, hogy van egy megfelelő formájú mázas cserépedényem, abban sütöm majd és szerintetek keleszteni nem lehetne abban? Vagy annak vmi jobban szelőző tál kellene?? Mit javasolsz/tok?
A gyorskovász iszonyú nagy tempóban dagad, ma este csináltam, de már a második edénybe öntöm át, mert mindig kimászott:-) És tényleg utána a maradék kovászt sokáig el lehet tenni a hütőben (kicsi liszt és víz hozzáadásával)?? Nem romlik meg egy idő után? Egyelőre olyan furcsának tűnik, hogy hetekig v. még tovább elvan!
Még valami. Ha sütőben (légkeveréses villany) sütöm a kenyeret, akkor magas hőmérsékelten süssem, ugye? És kb. egy órahosszat? Itt kell tűpróba, hogy jó-e vagy a színe alapján rájövök?! És gőzös sütő legyen? Egyelőre talán ennyi ami nem tisztázott még számomra!
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat és a segítséget! Üdv, Tiszavirág
Nagyon örülök, hogy ilyen jól érzed magad itt, gyere máskor is, mi szívesen látunk. A képeket rövidesen felteszem, köszönöm szépen, örülök, hogy így ízlik a kalács.
Várom jelentkezésedet a jövő héten is. Jó munkát, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit