Szióka! Szóval megsütüttem életem első tökéletes tk lisztből sült kenyerét.Szép lett,nagyon szépen feljött a teteje,foszlós belül.De története van:mielőtt kivittem volna szánkozni a kisfiamat,gyorsan belökdöstem mindent a kenyérsütő gépbe,persze sitty-sutty mivel mér nagyon türelmetlen volt Lackó,és elindítottam.Kint eszembe jutott , hogy hoppá a síkért kifelejtettem belőle(pesze már mindent fejből teszek),no megint lesz egy beesett kenyerem.Hazajövök, mér a kelesztés vége fele jár,mondom nem nyitogatom nehogy baj legyen
és láss csodát gyönyörú lett,persze a fényképezőgép aksiai lemerülve(ez a formám),no gondolom sebaj a következő kenyérkét majd lekapjuk, hát természetesn a mai teteje egy kicsit kirepedt, de ez is tökéletes a többiekhez képest, de azért nem egy fotogén kenyérke.Szóval küldöm a képet ha még sikerül egyszer olyan szépet sötni, és ha nem lesz lemerülve a fényképezőgép!!!:-)))Puszi Kati
Margitka! Mennyi magra gondoltál, amikor azt írtad, hogy ne sokat? Mintha fáziskésésben lenne a gépem, amikor írok, nálam van a baj, vagy a fórum zsúfolt? Az egerem sem megy úgy, ahogy kellene, na inkább abbahagyom. Fél perc eltelik, míg megjelenik az, amit leütök a billentyűzeten. Aztán fél perc, míg kijavítom. Borzasztó! Na jó éjt, talán holnap jó lesz! Úgyis holnap szeretnék zsemlét sütni. Nelly
nna, kiléptetett ez a nyavalyás. Szóval nálam fél kiló lisztből a gépi kalács úgy fest, hogy először dough programon 20 p dagasztás, aztán kb. 45 perc kelesztés (ez a melegtől függően változó), után 60 p csak sütés (kb. 125 p). A kalácsprogramom pedig 2ó 50p (170 p!) lefutású, más időbeosztással, de úgy túlkel és behorpad.
Kezdő, biztos a nyolcas - a tizeshez pl. a 7. oldalon írja, hogy nem élesztős tésztákhoz való. Annyi sztem, hogy ha a tészta feljön az üst háromnegyedéig, azonnal indítsd rá a csak sütést, mert sütés közben is nő. Az én gépem kalácsprogiján pl. nem lehet szép kalácsot sütni, mert túlkel, aztán a végén beesik a teteje, úgyhogy én csak dagaszt-keleszt, aztán ha feldagadt (általában 10-20 perccel kevesebb, mint a program lefutási ideje!), sütés.
Szia Szokimoki! Én kétszer egymás után sütöttem meg annak idején, és pl. nem vagyok biztos abban, hogy jót tesz neki a kétszeri dagasztás, mert annyira lágy: egyik alkalommal sem dagasztottam kétszer, de mindkétszer jól sikerült, annyi, hogy előszörre körben szétrepedt és a vonal mentén kettévált, de amikor nem fontam, hanem beigliszerűen felcsavartam, még azt sem, egyszerűen tökéletes lett. Egyébként mindkétszer betartottam a receptet, csak az élesztő mennyiségét feleztem meg, hátha ez is segít. ----- Margitka, lassan annyi hozzászólás és recept lesz itt, hogy elkéne egy egyszerű kereső. Ha a gportálnak nincs ilyenje, ingyenes scripteket sok helyről le lehet tölteni, és csak be kell másolni az oldal forráskódjába oda, ahová a keresőablakot el szeretnéd helyezni. Ha kell, én is utánanézek, de biztos Csemi is tud segíteni. Persze nem tudom, engedik-e az ilyesmit (nem látogatok más gportálos oldalt rendszeresen), mert van, amelyik elég szépen leterheli a rendszert.
Sajnos a link nem jön be. nem látok semmit, csak egy x-t. Ezzel a hosszúsággal és kelesztési idővel biztos, hogy ez kelttészta és nem sütőporos program. Figyeld a tésztát, ha nagyon kel, akkor érdemes hamarabb elindítani a csak sütést, üdv, Margit
A végeredmény sikerének örülök, hát kicsit kalandosan jutottál el idáig, ez kétségtelen. Mindenki azt írja, hogy nagyon lágy lesz, lehet, hogy elég lenne kevesebb élesztő is bele. Régen én úgy tudtam, hogy az 1 kg liszthez való az 5 dkg élesztő. Ma már ennél is jóval kevesebbet szoktunk a kenyerekbe tenni, a gépi sütéshez meg pláne. Sok sikert hozzá, ha legközelebb megsütöd, majd mesélj.
Az ötlet tökéletes, a cukrot a tejbe tegyed, hogy az összfolyadékot tudjad mérni és valamivel kevesebbet tegyél, mint a receptben megadott, mert a tej hígabb, mint a kefir. Üdv, Margit
A 8-as programod, az édeskenyér, ez lesz a kalácstészta programja. Egyet nézzél csak meg, hogy van-e kelesztési idő a programban, sokszor a rossz fordításank köszönhetően keveredik a sütőporos és a kalácsprogram.
Sok sikert a kalácshoz, várom jelentekzésedet, majd mesélj, üdv, Margit
Ma megsütöttem az ostoros rétest. Már régóta szemezgetek vele! A végeredménnyel kezdem: nagyon finom lett.Több hibát is elkövettem a készítés közben.Pl. 60dkg liszt+ 1 egész élesztőt ír a recept és én meg is csináltam mindet.Úgy gondoltam, hogy a gépben csinálom a a jól bevált 3x20-as prg-mal. Ezzel nem is lett volna gond, hanem megformáztam és még kb. 40 percre beraktam a kicsit meleg sütőbe kelni.Eredmény: a 2 kalácsom úgy megkelt, hogy szinte lefolyt a tepsi hátuljáról.Na mondom mostmár mindegy, kisütöm, lesz ami lesz.Na egyszer csak füstfelhőben úszott a konyha,(még jó, hogy a pici a másik szobában aludt)ugyanis a lefolyt töltelék elkezdett ráégni a sütő belsejére.Ez ugye nem fordult volna elő rendes tepsibe, csak hát abba meg nem fért bele a kalács.Így kb még 5-8 percet kellett volna sütnöm, de gyorsan kikaptam a sütőből. Szellőztetés stb. De amikor megkóstoltam nagyon finom volt, csak hát a fonásom "kicsit" szétfolyt, Hát ez az ostoros rétesem története.De azért még megsütöm, csak fél adagból. Üdv, Szokimoki
Ideteszem a linkjét annak a kalácsreceptemnek, amit alapreceptnek lehet tulajdonképpen tekinteni. Kakaós-csíkos kalács Ezt kakaó nálkül is természetesen meg lehet csinálni.
Kenyérvarázsos termékeket én nem használok. Sokan szeretik, és jól is lehet sütni velük, de adalékanyagok vannak benne, én pedig ezek nélkül szeretnék sütni. Biztos van hozzá valami leírás, hogy mennyi liszthez, mennyit kell tenni. Ezt a receptemben szereplő lisztmennyiségből levonva és helyette ezt a lisztet téve, megpróbálhatod az én receptemet is ezzel megcsinálni.
Kíváncsi vagyok, majd mesélj, hogy mit sütsz, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy ízlik a töltött muffin kalács, nekünk is :-))
Nekem gázsütőm van, de azért nagyon figyelmesen olvasom ez ügyben a hozzászólásokat, mert egyszer én is szeretnék ilyen sütőt. Én annyit szűrtem le, hogy a légkeverés nem nagyon tesz jót a kenyérnek, de a zacskó megvédi ennek hatásától a kenyeret. Úgy tudom, hogy energiatakarékosabb légkeveréssel sütni, tehát, ha mindenképpen zacskóban sütsz, akkor érdemes a légkeverést bekapcsolni. Remélem segít olyan is akinek saját tapasztalata van ezügyben én, csak az olvasottak alapján írtam az előzőeket. Képet úgy tudunk feltenni, ha nekem elküldöd e-mailben és én felteszem a neveddel a fórumozók képei között egy képtárban. Amikor valakitől képet kapok, azt itt, a fórumban is mindig meg szoktam mutatni. NAgyon örülnék, ha küldenél a sütögetéseidről képeket, szívesen közzétenném.
Várom további jelentkezésedet és további sikeres sütögetést kívánok, üdv, Margit
Kedves Margitka!
Megsütöttem az almás-diós muffinkalácskákat.Nagyon-nagyon finom.Képeket még nemtudok küldeni még tanulnom kell a módját.
Azt szeretném kérdezni Tőletek hogyha zacsiban sütök kenyeret van-e jelentősége a légkeveréses sütésnek,vagy elég csak simán sütni.
Köszönöm:anyulia
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit