sajna tegnap nem tudtam a gép elé ülni, és ma alig találtam meg a válaszodat, annyi beszélgetés volt már azóta, ami bizonyítja, hogy milyen jó is a honlapod.
miután átböngésztem a receptjeidet, rájöttem, hogy valószinűleg nem a kovásszal volt gond, hanem a folyadékkal. Sajnos az történt, hogy kb 1 hónappal ezelőtt találtam rá a honlapodra, majd kiírtam a kovász receptjét, de magát a honlapot nem jegyeztem meg pontosan (még nem vagyok rutinos netes) Mikor elkészült a kovász, nem találtam a honlapodat, így sac/kb alapon próbáltam (rendes élesztő plussz cukorral csoda kelt tésztákat tudok sütni), de hát nem jött össze, de most reményt adtál, talán legközelebb sikerül
Mindenképp kizárólag cukor nélküli pékáru kell (előszőr sikerüljön a kenyér, utánna tovább próbálkozok), mert fruktóz-intoleranciám van, de semmiféle cukorféleséget nem bír a szervezetem, sajna nagyon rosszul leszek.
Gondolkodtam azon, hogy élesztővel, de cukor nélkül, de ettől is félek egy kicsit. Egyáltalán van esely arra, hogy sikerül a kenyér cukor ?nélkül rendes élesztővel
Sziasztok! Nem vesztem el, csak megérkezett hozzánk egy 3 hónapos kaukázusi juhász keverék kislány kutyi, és mellé itt a teljes család. Így aztán most el vagyok, de nagyon hiányoztok már, gondolom, lesz mit olvasnom egész hétről, de nem baj. Kívánok mindenkinek jó sütögetést, kellemes hétvégét, és persze influenza mentes jó egészséget! Majd jelentkezem. Nelly
Szia Margitka ! Megsütöttem a kiflidet ! A család nagyon örült neki, mindenkinek ízlett ! Én is csak felt töltöttem. Loptam egy csücsöt a töltöttből, fini volt, most fáj a szívem,de többet nem eszem.Szép estét ! Nogea
Szia Margitka ! Végig néztem a fázis képeket is, nagyon guszták a kiflijeid. Megint nagyon kreatív voltál.A saját megszokott tésztád pl. a virslis bucié, ugye? Csak tettél bele piros paprikát az egyik felébe, ugye ? Üdv.Julika
Kartika megsütöte ma a Dán kenyérnek egy rozsos változatát. Íme a kész kenyérről a kép (visszafelé léptetve a többit is megtaláljátok):
Nagyon szép lett, gratulálok hozzá.
Kartika! Ezt nem teljesen kelesztés nélkül sütötted, ugye? Én nem mernék teljesen előzetes kelesztés nélkül sütni, félek, hogy nem kelne meg a sülés alatt a kenyér.
Nos, elkészült a kiflim. Kriszti ötlete alapján, de a saját, megszokott tésztámból csináltam egy kis módosítással. A felébe tettem egy kis füstölt szalonnás, hagymás tölteléket, a másik felét simán hagytam, mert ezt a férjem nem szereti. Most eszem a töltöttből egyet, sajnos meg kellett kóstolnom még langyosan :-)) Nagyon finom lett.
A többi képet a receptnél megtaláljátok.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Nagyon örülök, ezek igazán jó hírek. Biztos, hogy a teljes kiőrlésű kenyérkéd teteje is tökéletes lesz, előbb-utóbb. A képekre nagyon kíváncsi vagyok, várom őket a hétvégén.
A férjed furcsálló tekintetével nem kell foglalkozni. Szerintem mindannyiunkat - de engem teljesen biztos - hogy eleinte kicsit bolondnak nézett a család, amikor a konyha és a számítógép között szaladgáltam a telefonnal a kezemben :-)) Mára már megszokták :-)
További sok sikert kívánok és várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Szia Margitka! No végre egykicsit elcsendesült a családom,így a gép közelébe tudok én is férkőzni.No szóval, a tegnap megsütóttem a narancsos kalácsot és a sajtos kenyeret(már annyira elegem lett a tk lisztből készült kenyér kísérletezéséből, hogy gondoltam itt az ideje, hogy mést is kipróbáljak) és nagyon szépek lettek.A kalács valami 3-4 ujjnyit nőtt ki a formából,és csak gey ici-picit repedt meg, a sajtos kenyér is gyönyörű magas lett és nem repedt be.Mindkettő könnyű foszlós,és nagyon finom.Ma újra próbálkoztam a jó üreg kenyeremmel, nem lett túl szép de belül ő is szép foszlós lett, nem tőmőr, de a teteje hát az nem valami bizalomgerjesztő(hűségesen követem tanácsaidat,és egyre szebb lesz.Hátha egyszer arról írok majd, hogy szép a teteje is.:-)) Készültek képek is majd valamikor feltesszük őket, mivel nekünk Linuxos operációs rendszerünk van(ebben pedig nem boldogulok egyedül)és a párom elég elfoglalt , hétvégén van ideje egy kicsit ilyen dolgokkal is foglalkozni( meg jókat szórakozik amikor látja, hogy fényképezem a kenyereket, meg a sütiket,azt hiszi meghibbantam:-)))Szóval köszi a segítséget puszi Kati!
Készül a paprikás-csíkos kiflim. Most kezdett kelni, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz. A felébe füstöltszalonnán lepirított hagymát is tettem. Majd jelentkezem képekkel és az eredménnyel, ha kész lesz.
Szia Margitka,Batka!Akkor végig futtatom a DOUGH progit ,kiveszem formázom,kelesztem,és sütöm.Margitkánál találtam receptet.Nagyon köszönöm a segitségeteket.
Nnna, ez így helyes: Margit módszerét (20 dagaszt, 20 pihentet, 20 dagaszt) úgy érheted el, hogy elindítod a DOUGH programot, kivárod a 20 perc dagasztás végét, aztán kikapcsolod, nehogy belekeverjen a lapát. Aztán 20-30 perc pihentetés után újra bekapcsolod a DOUGH programot, és hagyod végigfutni a kelesztés végéig, utána pedig a gépben sütöd meg a kenyeret a BAKE programmal.... Még egyszer bocsánat!
Hahó! Biztos én voltam félreérthető: azt akartam írni, hogy vagy 1x lefuttatja a progit, aztán formáz, keleszt a tepsiben, ilyenkor egy dagasztás és egy kézzel átgyúrás van, két kelesztéssel (nálam ez teljesen jól működik, annyira jól dagasztja a tésztát); vagy a te módszeredet követi (20,20, 20, formáz, keleszt) - és itt beszéltem félre ("ha kell"), nem akartam félrevezetni Csöpikét, én sem szoktam háromszor keleszteni (így persze nem is tudom, milyen hatása lenne, de elhiszem, hogy az élesztő addigra már nem működik jól). ------------- Csöpike, sajnos én saccra sütök, így nem tudok pontos recepttel szolgálni, de biztos vagyok abban, hogy Margit receptjei közül mindegyik beválik. 50-60 deka liszthez a kisebb veknit válaszd. Azért elmondom, hogy az "alapkenyerem" hogy fest: a tengelyre és lapátra úgy 1 ek olívaolajat löttyintek, az üstbe beleborítok egy nagy kefirt (nem egyenesen a hűtőből veszem elő), beleszórok 2 tk sót, kimérek kb. 25 deka réteslisztet, 25 deka tk rozs- vagy tönkölylisztet, rá egy nagy halom krumplipehely, néha egy kisebb halom szárított búzacsíra, néha késhegynyi sikér, rá 1 tk barna cukor, rá 1/4 kocka elmorzsolt élesztő. Néha apró magvak (főleg a köményt szeretjük, ebből egy nagy púppal). Elindítom az 1-es progit, várom, hogy összeálljon, de általában kell még hozzá langyos víz. Legkésőbb az első dagasztás végénél magára hagyom a gépet.
Egy kicsi eltérés van, ahogy én szoktam csinálni a tésztát. A 3 x 20 perc után egyből kiveszem a tésztát és másodszorra már formázva kelesztem. A harmadik kelesztés nem minden esetben tesz jót a tésztának, nem biztos, hogy úgy megkel, mint másodszorra.
Szia Batka!Akkor én is hagyom a tésztát 7o' a DOUGH programon,és utánna ugy csinálom ahogy irtad kiveszem ,kelesztem és sütöm.Igaz az egéssz prog.1:3o' Még lenne 1 kérésem légyszives 1 tuti recepted adni nekem amit szépen megsütök ebbe a gépbe. Nagyon aranyos vagy,hogy igy segitessz.Köszönöm.
Csöpike, ennek nagyon örülök! A 16 cm az enyém külső mérete, szóval szerintem tök ugyanaz lesz. Gépi kaláccsal próbálkozhatsz a SWEET programmal is, de az majdnem tuti túlkel, aztán beesik, sokkal szebbre sikerülnek, amit DOUGH programon dagasztatok-kelesztetek, aztán amikor az üst 3/4-éig felér, ráindítani a BAKE-et, a sütés alatt úgyis eléri az üst tetejét. Ha sütöben szeretnél kenyeret sütni, a DOUGH a csak dagasztás-kelesztés, azt használd. Ez az elején 20 percig dagaszt, utána addig várj, míg a tészta a kétszeresére kel (én félbarna-teljes kiőrlésű kenyérnél végigvárom az egész DOUGH programot, ami összesen 70 percet keleszt). Aztán kézzel gyúrd át, formázd meg, tedd tepsire, langyos helyen ismét kelesszed a kétszeresére, és süsd meg. Margit módszerét (20 dagaszt, 20 pihentet, 20 dagaszt) úgy érheted el, hogy elindítod a DOUGH programot, kivárod a 20 perc dagasztás végét, aztán kikapcsolod, nehogy belekeverjen a lapát. Aztán 20-30 perc pihentetés után újra bekapcsolod a DOUGH programot, és ha kell, hagyod végigfutni a kelesztés végéig, utána formázod, tepsire teszed és sütöd. Hajrá!
Nagyon örülök, hogy jól sikerülnek a kenyereitek. Azért írjál, jelentkezzék néha! Tényleg sokszor gondoltam rátok, hogy mi újság lehet. Tudod, jó dolog a jó híreket hallani, gondolom ezzel nem csak én vagyok így, hanem itt mindenki tud örülni mások sikerének.
További sikeres sütögetést kívánok, majd mesélj a krumplis kenyérről, üdv, Margit
Örülök, hogy jól sikerült a kiflid. A burgonyapehely talán egy kicsit könnyebben kezelhető, mint maga a főtt burgonya. Annak a víztartalma miatt nehezebb beállítani a tésztát, de ha egyszer kipróbálod és jól sikerül a sütésed, akkor meg fogod azt is szeretni, mert nagyon finom kenyeret lehet vele sütni.
További sok sikert kívánok és várom a beszámolódat, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit