most bogarat ultettel a fulembe es elkezdtem olvasni kinti review-kat a geprol, es sehol nem panaszkodnak, hogy nincs "csak sutes" viszont a 4. "legnepszerubb" es "legjobb" ertekelest kapott gep a ciao.co.uk The Best Bread Makers listajan... ezen kiszedultem (elso a pana, masodik egy hilari nevu gep, 3. a murphy richards 48280)
Igen, akkor Te a klasszikus kovászt csináltad meg. Az üveget szellősen le lehet takarni. A radiátor nem tudom mennyire meleg, de az sem jó neki, ha túl melegen van. Amit leírtál róla, annak alapján jónak tűnik, de szerintem azért a radiátorról inkább vedd le, elég, ha a környékén találsz helyet neki. Ha jó savanykás az illata a kovászodnak, de azt írod folyik, akkor tegyél bele annyi lisztet, hogy galuskatészta sűrűségű legyen, hagyd így még egyszer beérni, majd elteheted a hűtőbe illetve süthetsz vele. A továbbiakban az etetéseknél is ilyen állag elérésére kell törekedni, az érés során valamelyest elfolyósodik úgyis.
Miket szeretnél sütni? Cukor vagy élesztőmentes diétához sütnél? Írjál egy picit bővebben, akkor tudunk segíteni. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
azt hiszem, hogy a "lassu" kovászt csináltam, mert egy hétig állt az üveg a radiátoron, és kb 2 naponta raktam bele a lisztet és a melegvizet. A hét végére folyékony, savanyú és folyós lett. Soha nem csináltam ilyet, nem tudom, hogy milyen állag a jó. Le lehet pl az üveget takarni? vagy lehet, hogy ez is probléma volt? Teljesen kezdő vagyok, de muszáj lenne megtanulni, mert teljesen cukormentes pékárut kellene sütnöm.
Ha a gyorskovászt csináltad meg, akkor a következő etetések után, már nem lesz olyan heves a mozgása, mint elsőre volt. Sütni már most is lehet vele, de, ha a hűtőbe szeretnéd eltenni, akkor várd meg, amíg teljesen elcsendesedik. Mit fogsz sütni vele?
Kipróbáltad a 12-es programot? Nagyon rossz fordítások vannak, lehet, hogy csak hibás a leírásod. Próbáld ki, hogy tészta nélkül elindítod, akkor meglátod, hogy tényleg dagaszt-e. Én úgy remélem, hogy Neked is van csak sütés programod :-)), csak meg kellene találni.
Megsült az új kalácsom, Citromos kalács névre hallgat. Ez most egy kicsit eltér a szokásos tésztámtól. Majd, ha megvágtam, akkor megmutatom és elmesélem, hogy milyen lett az íze.
Köszönöm, küldd el légyszíves, vagy, ha van időd, akkor gépeld be a receptes fórumba. Ahogy Neked könnyebb, aztán közzéteszem, ha nekem küldöd. Előre is köszönöm, kíváncsian várom, üdv, Margit
Szia Jégkása ! Köszi a választ. A joghurtos zsömlét már én is megsütöttem kétszer, de úgy tetszett ez a sok mag rajta. Kipróbálom hamarosan. Üdv.Julika
Ez olyasmi méret, mint amit én vettem. Nekem 65 és 68 dkg-os kenyerek fértek el benne. A formakenyérnek a fél adagja ez. Megnéztem a nyers krumplis kenyeret, szeritnem ezt is elfelezheted és annak megfelelő lesz a forma. NAgyon kicsiek tűnik az enyém is, azért is vettem kettőt belőle, de még így is féltem, hogy mi fér el benne :-)) Aztán kipróbáltam és bevált. Nyugodtan próbáld ki, biztos Neked is jó lesz. Mivel kisebb kenyereket sütsz benne, ezért valamelyest csökken a sütési idő, de kb 3/4 óra azért ezeknek is kell.
Nagyon kíváncsi vagyok, majd mesélj, hogy mit sütsz benne. Sok sikert hozzá, üdv, Margit
Szia margitka !
Én a rácsos kalácsodat már 2x is sütöttem. Nekünk nagyon bejött. Szép érdekes. Nekem rendesen látszottak a rácsok. Csak nem írtam róla.Ajánlom mindenkinek! Üdv!Nogea
Me vettem szilikon sütőformát a Metróban. Tefal márkájú, akciósan össze volt csomagolva egy kerek tortaformával. Bár azt írják 26 cm, a belső hossza csak 24,3 cm, a szélessége 9 cm, a magassága kb. 7 cm. Én elég kicsinek látom. Ebbe mekkora adag kenyér fér pl. a formakenyérből, vagy a nyers krumplis kenyérből? Azt meddig kell sütni?
Örülök, hogy megsütötted ezt a kalácsot, még senki nem jelzett vissza eddig, hogy elkészítette volna. Nekem nagyon tetszett, gondolom a rácsozás ijesztő első látásra, pedig igaziból nem nehéz. Gondolom, hogy a sütőd kapta meg egy kicsit a tetejét, lehet, hogy alacsonyabb hőfokon kellene megpróbálni, akkor jobban megmarad a színkülönbség.
Remélem legközelebb jobban sikerül, ha még megpróbálod, üdv, Margit
Nos, az a helyzet, hogy ha kevés a folyadék, akkor hosszabb kelesztési időre van szükség, ha kicsit több a folyadék, akkor csökken a kelesztési idő. Ha még több a folyadék, akkor nagyon hamar kel a tészta. Ha ez utóbbi esetben megvárjuk a normál kelesztési időt, akkor esik vissza a kenyér teteje sütés közben. Ezzel, tehát a "folyadék-kelesztési idő" párossal lehet egy szűk határon belül variálni. Megnéztem a gépleírásodat, ebben azt írod, hogy nics csak sütésed. A 0-ás vagy a 12-es program nem az véletlenül? Nekem a 12-es tűnik gyanúsabbnak. Ha van ilyen, csak sütés programod, akkor nincs probléma, mert a kelesztési idő lejárta előtt le tudod állítani a gépet, majd, amikor kellően megkelt a kenyered, akkor ezzel a programmal meg tudod sütni.
Dagasztás közben nyugodtan piszkálhatod, nyitogathatod a gépet, sőt még a keelsztés legelején is. A végén és a sütés első felében nem nagyon illik már.
Várom jelentkezésedet, kíváncsi vagyok, hogy találsz-e csak sütés programot. (Üresen bármelyik programot elindíthatod néhány piilanatra, próbaképp.) Üdv, Margit
Szia Zsebenci! Bocs, hogy én válaszolok, de hátha tudok segíteni. Az én gépem több mint 1 éves, de vízben csak az első sütés előtt volt. Azóta csak konyhai papírtörlővel "takarítottam". Sütés előtt a recepthez adott vaj,v.margarin menny-ből annyit kilopok, hogy vastagon bekenem a dag.lapátot. Legtöbbször szépen kicsúszik pl. a kenyérből a lapát, tehát nem kell "kibányászni. A kenyeret, én sütés után rögtön kiveszem az üstből, mert különben a gőztől megnedvesedik. De azért várd meg Mások tapasztalatait is. Üdv. Superkeri
Így nem jártam még, tehát saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. A lapát kivétle szokott ezen segíteni, valamint érdemes 5-10 percig a kész kenyeret az üstben hagyni, mert így egy kicsit bepárásodik a kenyér és könnyebben kijön. Persze úgy, hogy az üsöt a gépből kivetted. Ennyi az amit ezzel kapcsolatban olvastam mások leírásából. Ha végképp beleragad a kenyér, akkor viszont érdemes szerintem garanciában az üstöt kicseréltetni, hosszú távon ez a megoldás. Az üstöt én be szoktam áztatni a sütés után, majd amikor felpuhult a benne maradt kanyérhéj darab, akkor kiöblítem. Nagy mosogatást nem szoktam csapni vele.
Kérlek segítsetek! Az utóbbi időben a gépben sütött kenyereimet szinte lehetetlen kivenni az üstből, inkább csak kirobbantani tudom őket, és így szinte a teljes alja „leszakad”, és bennmarad a tálban. Tüzetesen átvizsgáltam az üstöt, a teflonbevonat egy gombostűfejnyi lepattogzás kivételével teljesen ép, úgyhogy inkább a dagasztólapátokat forgató keverőcsonkokra gyanakszom, hogy azok a ludasak a dologban. Kihűlés után a héjat kisebb-nagyobb darabokban elég simán ki lehet emelni, a rudacskákon viszont mindig marad egy kis tésztabuci. Ez akkor is így van, ha a dagasztólapátot kiveszem a sütés előtt, és akkor is, ha nem.
Mit lehet ilyenkor csinálni? A gép maga alig fél éves, lehet, hogy a sütés utáni mosogatásokkal ilyen rövid idő alatt tönkretettem? (Valaki azt javasolta ugyanis, hogy ne nagyon mosogassam, a tészta magától is „lepattogzik” az üst faláról. Az biztos, hogy eleinte nem volt ilyen gond vele.) Vagy az a baj, hogy a kenyeret rögtön az elkészülte után próbálom kivenni? Hagyni kéne egy kicsit? Tanácstalan vagyok, kérlek, osszátok meg velem a tapasztalataitokat!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit