Szia kezdő! Úgy tudsz machinálni a kelesztési idővel, hogy nem egy teljes kenyérkészítési programot futtatsz végig, hanem pl. 1. csak dagaszt-keleszt 2. ha eléggé feljött, ráindítani a csak sütést. Csak vannak ilyen programjaid! Nekem is akkor lesz ilyen kalapja, ha nem kelt meg eléggé, elindul a sütés, és a melegre hirtelen megemelkedik a teteje. Én gyakorlatilag az első dagasztás végéig nyitva tartom a fedelet (addig, amíg úgy látom, jó már a tészta), amíg nem kel, csak dögönyöződik, addig lehet.
az a baj a gepemmel, hogy nem lehet allitani a kelesztes idejet :( lehet, hogy a folyadek is keves volt, de tapintasra a kenyer kicsit ragadt a dagasztas vegen, szoval nem biztos, hogy ez volt a gond, de hogy nem hagyja megkelni normalisan az tuti
a megfazas elofordulhat dagasztas kozben is? dagasztas utan mar nem nyitom ki, addig viszont piszkalom :)
Nagyon csinos lett, biztos finom is ezzel a pirított hagymával. A kelesztés elején bevághatod a kenyeret a gépben is, de óvatosan, hogy a teflont meg ne sértsed. Az az igazság, hogy ez a felrepedés is egy tünet, mégpedig az alulkeltséget jelzi. Szerintem - bár sosem mérek dl-ben lisztet - ebben az esetben valószínűleg a folyadék lehetett egy ici-picit kevés. Amit a kelésével-sülésével kapcsolatban leírtál, az is erre mutat. A kelesztés végén már nem tanácsos a gépben bevágni a kenyeret, mert egy normál keltségű kenyér biztosan összeesik. Meleg van a gépben, már a nyitogatástól is "megfázhat" a kenyér.
Köszönöm a receptet, a képpel együtt átteszem az ABC-s részbe valamint a kenyerek közé is.
További sok sikert kívánok, és várom jelentkezésedet, képeidet, üdv, Margit
ja meg annyit, hogy sokaig nem kelt meg, aztan sutes elejen egyszercsak ugy megnott 1 perc alatt, hogy szet is repedt, es majdnem az uvegig feljott
ez szamomra nagyon esztetikussa tette
gondolkodom is, hogy mi van akkor ha sutes elott bevagom a tetejet, mint a kenyergyari kenyernek szoktak mi lesz vele? osszeesik vagy szepen szetnyilik?
tudom, hogy en nagyon kezdo kis nudli vagyok meg, de megosztanam egy jolsikerult probalkozasom receptjet veletek
szoval ma egy hagymas-krumplis olasz feherkenyeret sutottem, ami feltunoen jol sikerult (a lisztet en deciben merem, bocsika erte elore is)
recept (kismeretu kenyer):
1.3 deci viz 1.4 deci tej (plusz 2 kanal dagasztas kozben ha szukseges) 2 deci "kenyervarazs italo-mix" krumplis sutokeverek 4 deci kenyerliszt BL80 1 csapott evokanal siker 1 kk cukor (fugg a hagymaspiritasnal felhasznalt mennyisegtol is) 1 kk so (fugg a hagymaspiritasnal felhasznalt mennyisegtol is) 1 deka eleszto 1 keshegynyi aszkorbinsav +1 fel hagyma kozepes meretu kockakra vagva, amit sos cukros vajon megpiritunk, picit jobban, mint uvegesre de ne egessuk meg!
a hagymat a dagasztas vegefele, 2-4 perccel a vege elott adjuk hozza (ha korabban tesszuk, akkor szetkeveri a gep a hagymat teljesen, nekunk viszont az a celunk, hogy a kis hagymadarabok egyben maradjanak)
igy a kenyerunkben finom kis hagymafalatok lesznek, amikre ha raharapunk isteni sos-hagymas izt erzunk, de ez a kenyerren nem lesz erezheto
Semmi baj a kérdéseiddel. Azért vagyunk, hogy segítsünk és válaszoljunk egymásnak.
A narancsos kalácshoz én inkább a gyümölcscukrot javasolnám, és talán felesben vond le a tejféléből és a narancsléből. Azt Julikától tudom, hogy a gyümölcscukorból kevesebbet kell tenni 30 %-kal, mint a rendes cukorból. Tehát 10 dkg helyett 7 dkg is elég, ez kb. 0,5 dl folyadéknak felel meg. A Pana könyve szerint tedd a hozzávalókat, ha egyáltalán tartod magad valamihez. Nekem az első gépemben pont fordított volt a sorrend, majd amikor megkaptam a Panát és nem győztem észben tartani, hogy melyik gépbe, milyen sorrendbe pakoljak, azóta én mindkét gépembe csak beleszórok mindent, ahogy a kezembe kerül. A Pana hosszú előmelegítési ideje miatt az élesztőt úgy teheted, hogy ne érintkezzen mással, csak a liszttel, hogy idő előtt ne induljon be. Hogy ezt alul, vagy felül éred el, az gyakorlatilag mindegy. A tészta állagát figyeld a dagasztás közben. Tudod, nem ragacsos, de nem is száraz gombócnak kell lennie. A kalács kicsit lágyabb lehet, mint a kenyér. Ha megáll a gép a dagasztás közben egy-egy pillanatra, akkor arra figyelj, hogy ne tudjon elfolyni a tészta, mert akkor túl híg. Amikor a dagasztás után leáll, akkor a Panában elterül egy kicsit a kalácstészta, ez nem baj. A Pana sokkal lágyabb tésztával dolgozik mint a többi gép. Egyébként a tészta állagát is nehezebb a Panában megállapítani, mert nagyon jó minőségű a teflonja és a viszonylag lágyabb tészta sem ragad az edény falához, míg a másik gépekben ez már intő jel lehet.
Most jut eszembe, hogy nem legalulra írja a füzet az élesztőt, ez nem is lenne jó ötlet. Alulról melegít a gép, és akkor az élesztő kapja direktben a meleget. Alulra kerül a liszt egy része, bele az élesztő, majd a liszt másik fele és felülre a folyadék. Így írja, nem? Ha a lisztből egy hegyet csinálsz, mellé öntöd a folyadékot és a liszt tetejére teszed az élesztőt az is jó megoldás.
Sok sikert a kalácshoz, majd mesélj, hogy sikerült, üdv, Margit
Köszönöm az ötletet,mindenképp megpróbálom.Még egy kérdésem volna,ha a narancsos kalácsot szeretném megsütni akkor a kefirt helyettesítsem a cukorral, én mindig barna vagy gyümölcs cukorból szoktam sütni, most úgy gondoltam, hogy barna cukor lesz.Úgy olvastam hogy 10 deka cukor-0,7 dl víz, és csak azért kérdezem mert a múlt het tiramisus kalácsom fincsi lett de tömör,mivel nem számítottam le a folyadékból a cukrot., vagy inkább a narancsléből vonjak le.Ja és mégegy kérdés, milyen sorrendbe teszed a hozzévalókat mert úgy emlékszem folyadék, szilárd majd rá az élesztő, a Pana könyve pedig fordítva utasít_élesztő, liszt, folyadék.Elnézést a hülye kérdésért, de tudod olyan vagyok mint az ujszülött akinek minden dolog új.Köszönöm a választ_Kati
Tulajdonképpen Margitka válaszolt igen a virslisbuci tésztája. Ez egy nagyon jó tészta. Ma ahogy ettük az jutott az eszembe édes változatban is nagyon jó lehet.De a gesztenyés csiga tésztája is nagyon jó alapanyag.
A fénykép valóban könnyebbség nekem, de, ha nagyon pontos leírást kapok, akkor abból is el tudom általában képzelni, hogy milyen a végeredmény. Lehet, hogy kicsit többet kell kérdeznem, de azért szokott sikerülni. Telefonod sincs olyan, amivel fényképezni tudnál? Nekem azért lett ilyen telefonom, mert akkoriban fényképezőgépet még nem tudtunk venni, olyat amilyet szerettem volna, viszont a régi 3310-es Nokiám már amúgy is cserére szorult szegény. Digitális fényképezőgépem nekem is még csak néhány hónapja (4-5) van, azelőtt mindent a telefonnal fényképeztem.
Holnapra jó nasizást kívánok és szép napot, üdv, Margit
Margitka módszerét alkalmazom a megformált zsemlét langyos vízbe mártom majd a magos edénybe és a tepsire. Most megpirítottam a magokat. Nagyon finom ez a zsemle.Köszi Margitkának a receptért.
Örülök, hogy alakult e kenyérkéd. Neked a Pana teteje alól nem jön ki gőz, miközben süt? Én letakartam ennek is az egész tetejét egy többrétegű, vastag, flanell ruhával, mert az volt az érzésem, hogy szökik belőle a gőz, a hő. Megpróbáltam egy olyan képet keresni, amin meg tudom mutatni, hogy miről beszélek, nekem is volt ilyen kenyerem, de a letakarás óta egyenletesre kel és sül ebben is minden. Fotót meg nem találtam ilyet. Próbéld meg ezt a letakarást, már a kelesztés alatt is, lehet, hogy Neked is segíteni fog.
Várom a további híreket és sok sikert kívánok, üdv, Margit
Kisült a muffin. Jól kiröffentek, és ki is folyt némelyikből a a töltelék. Egyébként vannak benne szép példányok is. A férjem kóstolta, azt mondta: jó.Én majd sajna csak holnap, pedig olyan jó illata van.Mostmár egy digitális fényképező hiányzik, jó lenne lefényképezni, láttam,hogy abból is sokat tudtál már segíteni. Jó éjt! Üdv,Szokimoki
Szia Margitka! A kenyérkém kezd alakulni,már csak a fele a tetejének nincs megkelve! Nagyon muris volt ma reggel amikor a fele domború volt, a másik fele pedig sima, tudod mintha olyan hálos lenne.No de ez mar legalább1-2 fokkal jobb az előzőeknél,alakul mint púpos gyerek a prés alatt :-))) Amúgy minden utasításodat szorgalmasan betartok(emeltem a síkér adagot,csökkentettem amag adagot és vajat sem tettem hozzá!
Köszönöm a segítséget,puszi Kati
Szia Margitka ! A muffin formában való sütésben már volt jó tapasztalatom. Korábban már én is megsütöttem az almás, diós muffint, muffin zsömlét és még valamilyen csigát. Lehet, hogy csak sós lesz a kelt tésztából és már szemezek egy csokitorta recepttel ami egy Stahl-os reci. De azért nagyon köszönöm az ötleteket. Üdv.Julika
Picit el kellet mennem, de már itt vagyok. A Hot-dog kifli tényleg nagyon finom volt, a legkisebb fiam 4 db-ot evett meg belőle :-)) A muffinformában sütve biztosabb a kinézte a sütiknek. Ez a nyitott kalács nagyon finom volt, de nem igazán vendégeknek való, akiknek az ember nem csak finomat, hanem szépet is szeretne az asztalra tenni. Abban tényleg egy tésztaadagból két félét is meg tudsz csinálni. Pl. egy kakaós, túrósat és a sima feléből pedig diósat. Na, kíváncsi vagyok, hogy mit fogsz kitalálni és sütni.
Köszi. Ma már sikerült összevariálnom a programot, csak az volt a baj, hogy nálam az első kelesztés 37 perc, ezért nagyon figyeltem,hogy összejöjjön a 3x20perc.Én is 2-szer indítottam el a prg-ot. Nem baj, a gyakorlat teszi a mestert,majd lassacskán rájövögetek!Mégegyszer köszi! Üdv, Szokimoki
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit