Bundik már mesélt a mai sütéséról, íme a képek hozzá. Gratulálok, nagyon szépek lettek:
Kartika tegnapi vendégségre készített diós sajkrémet és Orosz hússalátát, ennek a receptjét megtaláljátok a receptes fórumban illetve a megszokott helyeken. Gyönyörűek ezek is, és biztos nagyon finomak voltak :-))
Még Jégkása és Rózsika képeivel vagyok adós. Ők egy kicsit többet küldtek, ezekkel még most dolgozom, és hozom, ahogy végzek. Üdv, Margit
Nincs semmi baj, megértem, hogy ha a család zrikálja az embert, akkor egy kicsit elkeseredik :-)
Szerintem jól gondoltam, próbáld meg egy kicsit csökkenteni a folyadékot. Lehet, hogy 20-30 ml-rel kevesebbet kellene elsőre hozzátenni és a dagasztás alatt pótolni, ha szükséges. Biztos vagyok benne, hogy csak ez az oka, hoyg visszaesett a teteje a kenyerednek.
További szép estét és mondd meg a családnak, hogy direkt azért sütöttél ilyen formájú kenyeret, hogy ne kelljen sok szendvicset gyártanod, így egyben meg tudod kenni az egészet :-)) Üdv, Margit
Semmi baj, ha gondolod ki tudom törölni, de szerintem senkit nem fog zavarni.
Nagyon kíváncsi vagyok a kenyérkédre, feltétlen meséld majd el, hogy sikerült. Kenyérke nagyon klassz kenyereket csinál, sokszor fáj a szívem, hogy nálunk a családban senki nem eszi ezeket rajtam kívül, így igen ritkán szánom el magam, hogy ilyet süssek.
Most a megérkezésük sorrendjénem elkezdem megmutatni a mai képeket. Nagyon örülök, mert sok szép sütést mutathatok meg ma is. Elsőnek Nelly vaníliás kalácsát, ami szerintem tökéletes lett. Gratulálok hozzá!
Következőnek Ditta muffinjait mutatom meg, amik szintén magukért beszélnek. Egy gyerekzsúrra készültek, ahol osztatlan sikert arattak. Gratulálok Dittának is.
Harmadiknak Éva16 sonkás, tojásos muffinját hoztam. Gratulálok ehhez is, nagyon guszta lett.
Rövidesen jelentkezem a következő képekkel, üdv, Margit
60dkg liszt, 4dl folyadék, dagasztás közben nem tűnik lágynak mégis vissza esik.
Bocs az előbbi depis beszólásért,de nem igazán jönnek össze a dolgok mostanában.A mai kenyér is elterült mint egy lepény,a család viccelődve forgatta, hogy ezt most hogy is kellene szeletelni? Javasoltam nekik, hogy vágják keresztbe félbe mint egy zsemlét.
Sok szeretettel köszöntelek, a másik fórumon még nem volt időm írni ma, de rövidesen megteszem. Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, remélem a továbbiakban többször is fogunk találkozni Veled és a sütéseiddel. A másik fórumban is sok szerettel látunk.
Ez igazán minimális szépséghiba, egyébként szép a kenyérkéd. Mennyi liszthez, mennyi folyadékot és élesztőt teszel? Valószínűleg a folyadékból lehet egy minimálisat visszavenni és akkor dombrú marad a kenyered teteje. Ha válaszolsz, akkor leszek teljesen biztos a dolgomban.
Nekem sem így van a program, hogy a leírást megadom. A 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás nem egy fix programom része, hanme én kapcsolom át a gépet. Én a gyorsprogramot indítom el, ezen 5 perc lisztmelegítés után 20 percet dagaszt. Ezután kikapcsolom és átteszem egyből a tészta programra. Ez az elején 20 percig melegíti a lisztet, ezalatt nekem már keleszt, majd 20 percet dagaszt. Ezután vagy a gépben kelesztem a tésztát, ami kb 1 óra, vagy kikapcsolom, kiveszem a tésztát, megformázom és a sütőben sütéshez már így kelesztem.
Nyugodtan kapcsolgasd a gépedet, semmi baja nem lesz tőle. Ha össze tudod hozni, akkor ez a 3x20 perces "program" elég jól bevált, érdemes kipróbálni.
Kíváncsi vagyok mire jutsz, majd mesélj, üdv, Margit
Tényleg termékeny napod volt, rengeteg mindent sütöttél. Örülök, hogy bevált nálatok is a joghurtos zsömle. Én is nagyon szeretem, sokszor szoktam csinálni. Kíváncsi vagyok a képekre, rövidesen hozom őket.
Pont valami ilyesmit akartam javasolni én is. Kakaós csigát is ebből a tésztából szoktam csinálni. Lehet teljesen édesítés nélkül, de lehet a kakaóba egy kevés édesítőszert keverve is megkenni a kinyújott tésztát. Persze ezt is egy kevés vízzel (esetleg egy kevés rummal), egész sűrű krémmé kell kikeverni. Ha van muffinformád, akkor abban is meg lehet sütni, vagy szabadon a tepsin. Ugyanezt diókrémmel is megcsinálhatod, akkor már két féle sütid van belőle. A diós csiga tetejét is meg lehetne kenni a citromos-gyümölcscukros öntettel, arra biztos finom lenne. Ha gondolod, szívesen töröm még a fejem, biztos akad még ötletem, csak írjál :-))
További szép estét kívánok, üdv, Margit
Ui.: A másik fórumban csak nem szívesen fájdítanám a szívét, annak, aki most éppen még nem teheti ezt meg. Igazán az éjszakában már nekem sem kellene sütizni, de néha becsúszik :-))
Lehet, hogy holnapra lesz igazán jó! A nagyobb kenyerek frissen (néhány órán belül) megvágva mindig egy kicsit nyirkosak. Kell egy kis idő, amíg a héján keresztül teljesen át tud szellőzni a kenyér belseje is. Megvágva ez már hamarabb megy. Örülök, hogy jól sikerült, gratulálok hozzá.
A kovászt az etetés után, jócskán kell hagyni szobahőmérsékleten állni. A következő alkalmakkal már nem fog olyan hevesen felhabzani, mint elsőre az élesztőtől.
A kovászport lehet kovásszal helyettesíteni, sőt a sima élesztős recepteket is át lehet részben kovászosra alakítani. Erről olvashatsz bővebben a kezdőknek szóló tanácsok között, itt: a kovászos sütéshez
Délután a Szüleimnél összehasonlítottam az ő Severin k.sütőjük és az én moulinex k.sütőm programtábláját.Ahogy nálad olvastam , és a szüleim gépénél is látom, ugye az a normális ha az első 20 perces dagasztás után kelesztés és azután megint kb 20 perces dagasztás következik és a végén kb 1 órás kelesztés.Mert az enyémből hiányzik a 2. dagasztás ami 20 perces lenne, nálam ez 15mp. Ha én ezt összehoznám kb 3 programból, az nem baj a gépnek? Mert ha nem veszem ki a lapátot az utolsó 50perces kelesztésem előtt, akkor kb 25 percnél ejt egyet, és akkor nem kel meg rendesen semmi.A többi gépnél ,hogy van ez? Üdv, Szokimoki
Nem tudom mi lehetett, de nem találok felrakatlan képet. Küldd már el légyszíves újra, valószínűleg nem kaptam meg a leveledet. Nem szoktam elintézetlen levelet kidobni, nem tudok másra gondolni.
A kovász állaga mindig megváltoztathatja a tésztához, a receptben írt folyadékmennyiséget. Én szemre szoktam a kovászomat etetni, így biztos nem lesz teljesen egyforma az állaga, ezért valamelyest eltér a folyadékszükséglet is. Nyilván a Te kovászod is egy kicsit hígabb. Próbáld meg, hogy ne tedd egyszerre a tésztába a teljes folyadékmennyiséget, egy kicsit tartsál vissza belőle, majd a dagasztás alatt figyeld a tésztát és, ha szükséges, akkor még egy keveset pótolj hozzá.
Ha a dagasztás végén is úgy érzed, hogy túl lágy maradt a tésztád, akkor inkább tedd formába, az akkor is megtartja, nem fog ellapulni.
A kenyeret a kelesztés elején, közepén és végén is be lehet vágni. Eleinte próbáld meg talán a kelesztés elején. Óvatosan, ne túl mélyre vágjad, majd a tapasztalatok megmutatják, hogy hogy jó. Nem vagy béna, ne is írj ilyet!! Nehogy azt gondold, hogy bárki úgy születik, hogy egyből mindent tud a kenyérsütésről :-)) Mindannyian a saját ilyen, olyan tapasztalataink alapján és egymást segítve tanultuk meg a sütögetést. Úgyhogy fel a fejjel, ne csüggedj, biztos, hogy Neked is fog tökéletesre sikerülni!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit