Az elkészítés után 12 órával már etetheted a gyorskovászt. Ha nem sürgős a dolog, akkor 2-3 alkalom alatt, mert akkor éretebb kovászt kapsz, de szükség esetén egyszerre is felszaporíthatod a kellő mennyiségre. Azt mindenképpen várd ki a felhasználáshoz, hogy teljesen beérjen és savanykás legyen az illata.
Sok sikert kívánok, majd mesélj, hogy áll a kovászod, üdv, Margit
Margitka ! Elfelejtettem az előbb, hogy ennyi siekres fogyózás után Neked már igazán megengedett néha egy kis saját sütésű sütikét enned, ami főleg nem is túl édes ! Ezt a mási kfórumban is már tudniuk kell, még azoknak is akik most kezdték vagy kezdik a fogyit. Szép estét!Julika
Bocsi Kartika ! Én olvastam el, úgy látszik Nekem már késő este van. Akkor kb. úgy csináltad mint a sörkiflibe való tölteléket. Köszi agyors választ. Üdv.Julika
Szia Margitka!
Látom te is sok mindent csináltál. Köszönöm a dicséretet. A baráti társaság is élvetezte, és persze a család is a sok finomságot.
Szia Majorkaj! Neked is köszönöm a dicséretet. Nem tudom hol olvastad, hogy fűszeres vaj? sajt lenne, nem vaj! A sima sajtkrémet kevertem össze mindig mással. Most tettem bele egy adag reszelt fűstölt sajtot, egy kis sőt, egy kis fehérborst és egy kis apróra vágott snidlinget. Ezzel töltöttem meg a muffinokat és a csigákat. (megkentem ezzel a töltelékkel és feltekertem. Nekem 3 sajtkrém kellett bele az a hurkára tekert és 8- 10 dkg sajtot reszeltem bele, pici vajat v. margarint tettem hozzá kb. 5-6 dkg, ha kell hogy jól kenhető massza legyen akkor pár kanál tejjel, tejszinnel v. vizzel lehet higítani)
Irj ha bármi info kell! ( ha szeretitek a friss kaprot azt is tehetsz bele, rém megbolonditja)
Ma termékeny napom volt készítettem Kürtőkalácsot, Virslisbucit muffinformába és joghurtos zsemlét vegyes lisztből sok maggal és pehellyel megszórva.A kürtőskaláccsal már régóta kacérkodtam, most rászántam magam finom lett a gyerekeknek is nagyon ízlett.A joghurtos zsemléd nekem nagyon bevált, most tettem bele rozslisztet, búzacsírát és fehérliszteket, alaposan megforgattam magokban és pelyhekbe. Küldtem e-mailt, majd ha időd engedi akkor felteszed.
Szia Margitka ! Tegnap nekem is kb így nézett ki a nyitott diós kalácsom,amíg nem történt meg vele a baj... Köszönöm, hogy megírtad, hogy ezen már az 1 evőkanál gyümi cukorral nem is olyan édes a máz. De nekem az egész olyan tömény, mert azért a kukába nem dobtam ki. De lehet, hgoy azért töméyn, emrt nem sült át teljesen(1 órán keresztül). Párom a túrós sütikért nincs oda nagyon, azon gondolkoztam, hogy nem lehetne a Te kalácstésztádból csak a fehér tésztát készíteni és valamilyen kakaós masszával megkenni, mint pl. a csigát ?Üdv.Julika
Szia Kartika ! Én is gratulákok a sok szép és eredméynes sütögetéseidhez. Igazán belakhattak belőle a vendégeid. Szeretném megkérdezni, hogy a fűszeres vajat hogy kiszítetted a muffinba és a kiflibe ? A Sörkiflidet néztem ki a leendő vendégseregemnek, de azért még érdekelne ez a fűszeres vajas változat is. Üdv.Julika
Én is a nagylyukú reszelőn reszeltem le. A méret jó volt. Kicsit vastag a jénai alja, ezért jó, hogy kivettem a végén belőle ahogyan Te írtad a receptben. Állandó problémám ez a kis adagra átszámolgatás. (a sütési és kelesztési idővel kapcsolatosan) Szépen feljött, meg is sült. Finom lett szerintem. A párom szerint a belseje kicsit nyirkos hatású, ezért lehet, hogy holnapra már nem lesz olyan finom. De a család jóízűen ette, pedig tönkölybúza liszt is van benne.
Fényképezni nem volt energiám, de szép lyukacsos a belseje.
Egy hete küldtem neked két fotót de nem írtál vissza, nem tudom hogy megkaptad-e?
Újra megsütöttem a kiadós rozskenyeret, most már alacsonyabb hőmérsékleten, így nem lett kemény a kérge, viszont a kelesztés során teljesen szétterült a tepsin, igy elég lapos lett.Nem tudom, hol rontottam el mert kevesebb vizet tettem bele mint amit a recept ír, és dagasztás közben lisztet tettem hozzá mert lágynak tünt.Arra gondoltam hogy talán a kovászom vizesebb mint kéne , pedig olyan jó kis rozskovászt csináltam, és azt használtam fel.
Sziasztok! Ahogy ígértem, lemértem a saját kenyérsütőgépem áramfogyasztását is (árnyalatnyival több lett, mint a kétlapátos Alaska BM 2000). Az adatok: Hausmeister HM 1000, normál program, kisebb vekni (fél kiló lisztből), 2.53 perc: 0,4 kWh (13,5 Ft), ebből 0,344 kWh (11,5 Ft) a sütés idejére esett! A csak dagasztás-kelesztés (lapátmozgatás, melegítés) így gyakorlatilag alig kerül valamibe - és mennyivel gyorsabban megvan és mennyivel szebb lesz, mintha kézzel csinálnám! (Összehasonlításul az A kategóriás villanysütőm egy órányi sütéshez a gépkönyv szerint légkeverésen 0,8 kWh-t, vagyis pont a kétszeresét, alsó-felső sütésen pedig 2 kWh-t fogyaszt.)
Sziasztok! Szia Margitka! Megsütöttem a sonkás stanglit, csak sonka híján virslivel. És a hamburgeres melegszendvicskrém is elfogyott, a sonkás kifli receptje alapján. Csak én a kifliket melegszendvicskrémmel és egy tömlős camping sajt keverékével kentem meg. Írtó finomak lettek, csak a tepsi lett kicsi. Akkorára keltek, hogy alig fértek el benne. Persze jól össze is ragadtak. Alig bírtam kibányászni. Képeket küldöm. Üdv: Bundik
Margit, kovászor kérdésem lenne. Ha elkészítem először az első adagot, majd 12 óra múlva, ha elindul megetetem, akkor utána megint kb. 12 óra múlva kell etetni? a szuszó roszkenyérhez kellene nekem ugya a végére majd 2-3-4 etetés után 700 grnyi rozskovász.
Örülök a beszámolódnak és a sikereidnek, bár a kalácsról nem írtad meg, hogy végül hogy sikerült, azért remélem jó lett az is.
A búzakorpát bármilyen liszthez keverheted és bármelyik receptben kiválthatod vele a liszt egy részét. Mivel ez héjanyag, nagyon egészséges, de kicsit lehúzza a tészát, ezért túl sokat nem érdemes belőle tenni, ha könnyebb jellegű kenyeret szeretnél sütni.
További szép napot, és remélem mihamarabb megint olvashatom a beszámolódat egy-egy finom sütésről, üdv, Margit
Sajnálom, hogy így jártál, még jó, hogy a végeredmény azért jó lett. Én mindent elémelegített sütőben sütök, ez lehet hogy valamelyest segített volna. Nyilván hamarabb megkapja a forró levegő a tészta szélét és ettől talán kevésbé folyik ki a tojás. Legközelebb kicsit kevesebb tojást tegyél bele. Még segíthet, ha kicsit megfogatod a tojást egy kis (tényleg minimális) liszttel vagy reszelt sajttal.
Talán én is meséltem, hogy egész tojást szerettem volna a tésztába tenni, de az első kísérlet után fealdtam ezt az ötletemet. Folyt világgá a tojásfehérje. Ki kellett szednem az első tésztát, kitakarítani a muffinsütőt, úgy, hogy a többi tészta benne volt, majd így döntöttem úgy, hogy csak a sárgáját teszem bele :-))
Remélem, ha az eredmény tényleg jó, akkor nem megy el végleg a kedved tőle. Esetleg más - bármilyen - töltelékkel is megpróbálhatod, sok mindennel finom lehet.
A zabkorpát búzakorpával vagy búzacsírával helyettesítheted, esetleg zab-, rozs- vagy búzaoehellyel. Ha egyik sincs akkor teljes kiőrlésű lisztet tegyél helyette. Üdv, Margit
Nagyon aranyosan elbeszélgettetek Nellyvel. Jó mosolyogtam a forródrótos ötleten :-)) Sajnos én hétvégén is dolgozom, elvétve - talán egy hónapban egyszer - fordul elő, hogy nem. Most napok óta úgy alakult, hogy az itthoni dolgaimra alig maradt valami időm, most éppen a mosásomnak pl. a félifejében tartok, 5 adag lesz a gépben, mire végzek :-)) Sütnöm is kellett valamit és még a számítógépnél is van egy csomó dolgom (munkám) ma, amihez hozzá sem kezdtem. Úgyhogy be vagyok havazva rendesen, pedig sokkal szívesebben lennék itt :-)
No, de a lényegre térve. Örülök, hogy végül sikeresen döntöttél, ami a kenyérméretet illeti. Nagyon kíváncsian várom a végeredményt, majd mesélj róla légyszíves.
A krumplit a nagyobb lyukú reszelőn szoktam lereszelni.
Margitka ! A mindmegettén megtaláltam a sajtos tökmagos zsemlét. szerintem ez volt amit azt hiszem Kartika sütött meg.Szerinted mivel lehetne helyettesíteni a zabkorpát ? 4 ek kellene bele de nekem nincs épp itthon.Üdv! Nogea
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit