Örülök, hogy szép lett a kalács. Az én kenyerem is sül. Nem lett volna jó az egész adag a jénaiba mint kiderült, mert így csak szolidan dagadt ki belőle a teteje, úgy biztos, hogy nem fért volna el. Majd ha kisül jelentkezem. Kíváncsi leszek a belsejére, meg, hogy a családom megeszi-e. Mondjuk választhatnak ez vagy a tegnapi maradék (ami ugyebár túlkelt és lapos). :-))) Igazából ez az első kenyér amibe tönkölylisztet is tettem, a család pedig egyértelműen fehérkenyér párti. Ez olyan félbarna féle. Na, majd meglátjuk.Remélem ehetőnek találtatik.
Margitka! Milyen reszelőn kellett volna lereszelni?
Hát itt vagyok! Elküldtem a vaniliás kalácsom fényképeit. Margitka receptjén annyit változtattam, hogy mint már lejjebb írtam, kb 8 dkg cukrot tettem a mérőmbe, beletettem a 2 dl kefirt, és felöntöttem annyi tejjel,hogy az össz folyadék így 2,7 dl lett. Nem tettem bele külön még cukrot, folyékony édesítőszert, hanem 2 cs vaniliás cukrot. A dagasztásnál épp hogy csak kellett bele egy kis liszt, a kelesztést 7 perccel a vége előtt leállítottam, és 1 óráig sütöttem gépben. Még annyit javasoltnék, hogy elég a világos színt választani a sütéshez, mert én a közepeset választottam, és majdnem barna lett, gondolom a cukor miatt. Egyébként nagyon szép lett. Üdv Nelly
Szia Margitka! Most van időm beszámolni a pénteki sütésről. Elsőnek Kenyérke receptje alapján, Túrós batyu készült. A hozzávalókon nem vált., csak a készítés során annyit, hogy Ő végig a gépben dagasztott, én pedig a Te jav-ra a 3×20 perces tésztakészítést választottam, mert ez nekem igen bevált. A végeredmény: nagyon finom, könnyű tésztájú és SZÉP süti lett. A köv. a Kipróbálásra váró recik közül a Kölni mazsolás-túrós kalács. A hozzávalók során e receptben leírtakat követtem, de az elkészítésekor (sokat akar a szarka..) jól meg variáltam. Ugyanis a 2.dag.-kor elfeleztem a tésztát, felét kakaóval megszíneztettem (géppel!), és úgy készítettem el, mint Nálad láttam a kalácskoszorút, sőt a tészta összesodrása után még "nyitottá" is vágtam. Mindezt azért követtem el, mert nem fogy olyan ütemben a süti, mint amilyen sok szép dolog van, amit szeretnék kipróbálni. És hogy kenyér féle is kerüljön az asztalra, Sajtos zsemle is készült. Ezt a receptet a Mindmegettéről választottam. Finom, ropogós kérgű, fűszeres zsemlék lettek. Ezek után sajnos jó néhány sütés mentes nap köv.
Margitka! A búzakorpát milyen liszhez keverhetem és milyen mennyiségben? Köszönöm, hogy meghallgattál, nagyon szép napot kívánok Superkeri
Jelentem, szépen kel a kalácskám, a háromból még idáig ez lett a legszebb, de még a java hátra van. Majd meglátjuk a sütés után. Piroska! Én még csak 1x sütöttem sütőben kelt tésztát, akkor kb 30 percig kelesztettem,de gondolom, a kenyérnél más lehet az ideális idő. Így sajnos nincs ötletem. Nekem fasírtos csigám készült akkor, nagyon szép lett, de hát ez, mint mondtam vala, nem kenyér. Üdv Nelly
Szia Nelly! Végülis az én gépemnek a kis adag 40 dekás kenyér, a nyagy adag pedig 60 dekás. Szerintem akkor ez így is nagy adagnak számít nálunk. A stütőben sütve hátha el tudom dönteni mi legyen. Csak a kelesztés miatt aggódok, mert a tegnapi kenyerem is túlkelt, és leeresztett mint a lufi. Majd tudósítok.
Szia Margitka! Hogy jártam a tojásos-sonkás kosárkákkal... Ma reggel nekiálltam . Csak fél adagot dagasztottam (30 dkg lisztből), mert nekünk elég a 12 db is. Már mondtam Neked, hogy felvert tojással fogom megcsinálni. Mindent úgy csináltam, ahogy Te, kivéve, hogy nem egész, hanem felvert tojást tettem bele. Mindegyik kosárka kb. félig volt a masszával. Kelesztettem, majd betettem a sütőbe. Egyszercsak iszonyatos égett szag kezdett el terjengeni a lakásban. A kosárkák a sütőben kelésnek indultak, és ahogy emelkedtek felfelé, kinyomták magukból a tojás egy részét. Az meg odaégett a sütő aljára. Arra gondoltam, az lehetett a baj, hogy nem előmelegített, forró sütőbe tettem. Talán a forróban már nem kel annyira, hanem sül, míg a langyosban még inkább dolgozik az élesztő. Más ötletem legalábbis nincs. Szerinted mi lehetett a baj? A végeredmény most lett kész, elég guszta, tojás is maradt bennük :-) Csak a szagokat alig tudom kiszellőztetni :-))
Szép vasárnapot, jó pihenést mindenkinek! Sziasztok. Kila
Én a fél adagot is ugyanannyi ideig kelesztem. Margitka azt szokta mondani, hogyha már szépen megkel, és az ideje szerint még folytatná, akkor ki kell kapcsolni, és elindítani a sütést, mert az sem jó, ha túl kel, mert akkor sütésnél behorpad a teteje. Szóval nekem még nem nagyon kellett hamarabb leállítanom. Csak a súlyt ne felejtsd el kisebbre állítani, ha már a géped olyan. Persze, ha tepsiben keleszted, akkor... Nem tudom. Bocs! Nelly
Megvallom, sokszor én is így gondolom, de aztán rájövök, hogy ez nagyon önző lenne részemről, hiszen neki is van magánélete. Más részről meg nagyon elkényeztetett bennünket, és hozzá szoktunk a gyors segítséghez. Most én is magamban kísérletezgetek, bár mit nem adtam volna egy kis jó ötlethez. De ha egyszer sikerül ez a hőn áhított cukros kalács, legalább másnak nem kell ennyit kínlódnia vele, mert én is tudok segíteni. Nelly
Köszönöm szépen. Akkor elvileg beleférhet az egész adag is. Azért jó lenne, ha valaki olyan is jelentkezne, aki ezt a nyers krumplis kenyeret jénaiban már megsütötte. Mondjuk Margitka. Néha már ott tartok, hogy Margitka a mentőangyal, akinek mindig a forró drót túlsó oldalán kellene csücsülni, mert én mindig akkor kínlódok valamit amikor Ő pont nincs itt.
Szia Piroska! Nekem Clatronic kenyérsütőm van, és csak kíváncsiságból megmértem, hogy milyen hosszú, kb 20 cm, mert most kelesztek, de nem több. Magasságra kicsit több, mint 14 cm, de én ebben 75 dkg-os és k kg-os kenyeret is süthetek. Szóval nem tudom mennyire segítség ez Neked, de hátha. Tudom, hogy Te jénaiban akarod, de ha az üstöm méreteihez hasonlítod, akkor talán ez is segít, ha addig nem jelentkezne Margitka. Nelly
Sürgős segítségre van szükségem. Van egy ovális jénaim. A tetejének ezek a méretei: 23,8 cm hosszú, 14 cm széles, 7 cm magas. Nyers krumplis kenyeret szeretnék sütni. Ebben jó lenne? Mekkora adag férne el benne? Ha ebben a formában kelesztem és sütöm sütőpapírral béleljem ki előtte?
Na szóval összepakolgattam a belevalókat. Közben azt vettem észre, hogy az én mércémen 10 kdg cukor majdnem 1 dl folyadéknak felel meg. Viszont ha öntök bele tejet, akkor kisebb lesz a mennyiség, így aztán beletettem a 2 dl kefirt, és felöntöttem annyi tejjel, hogy 2,7 dl folyadék legyen. Aztán összekevertem a cukros folyadékot, mikróban meglangyosítottam, mert a múltkor ezt nem tettem. Most várok.. Pedig valamit biztos,hogy nem jól csinálok, ha kétszer is kudarcot vallottam. Talán most harmadszorra. Jól el vagyok ugye? Nelly
Szép jó reggelt mindenkinek! Margitka! Tegnap ismét megpróbáltam a vaniliás cukros kalácsot, mégpedig a csíkos kakaós kalácsnak a 60 dkg-os változatát feleztem. A folyadékot pedig úgy állítottam be, hogy először beletettem a mérőkébe a kb 13 dkg cukrot, aztán kis tejet, és végül kefirt tettem hozzá, mig meg nem lett a 1,5 dl folyadék. Bizony még így is kellett bele a dagasztásnál liszt, kétszer kelesztettem, gyúrtam, tovább kelesztettem, és végül 7-8 cm magas kis szörmedvény lett, mára nagyon klasszul kiszáradt, így aztán a kukában landolt. Már pedig nekem akkor is cukros kalács kell!!! Ma harmadszor is megpróbálom. Most egy általános kalácsod receptjét próbálom, mégpedig azt, amit 3 méretre adtál. Én az 50 dkg-os változatot próbálom meg cukorra variálva. Egyszer majd csak sikerül! Tessék mondani nincs a csapatban valaki, aki olyan édes szájú lenne mint az én családom? Hátha lenne tippje, a cukor variálásában! Most mindenesetre nekivágok, oszt majd mesélek. Üdv Nelly
Nos, megérkeztem a saját képeimmel és híreimmal a mai kalácsomról. Tehát a Kriszti ötlete és receptje alapján sütötem meg ma a saját, szokásos kalácstésztámból a Nyitott kalácsnak egy túrós változatát. Nagyon finom lett.
Julikának is mesélem, hogy nem lett nagyon édes. Ez a cukros máz, már szinte nem is érződik rajta. Egy baja azonban van, legalábbis most, frissen elkészülve. Rettenetesen potyog, tehát ezt most vendégeknek nem lehetne odaadni. Azt majd még elmesélem, hogy holnap mennyire lesz szeletelhető. Azért érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, nekem sajnos meg kellett kóstolnom :-)) Ezt a másik fórumba be sem merem írni :-)
Szép napot holnapra mindenkinek sok pihenéssel és finom sütésekkel, üdv, Margit
Jágkása is nagyon szép dolgokat csinált, máris megmutatom a végeredményeket. A képektől visszafelé lptetve a fázisfotókat is láthatjátok. Fehérkenyér, kovászos:
Szia! Átküldtem a képek egy részét. Csináltam kelés közben és készen. A készekből küldtem egy párat. Lett 4 muffin formás, és 4 tepsis adag. Szegény kenyérgépem nem tudta először a dupla adagot keleszteni, félbe kellett vennem, és mikor már kicsit összekeverte, akkor tettem hozzá a másik felet. Hát 4-re jöttek a vendégek, fél 4-re lettem készen. Még jó hogy a hideg dolgokat megcsináltam tegnap éjjel.Jó éjt neked is.
Jézusom, ezt elolvasni sem volt egyszerű. Hogy tudtad ezt egy délelőtt mindet megcsinálni, gratulálok mindenestre és várom a képeket róla. Azt nem csodálom, hogy elfáradtál.
Szép napot kívánok holnapra és pihenj egy nagyot, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit