Sajnos a mai sütésemmel nem dicsekedhetek Nektek. A nyitott diós kalácsom végeredménye nem igazán lett jó. Mindent úgy csináltam ahogy a receptben le van írva, csak fél adaggal kisérleteztem(még jó!). 20 perc dagasztás után 50 percet kelesztettem ejtés nélkül a gépben. Ahogy kell szépen elkészítettem, bele a kuglóf formába, 30 percet hagytam kelni, szépen feljött, majd az előmelegített sütőben is nőtt a tészta. Boldogan toltam sütőbe, emrt nagyon tetszett. A reci 35-40 perc sütést ír, mivel ez fél adag volt, gondoltam elég lesz a 30 perc. Kivettem a sütőből majd szinte azonnal még a formában lekentem a mázzal. Egy kis várakozás után kiborítottam a formából, na ekkor ütött meg a guta, mert a tészta közepe szinte teljesen nyers volt. Alig bírtam visszavarázsolni a formába, miközben persze teljesen összeesett. Visszatettem gyorsan a sütőbe és kb. még fél órát kellett sütnöm, ekkor már persze használtam a tűpróbát. Szóval most nem küldök képeket róla, mert nem egy gyönyörű látvány. nem tudom mi lehetett a baj, hogy nem sült át. Egyébként nemek nagyon édes, a tölteléke is és a tészta is a máztól.Üdv.Julika
Ez a gépünk egyik receptje, 525 ml vizet ír. Igazából sót is 1,5 ek-val írja, de azt én is sokalltam. Hajdinából 7 gr darát ír, de én szemes hajdinát kaptam és kávédarálón liszt sikerült belőle :-) Én is köszi a tanácsot, megpróbálom a kevesebb vízzel, sikérrel. Üdv: Csemi
Ma reggelre időzitve bállítottam egy sajtos kenyeret, nem sokkal, kb. 5 órával előtte a kész kenyérhez képest. Amikor reggel kivettem, elég száraz, kemény lett a külseje.Ez lehet az időzítés miatt van? Amiért nem vettem ki egyből a gépből?Mert a múltkor olyan jó lett ugyanez a kenyér. Neked mi a véleményed az időzített sütésről? Nem szívja meg a liszt magát nagyon a folyadékkal? Vagy ez hülyeség? Üdv, Szokimoki
Sziasztok! jó sokáig távol voltam, de minden nap elolvastam a hozzászólásokat. A héten nem sütöttem semmit, nem volt rá időm. Ma is csak egy rozsos kenyérre futotta. Holnap szeretnék valamit alkotni, még nem tudom, hogy mi lesz. A szekrényemben elég régóta porosodik egy hamburgeres melegszendvicskrém-konzerv, azt akarom felhasználni. Vagy csiga, vagy buci lesz belőle. Még virslis bucit is kell készítenem, mert amióta megcsináltam, a fiam ezért szekál állandóan. Ti mi finomat süttök? Bundik
Szia Margitka!
No végre egy sikerről is beszámolhatok! A pizzás csigáim meseszépek lettek!Köszi a recit, még ma sütök egy kuglófot és egy kenyérkét is, remélem az is szép lesz! Puszika !
Hát hiába várom, nem akar megérkezni a képed. Az e-mail címemet jól írtad, de eddig működött, nem volt rá különösebb panasz. Olyan már volt, hogy csak később kaptam meg, lehet, hogy a tied is csak holnap érkezik meg???
Addig is megpróbáltam kitalálni valamit, hogy mi lehet a baj. Nem nagyon sokra jutok, de előbb-utóbb, biztos sikerül kideríteni. A folyadékot még mindig csökkentheetd, ha bírta a géped a tészta dagasztását, de a Pana lágy tésztával dolgozik, valahogy nem hiszem, hogy ez lenne a baj. A sütés elején nem szabad nyitogatni a tetőt, ez egyszer biztos, ez az egy, amit még én is betartok, pedig állandóan leselkedem, még a kelesztés közben is.
Ami még eszembe jutott, hogy lehet, hogy túlkelt a tészta. Azt írtam, hogy, ha elég magasnak ítéled, akkor indítsd el a csak sütés programot, mert elég hosszú az összkelesztési idő. Amikor a kenyér eléri az üst peremét, akkor ne várj tovább, hanem indítsd el. Akkor kell indítani, amikor a kenyér búbja már kikandikál az üstből. A Pana üstje elég magas, tehát addigra már szerintem egy ilyen jellegű kenyér biztosan kellően megkelt.
Várom jelentkezésedet, ha megjönnek a képek, akkor mindenképpen írok. Szép napot holnapra, üdv, Margit
Gyakorlatilag 60 dkg a szárazanyag, bár a 7 g hajdinalisztet kicsit furcsállom, ehhez teszel 575 ml folyadékot?
A 60 dkg liszthez kb 4 dl folyadékkal számolhatsz. Ez kicsit eltérhet a lisztektől függően, de ennyire biztos, hogy nem. Mondjuk az egy ek sót is sokallom ehhez, de ez nem a kérdésedhez tartozik. A sikér mindenképpen jó ebbe a kenyérbe, de ebből is sok a 2 ek. Ezt alaposan át kell variálnod. A porélesztő attól függ, hogy milyen volt, ahány féle, annyi frissnek fele meg.
Várom jelentkezésedet, és köszönöm a segítő fórumban a munkádat, üdv, Margit
Én is üdvözöllek Kezdő, látom mégis sikerült belépned. ;-)
Margitka! El sem küldöm a képet, de az utolsó 3 kenyeremnek "homorú" lett a teteje. A recept a következő volt: fél deci olaj, 525 ml víz, 1,5 tk cukor, 1 ek só, 150 gr tk rozslist, 450 gr tk tönkölybúza liszt, 3 ek tejpor, 11 gr porélesztő (eredetileg 10 gr kéne de most ilyen zacsit kaptam), 7 gr hajdina liszt. A recept nem írja, de tettem bele 2 ek sikért is. Tk program 3 ó 45 p, közepes méret, világos szín. Lehet, hogy attól a + 1 gr porélesztőtől túlkelt? Vagy a sikér miatt? Üdv: Csemi
blog: krumpliskenyerem nem lett magas, de nagyon finom nagyjabol 10-12 evokanal krumplipehely van benne :) (a receptben 4 volt, egy 2x ekkora kenyerhez)
kuldtem rola kepet margitnak (tulajdonkeppen egy nagyra sikerult krumplispogacsa van a kepen) :)))
Szia Margitka!
Nos a mai sütésem tragédia lett, mindent úgy csináltam ahogy leírtad,de hiába a végeredmény elkeserítő, a kenyér tetején egy nagy U betűtátong nagyon besüpedt a teteje, pedig a kelés végén(mert végig figyeltem)teljesen kinőtt az edényből,és a sütés végére pedig ősszeesett.A mérlegem jó, a liszt kiváló, a folyadékmennyiség pedig ősszesen4 deci volt.Lehet, hogy a sütés közbeni nyitogatás ártott neki(2-3 szor megnéztem elején,majd 2 szer a vége felé), nem tudom!!!!A párom most fényképezi és elküldöm levélben mindjárt, és az első sütésemet is ami egy fehér kenyér volt,Szerintem szép és finom.Köszönöm válaszodat Kati
Örülök, hogy jelentkeztél, már hiányoltalak. Azt hittem az új kiskutyával vagy elfoglalva, és ezért kevesebb az időd. Mikor lesz kutyusotok? Bármelyik kalácsot megcsinálhatod cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítve. Várom a beszomlódat és a további sütéseidről a terveket.
Sziasztok! Dolgos munkálkodást mindenkinek! Azt hiszem, lesz mit bepótoljak az elmúlt pár napból! De sebaj! Tegnap előtt sütöttem egy kalács szerű kenyeret. A barátnőm adta a receptet, hát, a teteje leesett, amikor kiráztam az üstből, a széle. alja leragadt, liszt ízű volt. Szóval nem dicsekszem vele. Nem az itteni recept kategória volt. Viszont megpróbálom áthozni valamelyiek egyszerűbb kalács receptre, mert édes, illatos volt a cukortól, meg a vaníliás cukortól. A gyerekeim szerint majdnem jó volt. Majd mesélek róla, meg egyébként is sütögetnékem van. Szóval először elolvasom a történéseket, aztán alkotok. Kutyim még nincs, mert köldöksérve volt, és kisebb varráson esett át, így most várunk. Szóval jó sütögetést. Nelly
Megmutatom Vicus képeit. Megsütötte a Svájci parasztkenyérnek egy kovászos verzióját, méghozzá kétszer is. Nagyon jó véleménnyel van róla, azt írta, nagyon finom lett. Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Ui.: A képek a két sütésről készültek, visszafelé lépkedve mindkettőről a többi képet is meg tudjátok nézni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit