Megint nagyon szemléletes volt a leírásod, mindig élvezettel olvasom :-)) Valószínűleg egy kicsit kevesebb folyadék kellett volna hozzá, vagy menet közben, ha látod, hogy ragad a tészta, akkor egy kicsit tehetsz még hozzá.
Kíváncsi vagyok a hétvégi sütéseidre. Azt a túrós zsömlét egyszer én is kipróbálom tehéntúróval. Biztosan finom. Túrós kalácsot én is terveztem mára, de nem tudom, hogy sikerül-e még megsütnöm, még nem volt időm hozzáfogni.
További szép napot Neked is, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Szia Margitka! Gratulálok a sok újításhoz, csak kapkodom a fejem, nem is tudom hol kezdjem az olvasást, annyi a bepótolandó. Jó lesz ha ideér a hétvége, mert ez a hét igen rohangálós volt. Így aztán nem került sor kenyérsütésre, csak a Te Rozsos bucid készült el. Igen finom péksüti, de a "külalak" némi javításra szorul------az én esetemben. Sajnos csak sima rozsliszt van itthon, azzal készítettem, tk. helyett, de a foly.menny-t viszont úgy mértem, azogy Te írtad a receptben. Erre akkor jöttem rá, amikor megláttam kelés után a bucikat. Hát mit mondjak? Mint a jó testvérek, úgy összeölelkeztek. Szerintem a sima liszthez kevesebb foly. kellett volna.? A hét végén el kell használni a hűtőből amár jó ideje ott árválkodó nagy cs. túrót. Terv: Kölni mazs.-túrós kalács és túrószsemle(juhtúró helyett-tehéntúró:egyszer már bejött) Bízom benne, nem kell e tervemet módosítani. Mindenkinek jó sütögetést és holnapra szép napot kívánok Superkeri
Megmutatom HpKriszti legújabb kenyerét. Sonkás kenyér és szerintem nagyon szép lett, gratulálok hozzá- Szokimoki már úgyis reklamálta, hogy nincsenek éppen friss ötletek, hát íme egy: Sonkás kenyér - HpKriszti
Erről még nem is hallottam. Örülök, hogy megerősítettél ebben a 10 forint környéki emlékemben. Elég régen volt már, hogy ezt olvastam és tényleg csak nagyjából emlékeztem, mert a napi életben ez az összeg nem számottevő, így nem volt fonots, hogy pontosan megjegyezzem. Azért nagyon kíváncsi vagyok, ha a hét végén csinálsz egy ilyen mérést, akkor milyen eredményre jutsz. Majd meséljél légyszíves.
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a kenyered. A kalácsot is ezen a programon süssed szerintem, és ha úgy látod, hogy már rendesen megkelt, akkor ne várd meg amíg a program szerintelkezdi a sütést, hanem kspcsold át a sütés programra és süsd meg azzal hamarabb. Az édes tészta valamivel hamarabb kel, mint akár a fehér kenyértészta. Ém ezért furcsállom, hogy az édes programodban minden hosszabb valamivel, mint a normál kenyérnél, és valahol a fehér kenyér is hosszabb. Igazán nem tudom, hogy mi a különbség a normál kenyér és a fehér kenyér között a fordítók szerint??
Kíváncsi vagyok a kalácsodra is és, hogy addig is mit sütsz. További szép napot, üdv, Margit
Sziasztok! Az áramszolgáltatótól mindenhol lehet ingyenesen kölcsönözni kézi fogyasztásmérőt. Nálam pont van egy, ha kivárjátok a hétvégét (addig nem sütök kenyeret), pontosan lemérem az én gépem fogyasztását. Addig is megnéztem az indexen , ott a normál programra 0,35 kWh alatti értéket mértek. Nálunk 1 kWh = 33,6 Ft, vagyis egy kenyér áramigénye kb. 12 Ft. Egyébként a saját gépére mindenki kikalkulálhatja mérés nélkül is a pénzfogyasztást: a wattot el kell osztani ezerrel, úgy kapjuk a kWh-t. Vagyis egy 600W-os készülék 0.6 kWh-t fogyasztana egy óra alatt, ha folyamatosan menne. (A túl régi készülékeknél ez az érték nő, mert a hatásfokuk csökken, ezért fordul elő, hogy a haszn. utasításban vagy a gépkönyvben megadott fogyasztás már nem áll.) A kenyérsütőgép viszont nem megy folyamatosan, csak a dagasztólapát mozgatásához és a fűtésnél (melegítés, sütés) használ energiát. Szóval sokkal olcsóbb gépben sütni, mint villanysütőben (az enyém hivatalos fogyasztása légkeverésen 0,8 kWh, alsó-felső sütésen viszont 2 kWh - de ha ez nincs is bent a használati utasításban, a teljesítményt (W) biztos megadják, ebből mindenki kikövetkeztetheti magának. De mondom, ez csak új háztartási készülékeknél igaz, a nagyim húszéves fagyasztóládáját kimértem, és másfélszer annyit fogyaszt, mint ami a leírásában szerepel.)
Megsült a sajtos kenyerem, az 1-es prg-on agogy ajánlottad, és nagyon jó lett:)))) Úgy örülök neki, ez pont olyan amilyet eddig szerettem volna sütni!40dkg dundi lisztből meg 10dkg rétes lisztből csináltam, igaz úgy megkelt, hogy majdnem kinyomta az üveget:) de a végére, szépre sült.Na ha ez sem fog ízleni a férjemnek, akkor ....éhen marad! Mégegyszer köszi a segítséget! Holnap megint megsütöm a tiramisus kalácsot, de most élesbe megy mert vendég jön.Majd mindent úgy csinálok ahogy mondtad és hátha most nem lesz olyan sűrű a belseje!Pá-pá Szokimoki
Úgy tűnik visszatértem, majd meglátom, hgy nics-e baj. Remélem nem lesz.
A sajtos kenyérnél is, és szerintem minden kenyérnél csinálhatod így. Hogy melyik programmal? Méretre mindenképpen olyat válasszál, ami 1 órát süt, hamarabb bármikor lekapcsolhatod.
Szerintem az 1-es programmal, mert annak rövidebb az első kelesztése. Akár a kalácsot is sütheted azon. A lényeg az 1 órás sütési idő.
A villanyszámla miatt nyugtasd meg a férjedet, néhány forintba jön ki egy kenyér sütése. A dagasztás és kelesztés alatt minimális az áramfogyasztása a gépnek, a sütés alatt fogyaszt valamennyit. Igaz korábban, de kiszámolta valaki, talán 10 forint lehetett. Pontosan nem emlékszem, de pont ezért mert elenyészően kevés volt.
Kíváncsian várom a fejleményeket, majd mesélj, üdv, Margit
Holnap megsütöm a sajtos kenyeret. Azt is úgy csináljam, hogy hagyjam ki az utolsó ejtést? És azt a hagyományos kenyérprg-mal vagy a fehérkenyér prg-mal csináljam szerinted?Na jól kihasználtam ezt a mai "pangást" a fórumon, köszönöm a sok segítséget! De a férjem még mindig a villanyszámlán aggódik:(( Jó éjszakát és madárcsicsergős szép reggelt kívánok!Szokimoki
Szívesen!Te is szántál már rám időt, nem is keveset!
Mostmár csak megnéztem és tényleg van sütési idő írva a kelesztéshez! Ez tényleg furcsa!Már csak azért is mert jobban megnézve csak 8 perc a kelesztés a kelesztő programba.Ez érdekes. Az ejtésekre a 15 és a3 mp-es "dagasztásokat"(ahogy az utasítás írja) érted?Tehát akkor az első 25 percig dagasztja mondjuk a kalácsot ekkor az utolsó percben beleteszem a kakaóport(tiramisus kalács) aztán 43 percig kelesztem és azután jön a 15mp-es dagasztás és ezután vegyem ki a lapátot?Ezután már csak egy 3 mp-es ejtés van, a többi kelesztés.
Átnéztem a táblázatot, köszönöm szépen, hogy elküldted. Mindjárt felteszem a gépleírásokhoz is.
Annyit sikerült kiokoskodnom a kelesztési időkből, hogy neked nem az igazi dagasztás után kellene kivenni a dagasztólapátot, hanem az első ejtés után. Fogjuk rá, hogy akkor ez a második dagasztás és ezután még van elég ideje a tésztádnak rendesen megkelni. A jelenlegi, program szerinti 35-40 perc alatt nem fog megkelni rendesen még a kalácstészta sem, nem hogy a kenyér. Ha az első ejtés után kiveszed a lapátot, akkor viszont még van egy órája, az biztos elég lesz neki.
Nagy nehezen felfedeztem a csak sütés és a tészta programodat is. Úgy elbújt a végén, hogy már azt hittem nincs is. A 10-es, kelesztés nevű program nagyon furcsa, mert a végre sütési idő van írva??? A csak sütés mindenképpen jó, mert ha nagyon hirtelen kelne egy tésztád, vagy pont fordítva, nem akar időre megkelni, akkor ki tudod kapcsolni a gépet és áttenni erre, és akkor süthetsz, amikor a tésztádnak a legoptimálisabb.
Próbáld ki szerintem, hogy kiveszed a lapátot és így kelesztesz, biztos jobban fog sikerülni a sütésed.
Örülök, hogy jelentkeztél. A magokat a kenyérbe is teszed, vagy csak a tetejére? A kalácsról természetesen várom a beszámolót, lehet, hogy addig kipróbálok még én is egy túrós változatot is. Talán olvastad az NLC-n Krisztivel beszéltünk róla.
Jó éjszakát kívánok és szép napot holnapra, üdv, Margit
Én ma csak egy sima kenyeret sütöttem a kenyérsütőgépben, napraforgómaggal, tökmaggal és lenmaggal.Nem régen lett kész, még forró, ez az a változat ami Nekem szinte mindig sikerülni szokott. Majd hétvégén próbálom ki a fél adag diós nyitott kalácsot. Arról amjd küldök beszámolót és képet is, persze ha érdemlegeset tudok küldeni. Elköszönök, mert megyek aludni(pihenni). Sajnos mi korán fekvők vagyunk, mert a párom hajnalban korán kel.
Aszkorbinsavat mindenbe lehet tenni, akár hozzá van írva a recepthez, akár nincs. Ennek a hiánya nem hiszem, hogy a sűrűségét okozná a kalácsnak. Ez a tszta kimondottan nagyon lágy szokott lenni. Sajnos ezek az ejtések a tapasztalatim szerint nem tesznek jót a tésztának és főleg nem ennyi. Melyik a legrövidebb kelesztésed, ha összadod az összes kelesztési időt?
Van olyan programod, ami csak dagaszt? És a programok elején melegíti a gép a tésztádat? Gyorsprogram milyen hosszú, milyen időbeosztással?
Hát ahogy elnézem a 6 fő prg-ot, ez szinte mp-re pontosan ugyanaz.Úgy van, hogy 1. dagasztás 3 perc 2.dagasztás 22 perc 1.kelesztés 37-50 percig prg-ként változó.3. dagasztás 15mp
2.kelesztés20-28perc
4.dagasztás 3mp
3.kelesztés 35-50perc. Tehát egyik prg-ban sem látok másodjára hosszabb dagasztást.
A tiramisus kalácsba nem kell aszkorbinsavat tenni? Most hogy nézem teljesen kihűlve, elég sűrű a belseje.Köszi a segítséget és türelmedet!
Köszönöm. Olyan programra lenne szükség, ami normál módon kétszer dagaszt, majd a második után kb 1 órás a kelesztés. Az, amit leírtál kelesztési időt az előbb, nagyon hosszú, ha kiveszed a dagasztólapátot és nem tudja ejteni a gép a tésztát. Nézd át, hátha van valami ehhez hasonló program.
Sajnos még nincsenek itthon ilyen technikai szerkentyűim, de majd ha a gyerekek hagyják, akkor táblázatkezelő prg-ba beírom, és az e-mail címedre elküldöm a prg. táblát.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit