Remélem nem bánják majd a többiek, most felteszem előre a Te képeidet. Íme:
Szerintem nem nagyon tömör ez a kenyér, rosszabbra számítottam a beszámolód alapján. A 2,5 órás kelesztés elég kellene legyen és elégnek is tűnik, a bevágás megnyílása alapján. A szoba hőfoka is elég, talán a letakarással tudsz egy kicsit sgíteni mág rajta. A kelt tésztát fedetten kell keleszteni, nehogy megfázzon. A gyerekeim már csúfolkodva fújják ezt kórusban, amikor valamelyik a lavór alá akar lesni és én meg rászólok :-)) Mindig mondják: tuuuudooom, megfááázik aaaa tééésztaaaa (Ennek a hangsúlyát kellen hallani :-))
Ilyen szilikonformában Jégkása sütött a napokban. Nézd meg a képei között, a receptet feltettem a receptes ABC-be.
Sikeres csatározást kívánok, Neked szurkolok :-)) E-mailben majd jelentkezem a receptek miatt, de még gondolkozom a dolgon, üdv, Margit
Vagy a végén, vagy a sütés félidejében. Nekem mindenestre ez vált be a legjobban és tényleg így hasonlít legjobban a boltihoz. Vagy vízzel, de talán többször semmivel nem kenem le. Ha jó lisztesre hagyod a formázásnál, akkor szép (legalábbis nekem szép) rusztikus lesz a kenyered. Nézd meg majd, ha lesz időd a rusztikus zsömlecipókat, én az ilyen kinézetű kenyeret szeretem a legjobban :-))
Egész tojással a kalácsféléket érdemes lekenni, vizezett vagy tejes tojássárgájával a kiflit vagy kiflitésztából készült dolgokat. Ezektől mind puha lesz a héja annak, amit sütsz. A zsömléket ugyanúgy, mint a kenyérfélét vagy semmivel, vagy vízzel szoktam lekenni.
Remélem más is megírja, hogy mit, mivel szokott lekenni, ne csak az én véleményemet, szokásaimat olvasd.
Nem takartam le a kenyeret semmivel. Kellene? Konyharuhával vagy műanyaggal? (Bár akkora műanyag edényem nincs.) Nálunk a lakásban ilyenkor fűtési szezonban stabilan 24 fok körül van a konyhában, 25-26 a szobában, főleg ha becsukom a szobaajtót. Ez kelesztéshez elég, ha odateszem a radiátor alá a tepsit, ugye?
A képeket elküldtem, és szerintem meg is kaptad a visszajelzés szerint. Nagyon tömör?
A szilikon forma tényleg nagyon tetszik. Nekem muffinosban már van és szeretem. Tényleg, van ugyanolyan szilikonformám csak kis legyező vagy kagyló formájú (Madelein nevű). abban szerintetek mit érdemes sütni?
Én most itt fogok üldögélni ha eszedbe jut valami írjál. A gyerkőcökkel vívom a szokásos esti csatát. Miközben millió dolgom van és hajat kellene mosnom, itt várom, hogy végre csend legyen. ennek az szokott lenni a vége, hogy későn fekszek le, reggel pedig nyúzottan ébredek és vizes hajjal.
Köszönöm a tanácsokat és a biztatást! Igyekszem majd meggyőző lenni és akkor majd megszeretik itthon is ezeket a kenyérsütős dolgokat!
Neked is köszönöm Margitka, és biztos hogy fogok jelentkezni még egy csomó kérdéssel!
Íme itt az első: ha kiveszem a kenyérsütőből a megdagasztott tésztát és a villanysütőben szeretné m megsütni, Akkor tényleg nem kell a tetejét megkenni semmivel, csak ha kisült vízzel megkenegetni?Azt mondják, hogy az így sült kenyér ize jobban hasonlít a boltihoz.(bevezetésként)Felkeltette az érdeklődésemet ez a szilikonos kenyérforma is.
Nagyon örülök :-)) Ha valaki, hát Te szerintem igazán megérdemelted. Aki nekiáll kézzel sütögetni, annak igazán kijár egy kis segítség hozzá.
A receptméretekkel nem leszel nagy bajban. Nézd meg a gépi Fehér kenyér és a Kakaós-csíkos kalácsnál találsz kisebb méretet. Ezeknek az arányai biztosan jók lesznek a gépedhez. Sajnos Moulinexről nincsen még leírásom, így nem tudom, hogy van-e ilyen gépe valakinek. Viszont, ha kellő tapasztalatra teszel szert, akkor majd tudsz nekünk a gépedről egy kis ismeretetőt küldeni :-))
Várom a híreidet és képeidet a próbálkozásaidról. Mesélj a terveidről és kérdezzél, ha bármiben elakadsz.
Sok sikert kívánok és, hogy az egyéb kívánságaid is így teljesüljenek, üdv, Margit
Én is éreztem, hogy ebből lehet, hogy botrány lesz, de akkor már késő volt másik formát keríteni. Mire a második tekercset megcsináltam, addigra a tálcán az első már majdnem a duplájára kelt. Pedig nem voltam lassú :-)) Hihetetlenül élt, dolgozott a tészta. Nagyon rövid ideig tudtam keleszteni is, mert jött ki a formából, még lefotózni sem tudtam, hanem dugtam egyből a sütőbe. Szerintem ez két ekkora kuglóf formára is elég lenne. Most kimértem hamar, kb. 1,5 literes a formám. Még egy tapasztalat, nem feltétlenül fontos kuglófformába tenni, szerintem egyenes formában is igen mutatós sütemény lenne belőle és szebben lehet szeletelni, főleg egy vendégségre szánva.
Hoztam egy képet a megvágott kalácsról is:
Nagyon finom rajta ez a citromos, cukros máz, ezt én 2 ek gyümölcscukorból és 2 jó nagy ek citromléből csináltam.
Mákos tölteléket én tényleg nem szoktam csinálni, a diósnak is vegyes a fogadtatása, de az legalább a család nagyobb része szereti.
Szerintem a mákos tölteléket ugyanúgy megcsinálhatod, mint a dióst, legfeljebb fahéj helyett még egy kis citromhéjat vagy esetleg a kandírozott narancshéj helyett, kandírozott citromhéjat tehetsz bele. Nagyon finom a töltelék is.
Én köszönöm még egyszer ezt a receptet Krisztinek, örülök, hogy kipróbáltam.
Sok sikert kívánok Neked is Julika, ha kipróbálod és feltétlenül várom majd a beszámolódat róla.
Kartika ! Megtaláltam a képeket is, köszönöm. Régen én azt hallottam, hogy a Glukononnak nagyon kellemetlen mellékíze van, így én mióta cukorbeteg lettem (7 éve) gyümölcscukorral sütök-főzök, amiből 30 %-kal kevesebb kell mint amennyit a receptek írnak. Ennek tényleg nincs mellékíze. Az a léynege, hogy lassabban szívódik fel a szervezetben ezáltal kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Nekem ez nagyon bevált. És minden segítséget, ötletet köszönök. Jó éjszakát. Julika
Örülök, hogy megsütötted a kovászos kenyeret és végül is jól sikerült. Kíváncsi vagyok a képeidre, ha lehet, akkor a megvágott kenyérről is küldjél egyet.
Letakarod valamilyen módon a tésztát a kelesztéskor? Nekem egy hatalmas műanyag szögletes lavórom van, ezt szoktam a tepsi tetejére tenni. A 2,5 óra keelsztés eddig nekem elég volt, igaz én a takarékra begyújtott gáztűzhely tetején, tehát igazán langyos helyen szoktam keleszteni. Ha rendesen megkel a kenyér a sütés előtt, akkor már sütés közben nem kel tovább.
A szilikonos forma nagyon jó, klassz szeleteket lehet vágni a kenyérből. Örülök, hogy annyira megtetszett, hogy tervezed a beszerzését.
Szia szokimoki! gratulálunk a gépedhez. Ne félj a mennyiségtől Én folymatosan 75 dkg kenyeret sütök. Ahol a recept 50-60 dkg lisztet ir, azokat nyugodtan mind megsütheted, mert ezekből lesz 75- 85 dkg kenyér és az szépen megsül a gépedben. Én több mint 1 éve használok kenyérsütőgépet naponta, van hogy egy nap többször is, de nem vettem észre hogy nagyon nőne a villanyszámlán. Igaz sokszor már csak dagaszt-keleszt ill. a program elejét használom, mert utána kikapcsolom és a meleg lakásban kelesztem és gázsütőben sütöm. Most is ott sül egy világos rozsos kenyérkém. (Margitkáéhoz hasonló szilokon sütőben) A fontos hogy pontosan betartsd a receptet és kezd Margitka elronthatatlan egyszerű fehérkenyerével. Akkor lesz sikerélményed, szerzed a tapasztalatot és utána probálkozhatsz a többivel.(igy a férjednek is biztos tetszeni fog)
Majorkaj: ez egy adag, de én egyszerre kettőt keverek be a gépbe. Megdolgozza a gép, dagaszt,keleszt,dagaszt (kenyérporgram 1-es nálam) utána kiveszem átgyurom és csinálom, utána dagasztom ha be van tekerve, vagy a muffinba van már. egy adagból egy gáztepsire való lesz. Ez attól függ mekkorára vágod fel a kiflihez a tészát. lehet kisebb (ez célszerű) és nagyobb.
A muffinba meg nem tul vastag csigát csinálok kb. muffin kör mérete, mert duplára dagad és kijön. Látod a képet fent a képeknél. Ha nem találod megirom melyik.
Ismered a Haas-nak a cukormentes édesítőszerét glukonon sütéshez-főzéshez cukor helyett! ezt cukorbetegeknek is ajánlott édesítőszer és nincs mellékíze, néha én is használom, vagy keverem a cukorral.
Szia Margitka ! Megnéztem a képeidet a nyitott kalácsról. Hát fantasztikusan néz ki. Úgyhogy eldöntöttem valószínűleg ezt sütöm meg édesnek a vendégeknek. De nem tudom, hogy kell a mákos tölteléket készíteni. Neked van erre vonatkozó tapasztalatod ? Vagy jól emlékszem, hogy a fiaid nem szeretik a mákosat és nem szoktál sütni. Bocsi, hogy ennyire előre (3 hét) gondolkodok, de Nekem emgint 2 húzós hewtem lesz a munkahelyemen és ugye mindent be kell szerezzek a sütéshez-főzéshez, és ezért kell legalább korán eldöntenem. Szép estét kívánok. Persze a felvágott kalácsról is várom a képet. A kalács nagyságáról én is úgy láttam, hogy ezt a mennyiséget kettőbe kell megsütni.Üdv.Julika
Kartika ! Még azt szeretném kérdezni, hogy a sörkiflinél ennyi mennyiségből kb. hány darab lesz? Mert ugye az én leendő esetemben es sem lesz elhanyagolható, hogy egy jó pár darabot kell készítsek, hogy mindenkinek jusson is, maradjon is. Kinyomtattam a muffin recidet is, de valószínűleg én a diétás tésztájúnál maradok(mert én nem ehetek cukrosat), de abba is tehetek rumban áztatott áfonyát. Üdv.Julika
Sajnos 2 napig nem volt internetem és nem tudtam írni a beszámolót. Pénteken megsütöttem a fasírtos csigát. szerintem finom lett, meg jó nagyra is sikerültek.És képzeld! Kaptam én is egy kenyérsütőt (moulinex)igaz, a szüleimtől és nem a férjemtől mert őt még győzködnöm kell a kenyérsütő minden erényéről! Villanyszámla, nem bolti kenyér íz stb. Ha esetleg valakinek ilyen géppel van tapasztalata és megosztaná velem, azt szívesen venném! Azon is gondolkodtam, hogy mivel ez csak 750gr-os kenyeret tud, így sok receptet át kell variálnom, mert általában ezek 1kg-t tudó gépekre vannak írva.Nem baj, majd rájövök lassacskán mindenre! Köszi a drukkolást, lám eredménye lett! (bár így teljesülne minden jó kívánság!)
Sziasztok ! Úgy látom édesnek valószínűleg eldöntöttem, hogya nyitott kalácsot sütném majd meg a vendégseregnek. De Nekem mákosat kell készítenem, mert az egyik barátnőm nem szereti a diós dolgokat.Vagy esetleg kakaósat is lehetne sütni, d elehet, hogy a kakaós töltelék kifolyna ? Köszönöm Kartika, megnéztem a sörkifli recit. Tetszik az ötlet.
Nelly, Neked is köszönöm. Épp ma kevertem be fasírtot, amit holnap szeretnék kisütni. Ha lesz elég energiám akkor egy pár darab csigát lehet, hogy kipróbálok. A Bolognais és a fasírtos azért tetszik, mert a tölteléket előre meg lehet csinálni, be a mélyhűtőbe és csak elő kell venni. Mert ugye valami kaját is kellene főzzek ennyi embernek, nemcsak sütiket sütni. Így is egész nap a konyhában leszek, már úgy látom. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit