Szia Majorkaj! itt küldöm a receptet, hozzá valót képet találsz itt a forumon a nevem alatt a képek között. (2 gyümölcskenyér forma egymás mellett még a tepsiben, utána már felszeletelve)
Én a barátnőm mamájától tanultam, aki ezer éve süti és náluk Majomkenyér a neve! :):)
Alaprecept :(a tojásfehérje mennyiségétől függően lehet variálni én 2 adagot sütők egyszerre)
4 tojásfehérje
14 dkg porcukot (lehet kicsit kevesebb ki mennyire szereti édesen)
14 dkg liszt
8 dkg mandula egészben (rajta a barna héj, az adja a szép diszitést benne)
Tojásfehérjét felverjük habnak, belekeverni a porcukrot lassan eddig dolgozunk a habverővel. Utána lassan belekeverjük apródonként a liszttel összekevert mandulát.
Lisztezett-zsirozott őzgerinc formában megsütjük.(kb 25-30 perc, tűpróba)
Ha kihült kiborítjuk egy deszkára. letakarjuk 2 napig szikad, szárad. ekkor felszeleteljük nagyon vékonyan. Majd rácsra, vagy tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé és másodszor is "megsütjük" előmelegített sütőben 5-6 perc csak éppen szint kapjon és kicsit kiszáradjon.
Megéri a munkát nagyon finom. Ha kész akkor dobozban tárolom és mindig van vendégváró rágcsa! (már ha marad a vendégnek :):)
irj ha valami kell még ezzel kapcsolatban.
Szia Piroska! ime a recept!
Igazán ez egy ajánlott alaprecept, de nekem magában kicsit folytos (száraznak érzem) ezért teszek bele különféle töltelékeket.
12 db-hoz (én 24-et csináltam és igy lett egyik vaniliás a másik csokis és két kanállal ügyeskedtem hogy egyik fele ilyen a másik olyan legyen!
Alaprecepte 12 muffinhoz.
3 tojás
150 g kristálycukor
1 csom. vaniliás cukor (én 2-öt tettem bele)
75 ml olaj
250 gr. félzsiros joghurt
300 gr rétesliszt
1/2 csom. sütőpor
A másik adaghoz tettem 1 vaniliás cukrot és 3 kanál sötét kakaót
Félig tettem a tartokat, utána rárétegeztem a rumban áztatot áfonyát és befedtem a másik adaggal.
Diszíteni lehet bármivel.
Előmelegített sütőben kell sütni. Én sima gáztüzhely 2-es fokozat kb. 15-25 percig
(nézem a kémlelőn, ha szépen feljött tűprobát csinálok)
(ma hallottam a Sthal konyhájában, hogyha joghurt is van benne, akkor kellene hozzá kávés kanál szodabikarbona, nem tudom, de biztos nem árt, mert sok receptbe is szerepel, van egy nagyon jó muffinreceptes anyagom kinyomtatva azokban is sokban szerepel.)
Ha valami érdekel irjál!
Margitka kérlek másold be a receptek közé és tedd mellé a képet. Nagyon szépen köszönöm.
Nagyon finom lett a joghurtos kenyered.Laza szerkezetű,a héja ropogós.A kudarc után jól jött a siker.Mostanában leszoktam a kenyérsütőben sütésről helyette inkább a gázsütőben sütök.Eleinte idegenkedtem tőle,de most már jobban izlik igy a kenyér az egész családnak.Én is csatlakozom az előttem szólokhoz,tetszik a szilikonos forma,formát ad a kenyérnek.
Szia Margitka!
köszönöm a tanacsokat, nagyon bevált! Igy sütöttem ategnapi és mai kenyerünket és nagyon szép lett'(majd megkérem a párom hogy tegyen fel néhány képet, ugyanis az első sütésem is meg lett örökítve)Most sült meg életem első kalácsa amit innen vettem le, egy tiramisu,rumos mazsis kalács,ami szintén nagyon jól sikerült, most hűl !Jó egészséget a kisfiadnak,és mindenkinek egy nagyon szép Vasárnap délutánt kívánok !
Sziasztok ! Én is csak gratulálni tudok Kartika muffinjaihoz és Margitka új szilikon formában sült kenyereihez. csodálatosan néznek ki és persze biztos nagyon finomak. Üdv.Julika
Szia Kartika ! A tojásfehérjés mandulás receptet elkérhetném Tőled, mert az NLC-n a Stahl-os fórumban olvatam róla, de az a topic nagyon haldoklik és hiába kértem nem kaptam meg a recit. előre is köszönöm, ha beírod. Köszi:Julika
Szia Margitka !
Gyogyulást kivánok a fiunak.én Ágim is beteg a héten össze szedet valami bacilust.
Margitka holnap be gépelem a receptet.
Az én kenyeremnek a gázsütöm a hibás ,nagyon
meg sütötte,és még lehet hogy sokáig hagytam kelni is !!!!
JÓ ÉJSZAKÁT MINDENKINEK !!!!!
Üdv:Rózsika
Hát gyönyörűek Kartika kenyerei!Különösen a krumplis tetszik nekem. Margitka! Én is jobbulást kívánok a fiadnak! Én egyébként a homeopátiás gyógyszerre esküszöm, így influenza esetén oscillococcinum-ot eszek, de megelőzésként is. Nem tudom hallottatok-e róla, érdemes kipróbálni. Nagyon finom szopogatós kis golyócskák, nálunk a gyerekeim ezt eszik folyamatosan a télen. Most pedig elköszönök, jó éjt mindenkinek, szép napot holnapra. Gyorsan megnéztem az órám a holnapot illetően, de még aktuális. Szóval legyetek jók! Üdv mindenkinek Nelly
Megkönnyítenéd a dolgomat, ha begépelnéd a receptekhez, akkor nem kellene keresgélnem, előre is köszönöm. Az idővel állandó versenyfutásban vagyok.
Mi baj lett a mai kenyérkéddel? Örülök, hogy a zsömléid jól sikerülnek és kíváncsian várom a holnapi Batyus fasírt és a gépi fehér kenyérről a beszámolót és, ha képet csináltok, akkor azt is.
Neked is sok sikert kívánok, várom jelentekzésedet, üdv, Margit
Megérkeztem Kartika következő képeivel. Az első egy krumplis, magos kenyér, szerintem gyönyörű lett:
A következő a variálható fehér kenyérnek egy élesztős változata, idemásolom, hogy Kartika mit írt hozzá:
".... én úgy variáltam hogy a fehérkenyér élesztővel receptet csináltam meg, mindent ugyanannyit és ugyanugy csak a lisztből tettem máskép 35 dkg BL 80, 10 dkg vitalmil graham liszt és 15 dkg teljes kiörlésű buzaliszt.
Először lágy volt, még kellett tenni hozzá lisztet, aztán alig akart megkellni. Kitettem a rácsra, de "elmászott" láttam hogy lelapul. Átgyurtam és beletettem ebbe a sütőtálba. Még majd másfél órát kelt, utána megsütöttem és ilyen tömör lett. "
Íme a képek róla:
Kartika azt mondta, hogy nyugodtan beszéljük meg itt a fórumon, hogy vajon mi okozta a tömörségét a kenyérnek, hátha másnak is hasznára válhat.
Nos, a külseje nagyon szép lett a kenyérnek, de a belseje valóban kicsit tömör.
A harmadik kelesztés nem szokott jót tenni a kenyérnek, ezt én is a saját bőrömön tapasztaltam meg. Megértem, hogy ha elmászott oldalra, akkor áttette formába és inkább még egyszer kelesztette, de ez már hibaforrás lehet. Én egyszer csináltam olyat, hogy a sütőpapírral együtt felemeltem a kenyeret és átemeltem egy jénaiba, igaz nagyon rövid ideig kelt előtte, nem törte meg a kelést ez az átemelés. Az élesztős változatnak elméletileg elég a kb. 1,5 órás kelesztés, az elején hozzáadott lisztet sem gondolom problémának. Csak a fent leírtakhoz lyukadok ki újra.
Kíváncsi vagyok ki mit szól hozzá, hátha van másnak még ötlete.
Kartika! Köszönöm a képeket és a lehetőséget, hogy megmutathattam és átbeszélhettük itt a kenyérkédet, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit