Szerintem a szaloncukorban egy rakás olyan anyag is van ami nem biztos, hogy jó a muffinba. Milyen recept alapján sütötted? Ha finom volt akkor nagy baj nem történt. Most faggattam a páromat e-mailben a kenyeremről. Közölte, hogy "Igen finom volt, csak a kolbászhoz nem igazán illett az íze. Én maradok a hagyományos kenyérnél. Annak idején a sörös kenyér sem jött be igazán, pedig a sört szeretjük. " Na, ennyit a sikerről. Tulajdonképpen nem is tudom miért veszem a fejembe időről időre, hogy kenyeret akarok sütni. Holnap pedig kipróbálom a fehérkenyér receptedet kovászosan. Úgyis kénytelen lesz enni belőle, mert ami itthon van bolti kenyér az nem lesz elég az egész családnak.
Ha erre jársz, írd meg nekem légyszíves, hogy a gyümölcscukorból mennyivel tegyek kevesebbet, mint a receptben szereplő mennyiség?
Az új kuglófformával kapcsolatban jutott eszembe, hogy Kriszti Nyitott kalácsát megcsinálnám esetleg a gyümölcscukorral, csak nem tudom mennyit tegyek belőle.
Nos, a muffinjaim 50 perc alatt sültek meg, ez szerintem nagyon sok, és szerintem nem is jöttek fel rendesen. Viszont........, rettentő finom lett. Hamar kitettem a párkányra hűlni néhány percre, majd viszahoztam, hogy megkóstoljuk és lefényképezzem félbe vágva is. Hát ez a fotó elmaradt, mert a papírba eléggé beleragadt és elég gyalázatosan néz ki, mire kiszedjük belőle, de finomnak finom. Hát ezt még tanulgatnom kell :-) Egy valamit, azonban jól csináltam, a receptben, 2.5 ek édesítőszer volt írva, én ezzel szemben 1 evőkanálnyit tettem bele. Így is bőven elég édes lett, a kókuszos szaloncukorral meg főleg.
Margitka, mi lett a muffinjaiddal? Én az első fánkkal jártam meg a doughnut formában. Hasonló műfaj mint a muffin. Kapkodtam, 2 kölyök tökéletlenkedett körülöttem, és elnéztem az arányokat. Pillanatnyi memóriazavarból 1/2 bögre tej helyett 2 bögrével zúdítottam bele. Láttam én, hogy híg, de mivel első kísérlet volt gőzöm se volt róla milyen kellene, hogy legyen. A következő jó lett. Ja, az nlctb-n klassz muffin recept gyűjtemények vannak. Láttad már? Szebb estét a továbbiakban.
Sajnálom, ahogy jártál. Az a szomorú, hogy utólag már az ember nem igazán tud ezeknek a dolgoknak utánamenni. Illetve, ha mégis, akkorcsak hosszadalmas jogi huza-vonával, amit nem biztos, hogy érdemes végigcsinálni.
Remélem holnapra már egy kicsit jobb kedved lesz és sütsz majd valami finomságot, üdv, Margit
Nekem ez valahogy soknak tűnik. 200 fok körüli kezdőhőmérséklet rémlik és ezt vissza szokták venni 160-1800 fokra egy idő után. Szerintem 50 percen keresztül a 220 fok az sok. De megkérem, ha valaki olvassa ezt és tud segíteni Katinak, tegye meg, mert ugyebár én és a villanysütő..........
A csíkos kalácsodról várom a beszámolót, remélem jól sikerül, üdv, Margit
Én is lefedem a kovászt, csak ferdén teszem rá a tetőt, mert nekem most egy olyan dobozban van, amit egyszer a háztartási fórumban mutattam. Amikor egyszer véletlenül lezártam teljesen, akkor felfújodott a doboz, annyira jól zár a teteje.
Egyébként, amikor megmemelkedik a kovász, akkor vissza szoktam keverni a helyére. Ezt a legelső (élesztős) kováznál többször, az etetéseknel már csak 2-3 alkalommal kell megtenni, aztán már elcsendesedik és nem akar kimászni a dobozból.
További szép estét, üdv, Margit
Ui.: Már 40 perce sülnek a muffinjaim és még mindig nem jó Hogy ebből mi lesz?
Szia Nelly, érdemes benézni, rengeteg sütőeszköz van, meg persze sok szirszar is (pl. sok csicsás esküvői kellék), de arra vigyázz, hogy csak annyi pénzt vigyél, amennyit el szeretnél költeni :-)
Sziasztok! Köszönöm Batka a tájékoztatást, kiírtam mindent, ha a nagylány ráér, biztos elmegy, de az is lehet, hogy ha én arra járok, akkor bekukkantok. Harkányban van üdülőnk, és elég sűrűn megfordulunk ott is, és Pécsen is.
Én ma nem sütöttem semmit, kicsit magam alatt vagyok, mert nem jó az autóm. A nyáron belémjöttek, a biztosító kifizette a 800.000.-Ft-os kárt, de rá két hónapra kisebb nagyobb problémák jöttek elő. Ezt már saját zsebből kellett fizetni, mert senki nem vállalta fel, hogy a hibák a karambolból adódtak. Így most 100.000.-Ft-nál tartok, de ma reggel megint rángatott, meg minden. Szóval padlón vagyok, el is ment a kedvem. De Titeket jó olvasni, legalább egy kicsit felvidulok.Aztán hétfőn újabb szerelő lesz napirenden. Jó munkát mindenkinek, én a háttérben figyelek... Nelly
Margitka, csak nyugodtan: nem az én linkem :-) Az oldal szerzői meg csak örülnek annak, ha valaki linkeli őket. De ha szeretnéd biztosan megőrizni, mentsd le magadnak a szöveget saját használatra, mert elképzelhető, hogy idővel már nem lesz ott. -------- Csöpike, Stahl Judit muffinjai (és minden édessége) alapból émelyítőek (szerintem), szóval nézd meg a kiválasztott receptben liszt-cukor arányt, abból már lehet látni, ha valamelyik túl édes (pl. 30 deka liszthez 25 cukor és hasonlók), és már az elején nem kell annyi cukrot beletenni.
Lefedheted, csak nem légmentesen. Amikor aktív a kovász és gázok képződnek benne, akkor nem lehet teljesen lezárni. Egyébként annyira nem lesz büdi tőle, hogy az egész konyhában érezni lehessen. És még egy, ez nem egy zavaró büdösség, nekem a gyerekem is mindig megszimatolja majd közli, hogy büdös, de újbúl meg-meg szagolgatja. Szóval nem olyan vészes a helyzet. Arra vigyázz, hogy ki ne fusson :-)
Jelentkezem, de most mennem kell valamit sütni, mert sosem leszek kész, üdv, Margit
Nagyon köszönön mindkettőtöknek a gyors segítséget. Remélem Csöpikét nem bántom meg, de - mivel én mindent édesítőszerrel édesítek - Batka diabetikus alapreceptjét fogom valószínűleg kipróbálni. Batka! Nem bánod, ha ezt a linket felteszem a diétás linkek közé?
Szia Margitka! Reméltem, hogy érdekelni fog és hasznossá tudom tenni magamat. Azt nem ígérem, hogy mindig egyformán gyorsan jelentkezek vele, de elvileg a szkennelés és elküldés pár perc tehát nem megterhelő. Gyakorlatilag inkább attól függ ki ül a gépnél, és mennyit kell(ene) dolgoznom.
Attól tartok ha ezt a kovászt fedetlenül a konyhában hagyom egész éjjel, mikor a kedves párom hazajön az éjszakás műszakbó kiátkoz a "cefreszag" miatt. :-))) Na mindegy, egyszer élünk.
Meghoztam Piroska képeit a sajtos fehér kenyeréről. Nagyon szép lett, gratulálok hozzá:
Piroska! Nagyon köszönöm, megkaptam a tartalomjegyzéket. Most csak átfutni volt időm, de szerintem nagyon érdekes dolgok is vannak benne. Rövidesen átnézem tüzetesen és jelentkezem. Neked nem okozna problémát beszkennelgetni belőle recepteket?
Jelentkezem rövidesen, illetve ahogy időm engedi, üdv, Margit
Köszönöm a dicsérő szavakat. Sajnos ma egy egyszerű kenyeren kívül nem sütöttem semmit. Nemrég értem haza, és másra nem volt időm. Ember tervez, Isten végez. Holnap délután remélem azért neki tudok állni valaminek.
Ti viszont nagyon szépeket sütöttetek! Gratulálok hozzá. Alig győztem visszaolvasni a hozzászólásokat.
Ez direkt diétás (édesítőszerrel számol), megadja hozzá a kalóriatartalmat is - szerintem Csöpike alapreceptje baromi édes, de hát ez szerintem.
Illetve itt egy rövid leírás, nem tudom már, honnan mentettem le:
1. Muffinmódszer A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk, emelve. Nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig olyan kemények lesznek, mint egy "jégkorong". A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe. A sütő hőmérséklete a muffinok nagyságától függ. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnél tovább sütni, 190-205 C-on. A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%: 1000 g liszt = 100 % 300 g cukor = 30 % 60 g sütőpor = 6 % 10 g só = 1 % 200 g tojás = 20 % 800 g tej = 80 % 300 g vaj/zsíradék/olaj = 30 %
Nelly, én is az index muffinos fórumáról loptam az ötletet: van egy cukrászkellék kis- és nagyker Kertvárosban, a címük: Aidinger János út 50-52. Tel: 30/411-3085, a 7-es busz utolsó előtti megállójánál van.
Kapható rendes normál hatos, normál tizenkettes, hatos óriás és huszonnégyes mini muffintepsi is, tapadásmentes fémből (úgy emlékszem, 1000 Ft körül) és szilikonból (2000-2400 ft) egyaránt. Érdemes rögtön 24 normál méretűt beszerezni. A szilikonosból figyelni kell, mert a kék színű normál tizenkettes nem elég mély, a barna a jó. Tudom, hogy ez nem Rossmann vagy Plus ár, de van választék, mindig kapható, és olcsóbb, mint a Tefal és társai.
A másik bolt, ahol ilyenek vannak (Silikomart márka) az Árkád mögött a Forrás üzletház első vagy második emeletén hátul. Ez drágább hely, de legalább a belvárosban van.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit