Szia Margit!12dkg vaj,25dkg cukor,1 vaniliáscukor,2db tojás,3o dkg liszt,1 sütőpor,kb 1 dl tej. ezt a www.b2tomi.tar.hu-ról szedtem a muffinoknál van leg alul majdnem az utolsó MUFFIN. EBBE BÁRMIT BELELEHET TENNI.SOK SIKERT HOZZÁ.
Tartalom: A kenyér története, kézi kenyérsütés, gépi kenyérsütés, a kenyér nyersanyagai, kalória táblázat, receptek. A receptekről elküldöm most a tárgymutatót e-mailben.
Arra gondoltam, ha érdekel apránként beszkennelve elküldök belőle, hátha tudod használni valamire. Bár nekem sok recept nem jött be belőle amikor próbálkoztam.
Sziasztok! Úgy felbuzdultam a saját lelkesedésemen, amikor írtam a kalácskámról, hogy gyorsan bedagasztattam egyet - méghozzá a géppel! Gondoltam, adok neki még egy lehetőséget, és csak annyit változtattam, hogy nem alulra tettem az összes folyadékot, hanem közben adagoltam. Szó (mármint recsegés és erőlködés) nélkül bedagasztotta az én kis Hausmeisterem mind a 90 deka lisztet! Mindjárt be is gépelem a receptes fórumba a megjegyzéseimmel. Ezt a kalácsot nem lehet gépben megsütni, és nem is érdemes. És mi annyira szeretjük, hogy nem is igen próbálkozom azóta más (nem kakaós) kalácsreceptekkel.
Piroska, ha egylapátos a géped, valószínűleg ugyanolyan, mint az összes többi kisebb gép, akár mint az enyém, ami 50-60 deka lisztből süti a kisebbik veknijét, a nagyobbat 75-ből. Vagyis elvileg ekkora a maximális dagasztási kapacitása is.
Sziasztok! Sütöttem egy kenyeret. Sajtos kenyér, de nem tudom kitől származik a recept. Ennyit írt az illető:"Van egy csúcsszuper sajtos fehérkenyér receptem, már kétszer megsütöttem kétkaros gépben, kb 1 kg lesz belőle:
250 ml viz, 1 késhegynyi aszkorbinsav, 40 gr olvasztott margarin, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 150 gr reszelt sajt, 450gr finomliszt, 150 gr rétesliszt, 2 dkg élesztő."
Én a felét sütöttem meg gépben, nagy adagra beállítva. 49 dkg lett a kész kenyér. Bár az egy tojás elfelezésénél kicsit elgondolkodtam, végül villával összekevertem a tojást, kb. a felét beleöntöttem, és készenlétben álltam a többivel, hogy ha kell beleöntöm. Nem kellett. Viszont egy új üstöt valószínűleg megint vennem kell, mert alig tudtam kibányászni, az egyik oldala be is szakadt kicsit. A széle jó ropogós sajt ízű. Ha megkóstoljuk megírom a véleményeket. Küldöm a képeket e-mailben Margitkának.
Melyik ez a muffinalaprecept? Tudom, hogy láttam valahol, de most véletlenül sem találom. Ma szedtük le a karácsonyfát és van még néhány szem kókuszos szaloncukrom :-)) Még nem találtam, ki hogy mit fogok ma sütni, de ha beleférne, akkor lehet, hogy kipróbálom. Muffint (igazit) még úgysem sütöttem.
Szerintem nagyon szép, duci kiflik lettek, a belseje pedig nagyon jó szerkezetű, szépen látszik még a tekerés is. Biztos foszlós is lett. Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a könyvre, nem ismerem, nem hallottam róla eddig.
A 60 dkg-os kenyered kicsit több, mint 40 dkg lisztből lesz. Ez a gép talán meg tudja dagasztani még az 50-60 dkg lisztből készült tésztát, de figyelni kell, hogy nem nagyon méltatlankodik-e. Mivel a sütőben sült dolgokhoz kicsit keményebb tésztára van szükség, ezért lehet, hogy ezt és ilyen mennyiségben már nem fogja szeretni. Egy óvatos próbát megér.
Ne haragudj, hogy hamarabb nem tudtam válaszolni, de elég későn tudtam a géphez jönni, most meg még a számítógépszerelő is "elvette" egy rövid időre a gépemet.
Sajnálom a kenyeredet, ez a kovászpor nekem sem vált be annak idején. Érdemes házi kovásszal próbálkozni inkább. Ez csak elsőre ijesztő és macerásnak tűnő, de valójában nem az. Én mostanában egyszer megetetem a kovászomat elég alaposan és utána hetekig csak használom a hűtőből. Ezidő alatt semmi teendő nincs vele.
Kíváncsi vagyok a Joghurtos kenyérre, remélem ez megvígasztal és finomra sikerül. Majd mesélj, üdv, Margit
Szia! Szerintem az a baj, hogy nem olyan receptet követtél, amihez a kenyérvarázsos kovászpor való. Én sokáig használtam azt, és az ő receptjeikkel jó volt. De az itteni receptek nem arról a kovászról szólnak! Nézd meg a kovászról írott részeket. A képeken világosan látszik, hogy ez egy híg nyers kovász, nem olyan por. Ezért másképp is viselkedik.
Batka! Kösz a választ. Az a baj, hogy a receptek nagyrészt nagyobb adaggal dolgoznak mint az én gépem. Amúgy is elég nehéz néha átlátni, hogy a recept alapján mekkora lesz a kész súly. A gép papírja viszont a kész súlyt írja, hogy a kis adag 40 dkg, a nagy 60. Viszont a gép receptjei nem dkg-ban íródtak, hanem ml-ben. Így elég nehéz összevetni a dolgokat.
Nellynek én is csak gratulálni tudok, hogy elsőre ilyen szép és ahogy írta finom csigákat sütött. Ahogy tegnap terveztem ma megsütöttem HPKriszti Paprikás kiflijét. Csak a piros tésztát késíztettem el és annak is csak a felét, így lett 10 db kifli. Tapasztalatom: Nem finomlisztből, hanem BL-80-asból sütöttem.Először is a fél deci víz nagyon kevésnek bizonyult, nem akart összeállni a tészta, így beleöntöttem az 1 dl-t.Nem olvastam végig előre a recit, így a hagymát egy nagyon pici olivaolajon pirítottam meg, így csak nagyon pici margarint adtam még hozzá.20 perc dagasztás, 10 perc kelesztés majd 10 perc dagasztás után vettem ki pihenni a tésztát 1 óra hosszára. Mivel a 2. dagasztásnál nagyon meglágyult a tészta elég sok lisztet kellett pótolni. Sajnos nem mértem de 3-4 evőkanálnyi biztos volt. De 1 óra múlva nagyon szépen megkelt. Kinyújtottam egy hosszú, de nagyon keskeny formára és feltekertem, majd eloszottam 10 felé. Képeket remélem Margitka megmutatja majd. De sajnos a formázás nem az erősségem. De angyon könnyű és finom, akrakters ízű kifli lett belőle. Aki szereti ajánlom próbálja ki. Üdv.Julika
Hát ez nagyon jó ötlet :-)) Biztos finom is volt, de nekem maga az ötlet teszik nagyon. Feltaláltad a konyakos-meggyes muffint, mert ezt gondolom rendessel is meg lehetne sütni, nem csak a szaloncukorral.
Gratulálok és köszi, hogy elmesélted. További szép napot, üdv, Margit
Kíváncsi vagyok én is Kartika válaszára. Én úgy értettem, hogy a kész kenyér ekkora, azért lelkesedtem, hogy akkor amit én vettem 2 db-ot, elég lesz egy nagyobb kenyérhez, elfelezve a tésztát.
Megkérdezhetem melyik ez a kalácsrecept, amiről Piroskának írtál?
Milyen sütőben sütötted? Hőlégkeverés be volt-e kapcsolva, ha villanyban? Milyen hőfokon és mennyi ideig sütötted? Ha ezek mind rendben volnának, akkor majd a receptben kell utánanézni, hogy van-e valami probléma.
Igen, biztos vagyok benne, hogy megtaláltad a hiba okát. Mindig szoktam írni, hogy a környezeti hőmérséklet jelentősen befolyasolja a kelesztési időt. Természetesen a hozzávalók hőmérséklete legalább ilyen fontos. A gép általában eléggé megmelegíti a hozzávalókat. Ha túl sok, túl hideg dolog kerül bele, akkor elképzellhető, hogy nem bír vele, és a dagasztás végére is hideg marad a tészta. Ekkor viszont sokkal lassabban kel. Én nem igazán szoktam megmelegeíteni a hozzávalókat, ha a gépbe pakolok, de ha pl. csak a hűtőből tudok tejet vagy kefirt elővenni, akkor vizet, forrót engedek a csapból, vagy a margarint megolvasztom a mikróban. Arra igyekszem figyelni, hogy ha valami nagyon hideget teszek, akkor legyen valami meleg is a hozzávalók között. (Volt már olyan, hogy nagyon siettem és még a lisztet is megmikróztam egy kicsit :-)) Egyre azonban vigyázni kell, hogy az élesztő ne kerüljön túl meleg közegbe, mert akkor tönkremegy.
Örülök, hogy végre megint jól sikerült a kenyered és rájöttél a hiba okára is. További szép napot, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit