Szia figyeld az áruházakat, nagy üzletláncokat és biztos kapsz! Sajnos csak ők tudják jó áron adni. Én is úgy vettem a Rossmannba, hogy előre megnéztem a prospektusukat és mikor az nap kezdődött a leárazás akkor nyitásra átugrottam a melóból és megvettem. Nem tudom az Ottó katalógus áruházból szoktál-e vásárolni. Én a ruhákat soha, de néha háztartási dolog van jó. Ott is vannak szilikon dolgok sokszor jó áron.
Tulajdonképpen én egy alapkalácsreceptből csinálok szinte mindent. A gépihez egy kicsit kevesebb élesztőt teszek, a sütőben sütötthöz egy kicsit többet. Szerintem valamelyik muffin vagy más sütőben sült kalácsreceptet nézd meg és ennek az arányiaval tudsz tésztát csinálni. A többi már tulajdonképpen "részletkérdés". Ezt úgy értem, hogy ebből bármilyen formát, töleteléket, fonást kitalálhatsz, maga a jó alaptészta legyen meg. Írtam Neked töltelékeket, ebből hátha megtetszik a családnak valamelyik.
Kötni én is szerettem régen, sok szép pulcsit csináltam, de ma már nincs hozzá időm. Néha sajnálom :-))
Várom, hogy mit találsz ki, majd mesélj, üdv, Margit
Köszi Kartika! A Rossmannt én sajna későn vettem észre, mire elmentem, már mindenütt elfogyott. Azóta most a Metróban és a Corában is a teflonos változat van akcióban 800.-Ft körüli árban. De a barátnőm azt mondja, hogy sokkal nehezebben tudja kivenni belőlük a kész sütit. A szilikonosból pedig, ahogy Te is írod, nagyon egyszerű. Én nem tudom, mert még nem sütöttem, de ami késik, nem siet. A sütőt nem kapcsoltad ki a kelesztéskor? Nelly
Szia Nelly! Van sütőforma szilikonosban több féle is! 12, 6-os és sok változat. Van amelyikben nagyobb, van amelyikben egész kicsi és van amiben közepes nagyságú muffinok süthetők. Sokszor van akció, nemrég a Rossmannban volt és 780-Ft-ba kerültek a 6 db-osok. (vettem 3-at kettőt saját célra egyet ajándékba)
Néhány helyen horror árban van, érdemes körülnézni. Régebben idegenkedtem tőle, de mivel van teflonos is, látom a különbséget. Ha nem vajazod ki a formát akkor is kiesik belőle a sütemény.
Visszaterve a kelesztésérem most is nyitott sütő előtt kell a kenyerem (igaz majd megfövök olyan meleg van) Lassan kerül be sütőbe.
Én is szeretem a lapot, sokat tanulok itt, sok klasz ötletet kapok. A kenyérgépemet naponta megdolgoztatom, kihasználom. Az ismeröseim irigykednek a sok finomságra és falnak a kostólóból. A családom öröméről nem is beszélek.Sok sikert. (hétvégén én is szeretnék valamiket alkotni, bár pihenést terveztem volna végre)
Szia Batka! Nekem is Fakelmann van hosszukás. A pontos méret 25 cm hosszú, belső szélesség 10 cm és 6 cm magas. Mivel én 75 dkg kenyereket sütök azoknak nagyon jó, ha épp hosszúkásra készítem. Igaz kicsit kinyomja az oldalát, de ettől semmi baja.
Szia Batka! Nem tudod, muffin sütőformát is lehet kapni szilikonosban? Mert én azt keresnék. Az egyik barátnőmnek kellene, és persze nekem is, végre ki szeretnék próbálni egy muffin sütést is. Nelly
Hahó! Ezeket a Fackelmann szilikonos formákat minden Sparban kapni, ez az ún. királyforma. Azért nincsen belőlük sokkal nagyobb, mert a műanyag nem tud megtartani sokkal több tésztát. Én kicsinek találtam, és amikor ajánlottátok a Plusban kapható téglaformát, kapva kaptam az ötleten. Az oldala ennek nagyon picit szétnyomódik, amikor feszíti a kelt tészta, de én is a kovászos rozskenyereknek vettem és a grízes baguette-emnek, amik lágyabb tésztájúak, és a Pluson forma (szélesebb és hosszabb) pont jó a fél kiló-hatvan deka liszthez. Az ilyen kicsikbe (azt hiszem, ez a Fackelmann huszonegykettő centi hosszú, igaz? és úgy 6-7 széles és ugyanolyan magas) 20-30 deka lisztből férnek dolgok - piskóta, püspökkenyér, muffin (kevert tészta), beigli(!), piskótatekercs, charlotte-torta kicsiben, kekszgolyó tésztája (ha szeletelni szeretnénk és nem golyóban enni), gyümölcskocsonya (arra nagyon tuti!), zselatinos túródesszertek (2 túróból), stollen, vagy amit egyébként őzgerincbe tennénk - más most nem jut eszembe.
Jó kérdés! A sonkás kenyér és a krumplis kenyér már régóta tervbe van véve, de ez a kalács dolog csigaként most jobban izgat. Tehát melyik kalácsod receptjét javasolod alapnak? A kakós csíkos kalácsét, vagy másikét? Aztán hátha kitalálok valami édes csigát, bár én nem ilyen találgatós fajta vagyok, nincs fantáziám az ilyen dolgokra, de szívesen kipróbálok sok mindent, ami másoknál már bevált. Bezzeg ha kötésről vagy horgolásról van szó, az más. De itt leblokkolok. Lehet, hogy azért mert anyukám nem csapott sosem ilyen nagy sütést, mint amit itt látok. De jó dolog ötleteket szerezni, és kipróbálni. Na, nem elmélkedek tovább.Viszont kíváncsi vagyok Superkeri kenyerére!Nelly
Nagyon örülök a kenyér sikerének, megint igen szemléletesen írtad le :-) Biztos nagyon szép lett, és finom is lesz, ha megkóstoljátok. Nagyon örülök a sikereidnek :-))
A Feketeerdei kenyér nagyon finom, sokáig - a koávszos kenyerek előtti időszakban - ez volt az egyik kedvenc kenyere a férjemnek. Nem soknak jegyezte meg a nevét, de ezt név szerint kérte mindig, hogy süssek. Átolvastam a receptet, szerintem elég alaposan leírtam mindent. A mai tapasztalatom szerint a kelesztésre nagyon odafigyelnék, de szerencsére a második kenyérnél már írtam erről is. Az elsőt, biztos nagyon nagy melegben, hőségben csinálhattam, hogy ilyen hamar megkelt. (Megnéztem a gépben a fénykép készítésének a dátumát, 07.08-án készült a pogácsa tetejű és 08.22-én a csigavonalas. Ez utóbbira emlékszem véletlenül, hogy hideg volt és jégeső a Balatonnál ezekben a napokban, mert ekkor mentünk volna nyaralni, ha sikerült volna.) Tehát biztos, hogy formázva hosszabb ideig kell keleszteni, mint az első leírásnál. Ha bármi kérédsed adódik, akkor írjál, szívesen válaszolok. Sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Köszönöm a képeket, nem sokára hozom őket. Örülök a sikeres sütésednek és hogy belefogtál a sütőben sütésre. Lehet, hogy rövidesen már nem is akarsz másképp sütni, olyan kedvet kapsz hozzá :-)) Legközelebb a fasírt masszát csinálhatod egy kicsit fűszeresebbre és, hogy a mustár és ketchup kívánsgokat is teljesítsd, a tésztát, mielőtt ráteszed a tölteléket, megkenheted ezekkel vékonyan. Biztos finom lenne ez is.
Én az édes dolgokat kalácstésztából csinálom, tehát az összes csigát is. Hogy milyen tölteléket tegyél bele? Túrót, diót, mákot (ez utóbbiakat, mint a beiglibe), bármelyikbe természetesen mazsolát, almás-diót, és.......most nem jut hirtelen több eszembe. Persze a kakaó és a gesztenye is marad, mint ötlet.
A szilikonos formát felakasztva találtam ott, ahol a tepsik vannak. Én régóta szeretnék sütőformát. Igaz nagyobbat képzeltem el, de ez is jó lesz, ha kétfelé veszem egy nagyobb kenyér tésztáját. Tulajdonképpen azért kellett nekem, hogy, ha ellágyul egy-egy tésztám, akkor legyen mibe megsütni. Mostanában jártam így egyszer-kétszer. Azon kívül szerintem süteményeket, kalácsokat is lehet benne sütni. De majd segítenek biztos, akik már használnak ilyet, nekem még sosem volt, csak szerettem volna :-))
Szia Margitka! Hát elkészült Viktória királynő kenyere. Ismét nagyszerű lett. Mindent a recept szerint tettem, egy ovális jénai tálban sült meg, zacskóban. Úgy látom ez a megoldás nekem igen sikeres. Szerintem nem kell annyira figyelni a sütőt. Az enyém is egy hagyományos, nagykorú gáztűzhely. A kenyérke, maga a gyönyörűség. Szép lett a formája is a színe pedig piros- barna. Az "S" egyik kanyarulatánál, enyhe forradás lett, csuda jól néz ki. Hála és köszönet Mindenkinek. Talán most érik be az 1 éves sütögetési kísérlet. Egyre több örömet okoznak a finomságok.---receptek Tőletek. A következő kenyér receptje is igen megtetszett: Fekete erdei kenyér. Ez lesz a köv. Kérlek ha van a sütés során valami, amire különösen figyelni kell, jelezd!
Egy kicsit irigykedem a mai szerzeményeid miatt, nagyon klasszak, biztos sok finomság kerül beléjük. Nekem is ilyen kuglóf sütőm van, de a sütőlapokat én is nagyon szeretnék.
Jól el vagyok itt magammal! Szóval tényleg szép Margitka kalácsa, ill volt, de sztem az lenne a csoda, ha nem ilyenek lennének. Ami a szilikonos formát illeti, az kenyérsütésre való forma? És a tepsik felé van a Metróban? Nelly
A fiacskám azt kérdezte tőlem, hogy ezt a csigát milyen édes töltelékkel lehetne megsütni? De ne lekváros legyen, mondta. Kakaósat láttam fenn, meg gesztenyéset. De én valami mást szeretnék. Hátha kiötlök, vagy kiötlünk valamit. Üdv. Nelly
Margitka! Elküldtem a fényképeket, szerintem kinézetre szépek lettek. A gyerekeim szerint a tészta nagyon finom lett. Úgy kelesztettem végül, hogy minimumra kapcsoltam a sütőt, és abban kelesztettem fél óráig, miután kikapcsoltam. Ezután a javasolt 5 perc 180 fok, és utána 25 perc 165-170 fok között. Az az igazság, hogy 150 után 175 és 200 jön nálam, így csak saccoltam. De gyönyörű szépen megkeltek és megsültek. Életem első kelt tésztái!!!!!!!! Nem is gondoltam volna, hogy én ilyet is meg tudok csinálni. Egy szépséghibája azért van a dolognak, mégpedig az íze. Én úgy csináltam a tölteléket, ahogy a fasírtot szoktam, zsemlével, fűszerekkel, tojással. Ez igazi fasírtnak szuper, de itt kicsit ízetlen lett. A lányom kechupot, a fiam mustárt rakott volna még bele. Én talán borsot, sót, és még valamit, de hátha adtok tippet, hogy legközelebb ne csak kinézetre, hanem belülről is szuper legyen. Tehát a segítségetek jó volt, csak a husi ízesítése nem volt az igazi.Ja, és mint a képen is látszódik, két tepsivel lett, több mint 12 összesen. Mert a recipe szerint 1 tekercsből 6 db lesz. Nálam szaporodott. De nem volt baj, mert a két tepsiből összesen 3 db maradt. Szóval azért nem volt ez olyan rossz, csak lehetett volna jobb is. De elsőre nem bánom. És köszi mindenkinek a segítséget, tanácsot. A Ti érdemetek is, hogy én örülök. Köszi, köszi!! Nelly
Szia Margitka ! Nagyon szép lett ez az új kalácsod. nem is csodálom, hogy nem maradt egy morzsa sem belőle, biztos nagyon fincsi lehetett. Holnapra tervezem HPKriszti paprikás kiflijét megsütni. Úgy gondoltam, hogy csak a piros tésztát sütöm és fele adagból kipróbálom. A párom nagyon szereti a fűszeresebb (hagymás, paprikás) kenyérféléket. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit