Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a sütésed. Egyet árulj el nekem légyszíves, hogy melyik recept alapján sütötted meg? Az itteni - a kipróbálásra váró - receptek közül, vagy amit a napokban sütött valaki és azt hiszem talán az NLC-n tette közzé? Csak azért kérdezem, mert ha az itteni recept alapján, akkor feltenném a véleményedet az eredeti recept mellé. Megint olyan jól sikerült a leírásod a kenyérről, hogy szinte látom magam előtt :-)) Kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha megvágod, de szerintem biztos finom. Várom a Viktória királynő kenyeréről is a beszámolódat, az is sokaknak sikeres, kedvelt kenyerévé vált.
Rád bízom a recept beírását. Van már néhány ilyen recept fent, eddig még nem volt probléma belőle. Ha odaírjuk a recept eredeti szerzőjét, akkor szerintem nem sértünk jogokat. A sörkiflit hallomásból ismerem, sokan, sokszor megsütötték már, biztos finom. A fasírtos csigát kiteszem most már ide, hogy könnyebben elérjétek, ne kelljen keresni.
Most látom, hogy Kartikáé a recept (bár én egy másik oldalaról vettem) és Ő is 2 dkg élesztőt tesz bele. És neki takaros kis muffinjai lettek, nekem meg bálnák. ???(Margitka, ha nem gond, elküldeném neked a bálnamuffinjaim fotóit.)
Szia Margitka! Köszönöm a tanácsodat, megsütöttem zacskóban az Ír burgonyás kenyeret, nem kentem le semmivel.Dagasztás, kelesztés és sütés során is úgy jártam el, ahogy P.Zsizsu leírta. A tetejét csillag alakban vágtam be, kb. 40 perc alatt készre sült. Most képzelj el egy gömbölyű virágbimbót, amint éppen kifeslik. Hát ilyen gyönyörűséges lett a mi kenyérkénk. Szép piros, ropogós héjú. Remélem a belseje is finom lesz. Erről, majd holnap beszámolok. Kimondhatatlanul örölök, hogy rátaláltam erre a szuper Társaságra. Azóta gépben nem sült nálunk kenyér, nagyon sokat tanultam Tőletek. Köszönöm!! Ma végre sikerült burg. pelyhet venni, így aztán a következő kenyér Viktória királynő kenyere lesz. Igen nagyon tetszik a formája. Minden jót kívánok
Sziasztok. Köszönöm Margitka, hogy feltetted a képet, és köszönöm Batkának a tippet. Olyan rágó-szerű volt a meggymassza, nyúlós-málós, de azért folyt még. Valahogy nem jönnek be ezek az edények, már másodjára, vagy harmadjára járom meg velük. :( Lehet, hogy előveszem a jó öreg fémtortaformát, azzal eddig még minden sikerült. :) Margitka. A kenyér receptje ismert, azt hiszem Lizike nevéhez fűződik, egy másik fórumról vettem. (Vajon szabad feltenni ide, természetesen az Ő nevével?) Mindig beváló néven jegyzi. :) Ma Sörkiflit sütöttem muffin formában (ezt is a netről vettem) nagyon finom lett, csak kicsit sokallottam bele a 2 dkg élesztőt, nekem kiadott volna 20 db muffint is. Irtó nagyra dagadtak a sütőben, kicsit meg is ijedtem. :) A fasírtos csiga engem is érdekelne, nagyon jól hangzik. :)
Szokimoki! Köszi szépen az ötletet! Nem gondoltam rá, hogy ott keressem! Egyébként én is elgondolkoztam rajta ezek után. Még sose csináltam a gépben ilyen dolgokat, csak kenyeret és kalácsot, de egyszer ezt is el kell kezdeni. A család meg bizti örülni fog neki. Így aztán a hétvégén lesz egy kis meglepi nekik. A fasírtot egyébként pedig szeretik. Tehát köszi. NElly
Semmi baj, semmiről nem késtünk le. Gondolom a víz, 420 ml akart lenni. Teljesen jónak tűnnek a recept arányai. Egyre tudok gondolni, és ezt meg is kérdezem. Nem vettél másik eresztés lisztet az utóbbi időben? Az előfordul, hogy a liszt más mennyiségű folyadékot tud felvenni. Lehet, hogy egy pici lisztet érdemes lenne megpróbálni még hozzátenni, csak annyit, hogy ne ragacsos legyen a kelesztésre. Ha elterül nagyon, akkor indíts el inkább még egy dagasztást és ekkor tegyél hozzá még egy kevés lisztet. Következőre pedig a folyadékból visszatarthatsz egy keveset, legfeljebb pótolod, ha mégis szükségesnek látod a dagasztás közben.
Szia Szokimoki! A fasirtos csiga miből áll? Itt van a receptek között, mert nem találom? Tészta közé van dugva a fasírt? Tudom, hogy ez nem a receptes fórum, de azért röviden nem- e lehetne-e? Nelly
Bocsi, hogy félreérthető voltam. Te válaszoltál nekem, és kérdeztél egy pár dolgot. Én erre válaszoltam még aznap, de valószínü nem küldtem el, ezért nem jelent meg a fórumon. (egy kicsit most zűrös a családunk) Ezért írtam mégegyszer, de ez sajnos csak ma sikerült.
A fehérkenyér amit sütöttem a következő:
68 dkg liszt - 2/3 rétesliszt, 1/3 bl55
42ml víz
7ml olíva
1tk só
1tk cukor
1/4 élesztő
1ek ecet
Ez az elején sikerült, de most megint ezt csinálom, és már most látom, hogy megint nem kelt meg rendesen. Az elsőket mikor sütöttem,szép magas lett, most meg kb az edény feléig ér. Mikor dagasztja, olyan a kinézete, ahogy írtad, hogy milyen a jó. Szép alaku, ha hozzáérek nem ragad, hanem rugalmas. Mikor elkezd kelni, olyan lesz, mintha lágyabb lenne. Teljesen elterül, és ragacsos lesz egy kicsit.
A rozsos kenyérben csak a tk búzalisztet cseréltem ki, a tk tönkölybúzalisztet hagytam. Nekem nagyon izlik a rozs íze, ezért szeretnék sütni tk rozsos kenyeret is. Köszi a tippet, majd kipróbálom. Most egyenlőre a fehérkenyérrel küzdök.
Nekem is szokták mondani a gyerekeim, hogy a fejükre húznak egy monitort, és akkor talán szóba állok velük :-)) De csak és kizárólag akkor, ekkora a szájuk, amikor ők maguk nem éppen a Neten vagy egyáltalán a számítógépen lógnak. Akkor jó vagyok én is :-)) Már töltögetem a képeket, rövidesen felteszem őket, mejd jelentkezem, üdv, Margit
Megcsináltam ma a fonott kalácskákat, nagyon finomak lettek.Igaz, egy kicsit furcsa szaga volt a robotgépnek a dagasztásnál (nem mai csirke, kb. 10 éves) de állta a megpróbáltatást. Még nem próbáltam sose a 4-es fonást, de valahogy sikerült összehozni. A végére szép kis kalács kinézetük lett.Na 1-2 napra leállok a sütögetéssel, mert a párom besokalt a sok sütitől (más meg örülne), a gyerkőcök meg mép picik hogy mind megegyék.Na nem baj, addig is kinézek valamit! Pá-pá (egyenlőre mint nézelődő maradok)
Már meg is jöttem! Jó 1 órát keringtem, hogy töltsön a drágám a lüke gazdija miatt. De most már le tudom állítani az autómat. Je,je,je... Egyébként jól vagyok, csak túl szép lett volna a mai nap, ha nem ügyetlenkedem el. Margitka! Te is kaptál a jóból, rosszból eleget? De azt mondják, hogy ennél már csak jobb lehet! de térjünk a tárgyra: Én nem mertem mokkáskanállal adagolni a fahéjat, így csak 3x csipetnyit raktam bele, de ezek szerint ezért éreztem a hiányát, és rakhatok bele többet is. Az egész házban így is érezni lehetett a fahéj illatát. Azt morogja a fiam, hogy teljesen internet függő lettem, és üdvözöl a táborban. Majd szeretné, ha beszélnék vele a chat-en. Erről ennyit. Az aszalt alma hiánycikk lehet, vagy csak most van kifogyva? Azt hiszem, csinálok magamnak az aszalómmal, ha nem találok sehol, mert így vegyes gyümiként nem olcsó dolog. Üdv.Nelly
Örülök, hogy a tegnapi után, ma sikerült egy minden tekintetben kifogástalan kalácsot sütnöd. Gratulálok hozzá. A fahéjat ki kell tapasztalni, én talán egy vagy két mokkáskanálal tettem bele, ez ízlés kérdése. Az aszalt almából szintén ízlés szerint, kitapasztalva lehet többet vagy kevesebbet tenni, biztos ez is finom volt bele. Az autós kaland akkor Neked is bearanyozta a napodat, remélem feltölt az akksid és holnap már nem lesz problémád.
Én valamikor válszoltam is, de nem keresem most vissza. A második kérdéseddel kezdem. A csak rozslisztből kenyér mindig sűrűbb, azt végképp nem fogod tudni olyan állagúra készíteni, mint a tk búzalisztből készült kenyeret. Ehhez érdemes lenne kovászt csinálnod és Kenyérke receptjei között egy kicsit körülnézni. Ő nagyon profi szinten süt rozskovászos, rozs-, vagy rozsos kenyereket. Ideteszem a linket, ahol megtalálod a receptjeit. Kenyérke kovászos kenyerei
A fehér, élesztős kenyérrel kapcsolatban, azt írtam, hogy előfordul egyszer-egyszer. hogy az ember rutinból "dobja" össze a kenyér hozzávalóit, és valamiben hibázik. Ez egy sütésre igaz is, de így, hogy már többször nem sikerült, nem valószínű. Az élesztőt nem tudom, mennyire lehet hibáztatni. Milyet használsz? Nyilván már több csomaggal használtál a több kenyérhez, emiatt nem tartom valószínűleg, hogy az lenne a hibás. Írd be a receptet, ami szerint sütöd, akkor talán jobba tudok segíteni.
Most értem haza, épp, csak végigolvastam a nap eseményeit, rögtön válaszolok. Hát a tegnapelőtti nap - amire panaszkodtam - kutya füle volt a maihoz képest. Igyekszem hamar vissazépítgetni magamat, bocs, hogy panaszkodtam.
Na visszajöttem. Rajta hagytam 3 órára a fűthető ülést az aksin, teljesen lemerült. Szegény fiam nem tudta kivinni a menyjelöltemet a buszpályaudvarra, még jó hogy a férjem itt volt, így gyorsan átpakoltunk mindent. Bízom benne, hogy elérte a buszt!! Na mindegy! Szóval most imádkozom, hogy feltöltődjön az aksi. Csak most el kell mennem valahová egy kicsit az autóval, hogy töltődjön. Na majd időnként benézek. Üdv. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit