Szia Margitka! Megsütöttem a fahéjas, almás kalácsot. Nagyon szépen sikerült, igaz, a fahéj és az aszalt alma arányát nem tudtam, de legközelebb a fahéjból többet fogok beletenni. Az aszalt almából kb 8 karikát raktam bele apró kockákra vágva. Nem tom, hogy így kellett volna-e. Mindegy. Az íze valami csodálatos lett, és nagyon szépen megsült, foszlós, omlós lett. Na nem dícsérem tovább, már ideje volt a tegnapi banános kísérlet után. Bár az is elfogyott, de arra nem vagyok büszke. Holnap valami sós lesz, persze ha ez elfogyott. A fiam csak csodálkozik,. Bocs, most szólt a fiam, hogy nem megy a kocsim, jön a szerelő. Nelly
Régen nem voltam, mert el vagyok havazva a munkámmal, és beteg is voltam. A multkori kérdéseidre válaszoltam , el is küldtem, de most nem találom, lehet hogy nem ment el?
Akkor most újra leírom.
Azt a fajta fehér kenyeret sokszor megsütöttem, és mindíg sikerült. Azóta megint megsütöttem 2*. Ugyanúgy nem kelt meg, és tömör maradt. A második alkalommal másfajta lisztet használtam, és vettem egy digitális mérleget, és mindent pontosan kimértem. Most már csak az élesztőre gyanakodhatom. Te mit gondolsz?
Írtam azt is hogy a tk. kenyér receptjét átalakítottam úgy, hogy a tk búzalisztet kicseréltem tk rozslisztre, a sikérből egy kicsit többet raktam bele, és tömör lett. Lehet hogy itt is az élesztő a hibás? Ugyanabból a csomagból használtam.
Szia Margitka! Kész lett a korpás kenyér. Elég jó lett. Küldöm a képeket is róla. A pizzás csigáid olyan guszták lettek, hogy legközelebb azt fogok sütni. Az én fiam is imádja a bolognait, így biztos siker lesz! Hétvégén még a sonkás stanglit is meg fogom sütni. Amiket sütöttem a héten, és nem fogyott el frissiben, azt lefagyasztottam annyi adagra, amennyit egy nap hárman elviszünk. Így reggel csak kikapon a fagyasztóból, mire odakerül a sor, hogy megegyük, addigra kiolvad. Hétvégén lesz több időm sütni, így majd előre sütögetek a jövő hétre. Ma már sajnos nem tudok felnézni, de holnap reggel újból jövök. Holnap délelőtt talán lesz időm újból sütni valamit, akkor majd jelentkezem. További szép napot mindenkinek! Üdv: Bundik
Napok óta el voltak már nekem mentve HpKriszti kalácsának a képei, csak a receptet vártam hozzá, hogy közzétegyem. Ma megkaptam, így feltettem a helyére és most megmutatom a képeket is. Szerintem fantasztikusan szép, mutatós kalács, érdemes kipróbálni.
A hozzávalók hőfoka nagyban befolyásolja a kelés sebességét. A kenyérsütőgépek általában eléggé melegítenek, így a tészta egész langyos tud lenni pl. a második dagasztás végére. A gépben ez nem is probléma, viszont időnként kevésbé jó, ha az ember sütőben szeretne sütni. Pont az ilyen nehezebben kelő tésztákra és a kovászosokra gondolok, tehát olyanokra, amiknek idő kell, ahhoz, hogy rendesen megkeljen. Küldtél képet esetleg? Még nem kaptam meg, ha igen. Só. Érdekes dolog. Nem is olyan régen írta itt valaki, hogy több sóval süt, mint én, és nem jelent problémát. Nekem - bár mi is elég sósan eszünk - elég sós a kenyér 60 dkg liszthez 1,5 kk sóval. A 3 kk sót, az 50 dkg liszthez azonban sokallom. Mielőtt folytattam az írást, kiballagtam a konyhába és egy gyógyszeres mércével megmértem a 1,5 kk sót, amit én teszek a tésztába. Ez szűk 10 ml :-)) Tehát kanál és kanál között nagy differenciák vannak. Így már nem annyira sok a 3 kk, de azért sok. Igazán az sem mindegy, hogy mennyire sós sóval sóz valaki. (Na ez úgy hangzik, mint egy nyelvtörő :-)) Én teljesen finom sót használok. Hát ennyi a sóról. szeirntem kipróbálhatod egy kicsit kevesebbel, legalább egyszer, akkor meglátjátok, hogy hiányzik-e és változik-e a kenyér valamit.
Kíváncsi lennék a laza kenyérkétekre, remélem jól értettem és küldtél képet róla, csak még nem érkezett meg. Várom a további híreket, üdv, Margit
Sziasztok! Szia Margit!
Viszzatérve a legutóbbi e-mailedben tanácsolt tippekre amelybe leírtad, hogy mit lehet tenni az olyan teljeskiörlésű kenyérrel amelyik nem jön fel, nem kell meg rendesen. Szóval kipróbáltam és arra jöttem rá, hogy az egyik lehetséges ok szerint a lisztek és az élesztő hidegen kerültek bele a gépbe és szerintem igy nem tudott rendesen megkelni.
Most sütöttem egyet, a vágás után biztos látszik mennyire laza a kenyér.
Viszont felmerült bennem 1 kérdés: Mennyi só javasolt maximum a kenyérbe?
Ugyanis olvastam itt nálad, hogy a só és az élesztő nem jóbarátok és mivel mi egy picit sósan szeretjük a kenyeret, lehet ez is akadályozza a megkelést.
Én 50 dkg liszthez 3 csapott kk sót adagolok, ami kb. 15 ml. Sok ez vagy sem?
Hát persze, hogy van! Persze Kenyérke receptjét próbáld ki először, ha azt nézted ki, de nagyon örülnék, ha a variálható Fehér kenyér receptemet esetleg egyszer kipróbálnád. Ezt most már 4-szer sütöttem meg, és minden alkalommal nagyon jó eredménnyel. Kíváncsi lennék, Neked hogy válik be. Most láttam az Index fórumon valakinek egy nagyon jól sikerült kenyerét, ebből a receptből.
A képeket hozom az NLC-ről és várom a receptet és a véleményedet hozzá holnap.
További szép estét Neked is, írok e-mailt, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy ezt válaszoltad, ugyanis pont ilyen recepteket néztem ki. Még a kovász is egy kicsit benne van a dologban, de ez amolyan este készítendő gyorskovász, tehát nem olyan nagyon macerás. A rozsos kenyerehez igen jól illik a kovász, ha el tudod magad szánni erre a gyorskovászolásra, akkor érdemes kipróbálni.
Megsütöttem egy grapefruitos-túrótorta nevű sütemény az új szilikon formámba. Jól néz ki, de nem kóstoltam meg csak nyersen kicsit kesernyés volt.Holnap megmondom milyen készen. Képeket találsz az NLC-n. A kovászom szépen alakul. Van egy fehérkenyeres kovászos recepted?Ha nincs kenyérkénél találtam egyet.
Szia Margitka! Eddig gépi kenyerekekkel próbálkoztam,és élesztővel.Most már esetleg megpróbálnám akár sütőben is a sütést. A kovász készítéssel sem próbálkoztam még, kicsit macerásnak tűnik, és időm is elég kevés így csak a hétvegeken sütögetek de akkor több kenyeret is csinálok.Rákészülök a sütésre , már minden félét vásároltam / magokat,sikért, ....../.
Örülök, hogy jelentkeztél ismét. A kakaós kalács nagyon finom, nem is kell azt tudni, hogy nem direkt lett olyan :-))
Teljes kiőrlésű roszliszttel nézek neked kenyeret. Milyen kenyeret szeretnél? Gépi, sütős, élesztős, kovászos és kb. mekkora? Remélem itt vagy még és tudsz váalszolni, addig körülnézek. Üdv, Margit
Utolsó jelentkezésem óta már jó pár kenyeret megsütöttem, és még a csíkos kakaós kaláccsal is megpróbálkoztam, de túl hamar tettem bele a kakaót és az egészet bekeverte a gép.Ettől még nagyon finom lett,a család előtt elhallgattam, hogy egy kis gixer történt,jó ízüen megették.Most tk rozslisztet is vettem és szeretnék tanácsot kérni,hogy melyik receptet ajánlanád belőle megsütni.
Igen, ezt az érzést én is ismerem, de hálistennek nálam már csitulóban van :-))
A fonott kalácskáidra nagyon kíváncsi vagyok, reméljük a robotgéped bírja majd a gyűrődést. Nekem az első kenyérsütőgépem előtt tönkrement egy, de az nagyon régen volt, lehet, hogy ma már strapabíróbbakat lehet kapni.
Most csinálok megint egy kis kedvet Neked - és remélem másnak is - felteszem mindjárt a mai sütésem képeit :-))
Elfogytak a virslis bucik, és holnapra a fonott kalácskákat néztem ki! Arra azért rájöttem, hogy éhesen nem szabad nézegetni a recepteket, mert akkor rögtön mindent megsütnék! Majd beszámolok az eredményről, sajna sima sütőben csinálom megint.Csak félek, hogy a robotgépem nehogy tönkremenjen ebben a sok dagasztásban!Olyan jó ,hogy mindig felteszed a képeket arról amit éppen sütsz, sok mindenhez így kaptam kedvet megsütni, hogy látom a végeredményt! Jó éjt!
Olyan éhes voltam, hogy rosszul számoltam meg a kosárkákat: 16 db lett ugyanis. Viszont régóta először most alulcukroztam a sütit - talán mert lusta voltam elővenni a mérleget. Holnap reggelire már csak tíz maradt....
Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat. Biztos kipróbálom a banánost még egyszer hamarosan, és akkor beszámolok róla újból. Aztán még jöhet a krumplis kenyér is nyers krumpliból. Mert az is izgat. Mennyi minden van még! Csak lassan megint elfogy a család, hármunkra meg nem tudok ennyi mindent csinálni. Néha a szomszédomat szoktam meglepni, hogy ha gyakorolni akarok. Szegények! Lassan őket is megfertőzöm a kenyérsütéssel. Üdv. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit