Az a gondom a programokkal, hogy a kalácsé az úgy 2 óra, hogy 3,5 percet kavar, 80 percet süt, aztán 16 percet pihentet. Ennyi és semmi más? Ennyi elég lehet egy kalács sütéséhez? Az édeskenyér meg a gyors progi között szinte semmi különbség sincs. Szóval én mindig a kályhánál kötök ki, vagyis a normálnál. Vagy egyre jobban szokom a 20-as variációt. Margitka megfertőzött. Közben olvasom a fahéjas progiját. Köszi, mindjárt be is írom, mert akkor nem felejtem el. NElly
Félbetöröm, és 2-3 egész banánt teszek egy nylonba. Akkor szoktam lefagyasztani, amikor már érett egy kicsit, de a belseje még csak imitt, amott színeződik. Akkor már finom édes, jó íze van.
Én úgy néztem, hogy nagyjából jó lenne az a kalács úgy ahogy volt, csak túl nagy a gépbe. Ezért minden mennyiséget lecsökkentettem arányosan. Azt írtam, hogy a só, cukor édesítőmeyyiséget, csak azért nem, mert az a sok plusz liszt hozzáadása előtt volt ennyi.
A margarin és a tojás hozzátartozik ahhoz, hogy a kalács tésztája foszlós és puha legyen, tehát, hogy kalácstészta legyen belőle. Valamint a tej is hozzátartozna, de ebbe a sok banán miatt nem lehet tenni. Tulajdonképpen, ha kitapasztalod ezt a kalácsot tej nélkül, akkor betehetjük a diétás fórumba, mint tej nélkül készült kalács. Szoktak néha ilyet keresni, biztos lenne aki örülne neki. A banántól ugyanolyan foszlós és puha lesz a tészta, mint a tejtől.
Nos várom, hogy mit találsz és sütsz ki, majd mesélj, üdv, Margit
Megmondom őszintén, én még nem mertem banánt lefagyasztani, de kipróbálom, mert bizony nálunk annyira rapszódikus ennek az evése, s néha előfordul, hogy befeketedik, és akkor már csak turmixnak isszák meg, vagy rosszabb esetben ki kell dobnom. De így startra készen elrakhatom a fagyasztóba még időben. Egészben fagyasztod le? vagy karikára vágva, esetleg összetörve? Nelly
Margitka! Úgy látom, hogy tényleg nem sok mindenen változtattál, azt hiszem, én is a banán mennyiségét csökkentettem volna le kb. ennyire. Ezen kívül, ha jól látom, a tojás sárgáját hagytad el, a margarint csökkentetted,meg az élesztőt, mert a sikérből már eleve ennyit tettem bele. A margarin és a tojás mennyiben változtathat a kalács állagán? Nelly
Szia Batka! Igazad lehet a sütővel kapcsolatban, csak én napközben nem mindig tudok hazanézni, mert a cégünk nem itthon van, s csak rövid időkre tudok bekukkantani a házunkba. Ezért ha mégis kenyeret enne a család, gyorsabb, ha berakok mindent a gépbe, dagasztásig itt vagyok, aztán az egyszerübb dolgok mennek maguktól. A sütőset meg biztos elrontanám ezzel az össze-vissza rohangálással. Csak a hétvégém szabad, napközben meg 5 után vagyok itthon, akkor meg már késő nekifogni, mert este 7 után nem nagyon vacsizunk. A férjem és a fiam pedig frissen szeretik a kenyeret. De majd rájövök biztos ennek is az ízére. üdv.nelly
Ehhez tettél még 20 dkg lisztet, de lágy maradt a tészta, tehát adjunk még hozzá 5 dkg-ot képzeletben. Ekkor így nézne ki a recept:
72 dkg BL 80-as liszt
8 dkg margarin
1 tojás + 1 sárgája
1/3 élesztő
1 kk cukor
2 kk édesítőszer
1/2 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
50 dkg banán (tisztítva)
1-2 kk sikér
Nos, szerintem ennek az egész mennyiségek a 2/3-át kellene venni, ez kb jó a géphez.
Tehát:
48 dkg BL 80-as liszt
5,5 dkg margarin
1 tojás
1/4 élesztő
1 kk cukor
2 kk édesítőszer
1/2 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
33 dkg banán (tisztítva)
1,5 kk sikér
Az élesztőt levettem, az édesítőt a cukrot és a sót nem, mert az eredetileg hasonló mennyiséghez lett számolva. Az élesztőt azért vettem lejjebb, mert hatalmasra megkelt a kelácsod, remélem a 1/4 kocka elég lesz.
Remélem jól számoltam, mert a gyerekeim itt nyüzsiznek körülöttem :-))
Te Nelly, nem tudom, mások hogy vannak vele, de sütőben sokkal könnyebb jó kenyeret sütni - ott nem baj, ha kicsit túllövi az ember az élesztőt vagy a folyadékot, legfeljebb ellapul egy kicsit, meg az átgyúrásnál amúgy is jobban érzi az ember, hogy jó-e a tészta. Én legalábbis így vagyok vele: előbb kezdtem sütőben sütni, aztán sokára lett gépem, és bár mindkettőben saccra gyártom a kenyereket, a gépesre jobban oda kell figyelni szerintem.
Hihi, én meg ahogy bemásoltam a Stahl-féle banánkenyeret a receptes fórumba, rögtön kedvet is kaptam hozzá, most sül, tk tönkölylisztből készült, és nem tudom, mit szólt volna a családom, ha az egész banánkészletünket feláldozom, így csak az előírásos 2 nagy db ment bele. Épp 12 muffin lesz belőle, még 10 perc és kész!
Engem érdekel a puliszka, meg ami ebből készül, mert gyerekkoromban sokszor ettem sajtos, túrós puliszkát, meg tejeset is! Más! Margitka! Mindent a recepted alapján csináltam, csak a dagasztásnál még raktam bele 22 ek lisztet, amit átszámoltam mérlegen, és 20 dkg lisztnek felelt meg. Tehát mi van akkor, ha a banán mennyiségét lecsökkenteném 40 dkg-ra? Elég lenne, vagy még kevesebb kellene bele? Mert így is ragadós lett, azért ragadt bele az oldala körbe, ami a képen ugyan nem látszik, de ez kegyes csalás! Én még félek a tepsis kenyértől, először legyek szuper a gépi sütésnél egy-két dologban. Tudod, én bak vagyok, és a tökéletességre törekszem, ha nem is mindenben, de kell a sikerélmény. Na meg tudjam hasonlítani valamihez majd. Hát várom válaszod! Holnap vagy fahéjas,almás kalácsot vagy sonkás kenyeret szeretnék alkotni. Majd kiderül. Üdv. NElly
Szia Ok, nem tudom miért emlékeztem rád ezzel? de tényleg gondoltam rád, csak akkor nem jól jegyeztem meg, mert régebben olvastam hogy valaki puliszkát és egyéb kukoricás dolgokat probált akkor ki. Na mindegy!
Valószínű, hogy sok lett benne a folyadék, de az is lehet, hogy csak túl nagy lett a géphez. Elképzelhető, hogy ha sütőbe teszed, és valami formában sütöd meg, akkor tökéletesen sikerül. A törés nem is látszik :-)) és biztos könnyű finom lett a tésztája.
Írtad, hogy mit és mennyit tettél hozzá? Abból vissza lehetne számolni egy gépi méretet. Várom válaszod, üdv, Margit
Hozzátettem a kiegészítést. Azért ne hagyjuk ki a kisvárosokat, falvakat sem Én remélem, hogy még sok helyről kapunk címeket. Majd én is írok be egyet, csak meg kell néznem a címet, mert én csak menni szoktam olvasni nem :-))
Mit sütsz ma? Nekem már kel a pizzás csigám, de még kell neki egy kis idő.
Szia Margitka! Házszámot nem tudok. Ez az SZTK melletti új lakótelepen van. A Thököly utcáról egy tábla mutatja merre kell menni. Még csak egyszer voltam ott, ezért nemigazán tudom megmondani pontosan mit árulnak. Én akkor csak sikért vettem. Kis bolt, de elég nagy az áruválasztéka. Legközelebb, ha megyek, akkor jobban körülnézek, és beszámolok róla, vagy remélhetőleg valaki itt a fórumon is ismeri, és tud bővebbet róla. A kenyérkém most kezdett el sülni. Képet majd holnap küldök, most mennm kell. További szép napot, és jó sütögetést mindenkinek! Üdv: Bundik
Köszönöm a címet, feltettem. Kis kiegészítést tudnál írni, hogy mik kaphatók és mivek nincsen házszám, valamit a megközelítehtőségéről? Vagy ez egyértelmű annak, aki arra jár?
Kíváncsian várom a beszámolót a kenyérkédről! Üdv, Margit
Sziasztok! Én már többször készítettem a zabpelyhes-meggyest (sőt a töltelékét másba is felhasználtam, mert az nagyon finom), és először nekem is elázott, mert annyi keményítőtől nem kötött meg a töltelék! Legközelebb már bőven kanalaztam bele a port, a lényeg, hogy majdnem megdermedjen a zselé, csak akkor szabad a pelyhes tésztára önteni. Nem baj, ha nyersen keményítőillata van, sütés után megszűnik.
Margit, ha szépen megkérlek, hozzáírnád az abc-be rendezett lelőhelyekhez a pécsi bolthoz ezt a mondatot még? (A fórumba szerintem nem kell.) Rájöttem, hogy néhány különleges dolgot külön felsorolok, hátha valakinek pont az kell. Már csak Győr és Eger meg Debrecen hiányzik, akkor már lefedtük az egész országot :-)
Kapható még mindenféle kicsi és nagy olajos mag (sima és pattogtatott amaránt is van, meg minden különlegesség, ezekből persze liszt is), egész gabonamagvak (árpa, búza, tönkölybúza stb.), rizstészta, vadrizs, melasz, kandiscukor, fruktóz, szőlőcukor, bio mogyoróvaj. Minden Natura és Vegabond termék (vegetáriánus kaják és alapanyagok).
SziasztoK! Szia Margitka! Nagyon termékenyek voltatok tegnap óta. Alig győztem visszaolvasni. Ma csak egy korpás kenyeret sütök. Most kel. Kíváncsi vagyok milyen lesz, ezt eddig még nem sütöttem. 500g Félbarna lisztból van, 75 dkg búzakorpával. Eleinte kicsit keménynek, tűnt, de mire befejezte a dagasztást a gép, megpuhult. Üdv: Bundik
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit