Sziasztok én is megjöttem egy kis kihagyás (pihenés) után.
Látom sok minden készült, egy pár receptet már el is mentettem. Margitka tegnap megsütöttem a NLC-n levő dán kenyeret, képet is feltettem. Ha gondolod átteszed ide a képeimhez megköszönöm. Tegnapelőtt egy fehér-barna mazsolás kalácsot csináltam, nagyon szép lett, bár a formája talán hagy egy kis kivetni valót. De most csináltam először négyes fonást. Viszont finom lett. Elküldöm a képet az emilodra.(kösz)
Hétközben nagy dolgokat nem tudok csinálni időhiány miatt, de hétvégén igyekszem potolgatni.További jó sütögetést nektek.
A pumpernickel típusú kenyér tésztája gabonamagvas kása. A tészta azért olyan lágy, hogy a magvaknak legyen mit felszívni. Különben baltával kellene a megsült kenyeret felszeletelni.
Ha az ember a búzaliszt sajátosságaihoz szokott, akkor a rozsban is ezekre a sajátosságokra vágyna. A rozskenyeret nem kell annyit dagasztani. A jó összekeverés a lényeg és a formázás. A ragadósságot lehet csökkenteni. Pl. az ukrán rozskenyérkém csak 70 %-ban tk és fehérrozsliszt. 30 % kenyérliszt. A 2. dagasztásnál már nem ragad.
Azt nem tudtam, hogy 30 dkg lisztből készült, az enyém majd a duplájából volt. Az 50 fokos sütőt túl melegnek tartom, szerintem max. 30 fokon szabad keleszteni. A hosszabb kelesztési idő nem olyan baj, mint, ha túl hamar kel a kenyér. Ha túl melegben van, akkor gyorsan megszalad a teteje és már a túlkelés tüneteit tudja mutatni, de az alja még nem kel meg rendesen. Ezeket a kenyereimet és 2,5 - 2 - 2,5 óráig kelesztettem és kellett neki ennyi. Jó, ez a kovászos-élesztős változat volt, de ez akkor is rekord kelesztési idő. És érdemes türelmesnek lenni, kivárni amíg valamivel alacsonyabb hőfokon és valamivel hosszabb ideig kel, mert ekkor rendesen megkel az alja is. (Természetesen nem hideg helyről van szó!!) A sütővel kapcsolatban változatlanul nem tudok mit írni, mert nincsen tapasztalatom. Egy azonban eszembe jutott. Kenyérke írta egyszer, hogy a hosszabb kelesztési időre nedves ruhával takarta le a kenyerét a sütőben, hogy ne száradjon ki a külseje. Nem tudom, hogy ez élesztős kenyérnél is működik-e, nem nyomná-e vissza nagyon a kelő kenyeret, ez csak egy ötlet volt, mondhatni hangosan gondolkoztam.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, ha megvágtad a kenyeret, majd mesélj légyszíves, üdv, Margit
Ui.: A Kenyérvarázsos termékek közül nagyon sokban olyan vagy hasonló adalékanyagok vannak, mint amilyeneket a pékek használnak a kenyerek felfújására. Én nem vagyok megszállott reformkonyha hívő, de azért ezeket szívesebben kihagyom. Úgy gondolom, hogy eleget eszünk ilyeneket azokkal a dolgokkal, amit nem tudunk kiiktatni a napi étkezéseinkből (pl. felvágott, margarin, zöldségeken a vegyszer stb.), jobb, ha a kenyerünk adalékmentes lisztből készül. Tudom, hogy nekem szerencsém van, mert a családom nem morgott, akkor sem, ha egy-egy kenyerem szorosabbra sikerült, legfeljebb cikiztek egy kicsit, de azért elfogyott mindig minden. Azt is tudom, hogy sokan kínlódnak a családjuk férfitagjaival, mert nem ízlik nekik a házi kenyér. Éppen ezért megértem, ha a családi béke kedvéért marad az adalékos lisztféle, én csak elmeséltem, hogy én miért nem ezt használom.
Az írós kenyér sikerének nagyon örülök, várom a képeket róla. A véleményedet már hozzáfűztem az eredeti recepthez, majd a képet is hozzáteszem, ha elküldöd. Nem baj, ugye?
A rozsos kenyérrel kapcsolatban nem is tudom mit írjak. Sajnálom, de ez nem nagyon vígasztal, gondolom. Mi lenne, ha megpróbálnád a sima fehér kenyér receptjét megvariálva, először egy kevés lisztet rozslisztre cserélve megsütni. Mondjuk csak 10 dkg-ot, ebből biztos nem lehet probléma, aztán, ha ez sikerül, akkor lehetne továbblépni és több lisztet átcserélni. Sajnos ki kell tapasztalni ezt is, a rozsliszt nem egy szeretetreméltó lisztfajta. Csak enni finom, dolgozni vele már kevésbé. Nem tudom mennyire kísérted figyelemmel, de Kenyérkének van olyan receptje, amiben szinte önteni kell a tésztát a formába, mert olyan ragacsos és lágy!! Pl. ez: Pumpernickel típusú rozskenyér (élesztő és búzaliszt mentes) - Kenyérke
Várom jelentkezésedet, hogy mit szólsz az ötletemhez és a képeket is, üdv, Margit
Ja, és kelesztés előtt kb ilyen méretei voltak: 23,5 x 8,2 x 5 cm. Ebből lett végül sütés után az amit írtam. Valamiért ez nem fújódik olyan látványosan fel a sütőben mint az előző, kenyérvarázsos kenyerek.
Szerintem jó lenne úgy is. Én eredetileg az egész tojást szerettem volna a formákba tenni, de egyszerűen nem fért bele. Az elsőt kipróbáltam, de kifolyt. (Jó volt kitakarítani utána a környékét, úgy hogy a tészta benne volt a formában :-)) Azért is jobb megoldás lenne a felvert tojás, mert rengeteg tojásfehérje maradt meg, amivel nem mindig tud mit kezdeni az ember. Jó, én csináltam egy hatalmas adag madártejet és végre jó sok hab volt hozzá, de az közel sem biztos, hogy minden esetben kedve van ehhez az embernek. Nagyon kíváncsi lennék erre a változatra, ha megcsinálod!! A tészta biztosan nem ázik el, attól nem kell tartanod.
További szép napot és én is örülök a jelentkezésednek, üdv, Margit
Ui.: A Julika által írt kis betűknek valószínűleg az lehet az oka, hogy Ő más képfelbontással nézi a monitorját. Erre akkor jöttem rá, amikor egyszer a gyerekem átállította az enyémet és minden betű hatalmas volt, az ilyen aprók viszont pont jók. Én ki szoktam nagyítani magamnak, mert sajnos nem is tudom elolvasni, elég vacak a szemem :-(
A fehérkenyérből az élesztőset sütöttem meg 30 dkg lisztből. A gépben tészta programon a kisebbiken készítettem el. Utána lisztezett deszkán formáztam, és kelesztés előtt vágtam be. A sütőben kelesztettem ahogyan Batka javasolta kb. 55 percig. Onnan kivenni nem mertem, féltem, hogy tönkremegy mert kint hűvösebb van. Ráindítottam a hőlégkeverést, hogy gyorsabban bemelegedjen. 200 fokra, hogy felhúzza a tésztát. Nem sokat nőtt a sütőben már. De az is igaz, hogy az én sütőm majdnem 10 percig melegedett. Utána 3-4 percet ment 200 fokon alsó-felső sütéssel. Utána 175 fokon sütöttem 40 percig. Közben kétszer vízzel megkentem. Hosszában kicsit megrepedt a teteje a keléstől. Vizet már a kelesztésnél raktam a sütőbe. Szerintem szép lett. Még nem vágtuk meg, majd vacsorára. Remélem a párom hajlandó lesz megenni, mert nem vettem kenyeret. Én azt nem értem, hogy a legtöbb receptben azt írják először 200 fok körül kell felhúzatni, aztán 160 fokon sütni. Batka viszont 180 fokot írt végig. Ezért aggódom eléggé feljött-e. (meg mert a belsejét nem láttam még. De cserepes nem lett. Szerintem légkeverést még az elején se rakok rá mert keményíti a héját. Ha az 50 fokos sütőben kelesztem és kiveszem míg a sütőt bemelegítem akkor nem ereszt le? Végülis a 24 fok jóval kevesebb mint ami a sütőben van.
És nem cserepes. Az biztos. Na majd ha megvágtuk megnézzük.
Örülök, hogy jelentkeztél itt is, reméelm a továbbiakban többször is telálkozunk veled. A kenyerek tárolását kérdezted. Én a kovászos kenyereket legtöbbször első nap 2 db damaszt kenyérruhába tekerem bele, majd, ha marad még belőle, akkor nylon zacskóba teszem. Az egyéb kenyereket és péksüteményeket bizony nylonba teszem. Tulajdonképpen nem is zacskóba, hanem szatyorba, mert ebben szellősebben fér el a kenyér és a füleit összekötve, valamelyest még szellőzik is. Van nekem direkt erre a célra fehér, teljesen új szatyorkötegem.
Ha van kedvetek a kenyértertókról képet küldeni, akkor a "konyhai használati eszközök" fórumban be lehetne mutatni őket. Aki beír a sajátjáról, ahhoz szívesen hozzáteszem utólag a képeket.
Én például a Tuppernek a kenyértartóját nem ismerem egyáltalán, szívesen megnézném azt is, de másokat is.
További szép napot Zsuzsi és várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Gondoltam, hogy hamar meg lesz a második muffinsütőd :-)) Most aztán süthetsz teljes gőzzel bennük. Örülök, hogy kipróbáltad a bugaci tölteléket, még ha megvariálva is. Ez nagyon finom a rántott húsban is. Várom a fotókat az első és a "csakazértis" sütésedről is. Az a Dubarry-s változat engem is foglalkoztat. Az a jó ebben kosárka-batyu sütésben, hogy bármilyen töltelékkel meg lehet csinálni, amit csak az ember ki tuod találni. A fél kemény tojás is jó ötlet.
Várom, hogy mi készül majd a muffinformákban, üdv, Margit
Köszi, nem vagyok elkeseredve, inkább, csak elmeséltem :-) Én mindig másnapra sütök, este a maradék kenyeret esszük vagy meleget vacsit, vagy aki fogyózik, az semmit :-) Nem tudom mi lehetett az üzenőfalon ma, de örülök, hogy már rendben van. A kenyér formázásához nem szoktam már nagyon gyúrni a tésztát, mert a gépből közvetlen a dagasztás után veszem ki. Csak annyit csinálok vele, hogy formázható állapotba kerüljön és ami lisztet a tálcáról felvesz, azt beledolgozzam. Ha már egyöntetűen szép sima a külseje, akkor jó. Megformázom és mehet kelni a tepsire. A kenyérméret, amit írtál, az nekem egy kicsit kicsinek tűnik. A magassága jó, de az biztos, hogy nekem hosszabb és szélesebb is volt, talán egy kicsit magasabb is. Melyiket csináltad? Az élesztőset vagy a kovászosat? Mennyi ideig kelesztetted? Milyen lett belül az állaga és hogy ízlett? Nekem hűlés közben cserepesedett ki a kenyerem héja, nem tudom, hogy Neked miért nem lett cserepes. Igaz én kitettem a hidegbe hűlni, hogy minél hamarabb meg tudjam vágni.
Szia Julika! Köszönöm, amit írtál :-) Nagyon jól esik. Én is benézek és elolvasom a hozzászólásokat, akkor is, ha nem írok. Alig tudtam elolvasni, amit írtál, olyan aprók és elmosódottak a betűk. Az én gépemben van a hiba? Mit tud a Tupperware egy olcsó műanyag dobozhoz képest? Én a Tesco-ban vettem egy elég nagy, lezárható tetejű dobozt. Sok minden belefér és nem szárad ki. Egy kefíres fórumon olvastam, hogy valakinél nem működött a fagyasztásból kiengedett kefírgomba. A Tiéd jó lett fagyasztás után is, ugye? Csinálod még? Nálunk nagyon fogy azóta is :-)
Szia Margitka! Vannak ilyen napok. Fel a fejjel. Még most fogsz hozzá majd kenyeret sütni? Mikor eszitek meg? Az én párom így is mindig morog, hogy későn vagcsorázunk. Vagy holnapra lesz?
Várom válaszaidat az üzenőfalon feltett kérdéseimre. Az már legalább megjavult, már tudok a saját nevemben írni.
A mai napom olyan volt, hogy ha mindez valakivel péntek, 13-án történik, akkor megértem, hogy megszállottan babonás válik belőle. Nem tudom rövisen elmesélni, hosszan meg nem szeretnék szórakoztatni senkit vele. Volt ma 2 defektünk, a haramadik pótgumi már eleve lukas volt, a negyedik nem ment fel a kocsira, mert más volt a mérete. Mindez persze út közben, amikor sorban egy csomó ember időre várt minket és természetesen az év leghidegebb napján. Így indult a nap és ilyen stílusban folyatatódott mostanáig. Most már remélem nem történik semmi és szép nyugiban végig tudom olvasni a nap eseményeit. Épp mondtam a férjemnek, hogy lehet, hogy ma nem kéne semmit sütnöm, mert azzal is biztos pórul járnék :-)) Azért valamit muszáj, majd egy kis kenyeret csinálok.
Kedves Margit ! Pénteken megsütöttem a rozskenyeret ,úgy látszik nem akarnak sikerülni nekem a túl barna kenyerek.Én is egy pár óra múlva tettem bele az élesztőt ,de francia progin indítottam mert annak az utolsó kelesztése 51 perc ,meg is kelt elég szépen ,de a sütésnél visszaesett és behorpadt kb. fél üstnyi magassára.
Viszont vasárnap a kipróbálásra váró receptek közül megsütöttem az írós kenyeret,normál programon , nagyon könnyű foszlós kenyér lett ,mivel nem volt itthon BL 80-as lisztem olyan Cerbonás lisztből csináltam amelyik kenyér és finomliszt (vagy rétesliszt) keverékéből áll . E-mail-ben küldök képeket az írós kenyérről.
Szia Kila ! Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, már hiányoltalak innen a fórumról. Én is sokáig nem jelentekztem, de közben mindig olvasgattam a hozzászólásokat.
Én konyharuhába tekerem a kenyeret és úgy teszem nylon zacskóba. A zsömléket pedig Tupperware kenyértartóba teszem. Üdv.Julika
Szia Zsuzsi! A kenyér tárolás nálunk is problémás. Én műanyag dobozban tarom, néha nejlon zacskóban. Ennek az a hátránya, hogy az eredetileg ropogós héj megpuhul. Hallottam valakitől, hogy a Folpack-ban nem szárad ki, és jó marad a héja is, de még nem próbáltam. Van, aki csak konyharuhába tekeri, de nekem így kiszáradt. Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd a témához a többiek.
Margitka! Szerinted felvert egész tojással működik a tojásos-sonkás kosárka? Gyakorlatilag tojásrántottát tennék bele, nyersen. Nem áztatná el a tésztát? Azért gondoltam erre, mert a sárgáját magában kicsit száraznak érzem. Köszönöm a választ!
Szia Zsuzsi!
Sokan Tupperware kenyértartóban tartják, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. Én kenyérzacsiban tartom. belül nylon, kívül vászon. Üdv: Bundik
Sziasztok lányok.
Bemutatkoznék: Zsuzsi vagyok Szegedről, gyakorló, de nem gyakorlott kenyérsütő. :) AFK kétlapátos gépem van (éppen most érkezett viszza a szervízből, kondenzátorhibás volt). Kislányomnak és páromnak sütögetek, bár javarészt dagasztásra és kelesztésre használom a masinériát. Rögtön volna is egy kérdésem, ami az anyósomat is erősen foglalkoztatja (ő viszont hetente több kenyeret is süt) miben tartjátok a már kisült, kihűlt kenyeret, ahol nem szárad ki? Válaszaitokat előre is köszönöm, jó sütögetést mindenkinek, üdv: Zsuzsi
Szia Margitka! A sonkás-sajtos batyuk helyett a változatosság kedvéért (mivel nemrég csináltam a tojásos-sonkás-sajtos kosárkákat), a bugaci batyut sütöttem meg. Mivel a gyermekem nem szereti a gombát, ezért kihagytam belőle. Helyette gondoltam egyet, és vékonyra szeletelt hagymakarikákat tettem bele. Legközelebb egy kis kígyóubit is csempészek bele. Már vígan sült, mikor észrevettem, hogy a sajtot kihagytam belőle. Viszont így sem lett rossz, csak több töltelékkel kellett volna készíteni. Aztán "csakazértis" megcsináltam sajtosan is. Most kel. Ha kész lesz, küldök mindkettőről képeket. A sonkás stanglid nagyon guszta lett! Ezt is meg fogom csinálni valamikor. És természetesen ma amikor elmentem vásárolni, persze, hogy megvettem a másik muffinsütőt is.---------Én is ilyen Dubarry féle változatra gondoltam. A tojásos-sonkás-sajtos kosárkákkal kapcsolatban eszembe jutott, hogy nyers tojás helyett lehetne egy félbevágott főtt tojást is tenni az aljára. További szép napot, később még felnézek. Üdv: Bundik
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit