Szia Margitka!
Be írtam a szilvalekváros barátfűlét és Ági banános
kavart sütijét a bármi amit érdemes megsütni.
Vannak képek is ,de valamiért nem tudta Ági
elküldeni neked az email-re.
Potolni fogjuk a napokba.
Most sült ki a zsömle a félbarna ,tökölybuza,ésgraham lisztböl .Nagyon jól sikerült.
Üdv:Rózsika
Jó éjszakát mindenkinek!
Szerintem nyugodtan próbáld ki. Nagyon finom, tényleg mindenki sikerről számolt be eddig, aki megsütötte. Sikerülnie kell a dagasztógéppel is, mondom a német receptekben rengeteg helyen olvastam, hogy ezzel dagasztják a tésztát.
Olvasgatva a hozzászólásokat, nagyon kiváncsivá tett a virslis buci.Biztos fincsi lehet. Sajnos betegek a gyerekek, be vagyunk szorulva a lakásba így aztán holnap elütném vele az időt meg hátha sikerülne is kenyérsütő nélkül (is).Mit gondolsz megpróbáljam a robotgéppel? (kenyérsütő a szüleimnél)
Nagyon örülök, hogy jól sikerült az almás-diós muffinkalács. Épp az előbb írtam, hogy én a kalácsokat sem csinálom túl édesre, mert nem igazán szeretjük úgy. Nyugodtan tegyél a tésztába egy kicsit több cukrot, ha édesebben szeretitek. A vaníliás cukor sok kalácsfélébe finom, de talán pont ebbe nem tennék, a többi benne lévő íz miatt. Szerintem ha dagasztógéppel dagasztasz, akkor nem kell 20 perc dagasztás, az sokkal gyorsabban forog, mint a kenyérsütőgép lapátja. Az a lényeg, hogy a tészta olyan állagúra öszeálljon, mit a gépben volt. Egy csomó német receptben írtak erről, de nem figyeltem, mert nekem ez nem volt fontos. Nekem ilyen 3-5-8 percek rémlenek. Kíváncsi vagyok mit fogsz kipróbálni, majd mesélj.
Megsütöttem ma a Szüleimnél kenyérsütő segítségével az almás-diós muffint. Hát az valami meseszép lett! Az íze is jó , bár a tésztájába még mintha hiányozna valami. Lehet, hogy legközelebb még egy kis vanilia cukrot teszek bele.Nálunk nagyon édesszájuak a szó szoros értelmében.Lehet, hogy a gesztenyésnél is ez volt a gond. Szóval tényleg a kenyérsütő tésztaprogramja gyönyörűen megdagasztotta.Bár közben leállítottam, mert az alap prg. 20perc dag. 20 perc kel. 50perc dag.-t ír, és így az utolsó dagasztás előtt, újraindítottam a prg.-ot, hogy csak 20 percet dagasszon.Egyébként itthon sem kézzel dagasztottam, hanem a forgótálas robotgép dagasztójával. Elvileg ha azzal is 20percig dagasztok 2-szer annak is jónak kellene lenni. Szerinted? Már csak azért érdekel, mert csak rá kell hagyatkoznom hétvégéig.
Á, nem ügyesség kell, ehhez hanem csak egy kis gyakorlat. Néhány kenyér után már rááll az ember keze, hogy milyen is legyen. Jó lisztes felületen kell átdolgozni a tésztát, ha ragadni tud valamihez, akkor biztosan rücskösebb marad. Most is sül már a kenyerem és szépen megrepedt az oldala. Ennek most direkt nem vágtam, be a tetejét kíváncsiságból, hogy így milyen lesz. Mindjárt felteszem a kéeket róla, már ami eddig készült.
Jó éjszakát Neked is és szép napot holnapra, üdv, Margit
Szia Margitka ! Köszönöm szépen, hogy megosztottad tapasztalaidat a kenyér kirepedésével kapcsolatban. Máskor megpróbálom simábbra gyúrni a tésztát a végső kelesztés előtt. Csak én nem vagyok olyan ügyes:( Jó éjszakát ! Üdv. Julika
Szóval ma újra megpróbáltam, mert a képek a tegnapiról készültek. Ma fél adagot sütöttem, sütőben kelesztettem, és hőlégkeverés nélkül sütöttem ahogyan Batkával megtanácskoztuk. Vizet mindig teszek a sütőbe, és le is kentem vízzel. Sokkal szebb lett. A férjem röviden azt mondta: "Ez egész jó. Ennek végre kenyér íze van." Siker. Majdnem az egészet megettük vacsorára. Majd még jelentkezem.
Négyszögekbe nyújtom a tésztát, négyfelé vágom, ennek a darabkának a közepébe teszek egy-egy fél barackot és ráhajtogatom a tésztát. A formába úgy teszem bele, hog a hajtás kerüljön alulra. Így alul vastagabb a tészta és ez talán könnyebben meg tudja emelni a súlyt.
Majd mesélj, ha megcsinálod, kíváncsi vagyok hogy ízlik. Nálunk nagy siker, üdv, Margit
Persze, hogy átcserélheted a tk lisztet fehérre, ez sosem okoz problémát. Ha van sikér a receptben akkor azt kihagyhatod.
A kalácsféléket én nem csinálom túl édesre, mert mi így szeretjük. Nyugodtan tegyél bele legközelebb egy kicsit több cukrot, nem lesz baja tőle, és akkor biztos a gyerekeknek jobban fog ízleni. Egyébként szerintem nagyon szép lett, gratulálok hozzá. Ha több csíkot szeretnél bele, akkor legközelebb hosszabbra nyújtsad a tésztát és akkor többet tudsz csavarni rajta. Íme a képek a kalácsról:
Szerintem nagyon szép, tényleg :-))
Almás fahéjas kenyeret írtál, a kalácsra gondoltál? Nekünk ez is így ízlett, de tehetst ebbe is egy kicsit több cukrot. A 60 dkg-hoz szoktam 10 dkg-ot írni, mert ennyit olvastam másoknál. Próbáld meg 13-15 dkg-gal ehelyett, talán akkor elég édes lesz. A fahéj és az alma nagyon jól illik egymáshoz, ez az íz a kalácsban is érződik.
Örülök a barátnőd sikereinek is, főleg, mert ez Neked is siker. Tudtál segíteni másnak és ez nagyon jó dolog :-))
Örülök, hogy jelentkeztél. A tk rozsliszthez megpróbálhatsz egy picivel több élesztőt tenni. Én most csinálok egy variációs kenyeret, ebbe most tettem egy kevés tk rozslisztet és rozskovászt. Én a kovász adagját emeltem meg egy kicsit, renélem jó lesz. Majd teszek fel képet és a módosítást is hozzáírom a recepthez. (Húú, most kaptam észbe, hogy a sikért kifelejtettem a tésztából. Már formázva kel, na majd meglátom mi lesz belőle.) Írd majd meg, hogy mennyi lisztből, mennyit cseréltél át és mennyi sikért tettél hozzá. Hátha valamit ki tudunk okoskodni, hogy lazább legyen, bár a rozs szeret sűrűbb lenni.
A fehér kenyeret hol sütötted? Mennyire nem kelt meg? A folyadékot és élesztőt rendben beletetted, ahogy szoktad?
A zabpehelylisztet bármilyen recepthez hozzáteheted, sikér nélküli lsiztként kell kezelni. Nagyon egészséges. Én egyszer kaptam, azóta sajnos nem, de sajnálom. Van ilyen receptem, ideteszem a linkját, hátha ad valami ötletet. Zabpehelylisztes, kovászos kenyér
A kovász granulátumot nem ismerem, csak a port. Írnál róla egy kicsit bővebben, hogy mik vannak ráírva?
A muffinsütőimben még muffint nem sütöttem, csak péksütit és kalácsfélét, de erre is nagyon jó. A sonkás-tojásost érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és másnap rengeteg madártejet lehet csinálni :-))
Megkaptam Piroska képeit, megmutatom mindenkinek a mai kenyerét.
Szerintem a formájával és az állagával semmi probléma nincs, nekem igazán tetszik. A bal oldali képen látszik, hogy az alján is lukacsos, kelt a tészta. Valószínűleg a sütéssel lehetett gond, mint ahogy Batkával beszéltetek is róla. Azt olvastam, hogy a hőlégkeveréssel alacsonyabb hőfokon is kell sütni, tehát gondolom ez is befolyásolta, hogy a színe nem lett olyan a kenyérnek, mint kellene. Szerintem is legközelebb enélkül kellene talán megpróbálni sütni, legfeljebb addig kapcsold be a hőlégkeverést, amíg eléri a kellő hőfokot, ha az gyorsabban megy azzal, mint nélküle. A fél adagnak közel annyi a kelesztési ideje, mint az egésznek, ez nem feleződik automatikusan. Példázza ezt, hogy az 5 dkg-os zsömléket 25-30 percig szoktam keleszteni, egy normál, élesztős kenyeret kb 1-1,5 órát pedig az legalább 1 kg-os. Valamelyest csökken a kelesztési idő, de minden esetben a tészta állagát kell figyelni. A formázott kelesztés idejéből ne vonjál le semmit, hiszen az első kelesztés után teljesen összedolgozza a tésztát a gép, tehát teljesen szoros állagról indul ismét a kelesztés. A bevágás ezen a kenyéren csak lehelletnyi volt, mivel a legvégén vágtam be, ezért a kelésben nem volt jelentősége. A teljesen fehér lisztből készült kenyérbe nem szoktam sikért tenni, egyszerűen csak azért, mert felesleges. Tapasztalatom nincs, hogy mit okoz a túl sok sikér, de elképzelhetőnek tartom, hogy valamelyest törősebb, morzsálódósabb, szárazabb tésztát kaphatunk tőle. Szerintem, ha legközelebb kipróbálod, akkor kihagyhatod nyugodtan. Aranyos, amit a kisfiadról írtál, hogy megvédett :-)) Remélem a férjed is megbékélve tér haza és ízlett neki a kenyér. Végül is ropogós lett a héja, nem? Még azt kérdezted, hogy a fél adagot meddig süssed. 40 dkg-os cipót is kb fél óráig sütnék, de ezt pontosan nem tudom megmondani. Tudod mi jutott még eszembe? Tettél vizet a sütőbe és lekented vízzel a kenyér tetejét.
Remélem, hogy mindenre tudtam válaszolni kielégítően. Ha valami kimaradt, vagy nem teljesen érthető, akkor írjál légyszíves. Várom a következő próbáról is a beszámolót, nagyon örülnék, ha tökéletesre sikerülne, üdv, Margit
Örülök, hogy jól sikerültek a kisebb kenyerek is, ezel szerint jó volt az átszámolás. Ide teszem a linkjét a kért receptnek, nagyon finom, igazán olyan ízű, mint a hamburgerzsömle.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit