Szia Margit:-)
Hamburger zsömle receptre lenne szükségem.
Tudsz nekem ilyet küldeni?
Köszönöm szépen!
Ja egyébként a csökkentett méretű lenyerek nagyon klasszak lettek:-) Azt is köszi.
Mea
Elfelejtettem mondani, hogy én is kaptam a Metróban félbarna kenyeret. Szeretném kipróbálni. Vajon a fehérkenyér receptben a 80-as helyett tehetek félbarnát? És egyébként mindent változatlanul hagynék. Üdv. Nelly
Üdv mindenkinek! Meglátszik, hogy hétvége van, nincs sok időm, legalábbis mostanáig nem volt. Szóval: MArgitka! Tegnapelőtt sütöttem az aludttejes kenyeret kefirrel, valszeg tovább kellett volna hagynom kelni. Ezt már a mai kis eszemmel találtam ki, nem a folyadék volt sok, ahogy Margitka gondolta. Azért elfogyott. Tegnap jött a burgonya pelyheske, vele nem volt semmi baj. Szerintem jól sikerült. Megvallom igazi krumpliból akartam sütni, de nem csak 80-as liszt volt benne, és időm sem volt internetezni. Így most kérdezem, ha nem akarom tk.liszttel, vagy rozsossal sütni a kenyeret, ugye helyettesíthetem ugyanannyi fehérrel? Mert a lányok díjazzák, de a fiam nem. Így nekik majd sütök egészségeset, fiacskának meg kívánságra. Szóval így lett burgonyapelyhes kenyér. De nem bántam meg.Én nem raktam hozzá csak az előírt 2,2 dl tejet, és később sem kellett többet rakni. Nem kívánta, de ezek szerint jól gondoltam. Ma kókuszos-tiramisus kalácsot sütöttem. Az adagot feleztem mindenben. Igazad volt Margitka! Kevés volt neki az előirt gépi kelesztési idő, így még hagytam kb negyedóráig, s csak utána sütöttem. Ízlett a gyerkőcöknek, csak sajna nem érezték rajta a kókusz, a tiramisu és a kapcsinó ízét. Ezért nem aratott akkora sikert, mint várták. Gondolom édesebb, ízesebb kalácsot vártak. Ebben pedig épp a kellő mennyiség volt csak. Vajon hogy tudnám édesebb, és ízesebbre változtatni? Lehet egyáltalán? A fényképen látszik, hogy az elején csak 1 csavar van, de a közepén már több is látszik. Azért ennek is már csak a fele van meg. Szóval azért így is elfogy. Most a fahéjas almás kenyeret választották ki. Nem tudom, ezen mennyire érződnek a fűszerek? Ja, a barátnőm már önállóan sütöget, tegnap este a névnapjára kenyeret és kalácsot sütött, nagyon szépek lettek, és irtó büszke volt rá, hogy már segítségem nélkül is megy neki a kenyérsütés. Én is nagyon örültem neki, hogy hasznos ajándékot sikerült neki venni. Nelly
Most értem hazam visszaolvastam a nap eseményeit. Sajánlom, hogy nem tudtam hamarabb válaszolni. Utánakérdezek majd a Webmestertől, hogy tudnak-e segíteni abban, hogy látható legyen ki van éppen online, de úgy tudom a G-Portálon erre még nincs megoldás. Ma már nagyjából itt leszek, de most van még egy kis dolgom. Azért a gépre ránézek közben, de a korábbi dolgokra majd egy kicsit később válaszolok. Ha valami sügős adódik, akkor igyekszem azonnal.
Szia Batka! Köszi. Mondjuk nálunk jó meleg van, meg ofatehetem a radiátorhoz amíg a sütő bemelegszik. Teszek egy kísérletet. Majd meglátom. Majd jelentkezem.
Szia Piroska! Hát azt nagyon sajnálom, hogy nincs külön dagasztás, nekem az jelenti a legnagyobb segítésget a konyhában, gyönyörű hólyagos lesz minden kelt tésztám. (Eredetileg Bosch dagasztó-aprítógépet akartam venni, de aztán kaptam ajándékba ezt a kenyérsütőt, és azóta ebben dagasztok - másik gép nem is férne el a pulton). 50-55 dkg vegyes lisztből (fele rozs/tönköly, fele rétes) készült kenyeret először a gépben hagyom kb. fél-háromnegyed órára (duplájára nőjön), aztán formázom, és megy az 50 fokra melegített, de már kikapcsolt sütőbe. Ott kel a duplájára, ez a Stahl-féle rozsos-diós kenyérnél újabb fél-háromnegyed óra. Aztán 180 fok, alsó-felső sütés, nekem bemelegedéssel együtt egy ekkora vekni (nagyobbat nem szoktam) 60 perc körül van, beállítom a sütőm csipogóját, és ilyentájt megkopogtatom, és ha kong, akkor jó, ha nem (hústűvel is lehet böködni), még kap 10 percet.
Az én sütőm olyan légkeverésre állítva nagyon gyorsan felmelegszik, 3-4 perc alatt, de amint elérte a kívánt hőfokot, kelt tésztánál alsó-felső sütésre kapcsolom (ami több energiát fogyaszt, de nem lesz csontszáraz az eredmény - egy ideig én sem tudtam, mitől van). Szerintem, ha fűtött konyhád van, erre az időre , amíg be nem melegíted a sütőt a sütési hőfokra, nyugodtan kiveheted a sütőből megkelt kenyeret, de nekem biztos megfázna az 5-10 fokos konyhámban. Biztos ki kell tapasztalnod, hogy a tiéd pontosan hogyan süt, meg hát azért receptje válogatja, de remélem, ezzel már tudsz kezdeni valamit. Sok sikert!
Küldtem emailt a tegnapi kenyérről felvágva,és a mai sütésről.
Ma a joghurtos zsemlét csináltam meg,és hála a fotoidnak,sikerült a formázás is.Eddig nem szerettem zsemlét sütni,mert "morbid"alakuak lettek,de most szerintem jók lettek,majd meglátod.Köszönöm a válaszodat,majd kiprobálom.
Kösz a választ. Az én gépemben csak néhány program van, külön csak dagasztást, vagy csak sütést nem lehet választani. A sütőben kelesztésre én is gondoltam már, csak attól féltem nem tesz jót neki, hogy sütni nem a forró sütőbe rakom be, hanem fokozatosan melegszik fel. Te így meddig szoktad keleszteni és mekkora kenyeret? A sütéssel kapcsolatos tanácsokat kipróbálom. Te hány fokra állítod be alsó és felső sütésnél és meddig sütöd? Én vagy kis adagot = kb. 35 dkg, vagy nagy adagot = kb. 70 dkg sütök. Ehhez képest hogy alakulnak az időtartamok?
Kedves Piroska! Nálam az a tapasztalat, hogy kelt tésztát sosem sütök hőlégkeveréssel, mert kiszárad (a héja és a belseje is). A sütőben sütendő kenyereket formázás után a sütőben kelesztem. (Mondjuk nálam fűtetlen a konyha.) Bemelegítem 50 fokra, kikapcsolom, be a kenyeret. Ha eléggé megkelt, anélkül, hogy kinyitnám a sütőajtót, ráindítom az alsó-felső sütést, ez még emel rajta egy kicsit a bemelegítés alatt, 180 fok körülre állítom, és addig sütöm, míg nem kong az alja. (mi nem eszünk fehér kenyeret). ----------------
Azt nehéz elhinni, hogy a géped nem dagasztja elég szépre a tésztát, de ha mégis így van, futtasd le rajta kétszer a csak dagasztás programot (vagy valami ahhoz hasonlót), az enyémen ez 20 perc dagasztást jelent, majd a gépben hagyom, és kb. húsz perc pihentetés után újra elindítom ezt a programot, aztán kiemelem a tésztát, formázom, tepsire rakom. Nem létezik, hogy 2x20 perc dagasztással ne dolgozná el szépen! Remélem, tudtam segíteni valamennyit.
Kedves Piroska! Nálam az a tapasztalat, hogy kelt tésztát sosem sütök hőlégkeveréssel, mert kiszárad (a héja és a belseje is). A sütőben sütendő kenyereket formázás után a sütőben kelesztem. (Mondjuk nálam fűtetlen a konyha.) Bemelegítem 50 fokra, kikapcsolom, be a kenyeret. Ha eléggé megkelt, anélkül, hogy kinyitnám a sütőajtót, ráindítom az alsó-felső sütést, ez még emel rajta egy kicsit a bemelegítés alatt, 180 fok körülre állítom, és addig sütöm, míg nem kong az alja. (mi nem eszünk fehér kenyeret). ----------------
Azt nehéz elhinni, hogy a géped nem dagasztja elég szépre a tésztát, de ha mégis így van, futtasd le rajta kétszer a csak dagasztás programot (vagy valami ahhoz hasonlót), az enyémen ez 20 perc dagasztást jelent, majd a gépben hagyom, és kb. húsz perc pihentetés után újra elindítom ezt a programot, aztán kiemelem a tésztát, formázom, tepsire rakom. Nem létezik, hogy 2x20 perc dagasztással ne dolgozná el szépen! Remélem, tudtam segíteni valamennyit.
Az elmult pár napban nem írtam, mert iszonyúan el voltam havazva, de minden nap pihenés képpen elolvastam a hozzászólásokat.
Sütöttem egy tk. kenyeret a recepted szerint, de a tk búzalisztet tk rozsliszttel helyettesítettem. Tömörebb lett mint az eredeti, pedig sikérből egy kicsit többet tettem bele. Mit kéne még változtatnom?
Kaptam 2cs zabpehelylisztet, és kovász granulátumot. Szerinted mit kezdjek velük?
Este sütöttem sima egyszerű fehér kenyeret, és nem kelt meg rendesen.Eddig ezzel sosem volt hiba. Lehetséges, hogy nem volt jó az élesztő?
Szia Margit!
>Az előzőhöz hozzászólva, tényleg jó lenne, ha lehetne látni, hogy kik vannak online. Több honlapon láttam én is, hogy ez lehetséges.
>Más: Nagyon tetszik a legújabb muffinrecepted. Ezen felbuzdúlva, amint lehet, veszek én is muffinsütőt, és kibővítem a repertoáromat.
>Üdv.Bundik>
Végül tegnap mégis sütöttem egy kenyeret. A fehérkenyér alapreceptedet próbáltam ki. Raktam bele egy csapott kiskanál sikért is. Az én gépemnek kicsit túl nagy adag volt a tészta, mert abban a nagy adag is csak 75 dkg-os kenyér. Ennek ellenére elboldogult vele. Viszont az én gépem sosem dagasztja olyan szép simára a tésztát mint a ti képeiteken látom. Ezért megpróbáltam a formázásnál simítani rajta, de lehet hogy túl sokat gyomroztam, mert nem kelt meg olyan szépen mint ahogy gondoltam. Viszont így is rücsköske maradt. Az én gépem kicsit tovább keleszt mint ami a receptedben van, ezért én féltem másfél óráig keleszteni a tepsiben nehogy úgy járjon mint a múltkori krumpli ami túlkelt. Elfelejtettem bevágni, de amúgy sem nagyon tudom mennyire kell. A másik bökkenő a sütés volt. Hőlégkeveréssel sütöttem 200 fokon, ahogy a sütési tanácsokban van 10 percig, de nem nagyon jött fel, és nem is színesedett a teteje. Ezért még 5 percet ráhúztam. Szerintem ennek köszönhető, hogy elég kemény héja lett. Utána hőlégkeveréssel 160 fokon sütögettem összesen vagy egy órát, de nem szíbesedett sehogy sem. A fiam a csücskét ette meg atz este, mert amúgy raclettet vacsiztunk, de a párom ebből vitt el. Alig bírtam a héját elvágni az elektromos késsel. Remélem azért ehető, mert apuka közölte ha ez se lesz jó, kivágja a gépet. :-))) Erre a kisebbik fiam leszidta az apját, hogy ne bántsa az anyukáját. Elküldöm a képeket e-mailben. Várom a véleményedet: baj-e, hogy tettem bele sikért is, miért nem sima a tésztám, mennyit kelesszem ha féladagot sütök, levonjam-e a kelesztési időből amivel a gépem hosszabban keleszt, meddig süssem ha fél adag?
Köszönöm a segítséget. Ja, technikailag meg lehet valahogy oldani, hogy lássuk online vagy-e? Mert néha jó lenne tudni várható-e válasz rövid időn belül.
Ditta megosztotta velünk a kiflijének a receptjét. Kiteszem ide is a linket, ha valaki kíváncsi, akkor keresés nélkül is el tudja olvasni. Nagyon jó recept, szép végeredménnyel. Érdemes elolvasni :-)
Örömmel olvastam, hogy beírod a barátfüle receptjét. A bal oldalon találsz egy ilyet, hogy "Receptek", majd alatta, hogy "Bármi, amit érdemes megsütni, vagy megfőzni". Erre kattints rá légyszíves és akkor egy ugyanilyen fórumba jutsz, mint itt, ugyanígy tudsz írni is bele. Oda írd be légyszíves a receptet. A képeket pedig küldjed el légyszíves az e-mail címemere, amit bal oldalon legalul találsz meg. Azokat én hozzáteszem a recepthez is, majd az egészet átteszem a receptes ABC-be, ahol mindenki könnyebben megtalálhatja. Nagyon örülök és köszönöm, ha bármi finomságot beírsz. A fórumos pékecskék sokan már a tollasbálban vannak, ilyen későn már általában csak magamban szoktam itt lenni és dolgozgatni. Grahamilsztes receptem van egy, mindjárt ideteszem a linkjét, hogy ne kelljen keresgélned. Graham lisztes kenyér vagy zsömle
Egyébként mindkét lisztet bármelyik recepthez felhasználhatod. Ha teljes kiőrlésű lisztet találsz a receptben, akkor ahelyett, de a fehér liszttel készült receptekben is 10 -15 dkg-ot átcserélhetsz különösebb gond nélkül. Elképzelhető, hogy egy picit több folyadékot igényel majd, és érdemes egy kis sikért hozzátenni.
Várom a receptet és a képeket, és mesélj majd, hogy mit fogsz sütni, üdv, Margit
Szia Margitka!
Végre hétvége van léhet sütni.
Tettem is ma du-ig .Sütőtem zsemlét 2adagot
de majd nem kevésnek bizonyúlt.
Még barátfülét is 1kg lisztből.
Fel szeretném rakni a barátfüle recepjét.
Lehet Margitka?
Vannak képek is.
Kérdésem Margitka hogy van graham lisztem és
félbarna ebből szeretnék kérni tőled zsemle receptet
Lejár a szavatossága.
Köszi ellöre is !
Most még böngészek valami sütni valót.
Hárman vagyunk egy gépre soká jutottam ide .
Hol vannak a forumos pékek?
Talán bálba mentek?
Üdv Rózsika
Szerintem szépen megkelt a kenyered, ne hiszem, hogy tovább kellett volna hagyni kelni. Néztem a képen, hogy egy kicsit megrepedt Neked is. Ez két dologtól lehet, legalábbis az eddigi tapasztalataim szerint. Az egyik, hogy, ha az ember nem teljesen simítja el a tészta felületét a formázás előtt, alatt. Én már látom az éppen larakott tésztámon, hogy hol fog kirepedni. Ahol egy kicsit rücskös marad a tészta, nem teljesen sima. Nem is tudom, hogy mondjam el ezt jobban. Ha megszórod liszttel és elsimítod rajta, akkor megáll egész apró lyukacskákban, ott fog kirepedni. Ha sikerül mindenütt simára gyúrni, simítani, akkor nem reped ki. (Legtöbbször nekem is kireped valamennyire.) A másik ok, hogy a tészta nagyon nagyot nő és nem elég neki a hely a külsején. Ha előre bevégod - és ezzel az előzőekben leírtakat lehet korrigálni - akkor van hol és hova nőnie, akkor kevésbé reped. Ezt a kenyeret szándékosan nem vágtam be előre, mert nem akartam, hogy nagyon elnyíljon a vágása a hosszabb kelesztési idő alatt.
Amit az előző hozzászólásban írtam, az az alulkelesztett tészta egyik tünete, természetesen egy kelesztés nélkül sütött élesztős tésztáé is. (Folyadékhiány is ugyanilyet okoz, mert akkor sem tud megkelni a tészta rendesen.)
Egyébként nagyon szép rusztikus külsejű lett a kenyered, nekem ezek jobban tetszenek, mint a teljesen simák. Ezeken látszik, hogy "élő" tésztából készültek :-)) Talán láttad már, hogy elég sok mindent nem is kenek le vízzel, hanem lisztezetten sütöm, ez is ezért van.
Olyan sikere van a kakaós csíkos kalácsnak, hogy a húgomnak, aki Zalaegerszegen tanul, most sajnos a vizsgaidőszak miatt már 3 hete ott van, szinte rendelésre kell sütnöm és küldenem a kalácsot. :) Múltkor nem beszéltünk és elfelejtettem, a héten pénteken szólt rám, hogy küldjek neki! :) 1 hónapja kb. a vonaton megette a felét, kisbicskával. :)
Szóval Margit, Neked köszönhetem ezt a sikert! Köszönöm!
Nagyon szépen köszönöm, hogy megmutattad a képeimet és már a nevemmel is felraktad a helyére. Ahogy gondolod a recept feltevését Margitka. Mindenképpen az eredeti recepttel együtt kellene felrakni, mert annyira nem különleges, hogy csak önálló receptként megjelenjen. Végülis csak ilyen lisztek voltak itthon. De nekünk azért ízlik és még a párom is szivesen eszi, holott Ő nem igazán szereti a rozsos, teljes kiörlésű lisztes dolgokat. Olvasom Csöpikének adott válaszodban, hogy ha nincs megkelve a kenyér akkor reped ki a teteje. Nekem is megrepedt a mai kenyerem teteje, de már kelés közben. Lehet, hogy még kellett volna sütés előtt kelni hagyni egy kicsit? Köszönöm fáradozásaidat. Szép estét. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit