Örülök, hogy ilyen jó eredménnyel zárult a kísérleted. A kefirt nyugodtan helyettesítheted bármivel. A tejtermék lágyítja egy kicsit a tésztát, a víz nem. Valamivel kevesebbet tegyél ezekből, mint a kefirből kellene.
Kókuszos kalácsot sütöttem már, mindjárt ideteszem a linkjét a receptnek, hogy ne kelljen keresned.
Ez akár alapötlet is lehet, bármilyen megoldással süthetsz kókuszos kalácsot. Édeskenyér néven fut a legtöbb gépen a kalácsprogram, de azon süssed szerintem, amin a kalácsot szoktad.
Mesélj majd, hogy mire jutottál a kaláccsal, sok sikert hozzá, ha kipróbálod, üdv, Margit
Jut eszembe, már ezer éve szerettem volna megkérdezni Margitot,hogy a kefírt helyettesíthetem-e tejjel,vagy vízzel?
A párom nem nagyon szereti az ízét:-(
Köszönöm! Üdv!
Sziasztok!
Valamilyen kókuszos dolgot szeretnék sütni a Technostarommal:-)
Van valakinek ötlete, javaslata?
Persze az is érdekelne, melyik progival érdemes sütni.
Ma megsütöttem a kalácsot,minimális cukorral,citromhéj nélkül,picit több sóval.
Nagyon fini lett,kb.mintha a régi zsúrkenyeret kóstolnám....
Nosztalgia:-) És ezt is Nektek köszönhetem:-)
Kitartás Mindenkinek, és éljenek a sütőgépek:-)
Margit nélkül persze mindez nem is létezne:-) így övé a fő érdem:-)
Ha hagytad volna tovább kelni, akkor feljött volna olyanra, mint az előzőnek a széle volt, de megmarad a púpja. Nem akarlak már nagyon összezavarni, de ugyanezzel a kelesztési idővel és egy minimálisan megemelt élesztőadaggal is el lehet ugyanezt érni. Mivel az élsztővel nehezebb előre látni a következményeket, ezért jobb a ki-be kapcsolós módszer.
A konyahruhát bármikor ki tudod próbálni, fóliázni még utána is ráérsz. Én bekukkoltam a fóliás időszakban is a tető alá, csak résnyire nyitottam ki a kelesztés ideje alatt, nehogy megfázzon a tészta.
Én tegnap nem este, hanem ma reggel feküdtem le :-) Rövidesen én is elballagok aludni. Szép napot és jó sütögetést holnapra is, üdv, Margit
Köszönöm. Nagyon érdekes, mert csak azt az 1 ek. vizet hagytam el, és mégis látszik a különbség. Akkor lett volna magasabb, ha tovább kelesztem? És ha csak konyharuhával takarnám le a nézőkéjét a sütéskor, az is elég lenne, hogy egyenletes barnára süljön a teteje? Mert ha fóliát raknék bele, akkor nem tudnék időnként bele kuksizni. Aztán lassan be is fejezem, mert már vasárnap van, és aludnunk kellene. Te pedig Margit előző este is későn feküdtél le.Üdv. Nelly. Azért ha még fenn vagy, megvárom a válaszod.
Nelly megsütötte még egyszer a Sajtos kenyeret, most egy kicsit kevesebb folyadékkal. Iskolapélda lehetne ez a két fotó a minimális folyadékdiffenrencia okozta változásra. Nagyon örülök a képeknek és természetesen a kenyér sikerének is. Gratulálok Nelly a kenyérhez és a kitartásodhoz, üdv, Margit
Szió Zck! Köszönöm a válaszod. Nálunk inkább a fehér megy, de mint olvastad, most a sajtossal kísérletezem. Az első kicsit lazább volt, a fiam szerint hasonlított a kalácshoz, de ez nem volt baj, sőt... Már elfogyott.. Nemsokára kész lesz a következő. De a lányom szereti a tk. liszteseket is. Így majd én is próbálkozom, ezért is érdeklődtem. Üdv. Nelly
Szia Nelly52!
Van fényképem, elküldöm Margitnak és Ő biztos felrakja ide a fórumba.
Az pedig, hogy milyen magasra jön fel, hm....jó kérdés. Az említett kenyért ilyen 75 dkg-osban még nem sütöttem meg teljes egészében fehér lisztből, tehát nincs összehasonlítási alapom. Ugyanakkor megmértem: a korábbi hozászólásomban említett összetétel szerinti kenyér magassága 10 cm, emellet a gépem sütőformájának és így a kenyérnek is persze 17,5 cm hosszú és 13,5 cm széles a befoglaló mérete. Hogy tömör vagy laza? Szerintem izlés dolga. Nekünk nem volt tömör.
Gondolom, gépi kenyér legyen, és mennyi tk. liszttel szeretnéd? Így, mint a mai kenyered? A fotót kérdeztem volna én is, akárcsak Nelly. Csináltál képet? Szívesen megnézném ezt a kenyérkét én is.
Szia Zck! Én még nem sütöttem ilyen fajta kenyeret. nincs fényképed róla? Ez a tipusú kenyér milyen magasra jön fel? Mennyire lesz tömör ill. laza?Nelly
Sziasztok, szia Margit!
Beleolvastam korábbi hozzászólásokba, kalács sajtos kenyér, biztos azok is finomak, én is sort kerítek rájuk. Jelen helyzetben viszont még a teljes kiörlésűekkel próbálkozom. Ma délelőtt a klaszikkus f.kenyér recept szerinti hozzávalókkal 50% felé vittem a teljes kiörlésű lisztek arányát (20 dkg tk. rozs, 10 dkg tk.búza és 20dkg BL-80). A teteje egy picit berepedezett ami szerintem nem zavaró. Ízre nagyon kellemes, amint korábban említettem mi a hasonló kenyereket részesítjük előnyben a fehérekkel szemben.
Margit tudsz javasolni következő lépcsőnek olyan tk. receptet amiben kovász is van és nem túl ördöngős elkészíteni?
Szerintem nem lett ez háborús sérült, csak egy kicsit visszaesett a közepe. Az lesz a baj, amit írtam. Legközelebb egy kicsit szorosabbra csináld a tésztát, mert a sajt a végén lágyít rajta egy kicsit. Ha a fele elfogyott, akkor azért nagy baj szerencsére nincs vele :-))
Tehát akkor az 1 ek víz nem kellett volna bele? Egyébként kelesztéskor sem lett púpos, tehát nem azért esett be egy kicsit, mert nem állítottam be a súlyarányt.Lehet, hogy tényleg a víz volt a ludas. Most, hogy már kihűlt, és elfogyott a fele, még jobban összeesett a közepe. Szegénykém, olyan háborús sérült lett. De azért az enyém!!Nelly
Örülök, hogy jól sikerült a kalácsod, de legközelebb azért érdemes kettészedni. Sokkal nagyobbra kel, ha több helye van :-) Biztos finom volt benne a kakaós szórás. Én is csináltam már ilyet, ott olyan volt az íze, mint a kakaós csigának.
Az aludttejes kenyérrel kapcsolatban csak annyi ötletem van, hogy valószínűleg egy kicsit kevés volt benne a folyadék. Aludttejel vagy kefirrel csináltad? A házi aludttej lehet, hogy egy kicsit hígabb, mint a kefir. Ha az utóbbival csináltad, akkor lehet, hogy még egy kicsi kellet volna hozzá. Elképzelhetőnek tartom, hogy a kelesztési idő végére még nem volt elég magas a tészta. Lehet, hogy itt kellett volna az a trükk, hogy a kikapcsolt gépben még hagyod egy kicsit kelni, majd a csak sütés programmal sütöd meg, amikor már elég magasra megkelt. Ha finom lett, akkor végül is probléma nincs, az ötlet legközelebb is hasznosítható :-)
A sajtos kenyér szeret egy kicsit kibabrálni az emberrel. A sajtban lévő zsír okozza ezt. Szerintem írd fel magadnak egészen pontosan, hogy miket tettél bele, most még biztosan emlékszel mindenre. Legközelebb ehhez képest egy kicsit kevesebb zsiradékot tegyél bele, és esetleg egy picivel kevesebb folyadékot. (Természetesen a következő alkalommal vásárolt sajt minősége ezt befolyásolhatja, de ettől talán eltekinthetünk nagyvonalúan :-)) Kár, hogy nem érkezett meg a kép, akkor biztosabban tudnám ezeket javasolni, de majd visszatéünk rá, ha látom is. Szerintem azonban ez lesz a megoldás.
Megsütöttem a csíkos kalácsot, ami két színű tésztából készül.Elkerülte a figyelmemet, hogy te a tésztádat kétfelé osztottad, és csak a felét tetted vissza megsütni. Az egészet visszatettem, és megsütöttem. Elötte a 2 réteg közé margarint kentem .és megszórtam kakaóval, és cukorral. Nagyon megkelt, és a teteje elérte a tetőt, és az nem sült meg. Akkor jöttem rá, hogy elrontottam. Mikor felvágtam, gyönyörű volt. A kakaóval való megszórástól 3 színü lett. Már csak múlt időben tudok róla beszélni, nagyon finom volt.
Megsütöttem az aludttejes kenyeret. A teteje kicsit lerepedt. Ez mitől lehet? Az íze nagyon jó, és az állaga is.
Újra meg kell köszönnöm, hogy a segítségeddel sok sikerélményem van, és már a nehezebbeknek is neki merek állni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit