A kenyeret Kezdő egy Brillant nevű német lisztből csinálta, a Fehér kenyér receptje alapján. Ez nem lisztkeverék, csak sima liszt.
A programokhoz visszatéreve. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ugyanazok a programjaink. Én a 7-es, 8-as programot használom kelesztésre és sütésre, valamint a 2-est indítom, ha nincs szükségem hosszasabb előmelegítésre. A 2-es dagasztása után, ha átkapcsolsz a 7-esre, akkor jön ki körülbelül, amit a receptjeimnél szoktam írni "20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás". A 7-es program először melegít kb. 20 percet, majd dagaszt kb. 20 percet, mindkettő egy kicsit több. Ezután leáll 1.07-et mutat az óra és ekkor kezd keleszteni. Ez egy nagyon jó kis program, én nagyon szeretem. Nézd át a programtáblát, ha érdekel a dolog, akkor leírom részletesen, hogy szoktam kapcsolgatni.
Remélem nam tartottalak fel nagyon sokáig, üdv, Margit
Még mielőtt elindulnék aludni, szeretnék többet tudni erről a kenyérről. Olvastam a társalgóban Kezdőtől, hogy valamilyen német lisztből készült? Majd holnap böngészek újra! Jó éjt mindenkinek! Nelly
Szegény Kezdő társunk nem tud bejutni ide a fórumba, de remélem rövidesen megoldódik a problémája. Addig is emgmutatom az imént küldött kenyérkéjének a képét. Nagyon szép lett, gratulálok hozzá. Üdv, Margit
Margitka! Küldtem Neked a gépemről egy pár sort, légyszi jelezd vissza, ha megkaptad, mert nem mindig sikerül elküldenem. Ami a találkozó ötletét illeti, igazad van, ráérünk még, és az élet úgyis majd segít ennek megvalósításában, ha itt lesz az ideje. De szervezni én imádok, szeretek, ha kell, majd ott leszek!Nelly
Nagyon érdekeset írtál. Halvány ötletként már átfutott a fejemen, hogy lehetne egyszer egy ilyen találkozót szervezni, de én két akadályát látom ennek. Egyrészt, én nem vagyok ilyen szervezésre nagyon alkalmas, de ez a kisebb akadály. Másrészt, és ez a nagyobb szerintem, hogy az egész országban szétszórva élünk, nem tudom, hogy hol, mikor lehetne egy olyan találkozót szervezni ahol igazán sok embert össze lehetne hozni. Tudod, itt a számítógép előtt mindenki sokkal könnyebben szakít időt arra, hogy egy kicsit beszélgessen, kicsit tanulgasson és megmutathassa, hogy mit készített, de szerintem kevés vállalkozó szellem indulna neki ugyanezt az ország másik végében, élőben is megcsinálni. Pedig biztos nagyon érdekes és tanulságos lehetne, meg jó kis kikapcsolódás :-))
Örülök a narancsos kalács sikerének, remélem a szüleidnek is jól fog sikerülni. Minden jót, üdv, Margit
Talán érdemes lenne egy kicsit hosszabb programot is kipróbálni. 3 ó 40 perc körülit, de csak akkor van értelme, ha a kelesztési idő hosszabb, mint a most használt programodnál. Most nézem, hogy akkor ez sem tudod a használati utasításban megnézni? Egypróbát telán akkor is megérne.
Várom a további beszámolókat és képeket, üdv, Margit
Üdv mindenkinek, már aki még fenn van. Elolvasgatva az egy nap alatti hozzászólásokat, bizony eszembe jutott valami. Amikor én elkezdtem a kenyér sütögetést, nem sokfogalmam volt a milyenségéről. Aztán kb 1 hónapja a barátnőmnél láttam, amint dagasztás közben megemeli a fedelet, és nézegeti az összeálló tésztát. S közben mutatta, hogy még ragacsos, most liszt kell bele, most már jó, mert nem ragad, rugalmas, stb.. Hát én csak néztem, mint borjú.Aztán itthon én is próbálgattam, és lőn. Bizony néha nem árt egy ilyen kezdőnek élőben is látni a fortélyokat. Hiszen sokszor csak ilyen kis dolgokon múlik az általunk hőn áhított púpos, nem tömör kenyér vagy kalács. Milyen jó lenne valahol valamikor egy traccsparti arról, hogy én hogyan, te mikor, ő mivel és így tovább. Látod Margitka, miről ábrándozok? De azért ne hidd, hogy hálátlan vagyok, mert tudom, hogy ezen a fórumon sok-sok mindent már megtanultam. A pótpapám megkóstölta a narancsos kalácsot( neki is van gépe 80 évesen), bár előzőleg közölte, hogy ő csak kenyérben érdekelt, aztán másnap telefonált, hogy kellene a recept, meg egy kis bemutató, hogy hogyan csináltam. Hát sütöttem nekik egyet, mire jöttek anyámmal a receptért. Nelly
Szia Margit!
Köszönöm a válaszaidat és hogy feltetted a képeket.
Ma nem sütöttem, holnap hajnalban tervezem a következő kenyér sütését, azt hiszem a legutóbbit fogom variálni egy picit.
Kérdezted a programot. Szóval normál pr.-on sütöm, ami 3 óra 25 perc hosszú, közepes héjszínnel.
A részműveletek időmegoszlását sajna pontosan nem tudom, nem írták le a Használati útmutatóban.
U.I.: Szép kalácsot sütöttél.
Szia Margitka! Most nézem, nem baj hogy lemaradt a képaláirás? pótolom 1 kép Félbarna tönkölykenyér nyersen, 2 kép A kenyér megsülve, 3 kép A zsemle közelről fotózva.
Örülök a kalács sikerének. Ha legközelebb így jársz, akkor érdemes a tető belsejét gyorsan megkenni margarinnal és akkor nem ragad rá a tészta. Ha már hozzér a tetőhöz, akkor óvatosan emelgetni kell e tetőt, de úgy, hogy a tészta ne szakadjon el. Ezt egy darabig lehet játszani, de akkor visszaesik előbb-utóbb a tészta egy-két centit, és nem lesz rajta horpadás.
Köszönöm, hogy átírtad, én is kerestem mert kérte valaki és nem találtam mag mert tönkölynek kerestem, csak valahogy beugrott a bio. Az jó hogy a másik mellé tetted mert ennek a változata.
Szia Margit! Ma megint megsütöttem a csíkos kalácsodat. Képzeld el, hogy annyira megkelt, hogy rá kellett csapkodjak hármat szegénykére, mert nem akartam, hogy felragadjon az ablakra. Be is horpadt kicsit, a gyerekek meg a hasukat fogták a nevetéstől, mert máskor meg rimánkodok, hogy szép magas legyen. Nem tudom mi lehetett az oka. Lefényképeztem, holnap talán el tudom küldeni a fotót. Különben nagyon finom lett :-) Szép estét! Üdv:Judit
Köszönöm a receptet. Remélem, nem baj, hozzátettem a másikhoz és átneveztem, mert olvastam, hogy volt aki nem, vagy nehezen találta meg a Bio névvel kezdőden. Most ilyen: Tönkölybúza kenyér (Bio, fehér és félbarna) - Jégkása
Itt megtalálhatja mindenki a képeket is a kenyérről. Nagyon szép lett, gratulálok hozzá, üdv, Margit
A recept alapja a Bio fehér tönköly kenyér. Előző este bekevertem 10 dkg fehér lisztet 15 g élesztővel 1 ek mézzel és 1 dl langyos vízzel beletettem az egészet a kenyérsütő üstjébe és elkavartam, ott hagytam másnapig. Ma amikor hazaértem a többi hozzávalóval 150g teljesőrlésű tönköly lisztet és 250 g fehér tönköly lisztet 1 tk. sót. 1 kk. sikért. és egy ek búzacsírát, valamint 2 ek. napraforgó és tökmagot tettem még bele 2dl vizet, és dagasztás közben még amannyit igényelt.Tészta programot inditottam el, kelt 50 percet, majd formáztam csináltam mellé 3 zsemlét és zacsiban sütöttem. kicsit ellapult és összesült a zsemlével.Finom ropogós kenyér lett. Képeket a szokott helyen.
Nem lesz az a honlap olyan hamar sok képet küldök még, mert a párom is kell hozzá és nehéz az időnket összehozni ma is 16-ot dolgozik.
Örülök, hogy nem volt problémád a lisztkeverékkel. A muffinformában sütés nekem is nagy kedvencemmé vált, mint gondolom ez látható is a receptjeimből :-)) Gratulálok a muffinbuktádhoz.
Megpróbálhatod reggelre eltenni a tésztát, de két dologra figyelj szerintem. Az egyik, hogy mindenképpen hidegen keverd össze az összes hozzávalót a gépben, legfeljebb a margarint olvasszad meg a mikróban. A gép tetejét a dagasztás idejére hagyjad nyitva, hogy a tészta ne melegedjen. A másik, hogy elég nagy edényben tedd a tésztát a hűtőbe, mert mindenképpen kelni fog és lehet, hogy nem örülnél, ha a reggeli kiflisütés helyett, hűtőtakarítás lenne a programod.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit