Kedves Margit!
Kész lettem a tönkölyös kenyérrel, most magok nélkül sütöttem. Küldtem 3 db képet róla.
Ízre nagyon jó. Vágás közben egy picit behorpadt a teteje középen, nem volt olyan tartása mint a rozsosnak. Ez is és a rozsos is egy picit több folyadékot vett fel.
Következőnek te mivel folytatnád?
Jó éjszakát.
Nagyon szépen köszönöm a mai sok-sok mindent amit kaptam.
Ennél kicsit részletesebben: A receptes fórumba beírt recepteket és képeket (a beírás sorrendjében), Gabonak, Bundiknak, Jégkásának és Margit 222-nek. A Kezdőtől kapott Kenwod gépleírást, a Bundiktól kapott Hausmeister programlefutási táblát. Batka ostoros réteshez írt kiegészítését.
Remélem senkit és semmit nem felejtettem ki :-))
Erről jut eszembe, hogy nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy ha véletlenül elfelejtek valamit, amit megígértem, akkor legyen szíves hívja fel a figyelmemet rá és még véletlenül se haragudjon meg érte. Mostanában elég sok új anyagot és levelet kapok, és örökké attól tartok, hogy elfelejtek valamit és ezzel akaratlanul megbántok valakit. Kérlek legyetek elnézőek velem és figyelmeztessetek. Köszi :-)
Tehát, mindent feltettem a helyére, kérlek ellenőrizzétek, hogy rendben van-e.
Szép napot és jó sütögetést kívánok mindenkinek holnapra, üdv, Margit
Sziasztok!
Kedves Margit!
Köszönöm a részletes választ. Ok. óvatosan bánunk a magokkal.
Most egyébként a rozslisztet helyett teljes kiörlésű tönkölybúza lisztet használtam.
A 75 dkg-os f.kenyér receptedet alapul véve a 35 dkg BL-80-as liszthez 15 dkg előbb említett tönköly lisztet tettem, tehát alatta maradtam a javasolt max 1/3-os teljes kiörlésű aránynak.
Ahogy ma adagoltam az alapanyagokat, eszembe jutott, hogy a tegnepi rozsosból kihagytam az 1 ek. 10%-os ecetet.
Apropó miért is kell az aszkorbinsav/ecet összetevő, vagyis mi történik, ha kihagyjuk?
Egyébként a viszonylag sok magtól adódóan nem vettem észre az általad (e-mail-ben) szépen leírt jelenséget, tehát ehhez a 0,5kg-os kenyérhez nem volt sok az említett kb. 30ml-es magmennyiség.
Olvastam a "helyes liszt-folyadék arány megállapításáról " szóló cikkedet, nagyon hasznosnak tartom.
Úgy el vagyok havazva, pedig itt nincs is hó, de azért csak belopódzok egy kicsit olvasgatni. Batka, ne haragudj azokra, akiknek nincs idejük, vagy kedvük végigolvasni visszamenőleg az írásokat, és esetleg újra meg újra ugyanazt kérdezik. Nem mindenki egyforma. Én szeretek böngészni, ha időm van haladok is visszafele, de még nekem is van mit pótolnom. De azért már sokat tanultam. Margitka! Csak dícsérni tudlak, hogy mennyi időt és energiát szánsz ránk, hogy még sikeresebbek legyünk saját kis birodalmunkban. Köszi szépen. Ha nem leszek ilyen fáradt, jobban belemélyedek a liszt-folyadékba mert jó ötlet volt. A gép leírási kritikád vettem, de az én Clatronicom fenn van. Azért majd megnézem, hátha én is tudnék valamit hozzáadni.Bár, valamelyik nap kellett rájönnöm, hogy Te jobban ismered az én sütőgépem, mint én.. További szép estét! Nelly
Megnéztem a legújabb receptek között a fonott kalácskákat, és megint tanultam valami újat: gondolkodtam egy ideje, hogyn lehet megcsinálni, hogy szépen kezdődjön és végződjön a kalács, én mindig csak aláhajtottam az elejét meg a végét. Erre most látom, hogy ha kétszer olyan hosszú tésztadarabból fonnám, szépen legömbölyödne, és csak a végét kellene aláhajtani. Hiába, az évek meg a tapasztalat...
Margit, nem gondoltam komolyan! A csicsa csak ártana. Azt próbáltam így kifejezni, hogy csodálom, mennyi türelmed van hetvenedszer is megválaszolni ugyanazt a kérdést.
---------- A magokhoz még annyit tennék hozzá, hogy én úgy vettem észre, ha túl sok, jobban morzsálódik, törik tőle a kenyér (konkrétan a fél kiló liszt - nagy marék tökmaggal jártam így, ugyanis az én családom éppen, hogy a fehér kenyeret nem hajlandó elfogyasztani). A teflonkaparástól én is félek, de a szotyi, a kömény és más apróságok nálunk beváltak, a darabokra tört dió is, csak a hegyes végű tökmag húzta le kicsit a lapátot - ezt egyébként a dagasztás közben is hallani: ha karistolja a mag az üstöt, legközelebb kézzel kell belegyúrni. Úgy tudom, a teflonnak többet árt a kalács (a cukor miatt) és a forró üstbe öntött hideg víz.
Annyi jutott még eszembe - lehet, hogy már nagyon szájbarágósnak találod a dolgokat, meg lassan már Te is megsüthetnéd nálunk a kenyeret... :) - de ha nem nagy gond még szerintem azt lehetne nagyjából tisztázni, hogy pl a víz kicsérélése kefírre átváltásnál mennyivel számoljunk kevesebb mennyiséget a kefírre. Illetve, a tk. lisztek mennyivel igényelnek több folyadékot (tudom, ott illene állni a dagasztásnál és kísérletezni/figyelni ahogyan Te teszed). De úgy gondolom, hogy Neked vannak már úgy élmények/tapasztalatok, amelyekből kb. ki tudod saccolni, hogy mennyivel több folyadékot bírhat el a tk. liszt.
Tényleg sajnálom, hogy ilyen idegesítően pontoskodó vagyok, vagy legalábbis szeretnék kicsit számszerűsíteni. De remélem nem haragszol még rám nagyon. Így is nagyon hálás vagyok, hogy egyáltalán összefoglalót írtál a folyadék-liszt arányról! És sok-sok puszi megillet érte! :)
Remélem azért kellemesen telik az estéd! Üdv, Niki
Beírtam a receptesbe a mogyorós túrós kifli receptjét. Ma csak egy kis pizzás csigát sütöttem, képet megnézheted a NCL-n.Nagyon tetszenek az újítások és szép lett a fonott kalácskád is. Gondolkozom hogy a sok képemnek nyitok egy weboldalt majd és Neked elég lesz csak egy-egy képet tárolnod, Remélem nem baj!?
Inkább ml-ben kellene gondolkozni, mert ahány dolgot mér vele az ember, annak annyiféle súlya van.
Mint írtam is Neked, van olyan kávéskanalam, ami legalább kétszer akkora, mint a kisebb fajta. Nos, megmértem a kicsivel és a naggyal is 5 kávéskanál vizet. Ezt nevezhetjük csapott kanálnak. A kicsivel az 5 kanál 10 ml lett, a naggyal az 5 kanál 30 ml lett. Ezt jelentős különbségnek gondolom :-) Ez a 30 ml nekem azért egy kicsit sok, főleg az apróbb magokból (szezám, len)egy ilyen kisebb méretű kenyérbe. Mindjárt lemérek én ennyi magot, mert ha látom, akkor jobban tudok véleményt mondani róla. Lemértem. Nekem lenmagból 28 g lett és szemre szerintem ez egy kicsit sok. Talán a nagy méretű kenyérbe tegyetek eleinte ennyit. Ha már a kísérleti kenyereken túl vagytok és van már gyakorlatototok a tészta állagának megítélésében, akkor lehet szerintem óvatosan emelni a magok mennyiségét a kenyérben. Remélem olvas bennünket olyan is, aki rendszeresen szokott magokkal kenyeret sütni és segít nekünk. Mint említettem, én nem nagyon csinálok ilyen kenyereket, mert a gyerekeim nem lelkesek tőle. Bár pont a tegnapi kenyeredben írtad, hogy napraforgómegot is tettél bele, ettől kedvet kaptam, hogy kipróbáljam és ma vettem én is. Annyi tapasztalatom azonban tényleg van, hogy a túl sok olajos mag elnehezíti a tésztát, tehát érdemes mindenképpen óvatosan bánni vele.
A teflon minősége változó, nagy különbségekről hallottam, de magam is tapasztaltam a két gépem között. A jobb teflonoknak bírnia illene a hozzáadott magokat, de biztosat nem tudok mondani, hogy a gépeteknek nem lesz-e baja tőle. Figyelni kell a teflont, és ha kopás, karcolás nyomát látjátok benne, akkor biztosan nem szabad többet ilyen keményebb magot beleszórni.
Ma mit sütöttetek? További szép estét, üdv, Margit
Szia Margit!
A kiskanál illetve csapott kiskanál ml-ben vagy gr-ban kifejezhető?
Ugyanis az általam a 2. kenyérnél használt 5 kk mag az kb. fél kávéscsésze azaz kb. 30ml, és ez félreértésre adhat okot ha nekem másfajta kiskanalam van.
Még egy kérdés:
A magok mennyire viselik meg ill. koptatják a gépi sütőforma nem tapadó teflon rétegét?
Szerintem az alap Fehér kenyérben kellene 10 dkg lisztet átcserélni teljes kiőrlésűre. E többi maradhat az eredeti recept szerint, tehát rétes+finomliszt + tk. liszt. Egy csapott kávéskanálka sikért is lehet hozzátenni. Ez a későbbiekben egy nagyon jól variálható recept.
Írjál, majd, hogy jó-e ez vagy valami mást szeretnél. Üdv, Margit
Az NLC-t el tudod érni a Kedvenc oldalaim közül, ott a harmadik link. (Jobb oldalon alul találod.)
Örülök, hogy jónak találod az új liszt-folyadék részt, és máris hasznosítani tudtad. A receptet köszönöm, rövidesen átteszem az ABC-s részbe és melléillesztem a képeket is.
Örülök, hogy tetszenek az új dolgok. A linkeknek szándékosan hagytam meg a címét, amit Te adtál neki, mert így talán jobban kedvet csinál másoknak. Neveket nem tudnék a végtelenségig sorolni mellette, így arra gondoltam, hogy annak a neve fog minden mellett szerepelni, aki elsőre elküldte nekem. A címek hosszúsága nem baj, hely annyi van lefelé, amennyit csak akarunk, rengeteg linket lehet feltenni. A gépleírásokkal kapcsolatban egyetértek. Én nagyon sokszor kértem, sokan küldtek is, amit nem győzök elégszer megköszönni, de sokan vannak akik küldhetnének még.
Megragadom megint az alkalmat, hogy aki olvas bennünket és van egy kis ideje, energiája kérem szépen, hogy néhány sorban foglalja össze a saját gépével kapcsolatos tapasztalatait és küldje el nekem, hogy közzétehessem. (A gép egy vagy kétlapátos, üst minősége, programok használhatósága, hossza, sütés minősége, stb......?)
Az ostoros rétessel kapcsolatban akkor ezt az összefoglalást írom be az eredeti recepthez. Gratulálok hozzá, biztos finom lett megint.
A C vitamin kiírás jó ötlet lenne, akár néhány egyéb dologgal együtt, de én nem tudok itt ilyen kiírásokat csinálni. Az a baj, hogy a főoldalon egy darab képet lehet feltenni, meg valami fejléc szerűséget lehetne csinálni, de még az sem sikerült nekem. Igazság szerint a "csicsázásokra" sosem jutott időm, de nem is nagyon hiányzik szerintem. Úgy érzem, hogy esztétikailag nincs nagyon kifogás az oldal ellen, ez komoly emberek lapja :-)) (Ha a díszítő dogokba jobban belemélyedtem volna, akkor lenne esély mindenféle futó szöveg, villogó szöveg és egyéb hasonló dolgokat betűzni, de így nem tudok sajnos.)
A receptet beirtam a receptek közé.Nagyon jó a lisz-folyadék arány.Sokat segitettéL,mert sütöttem a Modato féle rozsos kenyeret, én több teljes kiörlésü rozslisztet tettem bele,ahhoz már látom több folyadék kellet volna,igy egy kicsit tömörebb lett.
Ovastam itt, hogy az ablakra sütéskor tegyünk vizes ruhát,nekem bejött,mert keményebb ropogósabb a héja a kenyérnek.
Szia Margit! Gratulálok az elért sikerekhez:(TOP 10)! Köszönet a sok munkáért. Csodálkozom, hogy ilyen fáradhatatlanul dolgozol mindannyiunkért. Hála érte. Nagyon klassznak találom az újításaidat is. Úgy látom, még rengeteg dolgot tanítasz meg velünk. Egyébként holnap sütős napunk lesz, Ír burgonyás kenyér és Joli Napocskája kerül sorra. Remélem, szép és finom lesz mindkettő.
További jó munkát és finom sütögetést kívánok Superkeri
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék.
1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól.
2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson.
3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Hűha, annyi hozzászólás meg újítás termelődik, hogy nem jutok a végére! Most sül az újabb ostoros, ezt grammra pontosan a recept szerint készítettem (fél adagba 1 tojás sárgája), de most úgy tekertem fel, mint a beiglit, és szokimoki tanácsára 3 helyen megböködtem. Kíváncsian várom a végeredményt.
Az újítások meg tök hasznosak, főleg a liszt-folyadék külön tárgyalása jöhet jól a kezdőknek. A gépleírásokat pedig a felhasználóknak illene gyarapítani, valaki kért Moulinex leírást a konyhai eszközök topikban például. A fórumozók kedvencei közé látom, már bekerültem :) de lehet, hogy több hely maradna a többiek kedvenc oldalainak, ha csak az oldalak címeit sorolnád fel (pl. Házikenyér, esetleg: Házikenyér (Batka) - mert mi van, ha többünknek is a kedvence egy oldal?) Vagy majd idővel elválik?
Még annyit javasolnék újításnak, hogy az oldalon egy jól látható helyre hatalmas betűkkel írjuk ki: aszkorbinsav=C-vitamin :) Komolyan mondom, csodálkozom, hogy lehet bírni idegekkel, hogy mindennap legalább egy, de inkább több ember megkérdezi! :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit