Remélem mindenki jól van. Én megvagyok, csak ritkán jövök errefelé. Továbbra is ügyesek vagytok, öröm itt nézelődni. Egy kis nyugalom szigete a nagy rohanó világban. Margitkáról régen hallottam, remélem, jól van!
Móni! Gratulálok a helyezédehez! Már ki is nyomtattam a receptet és várólistára tettem a sütések között. :)
Még sima fehér kenyeret nem sütöttem,csak lisztkeverékből ami sikerült is.Aztán sütöttem volna teljeskiőrlésűt,ami egyik sem sikerült. Azóta nem is próbálkoztam a sütéssel,gondoltam előbb veszek BL80-as lisztet.Hát ma elmentem a Cora-ba bevásárolni,meg is örültem,hogy találtam BL80-as lisztet,de itthon vettem észre,hogy keverék az is, egyik oldalára csak az volt írva,hogy BL80-as liszt,és nem fordítottam rajta,nagy örömömben gyorsan beraktam a kocsiba és csak itthon néztem át tüzetesen Úgy látszik nincs nagy szerencsém a héten,ezért nem is fogok bele már kenyérsütésbe,viszont vettem réteslisztet és jövő héten kipróbálom keverve,ahogy ajánlottad.
Majd beszámolok,hogy sikerült.
Csicsi! biztos nem vagy béna, gyakorlás kell Én is ma Tescoban találtam BL80-as lisztet. De treljesen jól működik a rétes és sima liszt keveréke is. Mi nem sikerül a sima fehér kenyérnél?
Mónika gratulálok a versenyen elért eredményedhez!
Sanyi a Bifinett nevű gép a Lidl-ben kapható,ez volt akciósan 7000,de teljes áron is csak 10 000. Nekem is ez van,elégedett vagyok vele,bár én nem sütök benne,csak dagasztásra használom.
Egyébként én most vettem egy licitálós fórumon egy Hausmeisztert, igaz, ez már használt volt, 1 lapátos, és ez is szuper. A 2 lapátosnak viszont az üstjében fekvő kenyereket lehet sütni, míg az 1 lapátosban csak magas, állóakat. Szóval esztétikailag más-más a két gép eredménye. Mi már egy kis gyakorlás után csak dagasztunk a gépben, és a többi fázis már ezen kívül történi, a sütés pedig a sütőben, és nem a gépben.
Sanyi! Nagyon sokan szokták kérdezni tőlünk, hogy milyen gépet vegyenek? Az igazság az, hogy mindenki mást javasol. Ugyanis ha vásárolt egy lapátost, és bejött neki, akkor csak ilyet fog vásárolni legközelebb is. Nekem pl. 2 lapátos van, Clatronic, és én szeretem, jó kis gép, elégedett vagyok vele. Limarának Elta van többek között, ami 2 lapátos, de jobban szereti az 1 lapátos Hausmeiszterét. Látod, milyen nehéz tanácsot adni? Mindenesetre nem javasolnék nagyon drága gépet. Az első időben úgyis a tanulásé és a gyakorlásé a fő szerep. Ezt pedig meg lehet tenni egy 10.000.-ft körüli géppel is. Én most tartaléknak kb 2 hete vettem a Lidl-ben 7000.-ft -ért egy 2 lapátost, erre 3 év garit is adtak. Jól megy, másoknak már van ilyen, és elégedettek vele. De szokott lenni 2 lapátos Hausmeiszter is, valamint még noname márkáktól a Panasonic-ig. Ez utóbbi már persze 30.000.-ft felett van, de meg kell fizetni a márkát. A Hauser gépek között is vannak drágábbak, van olyan is, amelyikkel már programot is tudsz magadni csinálni, de ezt én csak akkor venném meg, ha már spéci kenyereket sütnék, és van feleslegesen ennyi pénzem. Szóval ki lehet fogni jó és rossz gépet is ugyanabban a márkában. Itt a fórumon sokan vagyunk sok fajta géppel. Ha más írna be, más is azt mondaná, hogy nem mer egyértelműen ilyen- vagy olyan gépet ajánlani. Rajtad áll, hogy milyet találsz, és mennyire fogjátok megszokni, megszeretni. Ehhez persze jó recept is kell, amit itt megtalálsz. Sajnos, nem igazán tudok segíteni. Max gondold végig, és nézd meg a kínálatot. Aztán jó vásárlást! Utána pedig várunk itt a fórumon!
Csicsi! BL80-as lisztet általában a Tescóban lehet kapni, ott kenyérliszt néven fut. De ezen kívül még a bioboltokban is lehet kapni, igaz, jóval drágábban. Nem tudom, merre laksz, de sok helyen van malom is, ahol szoktak árulni liszteket, van, ahol 80-asat is lehet kapni.
Csicsi: oldalt találsz egy ilyet: kezdőknek. Ezt mindenképp olvasd át. Én nem tudok BL80-as lisztet venni, így helyettesítem 2/3 rétes 1/3 sima liszttel. (ez is ottvan a "kezdőknek"-ben ) De kérdezz nyugidtan, én is szoktam, és eddig mindig türelmesen válaszoltak nekem érte!
Pár éve már váltottam levelet Margittal kenyérsütőgép vásárlási tanács céljából, de akkor a végső döntés nem született meg. Most viszont meg akarom lepni a páromat (családomat) egy kenyérsütő géppel. Szeretném, ha valaki összefoglalná a most kapható gépek közül melyik a befutó. Az elképzelésem az6, hogy két karos legyen illetve 20e forintba beleférjen.
Emes: köszi:) most már tiszta, már csak sütni kéne most, hogy jó idő van, inkább a kertben vagyok vagy sétálunk, hanyagolom a kísérletezgetést de kenyér azért van mindig
Tulajdon képpen jól értelmezted. De! Én is vettem már ki tejtermékes tésztából nyanyának, csak azt nem kéne sokáig tartogatni, főleg így a nyár közelettével. Ha tudod, hogy 1-2 napon belül felhasználod akkor nyugadtan lehet nyanya abból is. Ha meleg van hamarabb is beteheted a hűtőbe, ott is tovább kel, és eléri a túlkelés állapotát, csak lassabban.
Láttam amott kérdezted az élesztett nyanyát. Limara új kenyere címszó alatt, itt bal oldalt találhatod. Az a lényege, hogy a nyanyát felébresztjük egy kis vízzel, liszttel és élesztővel. Ezeket jól elkeverjük, és hagyjuk a duplájára kelni, vagy lehet, hogy jobb szó rá a felfutni. Ezután jön a többi hozzávaló. Ide hozom neked a linkjét: Limara új kenyere Ezt a módszert nevezik élesztett nyanyásnak is. Ráadásul én is megkavarodtam először ezen, mert én meg véletlen itthon átneveztem Újkovászosnak. Na akkor aztán az én fejemben is nagy volt azűrzavar!
Bár én nem tartozom még a nagyon tapasztaltak közé, de jártam így, megkaptam az új gépet, rögtön olyat akartam sütni, amihez talán kellett volna már nmi tapasztalat. Megfogadva a többiek tanácsát, először tökéletesre fejlesztettem az alap fehér kenyeret, és gyakorlatilag most ezt variálom, illetve egy rozsos zsömlekenyérrel kísérletezgetek, és már elég sok (relative sok...) teljes kiőrlésű liszt is van benne. De jobb apránként haladni, főleg, ha (pl. mint én), nem vagy még annyira gyakorlott a kelt tészták terén.
A konkrét kérdésedre a tönköly liszttel kapcsolatban ugyan nem tudok válaszolni, de talán ez a tanács segít. Remélem, nem voltam tolakodó
Emes: köszi. a második válaszodhoz kérdés: ha van tejtermék a kenyérben, amihez a nyanyát tettem, akkor abból már nem lehet nyanyának félretenni, igaz? (az elsőből legalábbis ezt kalkuláltam ki...)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit