Bár én nem tartozom még a nagyon tapasztaltak közé, de jártam így, megkaptam az új gépet, rögtön olyat akartam sütni, amihez talán kellett volna már nmi tapasztalat. Megfogadva a többiek tanácsát, először tökéletesre fejlesztettem az alap fehér kenyeret, és gyakorlatilag most ezt variálom, illetve egy rozsos zsömlekenyérrel kísérletezgetek, és már elég sok (relative sok...) teljes kiőrlésű liszt is van benne. De jobb apránként haladni, főleg, ha (pl. mint én), nem vagy még annyira gyakorlott a kelt tészták terén.
A konkrét kérdésedre a tönköly liszttel kapcsolatban ugyan nem tudok válaszolni, de talán ez a tanács segít. Remélem, nem voltam tolakodó
Emes: köszi. a második válaszodhoz kérdés: ha van tejtermék a kenyérben, amihez a nyanyát tettem, akkor abból már nem lehet nyanyának félretenni, igaz? (az elsőből legalábbis ezt kalkuláltam ki...)
Új vagyok itt,és a kenyér sütésben is kezdő vagyok. Múlt héten vettünk egy Hausmeister HM 1300-as gépet. 2x sütöttünk vele lisztkeverékből kenyeret,ami jól sikerült,viszont én azért szerettem volna gépet,hogy egészséges,főleg teljeskiőrlésű kenyeret süssek. Az lenne a kérdésem,hogy E.Margit teljeskiőrlésű kenyerét lehet-e csak teljes kiőrlésű búzlisztből sütni,vagy mindenképpen kell bele tönköly is,illetve ha a friss élesztőt felfuttatom,azt mikor kell hozzáadni,és hová (úgyértem hogy a folyadékhoz,vagy a liszt tetejére),mert 2x próbálkoztam már tk. lisztből sütni friss élesztővel,de kuka lett a vége mindkettőnek,mert nem kelt meg,pedig a tetejére morzsoltam az élesztőt
Dóri! Egy kicsit átvariálom a mondanivalómat testreszabva neked. Mert hogy, ha a szokásos kenyeredhez raksz most nyanyát, akkor a végén kiveszed ugyan azt a mennyiségű tésztát, amit nyanyaként raktál bele, és akkor ugyan akkora lesz a kenyered, mint máskor, és marad nyanyád is.
Két lehetőséged van. Ha már csináltál nyanyát, és kicsi kenyeret sütnél, akkor, igen kevesebb tésztát csinálj és úgy add hozzá a nyanyát. Ezt mind addig, míg van a nyanyából. Vagy ha még nem csináltál, akkor csinálj egy nagyobb kenyeret, és abból kb. 20 dekányit vegyél el, mikor vége a dagasztásnak, és egy tálban hagyd túlkelni. Aztán be a hűtőbe, ahonnét bármikor előveheted. De ez akkor praktikus, ha nincs tej féle a tésztában.
Nelly köszi a felvilágosítást már beis dagasztottam.Elfelejtettem , hogy a polentát csak a végén tegyem bele .Jó lágy is lett nem győztem utána lisztezni.Most kelesztem először , kiváncsi vagyok mi fog ebből kisülni.Akármilyen is lesz megmutatom , ha másnak nem elrettentő példának legalább jó lesz.
Mostanában nem volt időm olvasgatni, most próbálom pótolni...
Szeretném kipróbálni a nyanya tésztával való sütést, de lenne egy kérdésem: ha pl. 50 dkg lisztből szeretnék kenyeret sütni (általában ennyiből szoktam, így kb. 75 dekás lesz a kész kenyér), akkor a nyanyatésztában lévő lisztmennyiséget ebbe bele kell kalkulálni? számoljam át a receptet mondjuk 35 dkg lisztre, és ehhez adjak annyi öregtésztát, amennyi 15 dkg lisztből lesz? (vagy túlbonyolítottam???? )
mennyi öregtészta kell egyátalán egy ekkora kenyérhez?
Én képzeld el, hogy 2 hetes nyanyámat tettem be a legutóbbi kenyerem tésztájába. Igaz, az alja már egy kicsit csicsogott, ezért ük-ük nyanyának neveztem, de a vasárnapi nyanya az nagyon jó, sőt Limara szerint a 2-3 napos nyanya tészta a legideálisabb. De én 1 hétig mindig szoktam tartani. Szóval használhatod nyugodtan.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit