Új vagyok itt,és a kenyér sütésben is kezdő vagyok. Múlt héten vettünk egy Hausmeister HM 1300-as gépet. 2x sütöttünk vele lisztkeverékből kenyeret,ami jól sikerült,viszont én azért szerettem volna gépet,hogy egészséges,főleg teljeskiőrlésű kenyeret süssek. Az lenne a kérdésem,hogy E.Margit teljeskiőrlésű kenyerét lehet-e csak teljes kiőrlésű búzlisztből sütni,vagy mindenképpen kell bele tönköly is,illetve ha a friss élesztőt felfuttatom,azt mikor kell hozzáadni,és hová (úgyértem hogy a folyadékhoz,vagy a liszt tetejére),mert 2x próbálkoztam már tk. lisztből sütni friss élesztővel,de kuka lett a vége mindkettőnek,mert nem kelt meg,pedig a tetejére morzsoltam az élesztőt
Dóri! Egy kicsit átvariálom a mondanivalómat testreszabva neked. Mert hogy, ha a szokásos kenyeredhez raksz most nyanyát, akkor a végén kiveszed ugyan azt a mennyiségű tésztát, amit nyanyaként raktál bele, és akkor ugyan akkora lesz a kenyered, mint máskor, és marad nyanyád is.
Két lehetőséged van. Ha már csináltál nyanyát, és kicsi kenyeret sütnél, akkor, igen kevesebb tésztát csinálj és úgy add hozzá a nyanyát. Ezt mind addig, míg van a nyanyából. Vagy ha még nem csináltál, akkor csinálj egy nagyobb kenyeret, és abból kb. 20 dekányit vegyél el, mikor vége a dagasztásnak, és egy tálban hagyd túlkelni. Aztán be a hűtőbe, ahonnét bármikor előveheted. De ez akkor praktikus, ha nincs tej féle a tésztában.
Nelly köszi a felvilágosítást már beis dagasztottam.Elfelejtettem , hogy a polentát csak a végén tegyem bele .Jó lágy is lett nem győztem utána lisztezni.Most kelesztem először , kiváncsi vagyok mi fog ebből kisülni.Akármilyen is lesz megmutatom , ha másnak nem elrettentő példának legalább jó lesz.
Mostanában nem volt időm olvasgatni, most próbálom pótolni...
Szeretném kipróbálni a nyanya tésztával való sütést, de lenne egy kérdésem: ha pl. 50 dkg lisztből szeretnék kenyeret sütni (általában ennyiből szoktam, így kb. 75 dekás lesz a kész kenyér), akkor a nyanyatésztában lévő lisztmennyiséget ebbe bele kell kalkulálni? számoljam át a receptet mondjuk 35 dkg lisztre, és ehhez adjak annyi öregtésztát, amennyi 15 dkg lisztből lesz? (vagy túlbonyolítottam???? )
mennyi öregtészta kell egyátalán egy ekkora kenyérhez?
Én képzeld el, hogy 2 hetes nyanyámat tettem be a legutóbbi kenyerem tésztájába. Igaz, az alja már egy kicsit csicsogott, ezért ük-ük nyanyának neveztem, de a vasárnapi nyanya az nagyon jó, sőt Limara szerint a 2-3 napos nyanya tészta a legideálisabb. De én 1 hétig mindig szoktam tartani. Szóval használhatod nyugodtan.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit