Kati! Bezsa kiállításra készül, holnap nyílik Pesten, és vasárnapig biztos nem lesz ideje benézni hozzánk. Addig nélkülöznöd kell a recit. De szerintem hétfőn már segít Neked!
Szia Drága Mohám! Nagyon örülök, hogy meghallottad az éterben a sóhajomat! Jobbulást kívánok Neked! Ha úgy érzed, hogy jobban vagy lelkileg és egészségileg is, akkor gyere, várunk közénk! Tudod, mi segítünk az immunerősítésben is! A szeretet ereje mindent meggyógyít!
Nelly olyan kedvesen hiányoltál,hogy elérzékenyültem! Eltűnésem oka a rusnya influenza volt,lassan kezdek kimászni belőle. Ahogy írtad Nelly,ez szerintem is összefüggött a nagyikám halálával,mert egyébként kb.20 éve nem voltam komolyan beteg. Mostanáig tartottam magam,de azt hiszem a lelki padlóra kerülés lenullázta az immunrendszeremet,és elkaptam egy ronda szövődményes influenzát. Még mindig nagyon köhögök,de legalább már tudok egy kicsit talpon lenni,mert a végén már a fekvés is megőrjített.
Láttam,hogy Kiskukta kereste a mákos kuglóf receptjét,mindjárt utánanézek,és beírom. Jó újra itt lenni veletek,hiányoztatok!
Régi olvasója vagyok a fórumnak, néhányszor már kértem segítséget a gyerekeknek. Limara segítségével már nagyon sok mindent megsütöttek. Engem is megfertőztek és vettem egy kenyérsütő gépet. 2 lapátos, a Lidl-ben volt akció. Ma készítettem nyanya tésztát, szeretnék tanácsot kérni, hogy teljes kiörlésű tönkölylisztből és fehér lisztből vegyesen szeretnék kenyeret sütni holnap. Milyen arányban tegyem bele a hozzávalókat. Eddig még csak a dagasztásnélküli kenyérig jutottam. A süssünk-süssünk valamit..-ben olyan csodákat látok, hogy tátva marad a szám. A segítségeteket előre is köszönöm.
Csiga! Igen velem is előfordult már, ezért én a kovászos dobozom tetejét, csak úgy hanyagul rá szoktam dobni. De ahogy Nelly is írta, ha kavargatod, akkor ez megelőzhető. De nehogy kidobd! Kavard fel, és etesd meg újra. Viszont remélhetőleg elég nagy a doboz/üveg, mert kimászhat belőle.
Csiga! Amikor megcsinálod a kovászt, akkor ha sűrűn kavargatod, akkor nem kell lefedni a kovász tetejét, de éjszakára muszáj, mert teljesen bekérgesedik másképp. És a hűtőben is lezárt dobozban szoktam tartani.
Kedves Emes, köszönöm szépen a válaszod. Lehet, hogy elrontottam szegény kovászt, tegnap bekevertem, és mivel nagyon száradt a teteje, be is fedtem hamar... Na, mindegy, még várok egy kicsit vele, aztán lehet, hogy újrakezdem :-)
Szia Kamilla!
Baloldalt van egy menü: Kenyérsütőgépek. Azon belül: Rövid ismertetők, ott találsz Trion gépről néhány mondatot, nem tudom, mennyire segít. Esetleg, ha írsz emailt annak, aki a véleményt írta a gépről...
Megpróbálom belinkelni, hátha sikerül:
//gportal.hu/gindex.php?pg=5695141&nid=1130625
Üdv az oldalon! Miután bekeverted a kovászt meg kell várni, hogy beinduljon, felfusson. Közben néha megkevergeted. Ez kb. egy nap. Ha lenyugodott, akkor kell rá tető, mert beszárad a teteje, és mehet a hűtőbe. Mikor használsz belőle, akkor újra megeteted, és megvárod míg beindul, aztán mehet újra a hűtőbe. És így tovább.
Sziasztok! Új vagyok itt, és teljesen kezdő kenyérsütő. Pár napja szereztem be a gépet, eddig kész bekevert porból sütöttem kenyeret próbaképpen, de most szeretnék "továbblépni". Most a kovász készítésével próbálkozom, Margit nagyszerű képes leírása alapján próbálom elkészíteni, de most elakadtam.
A kérdésem az lenne, hogy a frissen bekevert kovászt be kell-e/szabad-e/lehet-e takarni? Rögtön elkészítés után, vagy esetleg várni kell, amíg beindul stb.?
Lehet, hogy volt már erről szó korábban, próbáltam megkeresni, de nagyon termékenyek voltatok, 41 ezer hozzászólást lehetetlen végigbogarászni.
Apamete!
Én ezt a receptet használom. Itt kaptam valamelyik leányzótól, de sajnos már nem tudom, kitől... annyi receptet összegyűjtöttem már....
Gépi kenyér:
3 dl tej (vagy víz - én felesben csinálom)
1,5 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1,5 evőkanál cukor
1 csipet aszkorbinsav (vagy 1 evőkanál 10%-os ecet)
550 g BL 55-ös liszt (sima, finomliszt)
5 g szárított élesztő (én bevallom, hogy egy csomag oetkert beleteszek)
Ezt ilyen sorrendben az üstbe teszem, majd fehér kenyér programon sütöm. Amikor a gép dagasztás közben csenget (sípol), akkor szoktam egyéb finomságokat beleszórni: magvak (len, napraforgó, tökmag), reszelt sajt (általában füstölt), átnyomott fokhagyma. Megvárom, míg ezeket elkeveri a tészátban, és megáll a lapát, akkor gyorsan kiszedem belőle a lapátokat, eligazgatom a tésztát, lecsukom a tetjét. Ennyi, a végén csak kiveszem a finom friss kenyeret. Ez a recept általában mindig jó, talán 1-2 alkalommal fordult elő olyan, hogy behorpadt, de az ízén nem változtatott.
Sok sikert, és ne add fel, nekem is voltak olyan kudarcaim, hogy azt mondtam, elsírom magam.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit