Köszönöm a dícséretet. Ott nem tudok válaszolni, inkább itt levelezzünk :-)
A "Néhány tanács és ötlet kezdőknek" című részben elég sok kérdésedre választ kaphatsz, érdemes elolvasni.
A kakaót a kalácsba a dagasztás vége előtt 1 perccel kell beletenni, akkor pont csíkosra keveredik. A kakaót előzőleg kevés vízzel sűrű (!) péppé szoktam keverni és így teszem a tésztába.
Ha kérdésed van kérlek jelentkezz itt, hamarabb meg is találom. Sok sikert a kalácshoz, örülnék, ha mesélnél róla, hogy sikerült. Üdv, Margit
A szómenéssel semmi baj, én örülök neki :-)) Így könnyebb segíteni is. A száraz élesztőhöz nem tudok hozzászólni, mert én csak frisset használok. A leírt folyadék nem sok a 60 dkg liszhez, az élesztőnek utánanézek.
Idemásolok egy részt az élesztőátváltásból, ami a Dr. Oetkerre vonatkozik:
1 cs. Oetker élesztő 7gr = 25 gr friss élesztőnek felel meg. 1 cs Oetker élesztő 11, 25 ml = 2, 25 TK 1 TK = 5 ml 1 TK Oetker instant élesztő = 11gr friss élesztővel 1 dkg (10gr) friss élesztő = 4, 5 ml Oetkerrel (1 TK szűken mérve) 2 dkg (20gr) friss élesztő = 9 ml Oetkerrel (1, 8 TK)
A 7 g élesztő az 1 teljes csomag, ez nagyon sok. Friss élesztőből én csak 1/4 kockát szoktam ennyi liszthez tenni, az egy fél csomagnak felel meg Neked. Hozzáteszem, hogy nem tudom biztosan, mert sosem használtam ilyen porélesztőt, csak ebből a táblázatból néztem ki.
A túl sok élesztő ugyanúgy okozhatja a kenyér beesését, mint a túl sok folyadék. Nálad az élesztő lesz a ludas.
Próbáld meg csökkenteni, majd meséld el az eredményt. Sok sikert, üdv, Margit
Mindkét gép használt és egyikhez sincs kezelési ut.Jó kezdőhöz illően az alap fehérrel kisérletezem hihetetlenül sok változat jött össze eddig de biztos nem a gépben a hiba.80-as liszt 60 dkg.350 ml viz vagy kefir amihez/sürünek tartottam/vizet is adtam-eredmény beesett az első szép szinű héj-7 g oetker élesztő,1 ek ecet,2kk só/kevesebbel nem izlik/,2kk cukor,2 ek olaj.
HEURÉKA Deltonban most lett kész az első KENYEREM világos de nem sápadt meg is nőtt ize biztos jó mert azzal meg az állaggal eddig sem volt gond.
Vissza a technikához,mit csinál másként a gép fehér,francia v teljes kiőrlés beállitásnál /ez Hausernél legalább hallatszik és látszik mert csi-pog meg kiirja igaz szótár kell hozzá?De most fel van adva a lecke hi- ába ez a kedvenc a kis kinai most bevágódott.Egyébként csak annyi az eltérés a korábbi sütéstől hogy kinomban két konyharuhát tettem az ablakára.
Most vettem észre már megint szómenésem van,ezért elnézést,kösz a törődést. üdv Losi
A gépek között van sajnos olyan, amivel bármit is csinál az ember, nem süt rendesen. Ha hibásnak gondolod a gépet, akkor érdemes visszavinni vagy a szervízbe elvinni és kicserélni, ha lehetséges. Milyen recepttel és milyen arányokkal sütsz?
A zsömle és a kenyértészta nagyon hasonlít, mondhatni ugyanaz is lehet. Foszlósabb tésztát több tejjel és több margarinnal tudsz elérni. Ha gondolod, próbáld ki a Sonkáskenyér nevű receptemet, a gépi receptek közül. Ezt egyszer kiflitésztából csináltam és igen finom lett. Természetesen sonka nélkül is meg lehet csinálni.
Szia losi!
Én amint sipol kiveszem a kenyeret és a deszkára teszem alá teszek egy fakanalat, hogy minden oldala hüljön rendesen. Konyharuhába tekerem. üdv. irtam a társalgóba olvasd el.
Szia losi! Nem értem pontosan, mit is szeretnél csinálni. A hhh azt jelenti, hogy magas a gép hőmérséklete, kicsit hűlnie kell, mielőtt új programot indítunk. Ha vége a sütésnek, akkor várni kell, amíg hűlik. Végülis logikus, mert a forró gép elpusztítaná az új tészta élesztőjét. Megpóbáljam bescannelni és elküldeni Neked az útmutatót?
Üdvözöllek a honlapomon. Elnézést, hogy én válaszolok, de úgy látszik Kila nem járt a kérdésed óta erre. A hhh jelzés azt jelenti, hogy túl meleg a gép ahhoz, hogy újra bekapcsold. Ezen sajnos nem lehet segíteni, meg kell várni, amíg kihűl.
További jó kísérletezgetést, ha bármi kérdésed adódik írjál, üdv, Margit
"Azt hiszem, hogy ennek a kovászos sütésnek az a titka, hogy ki kell tapasztalni."
Ez a mondatod tökéletesen megállja a helyét. Tulajdonképpen az egész kenyérsütésre igaz, de a kovászos dolgokra főleg.
Nagyon örülök, hogy végül sikerrel jártál a kovászos kenyér készítésében. Gratulálok hozzá. Szerintem ne akarjál reggelre friss kovászos kenyeret. Egyrészt, mert akkor éjjel nem fogsz semmit aludni :-)), másrészt - és ez a valós ok - a kovászos kenyérnek szüksége van egy kis állásra. Melegen ragacsosabb és kevésbé finom, mint, ha egy pár órát már áll.
További hasonló szépeket és finomakat kívánok, a képet majd felteszem, ahogy lesz egy kis időm. Köszönöm, üdv, Margit
Örülök, hogy a rozsos változat sikeres lett. Pelyhet így is, úgy is tehetsz a kenyérbe. Ha szárazon, a dagasztás vége felé teszed bele, akkor harapható állapotban marad a kenyérben, ha beáztatod, akkor teljesen elkeveredik. Találsz zabpelyhes recepteket a gépi és a sütős részben is és van áztatott és szárazon beletett formában is. Tudod, kedvelem a zabpelyhet Tegnap vettem zabpehelylisztet, kíváncsi vagyok milyen lesz.
Elárulom neked én nem olvastam teljesen végig a receptet mikor először sütöttem és én sem tettem rá a cukros narancsos szirupot én a tésztába tettem többet, és szerintem igy is nagyon finom. Üdv: jégkása
Kedves Kila!Delton gép van nálam kipróbáláson de nem tudom a csak sütést bekapcsolása után folytatni a rendes programot hhh-t üzen a jöszág,csak kb félóra multán enged teljesen előről kezdeni.Kezelési ut. nincs ezért kérek segitséget mivel láttam,ilyennel sütögetsz.Előre is kö szönöm.üdv Losi.
Kész lett az új kovászos kenyerem. ISTENI FINOM LETT! :) Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy 20 dkg BL80 helyett én 40 dkg-t raktam bele és a 15-15 dkg tk búzaliszt és tk tönkölybúzaliszt helyett, csak 5-5 dkg-t. Kellemes világos színe lett, majd a következőt eredeti recept szerint csinálom. Az elkészítésben is annyit módosítottam, hogy a 2. dagasztás után (egyik dagasztás sem volt 25 perces, csak 21 percesek az én gépemen, vagy kevesebb, ami meg több az keveset melegíti elő a gépet) kivettem a gépből a tésztát és beleraktam a enyhén lisztezett szilikonos sütőformámba (miután lisztezett kézzel kicsit átmasszíroztam), beliszteztem picit a tetejét és ott kelesztettem még a tűzhelyem tetején 1 órát konyharuhával letakarva. Miután megkelt, baktam a gőzös sütőbe kb. 230 fokra, ment kb. 5 percet, lekentem a tetejét sós vízzel, majd mérsékeltem a hőmérsékletet kb. 200 fokra. 1 órát sütöttem (lehet hogy bírt volna még egy 20 perces sütést).
Szóval ez a 3. kovászos kenyerem és végre sikerült. Kb. 7 óra telik el, mire kissé kihűl a kenyér és ehetem. De megéri! :) Már csak azt nem tudom, hogy hogyan csinálom meg azt, hogy ilyen kovászos kenyér reggel illatosan, frissen ott álljon az asztalon. :) Szerintem sehogy, de majd meglátjuk, hogy holnapra milyen lesz a kenyér. Becsomagoltam folpack-kal és kíváncsi vagyok, hogy mennyire tartja meg frissen a kenyeret. (Valahol azt olvastam, hogy jobb, mint a nylon - talán Nálad)
Szóval köszi mindent, küldöm a képeket a kenyérről. Üdv, Niki
Szia Jégkása ! Bocsi, de nem láttam a szememtől a recit. Már megtaláltam, ki is nyomtattam. Én biztos nem teszem rá a narancsos szirupot, mert én sajnos nem ehetek ilyesmit. Köszi még egyszer. Üdv. Julika
Megcsináltam újra a kovászos kenyeret. Egy fokkal jobb lett, de én nagyon sűrűnek találom és egy picit nedves hatású. A kovászos gépi kenyeret csináltam meg, de a leírást követve még a sütés előtt ugyanolyan lett volna (4 lépés után) mint az előző (összeesve felére), így azt csináltam, hogy elindítottam a kenyérsütőmön a normál (3.30) programot és mire annak vége lett, megkelve, megrepedezve és persze kiegészítve még némi liszttel egyfajta kenyér lett belőle. Még este ettünk belőle 1-1 szeletet (végülis ehető volt), de ma reggel már nem szívesen ettem belőle. :( Úgyhogy most csakazértis csinálok mégegyet, kicsi módosítással és most másik technikával. Azt hiszem, hogy ennek a kovászos sütésnek az a titka, hogy ki kell tapasztalni. Úgyhogy nem adom fel. Bár azért jó lenne, ha elárulnád, hogy hogy lehet kicsit lazább szerkezetű kovászos kenyeret csinálni. Mit kellene módosítani ahhoz. :)
Megsütöttem a sütöben sült kenyér rozsos változatát ugy, hogy a kb. 25dkg fehérített rozslisztet tettem bele. Mikor a gép megdagasztotta barnakenyér programon indítottam. Kivettem a gépből megfeleztem és kinyujtottam a tésztát és szórtam rá magokat feltekertem és ugy sütöttem, a másik feléből zsemléket formáztam, Sütőben sütöttem kicsit tovább sült de azért nagyon finom lett. Ha pelyhet akarok tenni akkor azt mindig aztassam be előtte, vagy beletehetem csak simán is, emelve gy kicsit a folyadékot? További szép napot. :-))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit