Sziasztok Margitka és Kila ! Nagyon szépen köszönöm Nektek a bátorítást. Megpróbálom rávenni magam mielőbb és remélem jó eredménynel számolhatok majd be róla. Igazából én is nagyon kíváncsi vagyok azokra a recikre, mert a könyvben lévő képek gyönyörüek. De elég bonyolultnak hangzanak a receptek illetve a péksütemények elkészítése. Jó hétvégét kívánok Mindenkinek. Üdv. Julika
Szia Julika! Én is azt mondanám Neked, mint Margitka, próbálkozz, kísérletezz nyugodtan! Én úgy kezdtem, hogy a géphez adott recepteket próbálgattam csinálni, hát hadd ne részletezzem, mekkora "sikerrel". Gyakorlatilag 10 kenyérből 9 a kukába ment. Illetve apukám elvitte etetőanyagnak pecázni, már szállóigévé vált a családban, hogy "Nem baj, megy a halaknak...". Internethez sem fértem hozzá akkoriban, senki nem tudott segíteni, teljesen kétségbe voltam esve. Fel sem merült bennem, hogy a receptek rosszak, hiszen azt "okos emberek írták a géphez, akik sokkal jobban értenek a dologhoz, mint én..."Aztán kiderült, hogy a szárazanyag-folyadék arány a titka mindennek (a receptekben sok volt a víz a lisztekhez képest), lassan kitapasztaltam, dagasztás közben hogyan kell kinézni a tésztának, hogy a végeredmény ehető és szép legyen. Ez az egész 1 évembe került kb., ha nem vagyok ilyen elszánt, hagytam volna az egészet a fenébe. De most már nagyon örülök, itt is sok segítséget kapok :-)))) Köszönet érte mindenkinek! Szép hétvégét! Sziasztok! kila
Nem haragszom, hogy nem írtál, azért is írtam mosolyt a mondat végére. Csak nem akartam újra leírni amit akkor. :)) A sziliokonos sütőforma egyhe téglalap alakú, szóval elvileg egy kalácsot, kenyeret simán meg lehet benne sütni. Készítettem egy-két képet, amint lesz időm, elküldöm Neked.
Egyébként ami az én gépemhez van recept burgonyás kenyér, azt direkte gyorsprogramon kell csinálni. Nem tudom miért, de hogy akárhágyszor csináltam az mindig isteni finom lett, az biztos. :)
Valószínűleg holnap lesz a napja az újabb kovászos kenyér sütésnek, remélem több sikerrel. :) De majd beszámolok róla! Ez már az új kovásszal fog készülni, mert az előző elfogyott és elbénáztam. :( Megpróbáltam én is készíteni, elvileg nem olyan bonyolult, majd meglátjuk, hogy hogyan befolyásolja a kenyér minőségét! :)
Szép napot és kellemes hétvégét kívánok! Üdv, Niki
Sziasztok, szia Margit!
Elnézést, hogy csak most reagálok, most sikerült olyan géphez jutnom, amin nem tart órákba egy nyúlfarknyi szöveg elküldése... Fel fogom rakni a fórumba a recepteket (írok egy grahamliszteset is, ami majdnem olyan, mint a tiéd, csak nincs benne burgonyapehely. Én a másikat próbáltam ki, mert nem volt itthon pehely.)
Megsütöttem a te fehérkenyeredet, ennek nem esett be a teteje, gyönyörű lett és nagyon finom.
A kovászos kenyérhez még nem gyűjtöttem elég bátorságot, de ha lesz egy kis időm, megint nekivágok. Az arányokat a Kenyérvarázs rozskovász zacskóján olvastam. 500 g liszt, 12 g kovász, 13 g friss élesztő, 10 g só, 300 ml víz.
Van egy kérésem/javaslatom. Nagyon jó az oldal, minden fontos infót megtalál a magamfajta kezdő, csak egy dolgot nem találtam sehol: hogy a receptekben lévő tésztákat hányszor, mennyi ideig kell dagasztani, keleszteni. Feltennéd ezt is valahová? Én végül egy könyvből lestem, mikor nem géppel dolgoztam. Köszi! Jó hétvégét mindenkinek: Kinga
Nagyon szépen köszönöm a héten kapott recepteket és képeket, valamint a türelmeteket. Most sikerült feltennem - reményeim szerint - mindent. Kérek mindenkit, hogy nézze meg a sajátját, hogy rendben van-e. Ha valamit elrontottam, vagy lefelejtettem, akkor előre is elnézést kérek, kérem jelezze nekem, akit érint.
További jó sütögetést, kellemes hétvégét mindenkinek, üdv, Margit
Ui.: Továbbra is várom a recepteket, ha van időtök, kérlek írjatok.
Örülök, hogy jelentkeztél. Nagyon szívesen átszámolom kisebbre a kenyeret, de akkor hozzáírom az eredeti recepthez, hogy más is megtalálhassa. Ha bármilyen más receptet is szeretnél kisebb méretben, akkor írd meg, hogy melyik legyen és azokat is átírom.
Köszönettel várom a receptejeidet és mesélj majd, ha megcsinálod a kenyeret, hogy sikerült.
Szia Margitkám! és sziasztok mindenki!
Ritkán irok és szólok hozzá, bár olvasgatlak benneteket, de nagyon kevés az időm és mindig későn ülök le a géphez.
Margitkám, azt szeretném kérni, csodás kenyereket csinálsz, de mivel te nagyobb gépben csinálod nem lehetne egyszer egyszer kérni, hogy a "kiskenyeresekre" gondolj. Nagyon fontosak az arányok, hogy jó legyen a kenyér.
Engem most érdekelne az csodaszep krumplis kenyér, hétvégén meglepném a családomat vele.De én csak 750 dkg kenyereket csinálok. Megköszönném ha megküldenéd ehhez az arányokat. (ciprom@citromail.hu) nagyon köszönöm. Üdv mindenkinek.(hétvégén irok egy pár süti receptet)
Még tegnap megsütöttem a Burgonyás kenyeret újra, csak nagyon későn lett kész, ezért nem tudtam már a képeket feltenni róla. Nagyon ízlett a családnak, ezért rendelték meg megint.
Nem kell bátortalannak lenni, szerintem nyugodtan vágjál bele valamibe, ami tetszik a receptek közül. Jó szívvel rábeszéllek, hogy nyugodtan alakíts a saját elképzelésed szerint bármelyik recepten. Ha Tennél bele szíved szerint egy kis zsiradékot, akkor tegyél, legfeljebb a folyadékmennyiségből vond le. Lényegében a folyadék-szárazanyag-élesztő arányt kell megtartani, a milyenségén bárminek változtathatsz. Ha nyugodtabb lennél, akkor írj be egy-két szimpatikus receptet és akkor mindenki el tudja mondani a véleményét róla. Így bátrabban ki tudod próbálni.
Azt pont az előbb írtam, hogy néha egy-egy kudarc éri az embert, aminek persze nem örül, de ezt is a saját hasznára fordíthatja, ha kielemzi, hogy mit csinált és mi lett rossz a kenyérben. Sok mindent én is így tapasztaltam ám ki a saját bőrömön. Szerencsére túl sok kidobós kenyeret nem sütöttem, de hibásak azért akadtak.
Várom jelentekzésedet, kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Nagyon szépen köszönöm a receptet, átteszem majd a Karácsonyi receptekhez és az ABC-s részbe is. Remélem holnap már lesz egy kis időm, bár már alakul a holnapi programom is :-(
Sajnos a gyorsprogramon történő sütés nem az igazi, de ha nagyon sürgős, akkor hasznos tud lenni. Érdemes ilyenkor egy ici-picit lágyabbra csinálni a tésztát és emelni az élesztőadagot.
A kalács sikerének nagyon örülök. További jó sütögetést és kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Bocsánatot kérek, ne haragudj, hogy nem válaszoltam. Talán olvastad, hogy elég kevés időm van a gépnél lenni mostanában és nagyon siettem este a válaszolással. Így fordulhatott ez elő, pedig a leveledet olvastam.
Örülök, hogy a kovászos kenyérsütést nem adtad fel. Sajnos néha becsúszik egy-egy elrontott kenyér, de ezt tanulópénznek kell felfogni és nem keseregni rajta. Kíváncsi vagyok a következő próbálkozásodra. A liszteket gyakorlatilag szabadon lehet cserélgetni, csak arra kell figyelni, hogy a teljeskiőrlésűek és a sikér nélküliek másképp viselkednek, mint a teljesen fehér liszt. Ennek függvényében kell vagy sem a kenyérbe a sikér, és ez valamelyest módosíthat az élesztő és a folyadékmennyiségen. Ez utóbbit erősen befolyásolja a kovász állaga is.
Örülök, hogy sikeresen avattad fel a szilikon sütőformádat. Milyet vettél?
Kellemes hétvégét kívánok, majd mesélj a kenyérről, üdv, Margit
Szia Margitka ! Igen én is annyi friss élesztőt használok mint Ti Kilával, de nagyon bonyolultnak hangzik az a könyv amit kaptam, emrt minden mennyiséget csészére ír. Azt már kiderítettem, hogy egy csésze=250 ml anyaggal. De ahogy Kila írta csak egy-másfél teáskanál porélesztőt ír. Én ezt nagyon keveslem. Még azt fedeztem fel a könyvben, hogy pl. a kenyér reciknél abszolút nem ír zsiradékot. De már nagyon kipróbálnék egy-egy recit. Csak én olyan bátortalan vagyok, hogy jobban szeretem a már kipróbált reciket. És hát Ti itt a fórumon is annyi minden finomságot süttök, hogy azokat is szivesen megsütném. Üdv.Julika
Szia Margit! Tegnap nem tudtam írni, mert kicsit "betemetett" a munka, de látom nem vagyok ezzel egyedül :-) Megsütöttem a fehér kenyeret gyorsprogramon is (időhiány miatt), de az kicsit sűrű lett, nem olyan szép lyukacsos. Azért elfogyott, mert a gyerekeim nem is hajlandóak már bolti kenyeret enni. A kakaós-csíkos kalácsodnak nagy sikere van, nem győzöm sütni :-) úgy habzsolják. Szeretnék megosztani egy receptet, ami szerintem karácsonyra nagyon szép és finom lenne.
Hús torta:
Hozzávalók:
Bacon szalonna kb. 16 db
Pulykaszeleteket kb. 10 db vékony
Ananászkarika 1 kis doboz
Sonkaszelet 8-10 db
Bacon szalonnát egy gömbölyű jénai aljába sorba lerakni (jénaiból kilógatni kb a felét, hogy majd felhajtható legyen, és a végén
befedje az egészet).Pulykaszeleteket besózni és bepanírozni : liszt, tojás, reszelt sajt (zsemlemorzsa helyett)
Ananász karikákat szeletelni, és félbevágni (hogy vékonyabb legyen)
Hozzávalókat rétegezni: hús - ananász - sonka (nekem 3 emelet magas lett-jénai méretfüggő))
Bacont ráhajtani 3 dl tejszínt ráönteni jénai tetőt rátenni (először csak kb. 2 dl, mert esetleg kiforr-mint nekem először- a tálból) .Kis idő elteltével amikor már beszívódott a tejszín egy része, mehet rá a többi)
180 C-on kb. 1 1/2 órát sütni
Kihűlés után alufóliára kiborítani és becsomagolni vele. Hűtőbe tenni. Tálaláskor felvágni torta cikkekre. Ezt előző nap el lehet (sőt kell is) készíteni. Nagyon szép és mutatós szeleteléskor. Na meg FINOM :-)))
Jó étvágyat!
Írtam Neked még tegnap 953-as számmal. :) Tegnap este is sütöttem, kakaós - csíkos kalácsot pici méretbeli módosítással és kipróbáltam az új szilikonos sütőformámat amit vettem. :) Nagy szépen megkelt benne és szépen meg is sült. Igaz, csak tejjel kentem le a tetejét a kalácsnak, de így is isteni lett. :)
Gratulálok a sikereidhez, hamar rátaláltál a Neked megfelelő kenyerekre :-)) A mákos kalács biztos dióval is finom lesz, majd mesélj, ha megsütötted. A képeket és a kiegészítést a recepthez köszönöm szépen, rövidesen felteszem az eredeti recepthez.
További jó sütögetést kívánok, mesélj majd és küldjél képeket, ha van kedved. Én örülnék a beszámolóidnak és természetesen szívesen segítek is, ha bármi kérdésed adódik, üdv, Margit
Hausmeister HM 1000 gépem van. Eddig kb. 8 kenyeret és 3 kalácsot sütöttem. Az első kenyerek nem igazán sikerültek jól, igaz meg tudtuk enni, annyira nem volt rossz, el nem kellett dobni. Most már van két "biztos" kenyérreceptem, egyik fehér lisztből, a másik fehér + teljes kiőrlésűből. A másodikból már magosat is sütöttem, nagyon finom lett.
A mákos kalácsot ajánlom diósnak megsütni, én is ki fogom próbálni, mert jobban szeretem a diót. A gyermekeim inkább a mákot, férjem mindkettőt, igy váltogatni fogom.
Én láttam, hogy itt vagy, ezét is írtam :-)) Sajnos csak én tudom megnézni, hogy ki van itt, valamint képet is csak én tudok feltenni. Ha az emailben elküldted, vagy elküldöd, akkor én a neveddel nagyon szívesen felteszem, mint a többiekét. Azt hiszem, hogy olyan képeket, amik a NET-en fent vannak valahol, azt lehet a hozzászóláshoz beszúrni Neked is. De így megoldjuk mindenkiét és még a képek között is vab mindenkinek egy albumja a küldött képeivel. (Igaz, ott most majd rendet kell csinálnom, mert egy kis kavarodás van, csak sosem elég az időm.) Mindjárt megnézem az e-mailt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit