Julika! Köszi szépen a felajánlást, de most olyan izgatott vagyok, hogy azt hiszem élek Margit felajánlásával. :)
Margit!
Írok mailt és megbeszéljük, hogy hogyan és mikor. Köszönöm az infót kovász ügyben is, azt hiszem, hogy arról is majd bővebb infó és tanács kell, hogy az etetés és egyebek hogyan zajlanak. Hogyan érdemes csinálni.
Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, hiányoltalak már. Annak is örülök, hogy tetszenek az újdonságok, remélem most már tényleg több időd lesz olvasgatni. Ha van kedved és időd, akkor Tőled is szívesen fogadnék gépleírást. Majd mesélj, miket sütögettél az elmúlt időben, amíg nem írtál.
Kefirgomba ügyben keress meg e-mailben, én most tudok adni Neked és én is Pest megyében lakom. A kovász végeredménye mindkét módszernél ugyanaz, csak a gyorskovásszal hamarabb eredményt lehet elérni. Én hónapok óta használom az első kovászomat, csak minden használat után meg kell etetni, majd az aktív állapot csendesedésével hűtőbe tenni. Nagyon egyszerű, semmi macera nincs vele. Kipróbálni mindenképpen érdemes, mert nagyon finom kenyereket lehet vele sütni. Én csak rábeszélni tudlak, hogy próbáld ki. Bármi kérdésed adódik a dologgal kapcsolatban, írjál, szívesen segítek.
Hi! Vettem ma egy olyan lisztkeveréket, melyre az van írva, hogy kunsági fehér liszt házi kenyérsütéshez. Összetételéről csak ennyi van feltüntetve: búzaliszt, szárított élesztő. Ez azt jelenti, hohy külön már nem kell élesztő bele? Csemi
Sziasztok! Az Árkádban levő bioboltban (földszint) lehet nádmelaszt kapni. Árpamaláta nem volt, de találtam helyette kukoricamalátát, kipróbálom azt. Elő is vettem Margitka malátás-melaszos gépi kenyér-receptjét :-)
Julika! Készülőben a kefírem, már a tejben vannak :-) Köszönöm még egyszer!
Szia Niki ! Nem tudom Neked mennyire sürgős, mert a kefírgomba szaporulatomat épp ma osztottam meg Kilával. Úgyhogy kb. 3-4 hét múlva lesz Nekem amit tovább tudok adni. Ha addig nem sikerül szerezzél mástól akkor szivesen felajánlom. Üdv. Julika
Szia Margit!
Valamivel több, mint egy hétig nem tudtam olvasni a lapodat, mert nem voltidőm, utána nem volt tnetünk, de ámulatba ejt a változás,SZUPER!!, remek új dolgok kerültek fel az oldaladra!
Most a lisztérzékenység érint pont "érzékenyen", mert a barátnőm 25 éves lányáról derült ki 2 hete, hogy lisztérzékeny. Hát mit ne mondjak, mennyivel egyszerűbb lett volna itt összeszedve áttekinteni az erre vonatkozó cikkeket, recepteket, mint órákat ülni a gép előtt, és válogatni az oldalak között, meg többször regisztrálni, hogy ugyanazt olvassuk.
jó ötlet, - ennél még voltam- a néhány tanács kezdőknek, de nagyon hasznosnak tartom a kenyérsütőgépekről, lisztekről és magokról szóló tájékoztatást is, igaz ezeket még nem volt időm elolvasni, de igyekszem pótolni!
Remélem, mostmár lassan egyenesbe jövök, és annyi időt tudok szentelni a kedvenc oldalaimra, mint ezelőtt.
üdv. Ilus
Két dolog izgat mostanában, csak kicsit hátráltatom saját magamat. :)
Az egyik a kefírgomba. Úgy tudom, hogy házi kaukázusi kefírrel sokkal jobb a kenyér, zsömle, akármi, mint bolti kefírrel. Szívesen nevelgetnék itthon kefírgombákat. :) Szóval ezt a gondomat kellene megoldani. :) Ha valaki tud ebben segíteni, akkor megköszönném. Pest megyében lakom, de minden szombaton feljárok Pest szélére (Csömörre), szóval onnan már egy ugrás Pest.
A másik dolog pedig a kovász. Igazából nem tudom, hogy egy gyorskovász vagy egy hagyományos kovász hasznosabb-e, illetve, melyiket milyen körülményes elkészíteni és "etetni". Hogy érdemes tartani, mi ajánlott, mi nem. Tudom, hogy Margitka csinált kovászos leírást is, de kicsit merev vagyok ebben a témában. Kéne egy kis löket, tanács. :)
Nagyon megköszönném! :)
Jó sütögetést és kellemes hétvégét mindenkinek! Üdv, Niki
Egyszerű kovászos receptet lehet találni, de gyorsat nem nagyon.
A Fehér kenyér receptet megcsinálhatod kovásszal, szerintem ennél egyszerűbb nem is kell. A hozzáadott folyadékkal vigyázz, mert a kovászban is van víz. Nem tudom, hogy csak kovásszal szeretnél sütni vagy élesztővel vegyesen Én ez utóbbit ajánlanám első próbálkozásra. Ha ezt választod, akkor ahhoz a recepthez felezd el az élesztőmennyiséget és tegyél hozzá 10 dkg körüli kovászt. A két dagasztás közötti idő minimum 1 óra legyen, majd a második dagasztás utáni kelesztést is hosszabbra kell hagyni a szokásosnál. Nem írtad, hogy gépben vagy sütőben sütnéd. A második dagasztás után ki kell venni a gépből, formázni és így keleszteni, ha a sütőben sütöd. Ha gépben készíted, akkor jobban jársz, ha nem fix programot használsz, hanem a dagasztás és sütés program variálásával oldod meg.
Más nem jutott most eszembe, ha kérdésed adódik írjál, még egy darabig biztos itt vagyok. Majd mesélj az eredményről, üdv, Margit
E-mailt olvastam köszönöm a segítséget. Majd ha sütöm beszámolok róla, akkor készítettem ezt amikor magas volt a koleszterinem és a zabkorpa csökkenti és emlékszem rá, hogy alapvetően jó izű zsemle. A svájci zsemle és kenyér szépen megsült és megdagadt az ízét majd holnap mert nem vágtam fel. Jóéjt: Jégkása:-)))
Kíváncsian várom az erdményt. A német receptek nagyon érdekes szórást mutatnak. Náluk tradicionálisan a rozs, rozsos, sötétebb kenyereket eszik, de érdekes módon nagyon megkedvelték a hófehér péksüteményeket is. Ritkábban eszik, de elég sok félét találtam. Ezeket megpróbálom elsőre legalább valamennyire világosra vagy teljesen fehérre sütni, a későbbiekben mindig több teljes kiőrlésű lisztet teszek bele. Az okáról már írtam :-) A fehér dolgokba legalább egy kis fehér tönkölybúzalisztet teszek, hogy valamelyest ez is egészségesebb legyen, mint ha csak normál fehér lisztből készülne.
A sütőben készült kenyerek, péksütemények jobban bírják a több élesztőt, biztos nem lesz baj belőle. Hamarabb fog megkelni.
Szia Margit ! Svájci tejes zsömlét sütök ugy hogy a feléből kenyeret formáztam a másik feléből zsemléket.
A liszteket a következő arányban változtattam meg: 200g Bl-80-s liszt, 50 g rétes liszt, 100g teljes őrlésű rozsliszt, 100 g teljes őrlésű liszt tettem még bele egy pupos kanál sikért, egy ek ecetet is és egy picivel több élesztőt mert sütőben sütöm.De most jövök rá a zsömle amúgy is sütöben sül és ugy van az élesztő mennyisége, na nem baj.
Sajnálom, hogy nem tudtál bevásárolni. Remélem holnap sikerül mindent megvennetek. Örülök, hogy lesz kefirgombád és hamarosan sütni is tudsz vele. Majd mesélj, hogy alakul az első napokban a kefirkészítés.
Szia Margitka! Marad a Lehel u., itt a környéken nincs se melasz, se maláta :-( De úgy néz ki, holnap megyünk Pestre, így tudok venni ott. Julika jóvoltából 2-3 nap múlva már saját kefírből sütöm a kenyerem :-) Köszi érte mindkettőtöknek! :-)
Próbáld ki Margitka szarvacskáját, ne vágd ketté akkor kifli lesz belőle. Szerintem a lisztből 5-10 dkg helyettesithetsz korpával, vagy használj egy rész teljeskiőrlésű lisztet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit