Elfelejtettem az előbb írni, hogy a Repedt kenyerem nagyon finom lett. Középszoros állagú, érződik, hogy kovászos és a repedt része ma délben is ropogós maradt. A héja a többi részen megpuhult, így pont jutott a férjemnek is, és nekem is, kedvünkre való rész :-)
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az én tapasztalatom, de mindenesetre elég régi :-) Már a legelső gépem idejében így sütöttem, igaz akkor én még kenyérlisztnek hírét sem hallottam, sőt egy egész csomó mindennek, amiket ma már lehet kapni.
Szerintem biztos lehetne csak rétesliszttel kenyeret sütni, de elképzelhetőnek tartom, hogy az egy kicsit morzsálódósabb kenyér lenne. Úgy képzeld el, hogy a lukacsosabb szerkezetet adja a rétesliszt, a foszlósságot a finomliszt. A BL 80-as állaga majdnem olyan, mint a finomliszté, de a sikértartalma a réteslisztnél is jobb. Ez megvalósítja a "kettő az egyben" mai modern elvét :-))
Nagyon kíváncsi vagyok a kenyeredre, feltétlen meséld el légyszíves, hogy sikerült, üdv, Margit
A Mindennapi kenyerünk topikban láttam, hogy a rétesliszt és a fehérliszt arányára kérdezett rá valaki. Eddig én sem értettem, miért kell a kenyérbe több rétesliszt. Én mindig a kalácsokba tettem többet, valahogy így éreztem jónak. Fogalmam sem volt róla, hogy pont a fehérliszttől lesz foszlós, nem a rétestől! Sőt, legtöbbször kenyérbe nem is tettem réteslisztet. De most, hogy így kiokosítottál, sütök egy Graham-es, búzakorpás, lenmagos kenyeret, elég sok rétesliszttel. Kíváncsi vagyok rá! :-) Dagasztási fázisban van, és gyönyörű :-)
Lehet, buta kérdés, de csak rétesliszttel is lehet kenyeret sütni?
Mindjárt áttanulmányozom a repedt kenyered recijét :-)
Süssél valamit a családnak, amit egyszerűbben el lehet készíteni. Ha látják és kóstolhatják az eredményt, akkor ez biztos ösztönzőleg hatna, hogy kapjál egy kenyérsütőgépet.
Remélem minél hamarabb üdvözölhetünk a házipékek táborában, üdv, Margit
Lényegesen könnyebb dolgom lenne, ha megírtad volna, hogy melyik receptről is van szó :-))
Gondolom, hogy Kenyérke Zúzott gabonamagvas kenyere a kérdéses, ha nem akkor írd meg légyszíves.
Jobb, ha megvárjuk az Ő válaszát, szokott erre járni minden nap.
Nem foglalok állást, mert számomra sem teljesen egyértelmű a dolog. Egyetlen szó van az elkészítés menetében, ami arra utal nekem, hogy a teljes folyadék kell bele, ez pedig az, hogy "töltöttem" A teljes folyadék mennyiséggel a tészta valószínűleg folyós és akkor lehet tölteni.
Itt nem nevet ki senki, semmilyen kérdésért, azon vagyunk, hogy segítsünk egymásnak :-))
Nagyon szépen köszönöm, hogy elküldted a gépedről a leírást, nagyon örülök neki.
Üdv, Margit
Megragadom az alkalmat és megint kérek mindenkit, aki erre jár és még nem küldött gépleírást, hogy tegye meg. Emlékezzetek, hogy milyen nehéz választani, amikor az ember teljesen tájékozatlanul áll az üzletek választéka előtt és fogalma sincs, hogy mit válasszon. Segítsünk, azoknak, akik ezután szeretnének gépet venni.
Kész lett a kenyerem, ami a Repedt kenyér nevet kapta. Nem véletlenül, mert már a kelés alatt széptrepedt egy kicsit. Gondolkoztam rajta, hogy összegyúrom egy kis liszttel és újrakelesztem, de végül így hagytam, mert általában ez a legfinomabb része a kenyérnek. Ez tényleg ropogós marad még másnapra is. A családomnak ez a kedvence, ha nagy ritkán sikerül kifogniuk egy-egy darabkát. Ezt a receptet ezért fogom megtartani. Egyébként a sok pehelytől repedt ki szerintem, de ezen lehet segíteni, ha valakinek teszik a recept, de nem szeretne mégsem ilyen repedt kenyeret csinálni.
Szóval nem normális amit tapasztaltál. A kelesztés közben nem kell melegnek lenni a gépnek, de langyosnak igen. Nem tudom, hogy milyen hosszú programon sütöttél, de ha nem elég magas a kelesztési idő végére a tésztád, akkor mindenképpen kapcsold ki a gépet és hagyjad tovább kelni a tésztát. Így legalább a végeredmény jó lesz, ha a gépről ez nem is nagyon jó tapasztalat.
Tehát, ha kikapcsoltad, akkor még egy darabig kelesszed, és utána a csak sütés programmal meg tudod sütni. Meg kell várni, amíg a tészta legalább az üst felső szélét eléri vagy nagyon megközelíti.
Ha minden alkalommal ezt csinálja a géped és egy tészta sem kel meg, az nem jelent nagyon jót.
Várom válaszod a programmal kapcsolatban, üdv, Margit
Gratulálok a zsömlédhez és várom a kenyeredről a beszámolót. Milyen arányban tettél kukoricalisztet bele?
Az aranygaulskának én a puha belsejét szeretem, ezért gondolkoztam rajta, hogy a gépben, több rétegben megpróbálnám megsütni. A gyerekeim lebeszéltek róla, mert nekik nagyon tetszett az első feléből készült mufinváltozat. Nagyon finom lett. Ennek viszont több ropogós külső része lett, aminek a gyerekeim örültek. Ma ezt adtam nekik reggelire az iskolába, persze öntet nélkül. A kicsinek a fél osztály elkóstolgatta a reggelijét és mindenki dícsérte. Ő persze büszkélkedett, hogy ezt is az Anyukája csinálta :-)
Nekem még most kel a kenyerem, mert nem volt időm egész nap sütni. Tudtam előre, ezért délelőtt a kovászt félig bekevertem liszttel és vízzel és estig hagytam állni. Este tettem bele a többi hozzávalót, de most már formázva kel a tepsin. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, mert elég sok (20 dkg) pelyhet tettem bele.
Ma sütöttem bécsi zsemlét, a receptet közre adom a receptek között.Nagyon szépen sikerült. Most raktam a gépbe egy kukoricás kenyeret, majd arról is beszámolok.Gratula az arnygaluskához én maradok a hagyományos módszernél, miért szeretnétek a géppel süttetni? Szép napot mindenkinek.
Húú, most van tele a hasam, megettem két darabot az aranygaluskából. Nagyon finom lett. Én csokiöntetet csináltam hozzá, mert azt jobban szeretjük, mint a vaníliát és ezt is teljesen cukor nélkül. Néha kirúgok a hámból (és a fogyókúrámból) és eszem valami ilyesmit. Ennyi belefér :-)
Gépleírást nagyon megköszönném, ha küldenél. Szeretném - ha egy mód van rá - hogy egy-egy gépről többen is írjanak. Így reálisabb képet kap, aki olvassa. Kenyérke írt röviden az új gépéről is, ez neki beválni látszik. Az eddigi egyetlen vélemény arról a gépről negatív volt. Ha minden gépről több vélemény lenne mellékelve, akkor talán könnyebb lenne a döntés a leendő géptulajdonosoknak.
A kalácskoszorúhoz gratulálok, örülök hogy már volt időd és energiád sütni.
Szia Joli ! Nagyon örültem mikor a receptek között megtaláltam a Töki pompos recijét. Ugyanis nyáron Párkányban voltunk strandon és ott ettünk, igaz ott kemencében sütötték, de nagyon ízlett. Biztos kipróbálom. csak azt szeretném kérdezni, hogy milyen hőfokon és mennyi ideig sütötted ? Üdv. Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit