Úgy érzem sikert könyvelhettél el elsőre és ez nagyon jó eredmény. Ezennel előléptetheted magad pékinasból kezdő házipékké . Biztosan lesznek még buktatók, de ígéretesen indulsz.
A horpadás a kenyér tetején a túl sok élesztő és/vagy folyadékra utal. Milyen kenyérlisztet vettél? Nem volt benne élesztő is? A 155.- forintból gondolom, hogy nem sima liszt volt, hanem esetleg valami keverék. 1 kg BL 80-as kenyérlisztet én 78.- forintért veszek és ennél olcsóbban is lehet ilyet venni.
A halvány szín sajnos gépprobléma, próbáld meg először sötétebb színre állítani. Ha ez sem segít, akkor lehet a gép tetejét letakarni, esetleg a kémlelőablakot lefóliázni.
A dagasztólapát kivételét, majd megvalósítod, ha hűen ügyelsz a masinád működésére és nem szunyókálsz, miközben ő dolgozik :-)
Kíváncsi vagyok a kalácsra, feltétlenül meséld majd el, hogy sikerült. Péksütinél szívesen segítek könnyebb receptet keresni, ha oda kerül a sor.
Hát kész a nagy mű, én meg megpihenek :-)
A nagyrészét már megették a népek, szóval nem lett "repülős" :-)
De:
- a teteje kicsit beesett (folyadékhiány ?!)
- félbarna állás mellett is igen sáppadtka lett a szentem (után/továbbsütni nem mertem elsőre)
- kicsivel több só kell bele (mondjuk ez egyéni szociális probléma)
- a belseje szép likatos ;-), de mintha kicsit morzsalékos lenne
Kihűlni nem nagyon volt ideje, szóval nem tudom majd tesztelni: milyen lenne a másnapos (megjegyzem: kb. 100 éve nem eszem meg a másnapos kenyeret)
Holnap újabb szegmenssel ismerkedünk: kalács sütés lesz (hosszú távon a péksüteményeknek jósolok nagyobb jövőt a családon belül), ha elsőre az is legalább ekkora sikerrel fog lezajlani, akkor már biztosak lehetünk benne: megtartjuk a masinát :-)
Bastomo pékinas lerázza a lisztet a hajából és mély meghajlással jelentkezik.
Átrágtam magam a használati útmutatásokon, elolvastam a nyeretlen kétéveseknek szóló jótanácsokat, az ENSZ, NATO és az EU hathatós segítségével végrehajtásra került az újonnan kapott gépezet szakszerű előkészítése. Rövid felderítő út keretében felderítettem egy Bartók Béla úti (nem mellékesen a munkahelyemtől 50m-re lévő) szakboltot, ahol mindenféle "kegyszereket" (úgymint kenyérliszt és az un. "Kenyérvarázs" család tagjaként feltüntetett "bio" adalékot és keveréket) be lehet szerezni, első felindulásomban azonban csak egy kiló kenyérlisztet vásároltam (á: 155.-, foggalmam sincs, hogy ez most sok vagy kevés, mert lisztet utoljára még megboldogult vitéz Nagybányai Horty Miklós regnálása idején vettem). Majd 2 órával ezelőtt magamévá tettem egy csökkentett adagú fehér kenyér receptjét és patikamérleggel kimérve beadagoltam az összetevőket. Délutáni szunyókálásomból ébredve két elsődleges tapasztalatom már van: a./ a sok-sok mindenből valami határozottan kelő tésztaféle les kifelé a kémlelő ablakon, ami már alig várja, hogy elkezdjen sülni b./ egyelőre foggalmam sincs, hogy mikor miért áll le a gép, hányszor dagaszt és miért, mikor kel - ergo: foggalmam sincs mikor vehetném ki a dagasztó lapátot a kenyértésztából annak veszélye nélkül, hogy összeessen a mestermű. De most úgy is azzal a szándékkal kezdtünk bele az egészbe, hogy: lássuk a medvét - nem "szólunk bele a dolgokba", lesz, ami lesz !
Kb. 1 óra múlva már valamivel okosabbak leszünk, legalábbis az óra jelzése szerint akkor jár le a program, reményeink szerint egy meleg kenyérkét eredményezve.
Egyelőre bíztató a kezdet, de hát a pudding próbája az evés :-)
Majd beszámolok a végeredményről (is) :-D
Szia Margitka! Nagyon szép és érdekes dolgokat sütöttél, már megint. Gratula hozzá. A süti mellett, aminek küldtem a képét megint megsütöttem az ír burgonyás kenyeret. Megint nagyon finom lett. Ismét köszi a recit. Jó éjt, szia.
Csak röviden mert nincs sok időm, Sütöttem egy nagyon finom tepertős pogácsát , később közre adom a receptet is. A szarvacska finom lett mivel nem volt itthon kefírem ezért 55g tejfölt tettem bele is ezt pótoltam vizzel.Sütöttem még Joli Viktória királynő lenyeret is 30 dkg Bl 80 és 20 dkg teljes örlésü rozslisztből sütőben, finom lett.A gépben még egy foszlós kalács is kisült.:-))
Köszönöm a receptet. Szívesen beírom én is, de Te is megteheted a receptes fórumban, akkor a Te neveddel fut automatikusan. Onnan tovább tudom már szerkeszteni, hogy a receptes ABC-be is átkerüljön.
Sok szeretettel és mosolyogva köszöntelek a honlapomon . Nagyon kedves volt a belépőd, nekem tetszett.
Ha javasolhatom, olvasd el a kezdőknek írt kis összefoglalót és ne ijedj meg tőle. Az ott javasolt Fehér kenyér recepttel vagy annak az arányival próbálkozz a sütéssel és akkor van esélyed, hogy ne "repülős" kenyeret süssél.
Várom további jelentkezéseidet és beszámolódat a sütéseidről. Remélem sikerekről tudsz majd írni.
Bármilyen kérdésed adódik, írjál, többen is tudnak itt sok mindenre válaszolni és segíteni.
Sziasztok ! (már ha megengeditek az ilyenfajta közvetlen hangvételt így ismeretlenül)
Ma megleptek nővérkémék egy automata kenyérsütővel és rögvest ide irányítottak, mint egy olyan helyre, ahol minden titkok tudóival találkozhatom.
Mélytengeri bukórája fórumozóként a beköszönést követően alaposan igyexem utánaolvasni a dolgoknak, de bizonyára hamarosan lesznek kérdéseim - ígérem felteszem őket :-)
Addigra már bizonyára sütök 1-2 "repülős-kenyeret" (mármint olyat, ami repül a szemétbe), de igyexem nem feladni :-)
Viszlát később :-)
Köszönöm. Megpróbálom a 60 dkg-3,5 dl arányt és beszámolok róla. Egyébként olajból kb. 1 evőkanálnyit teszek mindig. De a mai hajdinás kenyerem jó lett :-) (leírtam a receptekhez). Sütőben sikeresebb vagyok, mint gépben...
A 60 dkg liszthez 3,5 - 3,7 dl vizet tennék, de ez függ attól is, hogy teszel-e még más folyadékot a kenyérbe és mennyit. Tehát pl az olaj vagy margarin mennyisége is befolyásolhatja ezt a vízmennyiséget.
A fehér kenyér tésztája akkor jó, ha a dagasztás szünetében (amikor éppen megáll a lapát egy rövid időre) akkor lazán, kicsit visszarogyik a tészta, de nem folyik el. Ha nagyon folyós, az sem jó. Azért írom, mert mostanában derült ki, hogy valaki nedvesebb helyen tartja a lisztjét, mint én és neki kevesebb folyadék is elég a tésztákba, mint nekem.
Várom az eredménybeszámolót és szurkolok Neked, üdv, Margit
Szeretném megkérdezni, hogy ha kefírt nem teszel a kenyérbe,csak vizet, akkor hogyan módosítasz? Én 60 dkg liszthez kb. 3-3,5 dl folyadékot (vizet) szoktam tenni. Ha kefírrel kombinálok, akkor nálam is kb. 4 dl lehet.
De a következő sütéskor a Te fehér kenyeredet sütöm, és akár milyen késztetést is érzek, nem nyúlok hozzá a tésztához. Beszámolok az eredményről! Köszi!
A sütőben sült kenyerekhez valóban keményebb tésztát kell dagasztani. A gépi tésztákhoz javasolom, hogy nézd meg a Fehér kenyér folyadék-liszt arányát. Ez nekem egy alapreceptem, ennek a bevált arányaival sütöm szinte az összes gépi kenyeremet. Próbálj meg eszerint módosítani a saját recepteden, biztos jobb lesz az eredmény. A friss élesztőből én is ennyit szoktam tenni, mint Te, ez nem hiszem hogy probléma lenne.
Mennyi folyadékot szoktál a 60 dkg liszthez tenni? Meséld majd el, hogy kipróbálsz-e valami változtatást és hogy sikerül. Kíváncsi vagyok.
Reméltem, hogy elolvasod az összefoglalómat. Kérlek, hogy ha bármi hibát találsz benne vagy ötleted van még, akkor írd meg légyszíves. Te igazán prominens személyisége vagy a kenyérsütős fórumoknak, külön örülök a dícséretednek és ezért kérem a segítségedet is.
Nagyon örülök, hogy megírtad miket sütöttél a receptjeim közül és, hogy jól sikerültek. Jó hallani, amikor ilyen régebbi dolgaim újra, sikerrel előkerülnek.
Kb. 2 éve sütök, változatlan lelkesedéssel, de sokszor vagyok elégedetlen. A tegnapi kenyeremnek pl. a széle, mikor elkezdtem felvágni, nagyon szép volt, de a közepén akkora lukacsok lettek, hogy megint elkeseredtem. Lehet, hogy kicsit sok az élesztő? Általában 12 g-ot teszek 600 g liszthez. A képeitek alapján valószínűleg szárazak a tésztáim, mert kelés és sütés közben is látszik rajtuk a keverés nyom, nem olyan szép síma, mint a Tiétek. De ezek a problémák leginkább a gépben sülteknél jönnek elő, sütőben kevésbé kényes a helyzet.
Szia Margitka !
Gratulálok az újonnan létrehozott néhány tanács és ötlet kezdőknek című rovathoz. Minden benne van amire egy kezdő "Péknek" szüksége lehet, nagyon jónak és részletesnek tartom. Biztos nagyon sokan hasznát fogják venni.
Margitka, Neked érdemes lenne egy könyvet írnod a gépi és kézi kenyérsütésről, amit saját fótóiddal tudnál illusztrálni. Biztosan nagy sikere lenne, mivel ezek saját tapasztalaton alapuló, valóban kipróbált receptek és nem csak egy egyszerűen megjelentetett receptes könyv lehetne.
Megint kipróbáltam több receptedet is, kivétel nélkül jól sikerültek és főleg nagyon finomak voltak.(Gesztenyés tekercs, szarvacska, hamburgerzsömle, rozskenyér kenyérsütőgépben és a sonkás kenyér is.)
További finom kenyereket, jó hétvégét.
Üdv.
Blanka
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit