Örülök, hogy tetszik az oldal ennél már csak annak örülök jobban, hogy írtál is.
A kérdésedre nem fogsz tökéletes megoldást találni. A kenyér a felső részén mindig levegősebb, az alján szorosabb lesz. Próbáltam már jénaiban keleszteni a kenyeret és kifordítva, tepsin sütni, akkor is szorosabb lett az alja. A tészta saját súlya nyomja alul össze a kenyeret. Szerintem adalékanyagokkal érik el a bolti kenyereknél az egyenletesebb tésztát.
Mióta sütsz kenyeret? Milyen recept alapján?
Túl szárazra sem érdemes a kenyeret dagasztani, mert a folyadék hiánya is meg tudja bosszulni magát.
Örülök, hogy Neked is így bevált ez a recept. Nekem ez az abszolut alapreceptem. Majdnem minden saját receptem ennek az arányira vezethető vissza, nagyon bevált.
Kíváncsi vagyok az új kenyeredre és a Víziló szófogadására. Majd meséld el légyszíves az eredményt, üdv, Margit
Nagyon tetszik az oldalad, örülök, hogy nemrégiben felfedeztem :-) Tanácsot szeretnék kérni Tőled. A gépem könyvében azt olvastam, hogy ha a kenyér nem homogén, a tetejéhez közel nagyobbak a lukacsok, akkor az a túl sok folyadéktól lehet. De előfordul, hogy alig dagasztható a tészta, annyira leviszem a vizet, mégis nagylukacsú, morzsalékos lesz.Hogyan oldhatnám fel ezt az ellentmondást?Néha nagyon nehezen ítélem meg, nedves, száraz, vagy pont jó-e a tészta...Köszönöm előre is.És mindenkinek gratulálok a szép kenyerekhez, süteményekhez, magasra tettétek a mércét :-))
Megint megsütöttem a fehér kenyérkédet egy kis változtatással. Az 50 dkg liszteset! Ebből 10 dkg liszt graham, a folyadék (kefír és víz) kevesebb: 300 ml 1 nagy kanál kövér kovászt tettem bele, friss élesztő helyett 1/2 zacskó szárítottat használtam(mert kifogyott itthon a friss, a kenyér pedig kellett reggelre), aszkorbinsavat/ectet nem használok.
A kenyér nagyon finom lett. Már nem annyira puha, mint az eredeti recept alapján a multkor volt. Viszont könnyebben s vékonyabbra szelhető s jól vajazható.
A szárított élesztő nem olyan aktív mint a friss. A kenyér tetején körben látszott, hogy még kelni szeretett volna. Már csak 1/5 darabka van a kenyérből. A párom imádja. Neki mindig fehér kenyeret kell sütnöm.
Én most egy többféle gabonazúzalékos rozskenyér sütését készítettem elő. Remélem víziló nem fog holnap rosszalkodni. Magam is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle. A forrázott rozs-tönköly-zab-árpakása nekem só nélkül is nagyon ízlik.
Szia Margitka ! Nagyon gratulálok az újonnan létrehozott Néhány tanács és ötlet kezdőknek című fejezetedhez. Nagyon részletesnek és pontosnak tartom. Milyen jó lett volna akkor ilyen segítség amikor én kezdtem sütögetni. Biztos nagyon sokan hasznát fogják venni. Üdv.Julika
Jégkása, Joli, Kata! Nagyon klassz dogokat sütöttetek, gratulálok hozzá és köszönöm szépen a recepteket. Áttettem az ABC-be és mellétettem a képeket is, majd nézzétek meg, hogy rendben van-e.
Szia Margitka! Én is így voltam ezzel a lustaság kérdéssel, de egyszer kipróbáltam. És mostmár minden egyes sütés előtt szitálok és kézi habverővel levegősre keverem a száraz hozzávalókat. És meglepődve tapasztalom, hogy könyebb lett a kenyér ettől a kis közjátéktól. Az emailt elküldtem. Köszi mindent szia.
Szégyellem bevallani, de én sosem szitálom a lisztet :-)) Szerencsére molyossal még nem akadtam össze. Azt gondolom, hogy a kézi gyúrásnál talán nagyobb jelentősége lehet a szitálásnak, mert a gép elég hosszasan és alaposan összegyúrja-dagasztja a tésztát, levegőt is dolgoz bele rendesen. Lehet ám, hogy nagyot tévedek, de akkor is a lustaságom biztosan győzni fog e-téren :-))
Várom az emailt és a receptet, előre is köszönöm, üdv, Margit
Köszi a receptet. A képet a saját gépemre kell mentenem és úgy tudom feltölteni. Ez a menete általában. De....., most a Csucsu képét nem tenném fel, ha nem bánod. Az eredeti recept az övé és ezt fel is tüntetjük, de a képét a hozzájárulása nélkül nem szeretném feltenni. Inkább, ha megsüti közülünk valaki és tud képet is csinálni, majd akkor azt teszem fel a Te receptváltozatodhoz.
Tudod, nagyon kínosan ügyelek arra, hogy ne bántsak meg senkit és nem szeretném, hogy ebből gond legyen.
További jó sütögetést és várom a beszámolóidat, üdv, Margit
Szia Margitka! Megnéztem a reciket, minden oké. Tippet még írok, aztán majd válogatsz belőle, amit érdemesnek találsz. Lehet, hgoy kilehetne térni a hozzávalók hőmérsékletésre is, most hogy nem soká beköszönt a tél. És mivel kezdőknek készül ez a rész, sztem nem ártana felhívni a figyelmet a liszt szitálására is. Azonkívül, hogy ezzel kiszűrhető a nem bele illő dolgok, a kenyér is lazább szerkezetű lesz. Mindjárt írok recit a topikba, aztán küldök emaílt is. További szép estét kívánok szia.
Remélem harmadik nekifutásra tényleg teljesen jól sikerül a teakenyered. Próbáld meg, hogy ugyanúgy kevesebb élesztővel és egy kicsit kevesebb folyadékkal készítsd, szerintem a cukrot meghagyhatod az eredetinek. Szerintem ez átmeneti jellegű lehet a kenyér és a kalács között, azért van több cukor benne.
A kalácsos kalandod mostanában nekem is ismerős, holnap szerintem hasonló módszerrel fogok sütni. Ma nem is volt időm semmire. Lehet hogy holnap valami kovászos tésztát készítek, az kibírja hosszabb ideig is, amíg hazaérek.
Örülök, hogy hasznosnak ítéled a tanácsokat, ha tudsz érdeklődésre számottartó kérdést még, akkor írd meg légyszíves.
További sok sikert és várom az eredményekről a beszámlódat, üdv, Margit
Beirtam a receptet képet nem tudom tudod e majd hozzátenni az index kenyeres fórumán keresőbe beirva bloomer előjön a recept ott kép is van fent sajnos másolással a képet nem tudom átteni, hátha neked sikerül.
A nagy élménybeszámolóba megint elfelejtettem gratulálni és megköszönni az újítást a tanácsokkal és ötletekkel. A helyzet az, hogy én eddig a BL80-as lisztet csak egyféleképpen tudtam helyettesíteni, de mostmár hogy leírtad így az angol teakenyér is másképp sikerült. :) Lehet hogy a lisztek fordított arányoza is hozzájárult ahhoz, hogy ne sikerüljön az első?
Mégegyszer gratula az oldalhoz és köszi a tanácsokat! Üdv: Niki
Na a tegnapi napom kicsit zűrös volt. :( Megcsináltam a kalácskoszorút, kicsit sült lett, meg egy kis kakaó hiányzik belőle de azért isteni finom lett. De külön csoda, hogy sikerült... Tegnap délután nekiláttam kettévettem a tésztát, a másikat be vizezett kakaóval a gépde, gyerünk dagasztani. Közben kiderült, hogy el kell sürgősen mennem otthonról. Az egyik tészta kész, a másik majdnem... Ott kellett hagynom mindent. ááááá Ráadásul nem értem haza utána ahogy szerettem volna. Mire hazamentem a kakaós tészta megkelt és persze alig bírtam kiszedni az edényből, na akkor kicsit át kellett gyúrnom némi liszttel, hogy ki tudjam nyújtani. Persze némileg elveszett az igazi kakaós mivoltja, de sebaj. Eljutottam odáig, hogy be a sütőbe. Egész jól nézett ki, csak ugye már előre meg volt kelve a tészta, nehéz volt vele dolgozni. Aztán megint el itthonról, férjem kapcsolta le a sütőt, sajnos kicsit sültebb lett, de attól függetlenül, nagyon szép nagy és finom puha belsejű lett. Kicsit így hiányzik a több kakaó, de attól függetlenül nagyon finom lett.
Az angol teakenyér ismét nem sikerült. :( Bár most annyira nem esett be a teteje, és csak az egyik oldalon,de viszont a másik oldalon vízszintes maradt, nem lett "púpos". Most kevesebb élesztőt és cukrot raktam bele, de még nem tökéletes... De már a legbelseje ehető és finom is. A szélein a kenyér bele kicsit gumis, de beljebb már finom! Ma reggel a kisfiam azt reggelizett! :)
Szóval ez történt velem tegnap. Nem adom fel, lesz még nekem isteni teakenyerem! :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit