E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

EmMargit Előzmény | 2005.09.02. 22:23 - #454

Szia Jégkása!

Nézegetem a receptet és alapvetően jónak tűnik. A sót felemelheted 2 kávéskanálra, ez nem probléma. A kovász és a főtt burgonya nedvességtartalma lehet valahol a lúdas.

Igen! Biztos, hogy sok volt a folyadék. Az 55 dkg lisztféléhez kb jó lenne a 3,5 dl folyadék+ a margarin, bár már majdnem ez is sok. A kovász ugye hígabb és a főtt burgonya is lágyít. Lehet, hogy eleinte nehezebben állt volna össze, de a második dagasztásra már mindenképpen ellágyult volna. Kevesebb folyadékkal próbáld meg legközelebb. Nézzük csak mennyivel ? Ha ugyanilyen állagú lesz a kovászod és a krumplid is, mint most, akkor 0,5 - 1 dl-rel kevesebb folyadékot tegyél hozzá. Ha a második dagasztásnál még mindig szoros lenne a tészta, csak akkor tegyél hozzá egy ici-pici folyadékot.

Ne csodálkozz, hogy hogy írtam az előbb, de nézegetés és gondolkozás közben egyből gépeltem is :-))

A kanalakról kérdeztél. A kávés és teéskanál ugyanaz. A pici kanál hivatalos neve a mokkáskanál.

Ma már kiment a divatból a szimpla és dupla kávé, a mokka és még egy csomó régi kifejezés, ezért a zűrzavar a kanálméretekkel :-)

A tej helyett a kefír, minimális változtatás, csak finomabb lesz tőle, amit csinálsz.

Meséld el, hogy dagasztás és kelesztés közben hogy alakult a tésztád, de nagyon valószínűnek tartom, hogy igazam lesz az ötletemmel.

Várom a válaszod, üdv, Margit


jegkasa Előzmény | 2005.09.02. 22:15 - #453

Szia Julika!

Már nekem is eszembe jutott, szedtem is a kertből és szárad a spájzban. A csokiba különben mentaolaj van nem tudom lehet-e valahol kapni. Köszi a tanácsot.

Üdv: Jégkása


EmMargit Előzmény | 2005.09.02. 21:57 - #452

Sziasztok!

Most lett kész egy kenyerem, amit barnarizzsel sütöttem. A képeket már feltettem, mindjárt bemásolom a receptet is.

Nagyon jól néz ki a kenyér, bár egy kicsit kirepedt az oldala, de ez csak széséghiba. Egyelőre teljesen kemyény a héja, majd meglátjuk, ha kihűl, milyen lesz. Később még beszámolok róla és a felvágott kenyérről is teszek fel képet.

Üdv, Margit

Szia Jégkása!

Rögtön megnézem a receptet és válaszolok, csak a receptet felteszem gyorsan.

Üdv, Margit


jegkasa Előzmény | 2005.09.02. 21:36 - #451

Szia Margit !

Most jutottam géphez. A kenyér nem lett rossz cska lehetne kicsit sósabb, a formájával nem vagyok még megelégedve.

Kovászos burgonyás kenyér

50 dkg BL 80-s liszt, 1,5 kk. só, 1 kk. méz, 5,5 dkg zabkorpa, 20 dkg buzakovász, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos kefír, 10 dkg főtt burgonya, 2 dkg margarin, még 1,5 dl víz a dagasztáskor.             Beleraktam a gépbe és középre a kovászt az élesztőt, és hagytam 1 órát a napon kelni. A burgonyát és a margarint ekkor tettem bele. 20 perc dagasztás, 1 óra állás, 20 perc dagasztás formázás formába tettem és még kelesztettem mig kikelt a formából, ekkor betettem a sütöbe és megsütöttem.

Kérlek nézd át mi az ami nem lehet jó a receptben, mit javitsak ?

Egy másik fórumon szó volt a kanalak méretéről Nekem a kk. kicsi kávéskanalat takar, lehet hogy ez a baj? Mintha ugy emlékeznék, hogy ez Nálad a teáskanalat jelenti, ebben is  segíts?

A sonkás kiflin annyit változtattam, hogy tej helyett kefírt raktam bele. 

Üdv: Jégkása


EmMargit Előzmény | 2005.09.02. 17:41 - #450

Szia Julika!

Előre is köszönöm a segítségedet.

A porkovásszal én is próbálkoztam, volt is egy sikeres receptem hosszas kísérletezés után. Szerintem semmi köze az igazi kovászhoz. Se a kenyér állaga, se az íze nem hasonlít a valódi kovásszal készült kenyérhez. Nem lehet megpezsdíteni, beindítani a porkovászt semmilyen módszerrel. Zsizsu is írta, hogy beáztatta előző este és nem történt semmi. Persze mindenki szeretné az egyszerűbb módszert használni, ezért próbáltam ki én is, de nekem nem csinált kedvet a további kísérletezéshez.

Természetesen próbáld ki, ha van kedved, hozzá, hátha Neked jobban beválik, mint nekem.

Várom a beszámolódat, hogy döntesz, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.09.02. 17:37 - #449

Szia Kenyérke!

Elszomorít, amit írsz. Erősen csökken a sütővásárlási kedvem   :((

Remélem, azért, hogy ezek csak a gyerekbetegségek, majd kinövitek őket.

Várom a további híreket, remélem már jobbak lesznek, üdv, Margit


majorkaj Előzmény | 2005.09.02. 08:14 - #448

Szia Margitka ! Termésezteen megérkérdezem és ahogy tudok bármilyen választ tájékoztatlak. Jövő héten csütörtökön biztosan megyek az egyik helyre ahol szoktam venni a pelyheket, BL-80 lisztet. P. Zsizsu írt egy krumplis kenyeret porkovásszal készítve, lehet, hogy az egyszerűbb lenne számomra mint a kovász készítése. Üdv. Julika


kenyerke Előzmény | 2005.09.02. 00:26 - #447

Szia Margit!

Nagyon eltaláltad! Ezzel a sütővel szerencsésen a kezdők sorába léptem :-(

Ma olyan rozscipót sütöttem, az egyébként nagyon bevált rozsos-kovászos receptem alapján, hogy ágyúgolyónak is használhatnám.
Na, nem keseredtem el. Ugyanis tegnap vettem négy csomag rozspelyhes német kenyeret. 36 szelet vagyis 2 kg. Ezzel egy darabig el is leszek, amíg a cukorrépaszirupot meg nem oldom. Egyébként is az elkövetkező hetekben lesz dolgom bőven. A sütögetést nagyon meg kell gondolnom a hétvégeken.

Nem kell elsietned a villanysütővásárlást :-)

Sikeres jó munkát kívánok!


EmMargit Előzmény | 2005.09.01. 23:07 - #446

Szia Julika!

Örülnék, ha kipróbálnád a kovászt. Ez a leegyszerüsített módszer igazán nem kíván sok pátyolgatást. Egyedül az etetés után néhány órával kell egy kicsit figyelni, hogy ne fusson ki. Kb 3-szor kell a helyére visszakeverni.

A narancsos kalács nagyon finom, érdemes kipróbálni. Azon gondolkozom a mai tapasztalatom alapján, hogy vissza fogom venni az adagját 2/3 vagy 3/4 - re. Sokkal nagyobbra, könnyebbre kelt meg, mit a korábbiak, pedig azok is jók voltak.

Írtad, hogy jársz nagykerekben. Szeretnélek megkérni, hogy érdeklődjél meg nekem valamit. Nem baj?

Itt, ahol lakunk nem tudnak nekem beszerezni árpamalátát, vagy sütőmalátát és melaszt. Még csíráztatni való árpát sem, de ez csak a házi malátagyártáshoz kellene. Szívesebben vennék készet, hogy ne kelljen ezzel külön pepecselni. Meg tudnád kérdezni, hogy valahol lehet-e kapni ezeket? Akkor az itteni boltosnak meg tudnám mondani, hogy hol tudja beszerezni. Előre is köszönöm :-))

Szép napot és jó sütögetést holnapra, üdv, Margit


majorkaj Előzmény | 2005.09.01. 21:38 - #445

Szia Margitka ! Igen, tudom, hogy rozos, magas rosttartalmú kenyereket kellene fogyasszak. Lehet, hogy a kovásszal megpróbálkozok majd. Lenmagom és szezánmagom van is itthon. Egyébként a pelyheket is be tudom szerezni, mert munkámmal kapcsolatban járok gyógynövény nagykerekben is. Ma sütöttem egy csíkos kalácskoszorút. (nálunk ez a sláger) De a narancsos kalácsod is jól hangzik főleg, hogy a gépben sül és nem kell még plusz keleszteni. Ez ugye az időhiány miatt fontos. Jó sütögetést. Julika

majorkaj Előzmény | 2005.09.01. 21:26 - #444

Szia Jégkása ! Én már régebben sütöttem többször is After Eight kalácsot. Én úgy csináltam szárított mentát, hogy a cserepesből levágtam a hosszabb szárakat, leveleit leszedtem és napon megszárítottam. Most már zacsiba is tettem a szárítottból, így mindig van kéznél. Én tettem bele marcipánkockákat és teljes adagot sütöttem. Nekünk is és barátainkank is nagyon ízlett. Én a fogyipatika.hu weboldalról vettem anno a recit. Üdv. Julika

EmMargit Előzmény | 2005.09.01. 21:11 - #443

Sziasztok!

Ma sütöttem narancsos kalácsot és keresztes zsömlét. a kalács tésztáját dagasztás után ketté szedtem és két kisebb kalácsot sütöttem belőle. Majdnem akkorára keltek, mint az egy darab szokott lenni. Igaz egy kicsi lisztet kellett még a dagasztásnál a tésztába tennem, mert elég híg volt. Tettem bele a mazsolán kívűl kandírozott narancshéjat is, nagyon finom lett.

A keresztes zsömle tésztájába pedig egy rész lisztet lecseréltem tönkölybúzalisztre. Fehéret és teljes kiőrlésűt is tettem bele 10-10 dkg-ot. Ez is finom lett nagyon.

Üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.09.01. 21:06 - #442

Szia Kata!

Feltettem a képet, köszönöm szépen. Nagyon guszta lett a pogácsád, biztos finom is volt.

Üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.09.01. 20:54 - #441

Szia Jégkása!

Csak azt nem mesélted el, hogy hogy ízlik a kenyér. Milyen lett?

Örülök, hogy finom lett a kiflid, mit változtattál rajta?

Üdv, Margit


jegkasa Előzmény | 2005.09.01. 18:47 - #440

Szia Margit !

Ma megsült az első buzakovászos burgonyás kenyerem, sütöben sütöttem kicsit lelapult a széle és vastagabb a héja a tetején, egy jénai formába tettem.

Az After Eight csoki még létezik és én nagyon szeretem ezért örültem a receptnek.

Sütöttem még sonkás sajtos kiflit,kicsit változtattam rajta.Finom lett.

Üdv: jégkása


EmMargit Előzmény | 2005.08.31. 23:17 - #439

Szia Jégkása!

Köszönöm a dícséretet, mint olvashattad alább, finom is lett a zsömle.

Köszönöm a receptet. Most jöttem rá, hogy honnan ismerős a név, ez egy csoki volt valamikor. Nem is tudom van-e még. Megnéztem a receptet, ezek szerint van még ez a csoki :-))

Jól néz ki a kalács, biztos finom is. A tejbe áztatott mentalevelet nem lehetne apróra vágva beletenni, mint a petrezselymet? Akkor nem kéne hozzá a szárított szerintem. A marcipán édessége hiányzott - gondolom - a Te kalácsodból.

Megjegyzésként a recepthez fűzöm a forrást. Jó?

Szép napot kívánok holnapra és jó sütögetést, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.08.31. 23:05 - #438

Szia Kata!

Előre is köszönöm a receptet és a képeket.

A zsömlém nagyon puha, könnyű és finom lett. Az ízén semmi jellegzeteset nem tudok felfedezni, egy kicsit talán a teljes kiőrlésű liszt érződik rajta. El tudnám képzelni egy kevéske köménnyel, vagy egy lehelletnyi koriánderes kenyérfűszerrel. Biztos nem ártana neki, de ezt a vonalat én nem erőltetem nagyon itthon. Mákosat is csak azért csináltam, hogy ne változtassam még a nevét is meg. Így legalább mutatóba van rajta mák. Az eredeti recept csak mákkal szórta meg.

Sok sikert hozzá, ha kipróbálod, üdv, Margit 


EmMargit Előzmény | 2005.08.31. 22:52 - #437

Szia Kenyérke!

Várom a beszámolóidat a "vízilóról" (nekem borzasztóan tetszik ez a név egy vadi új sütőnek). Remélem sok jó tapasztalatról tudsz majd beszámolni és nagyon finomakat fogsz benne sütni. Kíváncsi leszek majd, amikor már összehasonlítgatod a régi gázsütőd és az új sütési tulajdonságait, hogy akkor mennyire leszel elégedett vele. Én igaziból egy kicsit félek is, ha egyszer lesz egy ilyen gyönyörű sütőm, hogy nem is fogok tudni rendesen sütni vele. Szerintem el fogok veszni a hőfokok , alsó-felső sütések és a hőlégkeverés között :-)) A jelenlegi sütőmet jóformán csak be és kikapcsolni lehet.

Jó sütögetést holnapra is, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.08.31. 22:44 - #436

Szia Julika!

Köszönöm a dícséretet, örülök, hogy jobban tetszik Neked is az oldal.

A rozsos kenyér elég sűrű, nehezebb kenyér, Neked biztos jó lenne nagyon. A cukorproblémákkal küzdőknek nagyon fontos a magas rosttartalmú kenyérféle fogyasztása, ugyanúgy, mint a fogyókúra miatt diétázóknak. A magas rosttartalom az, ami nem engedi a tápanyagokat hirtelen felszívódni, ezért nem lódulásszerűen emeli meg a vércukorszintet. Ilyen rostdús lisztfélét sikerült ebben a kenyérben összevariálnom. A férjednek nem biztos , hogy ízlene, mert tényleg egy szorosabb, bár nagyon finom kenyér. Az én férjem és gyerekeim eddig nem ették meg, vagy csak morogva az ilyen jellegű kenyeret, de ez kimondottan ízlett nekik is. A sok féle pehely kis változtatással is megoldható. Szezám és lenmagot biztos kapsz valahol, ha pehelyben nem is, de magként igen. Ezt ugyanazon a darálón le lehet darálni, mint a rozspelyhet és máris nem olyan komplikált a recept.

A kovászt én mindig lefedve tárolom, így kifutni is nehezebben tud. Összesen egyszer sikerült csak a fedett dobozból is kimásznia. Meg sosem száradt meg.

Korábban egyszer már én is csináltam kovászt, majd hónapokra sutba vetettem az ötletet, mert nem vált be. A gondolat azonban nem hagyott nyugodni, így újra próbáltam, leegyszerűsítettem és ma már tökéletesen működik a dolog.

Kevesebbet dolgozzál, ha megteheted és néha sütögessél is egy kicsit, üdv, Margit


jegkasa Előzmény | 2005.08.31. 22:23 - #435

Az After Eight Süti recepjét Bilonka weboldaláról másoltam az én véleményemet a fórumon olvashatjátok.Nekem sajnos nem lett elég mentás mert nem volt itthon szárított menta és a marcipán sem került bele de nekem igy is finom lett, a párom szerint még több cukor lehetne benne.

Üdv:-))) Jégkása


[Későbbi] [554-535] [534-515] [514-495] [494-475] [474-455] [454-435] [434-415] [414-395] [394-375] [374-355] [354-335] [334-315] [314-295] [294-275] [274-255] [254-235] [234-215] [214-195] [194-175] [174-155] [154-135] [134-115] [114-95] [94-75] [74-55] [54-35] [34-15] [14-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?