Na folytatom. Egy ideje szeretném megtudakolni hogyan működik mostanában a képfelrakás az oldalon. Egyszer mintha azt olvastam volna, hogy Bezsa már nem tudja gondozni az oldalt. Kinek lehet e-mailben elküldeni a fotókat? Nekem ugyanis még nincs képtáram. Igazából nem is tudom szeretnék-e.
Emes! nekem a nagyobbik fiam volt kicsi mikor a Balatonnál nyaraltunk. Állandóan ordított ha a vízbe akartuk vinni. Egyedül a kis csónakjában ült meg egy darabig. Én zt gyanítom az volt az oka, hogy lépcsőn kellett bemenni, és neki rögtön legalább derékig ért a hideg víz. Viszont a Tisza parton, ahol homokos volt a part és fokozatosan mélyült a víz imádott fürdeni. Erőltetni nincs értelme.
Neene! Kérdezted ki milyen lisztet használ. Én sima finomlisztet és réteslisztet szoktam összekeverni. Nagyrészt Hajdú lisztet, mert itt azt lehet kapni leginkább. Nekem nem volt vele gondom, bár a Tóthkomlósi liszttel szebbeket sütöttem amikor kaptam a kispékektől. Egyszer vettem TESCÓs BL80-ast, annak szürke színe volt, ami a kenyéren is meglátszott. Azóta se vettem belőle.
Moldvam! A borban pácolt csirkéhez milyen bor kell? Fehér vagy vörös?
Magamról is szólnék pár szót. Mostanában is sütögetek folyamatosan, bár nem nagy mennyiségeket. Ennek az az oka, hogy a fiúk állítják, az én kenyeremtől híznak. Ezért szakaszosan egyáltalán nem esznek ilyesmit. A másik gondom az, hogy egyszer frissen megeszik amit sütök, de másnap már húzzák a szájukat, a maradékot pedig ehetem penészedésig. Ezért mostanában frissen lefagyasztom kis adagokban a kiflit, mert úgy friss marad. Ma próbálom ki a kenyeret a fagyasztóból kivéve. Pedig amúgy gyakran sikerülnek szép cserepesre a kenyereim, és szerintem nagyon finomak. Fotókat majd küldök (a sütéseimről és a nyaralásról is) ha megtudom hová küldhetem.
Most elköszönök Tőletek, remélem sűrűbben is tudok jelentkezni.
Üdv mindenkinek:Piroska
A kenyérfesztivállal kapcsolatban szeretnék először pár szót hozzátenni a történethez a másik oldalról, a szemlélődő látogatók oldaláról. Az alapötlet jó volt, de az embernek olyan érzése volt mintha az egész Kossuth téri rendezvénysorozat szervezése alábecsülte volna a tömeget. A történelmi játszóháznál és a kenyérfesztiválnál egyaránt. Iszonyatos sorbanállások árán lehetett bármit is megközelíteni. A kenyérfesztiválnál én kicsit csalódtam, mert a Ti standotok és az utolsó stand kivételével semmit sem lehetett látni, csak vásárolni. Én azt hittem mindenütt gyakorlati bemutató lesz, recepteket és tippeket lehet kapni. Egy helyen kóstoltam lekvárt, egy helyen pedig perecet vettünk. Állítólag különlegesen készül azért volt 300 forint darabja. Szerintem ehetetlenül rossz volt. Túlságosan kereskedelmi jellege lett az egész "bazársornak".
Üdítő kivétel volt ez a kis csapat, akik önzetlenül, nem nyereségvágyból sültek - főttek ott a hőségben. Dicséret illeti a csapat minden tagját.
A Príma Konyhát én is láttam ma a postán. Tényleg benne van a helyreigazítás korrekt módon.
Majd még jelentkezek, csak ezt elküldöm nehogy elszálljon a semmibe. Na meg rendet teszek a gyerkőcök közt.
Nagyon sok szeretettel gratulálok!Nem volt könnyű ebben a nagy melegben.Büszke vagyok rá,hogy ismerhetlek Benneteket,és hogy amit a kenyérsütésről tudok,azt mind Tőletek tanultam,tanulhattam!Köszönöm!!
Deka ezekhez a kenyerekhez,péksütikhez én a felesben tk.lisztes öregtésztát használom,ettől sokkal könnyebb lesz a tésztaszerkezet és a végeredmény. Kovásszal nem kell bajlódnod,ez az öregtészta eláll a hűtőben egy műanyag dobozban, kb.80 dkg lesz,így ezt 4 sütéshez használhatod fel 20 dkg-ként.
Ezeket megdagasztani a géppel, majd egy magasfalú edényben egy nylonzacsival letakarva a lakás egy hűvös pontján hagyni túlkelni. Ez nekem kb. 6-8 óra alatt lezajlik,ekkor átforgatom egy lapáttal gombóccá a tésztát és egy dobozban megy a hűtőbe.Ekkor már lehet vele sütni.
Ahogy látod a receptekben kb. 20 dkg megy egy sütéshez,ezt pici élesztővel és az egyebekkel elkeverjük,aztán a továbbiak szerint dolgozunk vele.
A kérdéseimet már alább irtam, ami az lenne, hogy a diétás barna kenyérhez, és a rozs- és grahamlisztes kenyérhez mindenképpen kell-e kovászt késziteni, vagy lehet análkül is?
GRATULÁLOK A BEMUTATÓHOZ. Nagyon sajnálom, hogy csak kedden este láttam a meghívot, mert szívesen megnéztem volna, s talán tudtam volna kicsit segíteni. De vendégséget vártunk (kerti muri) és nem mondhattam le az utolsó pillanatban.
Szerintem meg lehetett volna hívni annak a bizonyos lopós lapnak a szerkesztőit is, győzödjenek meg a nyanyás kenyérről és annak névadóiról/ alkotóiról.
Remélem mindenki jól van, akik mostanában ünnepelték név- és szülinapjukat, azoknak sok boldogságot.
Valóban szoktam szénhidrátra kiszámolt zsemlét,kenyeret sütni. Limara már betette neked a diétás kenyeres címét,ott nézelődj,és ha konkrét kérdésed van szívesen segítek! Cristina receptjei is nagyon jók,ő is mindent kiszámol,mert cukros.
Én már régen nem sütök a gépben,csak dagasztásra használom. A kisebb ch tartalmú kenyérfélék nagyobb részben tartalmaznak teljesőrlésű lisztet,ezért ezek szerintem gépben túl tömörek lennének. Ha beszerzel két hosszúkás dobozformát,azokban nagyon jól lehet sütni ilyen kenyereket. Van nagyméretű sütőzacskó,azt ráhúzva a tészta nem szárad ki sütés közben és a kenyér is lazább lesz.
Azt hiszem a legutolsó recept is így készült,Cristina írta be. Ezeket a kenyereket érdemes formában sütni,így lágyabbra hagyható a tészta és a végeredményt a család többi tagja is szívesen megeszi.
Nagy élvezettel olvastam a beszámolókat, és néztem a képeket! Le a kalappal előtettek! Elhárítottatok minden akadályt és helyt álltatok! Hát nem is tudom, mit mondjak! Gratulálok! Szerintem ti nyertétek a kenyérsütő olimpiát, négyes számban!
Péktársaim akik a Kenyér fesztiválon részt vettek már előttem mindent elmeséltek. Én csak ismételni tudnám Őket. Ma feltöltöm én is a képeket és jelentkezem velük. De azért annyit még is megismétlek, hog fantasztikus volt és én is remélem, hogy egyre többen leszünk itt a fórumon és a fesztiválnak köszönhetően sokan megismerik ezt a szuper kis csipet-csapatot.
Igazán köszönjük a szervezőknek, hogy ránk is gondoltak és így meg tudtunk mutatni az otthoni kenyérsütés rejtelmeiből egy kis morzsányit.
Nagyon régen fordult már utoljára elő, hogy új receptet hoztam, most a fesztivál jó hatással volt rám és egyből hármat is beírtam. Régi szokásom szerint itt is megmutatom:
Képek sajnos nincsenek, de egy szokványosan sikerült gépi kenyér és kalács képét már mindenki ismeri, az ízeket pedig úgyis csak akkor érzitek, ha kipróbáljátok
Üdvözöllek az oldalon, gratulálok a sikeres sütésekhez.
Sajnos én nem igazán vagyok otthon a diétás kenyerekben, de kovászt nem fontos használnod, nyugodtan kihagyhatod. Ha jól emlékszem Moha szokott olyan kenyereket készíteni, aminek kiszámolta a szénhidrát mennyiségét. Ha jön, egészen biztosan segíteni fog. Diétás kenyerek, sütik és és péksütemények itt azért érdemes addig is szétnézned.
Minden elismerésem Margitka Limara Nelly és Juliáé. Tegnap én is megnéztem munkálkodásukat. Állandó kérdések és közben nemcsak válaszoltak de a kezük is járt. Borzalmasan meleg is volt.
Szeretnék kérni egy kis segitséget. Nemrégiben vásároltam egy kenyérsütő gépet, mert már nem igazán birtuk ezeket a magas árakat. Szeretnék diétás kenyeret késziteni, amiben nagyon kevés szénhidrát van. Meg is találtam két receptet, amit szeretnék kipróbálni, de kicsit elakadtam. Egyébként normál kenyeret már elég ügyesen készitek, hála ennek az oldalnak. Nagyon jó recepteket találtam, köszönöm mindennkinek
Tehát, amiben a segitséget kérem, az az, hogy a rozs- és grahamlisztes kenyeret, valamint a diétás barna kenyeret hogyan tudom elkésziteni kenyérsütő gépben. Az elakadásomat a kovász okozta. A kenyérsütőbe is kell olyat készitenem? Nem lehet ezt kovász nélkül késziteni? Vagy esetleg tudtok más olyan kenyér receptet ajánlani nekem, amivel tudom tartani a szénhidrát diétámat? Eddig a Norbi update 1-es kenyeret vásároltam, de már nem igazán birjuk anyagilag, igy remélni merem, hogy van olcsóbb megoldás is
Hát Limara olyan jól leírt mindent, hogy sokat nem tudok hozzáfűzni. Talán annyit, hogy minden sütésünknek osztatlan és nagy sikere volt. Az itthoni, sütőben sült dolgokra sokan csak ámuldoztak, gyönyörű kenyereket, kalácsokat hozott mindenki és akármennyit is panaszkodtunk előző nap, elrontott bizony nem volt közte (kivéve az én hepehupás kalácsomat).
Az ottani gépi sütéseink - mint ahogy Limara írta is - kicsit zűrösek voltak. Elég nehéz egyszerrre több emberrel beszélgetni, kérdésekre válaszolni és közben odafigyelni, hogy minden alkotóelem pontosan kerüljön az üstbe, hát ez nem is mindig sikerült. Korrigáltunk tésztát, amivel még nem is volt baj, de a 2. sütéssorozatra az összes hozzávaló - liszt, víz, tojás, tej - annyira felmelegedett, hogy a frissen összerakott és dagasztott tésztánk kelés helyett szinte azonnal elkovászolódni kezdett. Igen nehéz volt eltalálni, hogy mikor kezdjük sütni, hisz sok még nem volt eléggé megkelve, de látszottak rajta már a túlérés jelei. A nyanyusunk a végére gyaakorlatilag meghalt, pedig azt is előző nap, frissen csináltam.
A szomszédos pékeknek volt hűtőjük, ők nem is panaszkodtak a szervező hölgynek. Ha jövőre is kapunk meghívást, akkor nekünk is valami ilyen megoldásra lesz szükség, hogy legalább a hozzávalók egy részét abban lehessen tartani.
Az érdeklődés hatalmas volt, én teljesen megdöbbentem, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek kíváncsiak ránk. Örülök, mert úgy érzem én is, hogy sok embernek tudtunk élőszóban tanáccsal és talán majd a későbbiekben itt is segíteni.
Szeretném én is megköszönni mindenkinek a segítségét, megint bebizonyosodott, hogy milyen fantasztikusan jó csapat vagyunk mi itt együtt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit