Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
De jó látni a Te alkotásodat is,régen hoztál képet!
Kisso,gratulálok,nagyon szép a kenyér! Én is azt mondom,ne keseredj el a repedések miatt,ha erről való kínomat leírnám,a Kalevala nem lenne elég.Most már én sem parázok ezen,
Zsula ! Neked is gratulálok!!
Emes! Te sem tétlenkedtél,ügyi vagy!
Olvasom Limara,és Nelly írásást,és eszembe jutott a rusztikus kenyér.Azt is előmelegített sütőbe írod Limara.És nekem olyan gyönyörű magas szokott lenni,hogy csoda.Tehát,ha jól gondolom a meleg levegő hogy úgy mondjam kicsit "összetarja "a tésztát,és nem engedi terülni.? Mert akkor jó módszer,és lehet,hogy másik kicsit lágyabbra sikerült kenyér sem terülne el?Hisz ha hozzászámoljuk,mire bemelegszik a sütő,és egy lassan kelő kenyér még tovább kel,akár el is kovászolódhat,mire eléri a hőfokot a sütő.vagy legalábbis elterül.
Halihó lányok! Egy ideje nem írtam, de azért mindig megcsodáltam a sütkérezéseiteket. Mindenki csoda-szépségeket gyártott most is! Gratula mindenkinek név nélkül.
Hozok most szilveszteri virslis kiflit:
Mai vajas kiflit. Újra kaptam kefírgombát, és ezért most ebben folydék gyanánt csak kefír van:
Azt hittem ez elég lesz mára, de a Zemberem az ebédhez megevett hármat, a lányom is egyet, így most süthetek még egy adagot.
És madártejet. Modnjátok meg nekem, hogyan kell szép habot varázsolni! A Mamámé és az Anyukámé mindig szép ovális, olyan kanál alakú. De én ezt nem tudom kivitelzni. Hogy kell???
Szokimoki! nagyon szép lett a kenyered, gratulálok!
Kartika! lehet, emelj egy kicsit a folyadékon és ne túl meleg helyen kelesszed!
Kisso! Semmi baj azzal a kis repedéssel. Hidd el, nagyon sokszor, szinte mindig van egy kicsi repedés a mi kenyereinken is. Nem baj, ettől a mienk, végülis nem nagyüzemi körülmények között, adalékokkal telepakolva sütjük a kenyereinket. Lehet lazább kenyeret sütni, de a hagymás azért tömörebb egy kicsit. Melyik receptből sütöd a kenyeret?
Egy kérés! Mielőtt ide felteszed a képeket egy kicsit kicsinyítsd le a saját képtáradba is. Azért tölti be lasabban mert nagy a képpont mérete.
Nelly! Tudod, kinek a pap, kinek a papné. Kitöröltem a receptből a hideg sütőt. Általában én is előmelegített sütőben sütöm a kalácsokat, sőt meg kell mondjam, most már a kenyereket is. Ha időszűkében vagyok, akkor teszem hideg sütőbe, mert akkor lerövidül a második kelesztés, mivel a sütőben úgyis kel még a tészta. Ha hideg sütőbe teszem, akkor is 180 fokra állítom, és 50 percig sül így, közben letakarom a tetejét, mikor elérte a megfelelő színt. Ha neked a meleg sütő vált be, nehogy változtass rajta, úgy tökéletes!
Miután most egy kicsit ráérek, kel a hokkaido kalácsom fonva csokilencsével. Már nagyon régóta sütöm, és mindig gyönyörű. Szóval nézegetem a recit, és csodálkozva olvastam, hogy hideg sütőbe teszem be sülni. A reci úgy szól, hogy 20 percig 180 fokon, és 20 percig 160 fokon kell sütni. Bevallom, én mindig előmelegített sütőben kezdtem el sütni a kétszer 20 percre. De! Ha hideg sütőben kezdem, akkor..... megvárom, míg bemelegszik 180 fokra, és onnan kezdem a 20 percet, vagy amikortól betettem sülni? Érdekes megközelítés. Limara kedves, mit szólsz hozzá? Tudom, hogy a hideg sütőben még tovább fog kelni, míg melegszik......
A kérdésem a nagy tapasztalattal rendelkezőkhöz, akik a hibát ránézésre megállapítják:
Szerintetek mitől repedt ki az oldala? Még mindig alulkelten gyújtottam alá vagy Marytől tudom a sok folyadék miatt is lehet. A bevált recepthez képest több folyadék nincs, de 1-2 dkg-val több vaj van benne, merthogy megpároltam a hagymát, illetve a hagymában is elég sok nedvesség van. Mikor átgyúrtam a "megszokottnál" puhábbnak éreztem, tettem hozzá egy kis lisztet, de így sem volt ugyanaz az "érzés". Viszont érdekes módon megállt a lábán és nem terült el.
Az egy jó támpont a pont jól megkelt tészta megállapításához, nézve a Margitka videóját a formázásról, hogy a "rezgő" tészta bevágásnál már légbuborék is látható? De mindenféle egyéb módszer leírását szívesen veszem :-)
Továbbá azt szeretném megtudni, hogy ennél levegősebb kenyér elérhető-e házi körülmények között vagy mivel nincsennek adalékok benne, ne számítsak rá? Ha lehet javítani az állagon akkor annak mi a titka?
Bezsa, fantasztikus ez a csokikehely, de az ötlet is, nem csalódban benned!!!
Limara, lehet hogy az én kenyeremnek is az volt a baja, hogy tettem bele tönkölybúza lisztet és ua. folyadékot és ettől lett keményebb? és ettől nem viselkedett úgy, mint a normál? (10 dkg-át)
végül megcsináltam, de nem egy dicsekedni való "csokitó" kenyér lett belőle.
Amióta a menyem is süt kenyeret, már alig kell sütnöm, mert nálunk kevés fogy. elnézem a régi sütéseimet, lehet újra kezdenem tanulni??
Sziasztok!
Ti is mind szépet sütöttetek!
Ericca! Ez már tényleg egy tökéletes kenyér!
Bezsa az a csokikehely nagyon guszta! Hogy csináltad?
Ja és köszönöm szépen a biztatást ez sokat segít abban, hogy ne adjam fel mikor nem úgy sikerül a kenyér, ahogy én szerettem volna. Mint legutóbb mikor összevissza kirepedt sütés közben (gondolom alulkelt volt).
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit