Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
LÁnyok, még nincs is egy hete Advent, Ti már annnyi-annnnnnnyi szépséget hoztatok, h tátva maradt a szám! És a "szokásos" pékneműtök sem maradt el a szorgoskodás mellett!! Ügyik vagytok!!
Én igazán ma kezdtem el sütik terén a készülődést, diódarálással indítottam, aztán kapóra jött, h van sok mélyhűtött tojásfehérjém, és innen már csak egy mozdulat volt, h ma diós-narancsos csókokat készítsek. Az illat már igazi Ünnepi, ami a lakásban terjeng!
Igen régi sütőm van, ómamámé(nem olyan szép, mint a tiéd),de jó nehéz.Találtam ugyan reciket a neten, de egyik sincs kipróbálva senki olyan által akit ismerek! Mégegyszer köszi!!!!!!!!!
Holnap nem tudok sütni, ezért beüzemeltem Bomann urat is. A liszt ugyan az a mennyiség és keverék volt, de az adalékok különbözőek. A két gép üstje kompatibilis, mégis más formájú kenyereket sütöttek.
Súlyra is szinte azonosak, mégis látványos a méretkülönbség. A nagyobb lenmagpelyhes, a kisebb tejszínes. Elta asszonyé a magasabb és a szebb. Hát, hiába, a Nők verhetetlenek! / bocs Fiúk!!!/
Segítek természetesen, csak ritkán tudok jönni! Olvastam az előbbi kérésedet, de nem voltam biztos benne hogy neked is ilyen ezeréves sütőd van. Szóval beírom a Bármitbe az anyósom receptjét.
Így, mint ez itt, le a kalappal a sütögető Péklányok előtt!!! Természetesen tudtam, hogy csupa szépséget és finomságot fogok találni, ha megnézem az elmúlt napok felhozatalát, de azért meglepett a sok gyönyörűség! Fáradhatatlanok és nagyon ügyesek vagytok Mindannyian!
Emes mi lenne, ha nem jénaiban / zacskóban / sütnéd a kenyered és még vizet sem tennél a sütő aljába? Akkor sem lenne vastagabb vagy keményebb a kenyér héja?
Limara a 4. gyertyád mibe fogod állítani, ha addigra elfogy alóla a koszorú?
Kezdőknek Margitka fehér kenyereét szoktuk ajánlani, szinte mindenkinek beválik: Fehér kenyér 1 kg-os Itt válogathatsz is a jó gépi kenyerek között: Gépben sült kenyerek
Alaprecept géphez: 3 dl folyadék, fele lehet tej, attól puhább lesz a bélzete, 2 csapott tk. só, 1-2 ek. olaj, csipet aszkorbinsav vagy 1 ek. ecet, 2 ek. burgonyapehely, 50 dkg liszt, 1 tk. cukor, 1-1,2 dkg élesztő
Mivel ez a gép nem melegít elő, azonnal dagasztani kezd, így célszerű langyosan beletenni a hozzávalókat. De vigyázat, mert ha túl langyos, akkor sütés közben kicsit kisebb lesz a kenyér, azaz túlkel, sajnos hajlamos rá. Szobahőmérsékletnél épp egy picit legyen melegebb. A folyadékot mikor kiméred, tartsál vissza belőle 1-2 evőkanálnyit, és csipogáskor nézd meg a tésztát. Ha kemény, azaz nem szép síma a felülete, kicsit rücskös, és hangosabban veri az üst oldalát, akkor tedd hozzá a visszatartott folyadékot. Ha lágy a tészta, ragad az üst oldalához, farkincát húz, akkor 1-2 ek. lisztet tegyél hozzá. Dagasztás végén, csipogás után 5 perccel érdemes a lapátokat kivenni. Egyrészt, nincs szükség az ejtésre, csak összetöri a már félig megkelt tésztát, másrészt, így nem lesz nagy ronda luk a kenyér alján. Mikor leáll a dagasztás, egy összehajtogatott abrosszal érdemes letakarni a gépet, így nem szökik el a meleg, szebben kel a kenyér és a teteje is pirosra sül, nem lesz hókadt. Az utolsó egy órában kezdi sütni a tésztát, akkor igazíts úgy a takarót, hogy a szellőzők szabadon maradjanak!
Ha kalácsot szeretnél sütni, a 2-es programot használd dagasztásra, ez 20 perc, utána keleszt is. Kelesztést figyeld, ha eléri azt üst 3/4-ét, 2/3-át, akkor kapcsolj át a 12-es, csak sütés programra. A kalácstészta még sütés közben is nő! kalácstésztát is érdemes langyosan bekészíteni, különben előfordulhat, hogy a sok zsiradék és a viszonylag magasabb cukortartalom miatt nagyon nehezen indul be a kelés.
Ha van még kérdésed, írj! Ha tudsz, hozz képet, így könnyebben tudunk segíteni a problémák kiküszölésében! Sok sikert kívánok! Üdv!
Az utolsónak feltett adventi koszorút úgy csináltam, hogy előszőr egy gyűrűt vágtam ki a tésztából. A kinyújtott tészta alá tettem a sütőpapírt, azon vágtam ki és papírostól óvatosan ácsúsztattam a tepsire. Így megtartaja a formáját, nem lesz alaktalan, miközben átemeled. Erre tettem a levélformákat
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit