Még annyit ANcsi, hogy én csak a fele mennyiséget szoktam nyanyának megcsinálni Margitka recijéből. Benne hagyom az üstben, kikapcsolom, és ott szokott túlkelni. Mondjuk este bedagasztom, kikapcsolom, és reggel beteszem a hűtőbe egy műanyag tartóba. Aztán annyit veszek ki belőle, amennyi kell. Így általában kétszeri sütésre elég ez a mennyiség. De én csak azért felezem, mert nem szoktam sűrűn sütni, kevesen vagyunk rá. És nem jó a nyanyának sem, ha sokáig áll a hűtőben. Egy idő után ugyanis levet ereszt, erjed. Ezért csökkentem le a recit. ÍGy mindig viszonylag firss nyanyával sütök. Általában 2 hét alatt azért mindig elfogy.
Szia Ancsi! Bal oldalt látod a Néhány tanács és ötlet ... címszó alatt az öreg vagy nyanya tésztához című fejezetet. Azt olvasd végig. Ez tulajdonképpen egy túlkelesztett tészta, amit a hűtőben tárolunk, és ebből szoktunk kisebb adagokat adni a készülő kenyérhez. Általában 15-20-25-30 dkg kell egy kenyérhez. Persze mindig a liszt mennyiségétől függ, hogy mennyi öregtésztát ill. általunk elnevezett nyanya tésztát adunk hozzá. Ez is a kovásznak egy módosított formája. Nagyon szép kenyerek készülnek vele. Én Limara jól bevált kenyerét szoktam sütni nyanyával, és mindig gyönyörű lesz.
Sziasztok! Én még vadi új vagyok közöttetek 2 hete regisztráltam. Most volt egy kis időm visszaolvasgatni, hááááááááááááát mit is mondhatnék: mindenkinek elismerésem ezekért a gyönyörűségekért. Lehet hogy egyszer majd én is eljutok erre a szintre, mert most még csak tátott szájjal bámulok, hogy miket alkottok. Több hozzászólásnál találkoztam olyannal, hogy "nyanya ". Ez vajon mi lehet? Bocs a tudatlanságomért de ezt még sose hallottam, és hogy kell használni? Tegnap sütöttem csikos kalácsot, gyönyörüen megkelt, megsütöttem és mikor kihült felvágtam és akkor látom hogy a közepe olyan mint a gyurma, nyers maradt, pedig tűpróba is volt és semmi nem ragadt rá. A teteje és az alja megsült, foszlós lett, csak hát a közepe. Szerintem a kukában végzi.....kár
Andrej! Már Neked sem kell tantónéni a kenyérsütéshez! De jó, hogy mindannyian csak úgy ontjuk a szebbnél szebb kenyereket, sütiket. Ezt annak tudhatjuk be, legalábbis az én esetemben, hogy nagyon jó tanító mesterünk van! Látom Andrej, Te is nagyon odafigyeltél az órán! A kis egér pedig biztos tudta, hogy ez a kenyér nagyon finom lehet, azért dézsmálta meg! Egészségére!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit