Nagyon megörültem a weblapodnak. A kolleganőm ajánlotta. Nagyon tetszik, de ugyanakkor meg is lepődtem, mármint a kovász leírásának olvasásánál.
Kislány koromban mutatta meg nagymamám a kenyér sütését. Délután elővett egy nagyobb darab megszáradt nyers tésztadarabot (ezt nevezte ő kovásznak), jól összetörte, beáztatta vízbe. Este, amikor a langyos víztől megpuhult, belerakott egy nagyon kevés élesztőt, lisztet, cukrot, vizet, s jól összekeverte, s hajnalban ezt dagasztotta bele a kenyérbe. Amikor a kenyér megkelt, kivett belőle egy jó cipó nagyságú darabot, kinyújtotta, rátette deszkára, arra jött a konyharuha, s az alatt száradt meg a nyers tészta, mármint a kovász.
Szinte görcsösen vigyázott, hogy minden alkalommal vegyen ki egy darab nyers tésztát, mert nehéz volt beszerezni az állitólagos eredeti kovászt. Sajnos már nem tudom megkérdezni tőle, hogy az eredeti alap miből tevődött össze, mert meghalt.
Nemrég vettem bió boltban úgynevezett kovászt, ami por alakban volt. Azóta úgy használom mint ahogy a nagyi. Sajnos az a problémám vele, hogy nehezen akar megszáradni. Nem is gondoltam, hogy így is el lehet tenni, ahogy írtad. Feltétlen kipróbálom.
Szeretek sütögetni,többek között kenyeret is.Ma sütöttem öregtésztát használva,jénaiba-sütőzacskóba.Tátott szájjal lestem az eredményt!!!köszönöm a receptet!!
2009.04.22. 17:58
Limara
Kedves Kriszta!
ha Margit nem jelölte külön a programot, akkor az alap programon kell készíteni a kenyeret. Üdv
2009.04.22. 17:57
Limara
Kedves Mónika!
Nekem is ilyen gépem van, az oldalon szereplő bármelyik recept jó hozzá. Üdv
A párom Édesanyjának van egy HM1000 típusú Hause meister family kenyérsütője. Volt hozzá neki több oldal receptje, amit állítólag a géppel kapott. Ezek a receptek eltüntetek így nem használja a gépét. Ha Neked még meg van szívesen venném, ha volnál olyan kedves elküldeni a monika_toth@freemail.hu email címre. Előre is köszönöm, minden jót.
Nagyon örülök a receptjeidnek, kinéztem a graham lisztes kenyeret és nem tudom milyen programon kell elindítani. Jó lenne megtudni, kicsit már sokat kísérleteztem- a lányom szerint szerencsétlenkedtem (-:
Margitka most nincs itt, így ha megengeded én válaszolok. Nem nagyon használunk száraz élesztőt, mert ahány fajta, annyi eltérő erősségű lehet. Itt nagyon jó összefoglalás van az élesztőkről:Élesztőkről érdemes átolvasni. Ezen az oldalon találtam, hogy 65 dkg lisztből készült kenyérhez 2 teáskanál oetker élesztő kell. Üdv, Limara
Az lenne a kérdésem,hogy mennyi oetker élesztöt kell beletenni a 70 dkg-os kenyér készitéséhez,mert a receptkönyvekben 1-2 kiskanál élesztöt kell tenni ami szerintem nagyon tömör kenyeret adna.Már karácsony óta van gépem ugy hivják FAGOR nagyon szeretem szép kenyeret süt már kalácsot is sütöttem vele nagyon finom lett.Erre kérném a válaszodat,mert az a cég az oetker nem volt hajlandó a válaszadásra sem.Köszönettel egy hü olvasód.Várom mielöbbi válaszodat,egy kiváncsi kukta.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Kaptunk a párom szüleitől egy régi kenyérsütőt. Talán háromszor használták és évek óta a pincében "porosodott". Sajnos a leírása nincs meg! Ha valaki tudna küldeni, nagyon megköszönném! A kenyérsütő típusa: Huser BM-891! <borsi.ka@freemail.hu>
Elővettem a rég nem használt Funai FAB-200-as kenyérsütő gépemet, de sajna a műszaki leírását sehol sem találom. Ha valakinek megvan, megköszönném ha fénymásolatban el tudná küldeni, vagy tudja hogy a neten hol találom.Segítségeteket előre is köszönöm.
Én már jó ideje nézegetem a képeidet, olvasom a tanácsaidat és sütöm a receptjeidet és bizony már nagyon-nagyon sokat tanultam tőled. Limarán keresztűl látogattam az oldaladra és végülis az Ő biztatására regisztráltam. Folyamatosan fogom eztán olvasni a jobbnál jobb receptjeid és minden eddigi segítségedet is most szeretném megköszönni így ismeretlenűl is. A videók segítéségével tanultam meg formázni a kenyeret, zsömlét, stb. és sok olyan fogásokat, apró titkokat tanultam meg tőled (tőletek) amire nem is mertem volna gondolni. Ha eljöttem az oldaladra "látogatóba" itt szembesültem azzal, hogy valójában milyen sokan sütjük otthon a kenyeret, péksüteményt és jó a tapasztaltabbaktól tanácsokat kapni.
Kívánok neked minden jót az életben és jó egészséget, az oldalad vezetéséhez pedig sok kitartást.
Szuper finomságaid vannak!!!!!!!!!!!!! További sok sikert és jó egészséget kívánunk!
Üdv
2008.12.31. 10:15
Miklós
Örömöd sok legyen, bánatod semmi, segítsen a sors boldognak lenni. Legyél mindig vidám, örülj minden szépnek, kívánok Neked és családodnak szép Boldog Új Évet! Miklós
2008.12.29. 12:30
Sunny
Üdvözletem!
Karácsonyra kaptam egy kenyérsütő gépet és belefulladtam a receptek keresésébe. Rengeteg fórumot találtam, de sajnos egy lapon vannak a vélemények, a hibák, az egyéb csevegések. Most csináltam egy új fórumot, ahova tematikusan felpakolhatnánk a recepteket, leírhatnánk mindent róla, beszélgetnénk és együtt szerkesztenénk az oldalt. Egyébként kedves Margitka, ez az oldal tetszett a legjobban az összes közül és Isten őrizz, hogy elvigyem a népes-lelkes sütőtábort, de párhuzamosan akinek van kedve kukkantson és bővítsen legyen szíves kedve és ideje szerint. Köszönöm!
Megkérek minden G-Portálos (és nem G-Portálos) erre járót, hogy az önreklámoktól kíméljen meg, válogatás nélkül mindet kitörlöm, mint ahogy eddig is tettem. (A burkolt, trükkös megoldásokat is kérném mellőzni.)
A többi beírást köszönettel olvasom, a válaszra váró kérdéseket inkább a fórumban tegyétek fel, ha kérhetem, választ és segítséget ott kaphattok.
Már 3 éve én is magam sütögetem otthon, sajnos élesztővel a kenyeret. Mostanában kezdtem el keresgélni, mivel lehetne az élesztő mennyiségét csökkenteni, így találtam rá az Ön oldalára.
Eltettem az információkat, köszönöm. Egy dolgot szeretnék csak mondani, ugyan lehet, hogy nem újdonság. Én mázas cseréptálban sütöm a kenyeret és tuti lesz az állaga, nem szárítja ki a jó öreg gázsütő.
Ha újat tudtam mondani, Örömmel tettem. Üdvözlettel: Horváth Gézáné Hosszúhetény
2008.11.07. 11:25
Szia Margit!
Köszönetet szeretnék mondani Neked, amiért ilyen csodálatos receptekkel ajándékoztad meg a családunkat. Kenyérsütő gépünk van már régóta, régebben többszöri próbálkozásra is igen silány minőségű kenyeret sikerült sütnöm. Mióta rátaláltam az oldaladra, kipróbáltam a fehérkenyeret és a kalácsot, gyönyörű és nagyon finom lett! Azóta csak otthon sült kenyeret és kalácsot eszünk, mindenki legnagyobb örömére. És azok a mennyei illatok!!! Most, hogy ezek már jól mennek, kipróbálom a pizzatésztát és más típusú kenyeret is. Remélem hasonló sikerélményekben lesz részem. Neked köszönhetek mindent!!! Ezer hála!
Üdv,
Henus
2008.09.29. 10:17
Megkérek minden G-Portálos (és nem G-Portálos) erre járót, hogy az önreklámoktól kíméljen meg, válogatás nélkül mindet kitörlöm, mint ahogy eddig is tettem. (A burkolt, trükkös megoldásokat is kérném mellőzni.)
A többi beírást köszönettel olvasom, a válaszra váró kérdéseket inkább a fórumban tegyétek fel, ha kérhetem, választ és segítséget ott kaphattok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit