E.Margit receptje
Összesen 3 méretben találjátok meg ezt a kalácsot, hogy akinek kisebb gépe van, annak is legyen kész recept.
A kalácsreceptjeimben mindenütt édesítőszert találtok. Ehelyett kiírtam a recepthez, hogy mennyi cukrot lehet tenni. Az általános tanácsok között már leírtam, de itt is megteszem, mert azt nem biztos, hogy mindenki végigolvasta, hogy
10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal
Tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptjeimet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába.
Diabetikus (fogyókúrás) kalács (kb 1 kg-os):
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész (!) tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
A dagasztás legutolsó percében kell beletenni a - kevés vízzel sűrű péppé kevert - kakaót, de vigyázzatok, ha kelés közben még ejti a gépetek a tésztát, akkor ki kell venni a lapátot a kelesztés elején, mert különben teljesen belekeveredik a kakaó.
Kisebb változat (kb. 80-85 dkg-os)
50 dkg BL 80-as liszt (vagy 30 dkg finomliszt + 20 dkg rétesliszt) 0,7 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 1 egész tojás 4 dkg margarin 1/4 kk. só 1 kk. cukor 1,5 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 1/5 friss élesztő
Még kisebb változat (kb 65-70 dkg-os)
40dkg BL 80-as liszt (vagy 25 dkg finomliszt + 15 dkg rétesliszt) 0,6 dl tej 1,5 dl kefír v. joghurt 1 egész tojás 3 dkg margarin 1/4 kk. só 1 kk. cukor 1 1/4 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 1/5 (vagy 1/6) friss élesztő
|