E.Margit receptje
Diabetikus (fogyókúrás) kalács
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész (!) tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni, én még cukorral nem csináltam, tehát nem tudom ez mennyire lesz édes.
A kelesztés elején kiveszem a tésztát, 4 felé osztva kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom kakaóporral, feltekerem és összefonom a 4 ágat, majd visszateszem a gépbe, így nagyon finom és érdekes kakaós kalácsot kapok.
Vagy csak kétfelé szedem, kinyújtom a lapokat, bekakaózom ahogy az előbb írtam, majd egymásra téve a két lapot, feltekerem és így teszem vissza a gépbe.
A legújabb variáció a csíkos kalácskoszorú alapján készült. A fele tésztát bekevertettem a géppel vizezett kakaóporral, majd a fehér és kakaós tésztából 2-2 lapot nyújottam ki. Váltogatva tettem egymásra, felcsavartam és visszatettem a gépbe. Ott kelt és sült meg.
Egy következő alkalommal a dagasztás végén kivettem a tésztát a gépből, a felét visszaraktam kevés vizezett kakaóval, hogy a tésztának ez a fele kakaós legyen. A fehéret, majd barnát is kinyújtottam, egymásra tettem, felcsavartam és félbehajtva a gépbe visszatettem. A kelesztés félidejében a két "szál" tetejét pengéval mélyen bevágtam, majd így kelesztettem tovább és sütöttem meg.
|