Egyre hosszabbodnak a napok és a nap ereje is lassan érezhető lesz. Bár még hóbuckákon közlekedünk, de én már nagyon várom a tavaszt. A közelgő tavasszal pedig jön a Húsvét is. A Karácsonyi receptes fórum sikerén felbuzdulva szeretném ezt a fórumot megnyitni. Szeretnélek megkérni beneteket, hogy írjatok olyan bevált húsvéti étel és sütemény recepteket, amiket ilyenkor szoktatok a családnak és a vendégeknek készíteni. Remélem sok finomságot tudunk itt is megosztani egymással.
Az alábbi húsvéti receptet évekkel ezelőtt hallottam, klasszikus húsvéti sütink lett. Nevére nem emlékszem, majd adtok neki.
Hozzávalók: 1 mirelit levelestészta, 2-3 keménytojás, kb 20 deka főtt sonka (úgyis sonkamérgezést kap a család ilyenkor előre lecsippentek a sonkából), párol brokkoli 20-25 dekányi, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors , 1 nyers tojás.
A felengedett levelestészta 2/3-át papírral bélelt tepsibe terítem, megszurkálom. Egy tálban összekeverem a pici darabkkra vágott főtt sonkát, apróra vágott kemény tojást,a párolt brokkolit pici cikkektre vágva, hozzáadom a zúzott fokhagymát, sózom borsozom ízlés szerint. Volt, hogy pici csipit is tettem bele, nagyon ízlett a locsolóknak. És egy nyers tojást ütök hozzá, ez fojga egy kicsit össze. A masszát ráöntöm a tésztára és a maradék tésztából csíkokat vágok és ezzel berácsozom a sütit.Tojással megkenem.
Sütés, ahogy a levelestészta dobozán szerepel. Melegen és hidegen is finom. Jó étvágyat.
Húsvéti töltött tojás.
A sonka főzőlevében keményre főzünk annyi tojást, ahány vendégre számítunk szorozva kettővel, plusz még 5 db, mert nagyon finom.
A megfőtt tojást hidegvízben áztatjuk. Megtörjük, megtisztítjuk, kettébe vágjuk, sárgáját kiszedjük.
Elkészítjük a tölteléket.
a tojás sárgáit vajjal, sóval, mustárral habosra keverjük. Tehetünk bele apróra vágott sndilinget. Vissza töltjük a tojás fehérjébe. Tetejét diszíthetjük piros arannyal, retekkel, kaviárral, kígyóubival.
Én salátalevélre szoktam rakni.
3 dkg friss vagy 1 csomag (11 g) szárított élesztő
4 ek cukor
3 dl tej
csipet só
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 tk őrölt fahéj
½ tk szerecsendió
½ tk szegfűszeg
10 dkg mazsola
10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
A liszt negyedét az élesztővel és 1 ek cukorral a langyos tejjel elkeverjük, 20 percig pihentetjük. A többi lisztet a sóval, vajjal és cukorral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és az élesztős tejet, kidagasztjuk, a végén a gyümölcsdarabokat is belegyúrjuk. (Szerintem, ha puha a vaj, akkor 20 perc elteltével a gyümölcsök kivételével minden mehet a gépbe, a gyümölcsök meg csipogáskor.)
A tésztát 1 órát vagy duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk, 16 darabra osztjuk, cipókká formázzuk. A tetejüket kereszt alakban bevágjuk, letakarva kb. 45 percig kelesztjük. Ezután 3 ek lisztet 3 ek vízzel simára keverünk, és kereszt alakban a tésztára csurgatjuk (kitöltjük vele a bevágás helyét, lásd az ábrát).
Előmelegített sütőben, 220 fokon 10-15 percig sütjük. Közben 2 ek forró tejben feloldunk 2 ek cukrot, és a kisült cipókat még melegen megkenjük a forró, cukros tejjel.
5 pohár tejfölt, 12 dkg áttört túrót, 5 tojás sárgájával, 5 ek cukorral, 3 ek grízzel elkeverjük, majd az 5 tojás fehérjét felverjük habnak, és belekeverjük.
Kicsit állni hagyjuk, rásímítjuk a tésztára, és kis darab vajakat teszünk a tetejére. Forró sütőbe tesszük, és közepes lángon sütjük.
Tegnap találtam ezt a receptet. Húsvétra elég gyorsan elkészathető sütés nélkül.
Húsvéti keksztojás
Hozzávalók: 40 dkg édes darált háztartási keksz 20 dkg vaj vagy margarin 15 dkg porcukor 5 dkg narancslekvár 3 dkg kakaópor szükség szerint narancslé
Díszítéshez: kókuszreszelék tortadara színes szórócukor és apró cukortojás /De be lehet vonni csokoládéval is./
Elkészítés: A vajat vagy margarint a porcukorral és kakaóporral kikeverjük, hozzáadjuk a darált kekszet és a lekvárt, majd annyi narancslével gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjuk. Rövid ideig pihentetjük. A masszából tetszés szerinti nagyságú fél tojásokat formálunk /én egy evőkanálba nyomkodtam be és szép tojásformája lett/, részben kókuszreszelékbe forgatjuk, részben megszórjuk tortadarával, színes szórócukorral, ill. cukortojásokat nyomkodunk bele.
Megjegyzés: Ha felnőttek részére készitjük tegyünk bele rumot és csokoládémázzal vonjuk be. Nagyobb minyonpapírba téve mutatós és nagyon finom.
Felelősséget nem vállalok, ma kaptam egy e-mail hírlevélben:
Húsvéti töltött kalács
Hozzávalók (kb. 8 szelethez): 1-1,5 dl tej 2 dkg élesztő 40 dkg liszt 1 tojás 6 dkg margarin 4 dkg cukor 1 citrom reszelt héja A narancstöltelékhez: 1 nagy narancs 10 dkg cukor A máktöltelékhez: 10 dkg darált mák 1-1 evőkanál mazsola és porcukor 1/2 citrom héja 1 dl tej A diótöltelékhez: 10 dkg darált dió 1-1 evőkanál mazsola és porcukor 1/2 citrom héja 1 dl tej A kenéshez: 1 tojás A sütéshez: 4 tojás 2 evőkanál olaj
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, 1 mokkáskanál sóval elkeverjük, és a tojással, a fölfuttatott élesztővel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhéjjal ízesítve tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
Elkészítés: Elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan, csak a narancssárga héját - a belső, fehér bundáját érintetlenül hagyva - meghámozzuk, és a héjat egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. Rászórjuk a cukrot, kevés vizet öntünk alá, és lefödve puhára főzzük. Kihűtjük. A narancshéjat lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk, vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával, a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótöltelékeket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként fölcsavarjuk, finoman megsodorjuk, és hármas fonással kalácscopfot formálunk belőle. Kivajazzuk a tortaformát , a kalácsot "beletekergetjük", majd a tetejét fölvert tojással lekenjük. Langyos helyen 30 percet kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Sütés előtt a kalácsot tojással még egyszer tojással lekenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Alufóliába csomagolunk 4 tojást, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe ültetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük. Így a tészta nem "ázik el". Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojás helyére hímes tojást illesztünk.
Munka: kb. 1 óra Fogyasztható: 3 óra múlva 1 szelet: 645 kcal
20 dkg vaj 25 dkg cukor 4 tojás 1 kg sovány túró 2 csomag vaníliás pudingpor 1 tk citromhéj 4 ek citromlé 3 dkg aprított pisztácia (sótlan! legutóbb a DM-ben kaptam) 7,5 dkg mazsola (mi nem szeretjük, aszalt meggy ment bele, amit felfőztem rumban)
Ebben a sorrendben kikeverjük a hozzávalókat, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 60 perc. Érdemes fóliával letakarni, mert hamar barnul.
Attól lesz húsvéti, hogy kihűlés után a tetejére egy sablon segítségével valamilyen formát szórunk porcukorból. Pl. a szeletek helyét jelző virágszirmot, nyúl körvonalát stb. Nem szeretem a porcukrot, én darált mandulából szórtam rá formákat.
"A kalácsok sikerének titka nem pusztán abban rejlik, hogy gyönyörűek, illatosak, foszlósak és egyben ropogósak, hanem abban is, hogy remekül eltarthatóak. Ha szeretnénk eltenni belőlük ínségesebb időkre (vagy azért, hogy bármikor kedvünkre kényeztethessük vele szüleinket, gyermekeinket, barátainkat), egyszerűen lefagyaszthatjuk őket, és felengedés után is ugyanolyan finomak lesznek, mintha épp akkor sütöttük volna őket. Lekvárral, vajjal, hidegen-langyosan (mert forrón nem szabad kelt tésztát enni!), tejjel, kakaóval vagy teával is kitűnő!"
20 dkg vaj 25 dkg piskótamaradék 25 dkg étcsoki 5 dkg őrölt mandula 4 ek rum, narancslikőr vagy konyak 15 dkg tortadara és reszelt csoki, aprított pisztácia és mandula cukormáz (porcukor és citromlé)
Piskótát szétmorzsolni, rá a 4 ek ízesítőanyag valamelyike, állni hagyni. Csokit gőz felett megolvasztani, bele a vajat, és 5 percig habosítani. Piskótát és csokis vajat összekeverni, fél órára hűtőbe. Evőkanállal adagokat szakítani, tojássá formázni, tortadarába, reszelt csokiba, pisztáciába vagy mandulaforgácsba, kókuszreszelékbe, fehér csokiba stb. forgatni, esetleg cukormázat csorgatni rájuk. Mignonpapírba, hideg helyen, fóliával lefedve egy hétig eláll.
Tésztához: 5 dkg vaj 7,5 dkg liszt 5 dkg darált mandula 5 dkg cukor 2 cl rum Ezeket összegyúrni, fél órára a hűtőbe. 24 centis tortaformába belenyomkodni, hogy pereme legyen. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc. Kihűt.
A sárgájákat a cukorral jól kikeverjük, bele joghurt. A 9 levél feloldott zselatint hozzákeverjük ehhez.
A barackbefőttet leturmixoljuk, fele joghurtos krémet hozzátesszük. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a joghurtos krém másik feléhez. A fehérjét felverjük, elfelezzük, a kétféle krémhez adjuk.
A három levél feloldott zselatint a barackos krémhez adjuk. Folpackkal bélelt mélytányérba öntjük, megdermesztjük.
Összeállítás: tésztát tányérra, rá tejszínes krém, megdermesztjük. A barackos krémből figurákat (lepke, birka, nyúl, csirke - valami húsvéti) szúrunk ki, ezzel díszítjük a tortát. Mehet a tetejére sótlan, tört pisztácia és citromfű.
3 levél zselatin = 12 g porzselatin (6 levél = 1 Horváth Rozi zacskó)
a tésztához: 20 dkg vaj 20 dkg cukor 1 cs. vanillincukor 6 tojás 40 dkg liszt 1 cs. sütőpor
A cukrokat kikeverni a vajjal, egyenként bele a tojásokat (nem kell szétválasztani!), majd bele liszt, sütőpor, esetleg 1-2 ek tej
21 cm átmérőjű kört vágni sütőpapírból, rá a tészta egyharmadát, hogy a széleken 1 cm, középen 3 cm vastag legyen, ez lesz a kalap. 18 cm átmérőjű tortaformát vagy lábast kivajazni-kilisztezni, bele a maradék tésztát. Mindkét tésztát a sütőbe. 200 fokon 20-25 perc, a kalapot ki, a tortaformát még 30-40 percig sütni. Kihűteni.
Krém: 7,5 dkg vaj 25 dkg porcukor 3-4 ek tej
Ezeket kikeverni.
Piros kalapbevonat: 1 cs. piros tortazselé 2,5 dl meggylé
A zacskón szereplő utasítás szerint elkészítjük a zselét.
A gomba szárát kívülről bevonni a krémmel (kettévágva meg is lehet tölteni), kalapot is megkenni, rátenni. Rá zselét. Ha maradt krém, pettyezzük, ha nem, olvasztott fehér csokit rá.
Én undorodom a vajas-porcukros krémektől, úgyhogy tejszínes-vaníliással készítettem, de sima vaníliapudinggal is jó. Dekoratív. Lehet mellé katicabogarakat is gyártani.
20 deka makaróni 7 deka vaj 7 deka liszt 7 deci tej só és frissen őrölt bors 5-6 evőkanál tejszínes tormakrém 30 deka főtt, füstölt sonka 3 darab főtt tojás 10 deka füstölt sajt vaj a sütőtál kikenéséhez
Vizet forralok egy fazékban a tésztának, teszek hozzá sót, és amíg melegszik a víz, elkészítem a tormakrémes besamelt. Ehhez előveszek egy kisebb fazékot, gyengéden megolvasztom benne a vajat, aztán fakanállal hozzákeverem a lisztet. Ezek után nem változtatok a tűz erősségén, marad a takarékláng, és 2 percen át kevergetve főzöm a vajas-lisztes alapot. Amikor elkészültem vele, előveszem a kézi habverőm, és folyamatosan kevergetem vele a vajas-lisztes elegyet miközben hozzácsurgatom a tejet. Kitartó csuklóedzéssel további pár percen át kavarom-keverem az egyre sűrűsödő besamelt, aztán leveszem a tűzről, és belevegyítem a tejszínes tormakrémet. Megkóstolom, vajon elég erőteljes-e a tormaíz, aztán ha szükséges, korrigálok. Utána kicsit megsózom a mártást, finoman megborsozom, és félreteszem. Ilyenkor már lobogva forr a tészta főzővize. Beleszórom a makarónit, és pontosan annyi percig főzöm, amennyi a csomagolására van írva. Nem szabad túlfőzni, mert a sütőben is időzik még, magyarul ott is puhul majd. Amíg a makaróni kifő, bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és előkészítem a többi hozzávalót. A húsvéti sonkát icipici kockákra vágom, vagy ha lusta vagyok, akkor előveszem a késes betétű robotgépem, és abban pépesítem össze. Ezek után a maradék főtt tojást vékonyan felkarikázom, majd a hűtő hátsó zugában megbújó, enyhén szárazka sajtdarabot erőteljes mozdulatokkal megreszelem. Itt az idő, hogy visszatérjek a kifőtt makarónihoz. Gyorsan leszűröm, alaposan lecsepegtetem, és összekeverem a tormakrémes besamell 3/4-ével meg a miniatűr sonkakockákkal. Összeállításkor a besameles-sonkás-tésztás keverék felét belesimítom egy kivajazott, 20x30 centis sütőtálba, majd erre ráfektetem egy sorban az összes tojáskarikát. Utána a tojáskarikákat betakarom a mártásos makaróni másik felével, majd erre rásimítom a maradék, sonkamentes, tormás besamelt. A húsvéti napok romjaiból újjászületett vacsorát megszórom reszelt sajttal, és 15-20 percre beteszem a forró sütőbe. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva felszeletelem, és a kalóriák okozta lelkiismeretfurdalás enyhítésére valamilyen zöldlevelekből készített, egyszerű salátát is adok hozzá. 6 adag lesz belőle.
Mi tojás nélkül esszük, és persze nem feltétlenül makaróniból. 5 deka vajból -5 deka lisztből és 5 dl tejből készült besamelbe simán beleteszek egy kis üveg ecetes(!) tormát.
Hozzávalók: 30 dkg héjában főtt burgonya 4 db közepes csemegeuborka 2 db zöldalma 1 db nagyobb, piros kaliforniai paprika Só, őrölt bors 1 csokor petrezselyem 1 dl száraz fehérbor 3 dl Globus majonéz 15 dkg szeletelt húsos füstöltsonka
Elkészítés módja: A burgonyát meghámozzuk, és az uborkával, a héjas zöldalmával, a paprikával együtt egyenletes hasábokra vágjuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, lazán átkeverjük, és tálalásig hűtőbe tesszük. A fehérbort a majonézhez öntjük, és habverővel simára keverjük. Tálaláskor a salátát tányérokra halmozzuk, meglocsoljuk a majonézmártással, és a vékony sonkaszeleteket ízlésesen ráhajtogatjuk, s végül petrezselyemmel díszítjük
Ínyenc tekercs Globus Majonézzel
Hozzávalók:
Tésztához: 4 tojás 4 evőkanál liszt 1 kanál apróra vágott metélőhagyma 1 teáskanál aprított mandula (elhagyható) csipet só
Elkészítés módja: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáöntjük a sárgáját majd a lisztet, sót, finomra vágott mandulát és hagymát. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a tésztát. 7-10 percig 180 fokon sütjük. Mikor megsült, még melegen feltekerjük. Miután kihűlt, kiterítjük, megkenjük majonézzel, rászórjuk a vékonyra vágott paprikát, ráfektetjük a sonka szeleteket, az apróra vágott feta sajtot, majd végül a salátaleveleket. Ismét feltekerjük a tésztát a töltelékkel, majd 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük. Ötlet: sonka helyett tehetünk bele vékony hússzeletet, vagy felvágottat.
Szőlős sajtos saláta pirított dióval (Ciprus)
Hozzávalók: 1 mokkáskanál Globus mustár 2 evőkanál Globus majonéz 1 db fejes saláta 1 cs. Jégsalátamix 10 dkg gomba 30 dkg színes szőlő 1 cs. kapor 1 dl száraz bor 1/2 fej hagymaElkészítés módja: A salátát, a gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd a gombát szeletekre vágjuk, a salátát kisebb darabokra tépkedjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a szemeket félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A tisztított hagymát finomra vágjuk. A fűszereket, a hagymakockákat és a szárazon serpenyőben lepirított dióbelet, olajat, az ecetet, a bort, a sót, a borsot és a Globus termékeket salátaöntetnek összekeverjük. A salátát, a szőlőszemeket, a sajtcsíkokat és a diós dresszinget összekeverjük.
Aphroditének, a szerelem istennőjének a szülőhelye Ciprus, mely kristálytiszta, homokos tengerpartjairól, valamint a partok mentén kínált finomságokról is ismert. Innen választottuk ezt a különleges salátát, ahogyan azt Larnacán készítik.
Tipp: A salátát előételként vagy sült húsokhoz köretként is kínálhatjuk 5 dkg durvára vágott dióbél 8 evőkanál olaj 3 evőkanál ecet (lehet gyümölcsecet is) 200 g edami sajt kockára vágva só törött bors
Majonézes zöldségekkel töltött sonkatekercs, kocsonyázva
Hozzávalók: 1 nagyobb szál sárgarépa egy fél piros kaliforniai paprika egy fél sárga kaliforniai paprika 1 db zöldpaprika 3 db kisebb, kemény csemegeuborka Só, őrölt bors 1 csokor petrezselyem 2 dl Globus majonéz 3 dl zöldségleves 6 púpozott teáskanál zselatinpor 12 vékony gépsonka szelet 1 kisebb fejessaláta 2 db közepes paradicsom
Elkészítés módja: A megtisztított sárgarépát, a paprikákat és a csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és összekeverjük a majonézzel. A zöldséglevest felforraljuk, beleszórjuk a zselatinport, habverővel elkeverjük, és félrehúzzuk a tűzről. Langyosra hűtjük, de közben néha megkeverjük. A zöldségaszpikból 1 decit a zöldségekre öntünk, összekeverjük, és egyenletesen a sonkaszeletekre halmozzuk, majd szorosan feltekerjük. Hűtőben dermedésig hűtjük, egy mély forma aljára teszünk pár tekercset, kevés aszpikot öntünk rá, és ezt soronként megismételjük, majd a legvégén is aszpikot öntünk rá. Hűtőben dermedésig hűtjük. Tálaláskor a sonkakocsonyát forróvizbe mártott késsel félujjnyi vastagra szeljük, és salátalevelekre, paradicsomszeletekre tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.
Tormahabbal töltött füstölt-főtt karaj, snidlinges majonézmártással
Hozzávalók: 3 dl habtejszín 2 csomag habfixáló 4 evőkanál ecetes torma 12 szelet vékony füstölt-főtt karaj 1 csokor snidling 2,5 dl Globus majonéz egy piros kaliforniai paprika fele fél csokor petrezselyem
Elkészítés módja: A hűtőben jól lehűtött tejszínt, a habfixáló hozzáadásával, kemény habbá verjük, majd lazán belekeverjük az ecetes tormát. A karajszeleteket egymás mellé fektetjük, majd habzsákkal ujjnyi vastag tormahabcsíkot nyomunk mindegyik szélére, és szorosan feltekerjük. A mártáshoz az apróra vágott snidlinget összekeverjük a majonézzel, és jól behűtjük, majd tálaláskor a tányérra fektetett, és a paprikával, petrezselyemmel feldíszített tekercseket meglocsoljuk vele.
Elkészítés módja: A sajtokat és a jonatán almát héjastól kicsi, egyenletes kockákra vágjuk, majd keverőedénybe tesszük, és rászórjuk a felszeletelt zöldhagymát. Sóval, borssal, az apróra vágott rozmaringgal, és petrezselyemmel fűszerezzük. A majonézt a dijoni mustárral simára keverjük, majd tálaláskor a fűszeres sajtsalátát tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a majonézmártással, és zöldfűszerekkel díszítjük. Friss pékáruval kínáljuk
Tipp:
Húvéti sonka főzése!
A füstölt sonkát ki ásztatni 1éjjel.
Másnap 1fehér vászon zacskoba rakjuk,ízlésszerint
rakunk rá fokhagymát,köménymagot,1-2babérlevelet,
szemesborsot.
Bekötjük a zacskot,és igy főzzük meg.
Mikor meg főtt benne hagyjuk a főzövízben ki
hűlni,így puha marad és ízletes is.
A főzö vízben meg lehet főzni a húsvéti tojásokat.Nekem ez nagyon be vált,mástól tanultam én is majd nem 32éve igy csinálom.
Probálja ki más is .
Jó étvágyat hozzá!!!!!!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit