Ezt a fórumtémát azért hoztam létre, hogy elkülönüljenek azok a receptek, amelyek valamiért szimpatikusak, de személyesen még nem próbáltátok ki, hogy valóban stimmel-e a leírás. Ezentúla "Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni" részleg helyett az ilyen recepteket ide írjátok be, hogy megkönnyítsük a bevállalós kísérletezők, illetve a biztosra menők dolgát :-)
Remélem, olvasol bennünket, mert szeretném elmondani Neked, hogy a sajt, amit itt leírtál nekünk, nagyon finom! Többször is megcsináltam. Igaz, a tojást eddig kihagytam belőle, de legközelebb tojással csinálom, és beszámolok róla.
Szeretném megkérdezni Tőled, csináltál-e már valaha barna mártás ? A német konyhában többször előfordul, hogy sült húsokat azzal öntenek nyakon. Talán máshol is készítenek ilyet.
Kartika, Pannika, itt a recept, de nem olyan precíz mint amihez mi szoktunk itt.
Kartika, szerintem tudsz te alapot csinálni, valami krémmel megtölteni, én nem bízom meg 100% ebben a reciben, bár meglehet, hogy jó. Az előnye mindezek ellenére, hogy ad jó tanácsokat a készítéshez.
Ying-Yang torta
250 g liszt
250g cukor
250g vaj (vagy margarin de az nem olyan finom)
1 dl tej
1 zacskó sütőpor
4 tojás
Összekeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vajat (vagy a margarint, de azzal nem olyan finom) a cukrot és a sütőport. Ízesíthetjük porkávéval amit feloldunk egy pici tejben (amit az 1 deciből veszünk el), vagy kakaóporral vagy bármilyen ízesítővel, vagy akár olvasztott csokoládéval.(A recept nem mondja mennyivel). Süssük 180°-on 45 percig.(Nekem ez soknak tűnik, de te ezt már magadtól tudni fogod, hogy kell).
Hagyni kihűlni.
Befedni a tortát gőz fölött megolvasztott tejcsokoládéval. Hagyni kihűlni.
Csináltam egy hosszú téglalap alakú formát vékony keménypapírból amit bevontam alufóliával. Az alufóliát beolajoztam.
Amikor megszilárdult a tejcsokoládé, rátettem (kicsit belemélyítve a tortába) az előzőleg hullámszerűen meghajlított alufóliás keménypapírt és egyik felől a gőz felett megolvasztott fekete csokoládét kentem rá, a másikon meg a fehéret. Nem szabad a patternt túl magasra csinálni mert akadályozna a csokoládé elkenését. Ha szép precíz mázat akarunk, akkor még a bevonat széle köré is tegyünk egy kis karimát (amit a kellő méret szerint összekapcsolunk gémkapoccsal vagy másképp. (Nem tudom a nevét: kicsi szerkezet, irodában több lapot összetűznek vele.)
Nem tette be a csokoládémázhoz szükséges mennyiséget, itt valaki biztosan meg tudja saccolni, ha te sem tudod. Azt hallottam még, hogy többen egy kis olajat tesznek a csokiba de én nem tudom, akkor is megszilárdul?
Lányok, szóljatok hozzá légyszi! Nem blogon volt, hanem egy fórumban és mindenki csodálta de senki sem kérdezett rá és mivel 2007-ben írta, már nem kérdezhetek rá, elavult.
0,5 kg túrót morzsoljunk bele 1 liter tejbe. Ezután forraljuk fel, és amikor a folyamatosan kevert tejből elkezd a savó kiválni, a túró pedig nyúlóssá válik, öntsük tésztaszűrőbe, hogy a leve lecsepegjen. A visszamaradt sűrű masszát dolgozzuk össze 6 dg vajjal, 1 felvert tojással, 1 kávéskanál finomra őrölt sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, egy csipet őrölt fehér borssal, és egy zománcozott edényben, takaréklángon addig keverjük, amíg sima, sajtszerű anyaggá áll össze. A megolvadt sajt ízlés szerint kevés köménymaggal vagy fokhagymaporral is ízesíthető. A masszát öntsük kivizezett formába, és hűtőszekrényben érleljük. A sajt keménységi foka a főzési, illetve érlelési időtől függ. Ha puhára főzzük, finom, lágy sajtot kapunk, keményre főzve pedig édeskés, leginkább az ementálira emlékeztető íze lesz. A fenti alapanyagokból kb. 35 dg kemény sajt várható. Ha nagy mennyiséget készítünk, akkor a hosszabb eltarthatóság érdekében célszerű a masszát tömbökbe préselni, majd sós vízbe mártani, hogy szilárd kéreg képződjön rajta. Egyébként ha a hosszú tárolás során megkeményedett sajtot langyos tejbe áztatjuk, ismét kilágyul.
Az 1789-es francia forradalom idéjén sok francia menekült Londonba. Némelyek szegények voltak. A francia háziasszonyok észrevették, hogy az angol hentesek kidobják a marhák farkát. Megvették olcsó pénzen és kezdtek húslevest főzni belőle. Idővel nagyon népszerü lett és többféle változata született. Az angolok nemzeti ételként kezelik.
Hozzávalók
3 l víz
1 kg marhafarok
2-3 borjúcsont
földimogyoró olaj a pirításhoz
10 dk sárgarépa (kb 1 nagy-közepes)
10 dk hagyma (kb 2 közepes)
10 dk zeller (a zöldjével)
6 dk paradicsompüré
3 dl fehér bor
˝ dl konyak
1 dl madeira bor
3x füszerek
Körítés
10 dk sárgarépa
10 dk hagyma (kb 2 közepes)
10 dk zeller
- Darabokra vágni a marhafarkot;
- Megtisztítani, megmosni és kb 1 - 1,5 cm-es darabokra vágni sárgarépát, hagymát és zellert;
- Szintén összevágni, de külön edénybe tenni a köritésnek szánt sárgarépát, hagymát és zellert (sokkal apróbbra kell vágni, kb 2mm, ezt a végén a levesbe tesszük);
- Puhára párolni (legjobb kuktában) a körítésnek szánt zöldségeket és félretenni.
Ezen a linken találsz képeket, hogy hogyan néz ki ez a kétféleképpen összevágott zöldség, a nagyobb neve 'mirepoix', a kisebbé 'brunoise': http://chefsimon.com/tailles_legumes.htm
Elkészítés
- A földimogyoróolajban megpirítjuk a marhafarok darabokat minden oldalról; vigyázat, hogy ne eresszen vizet!
- Mikor szépen megbarnult, hozzáadni a nagyobbra vágott zöldségeket ( mirepoix) és tovább pirítani. Ne eresszen vizet! Inkább kettéosztani két serpenyőben, mint hagyni megvizesedni;
- Hozzáadni a paradicsompürét, hagyni még egy kicsit sülni, kevergetni;
- Beletenni a füszereket;
- Beletenni a fehérbort, egy kicsit elpárologtatni és hozzáadni a vizet és a csontokat;
- Nagyon lassú tüzön kell főzni, hogy ne zavarosodjon meg.
- Időnként leszedni a képződött habot, az olajat és szükség esetén hozzáadni még vizet;
- Mikor a hús megfőtt, kivenni, lebontani a csontról, kockákra vágni. Könnyebb a kockára vágás, ha hagyjuk a húst kihülni.
- Átszürni a levet muszlinnal vagy más ritka ruhaanyaggal és leszedni a zsírját;
- Lassú tüzön felmelegíteni, megkóstolni hogy kell-e bele só és hozzáadni a madeira bort és a konyakot. (De szerintem a konyak elmaradhat.)
- Beletenni az apróra vágott és megpárolt zöldségeket (brunoise).
Ha megzavarosodik a húsleves, van egy módszer, hogy kitisztuljon, de munkaigényes. Képeken itt látható: http://chefsimon.com/clarifier-consomme.html
A tisztítási folyamathoz kell: sovány darálthús, tojásfehérje, apróra vágott zöldségek.
Mindezt alaposan el kell keverni, beletenni még néhány jégkockát és egy nagyobb fazékban kicsit összekeverni a már langyossá hült húslevessel.
Lassú tüzön forrásig melegíteni.
Habozni fog és egy idő múlva a közepén lyuk keletkezik. Vigyázat, nem szabad összetörni a lyukat mert akkor újra zavaros lesz a lé!
Elkeszites: A tejszint a rogzitovel es nemi cukorral /?/ HA szukseges kemenyre felverem. A Bokkenpooten-sutit konyhai robotgepben v. sodrofaval felapriom-megtorom. Majd a tejszinnel ovatosan , de jol egybekeverem. Egy 24cm tortapisk. alapot kettevagom es megtoltom vele. MEGJEGYZES. En mindig tobbet keszitek a tortatoltelekekbol hogy NE erjen meglepetes ha nem lenne eleg cimmel. En dupla adagot keszitek belole. Elfogyasztani"" is naggyon finom. Kelyhekben reszelt csokival stb diszitve. Fantaziatorta Bokkenpootentoltelekkel
A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral és a cukor 3 részével. Hozzáadjuk a vizet. A sütőport elkeverjük a liszttel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Amikor a fehérje már majdnem jó, hozzáadjuk a cukor 1 részét és így habosítjuk tovább. A tojásfehérje habot lazán összekeverjük a tojássárgájával. A lisztet eközben folyamatosan adjuk hozzá. Tortaformába öntjük és előmelegített sütűben 150 C°-on kb. egy óráig sütjük.
A kókuszos krémet úgy készítjük el, ahogy a pudingot szoktuk, de a tejet a kókuszreszelékkel forraljuk fel. A csoki krémet is így készítjük el. A kihűlt krémekhez hozzáadjuk, a kihabosított margarint. A tortakarikát három részre vágjuk. Az első lapra a kókuszkrémet kenjük, a másodikra a csoki krémet. A maradék krémmel kívülről bekenjük a tortát. A torta tetejét olvasztott csokoládéval áthúzzuk és rácsozzuk. Oldalát csoki darabokkal vagy kókuszreszelékkel panírozzuk be. A torta szélét a maradék kókuszkrémmel és csoki levelekkel díszítjük Nagyon finom torta
Ez a recept A. barátnőm nagymamája által vándorolt hozzám és azóta is stabil tagja a desszert repertoárnak. Abszolút elronthatatlan, stresszmentes, ráadásul előző nap kell elkészíteni, tehát vendégség-barát. Én az évek során annyit változtattam rajta, hogy eggyel több tojásfehérjét teszek hozzá, mint sárgát, ettől még levegősebb + teszek hozzá pici tejszínt, amitől selymes lesz. És szoktam bele tenni egy pici narancslikőrt (Cointreau), amitől olyan finom illatos lesz. Persze ez opcionális. (A. receptje szerint pici kávé kerül bele, ami még jobban kihangsúlyozza a csokoládé ízét)
Recept: Hozzávalók (2-3 adag)
10dkg keserű csokoládé (lehetőség szerint minél jobb minőségű)
3 egész tojás, szétválasztva
+ 1 tojásfehérje
2-3 ek tejszín (szobahőmérsékleten)
2 ek narancslikőr
Szétválasztom a tojásokat A sárgáját kikeverem, a fehérjét (négyet) pedig kemény habbá verem (az elektromos habverő nagy segítség lesz, hacsak nem akarunk karizmozni egy kicsit). Vízgőz fölött megolvasztom a csokoládét (elvileg ezt meg lehet tenni a mikróban is, de akkor csak alacsony hőfokon szabad. Vízgőz fölött egy fokkal macerásabb, viszont sokkal könyebben lehet kontrollálni a hőmérsékletet, ami a csoki felolvasztásánál nagyon fontos. Ha túlmelegítjük, akkor nagyon hamar megköt). Hozzákeverem a tejszínt. Belekeverem a tojássárgáját, majd ebbe a masszába óvatosan beleforgatom a tojásfehérje kemény habját. Hozzáadom a narancslikőrt (opcionális) Külön-külön üvegpoharakba (vagy szufflétálkákba) osztom és a hűtőbe teszem 24 órára (de min. egy éjszakára). Cukor tényleg nincs benne, ha valaki édesebben szereti, lehet hozzá tenni.
2 egész tojás/2 tojássárgája/15dkg cukor/1,25 dl friss citromlé (kb. két nagy citrom leve elektromos facsaróval)9dkg vajEgy lábasban vizet forralok. Ez alatt egy akkora üveg- vagy fémtálban, ami majd pont kényelmesen ráilleszkedik a vizes lábasra, simára, fehéredésig keverem a tojásokat és a cukrot. Én ezt mindig elektromos habverővel teszem. Amikor forr a víz, közepesre veszem a hőt és a tálat ráhelyezem a vizes edény tetejére, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érje a vizet. A gőz fölött elkezdem folyamatosan felverni a sabayon-t. Én lusta vagyok és ehhez is az elektromos habverőt használom, de kézi habverővel még habosabb lesz, mert több levegő kerül bele. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáöntöm a citromlé egyharmadát. Folytatom a műveletet, amikor ismét sűrűbb, megint egyharmadnyi citromlé. Megint keverem, majd a végén jön hozzá a citromlé utolsó harmada. Ez összesen kb. 7-8 perc lesz és a krém térfogata kb. megháromszorozódik. Ekkor leveszem a tűzhelyről, de még a gőz fölött teszem hozzá a vajat (hat részre osztva, apránként, óvatosan dolgozom a habba). Lehűtöm
Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot sütünk belőle. A tejet a liszttel összefőzzük, kikeverjük a margarinnal és a cukorral, majd 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe zselés cukrot aprítunk és rumot adunk hozzá. A másik felébe kakaót keverünk. Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével, rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát erre a kakaós krém kerül. Rárakjuk a második lapot, rá a zselés cukros krémet és befedjük a harmadik lappal. Tetejére csokimáz kerül. Lőrincz Anikó, Nyíregyháza
Egy 2-3 kg-os bőrös malaccombot kevés vízzel hígított kb. fél liter Coca Colában puhára főzök.
Főzés közben néhány szegfűszeget is beleteszek.
A megfőtt pecsenyét megszórom barnacukorral és frissen őrölt borssal.
A sütőt előmelegítem és néhány percre nagyon forró, kb. 240 fokos sütőbe teszem a pecsenyét, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
Jó étvágyat kívánok hozzá. Taksár Ferenc, Nyírtelek
/EZ egy kalandozasom eredmenye LIMARAM megadott NET cimen IldikoNL/ Ime ez a kulonleges reci!!
Hozzávalók:
BBQ Szósz
2 kanál olaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kanál mustár
4 kanál barna cukor
1 dl sör
2 kanál worcestershire szósz
Chili por, cayenne bors, fekete bors, füstölt por
˝ kanál sima ecet
˝ liter ketchup
Elkészítés
Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, mustárt. Amikor a cukor elolvadt kb 2-3 perc, beleöntjük a ketchupöt a worcestershire szószt az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán keresztül lassú tüzön főzzük. A jó BBQ szóz az enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Meg kell kérni a hentest hogy faragja le az oldalasról a zsíros részét. Nekünk csak sovány darabja kell, a csonttal. Nyugodtan megvehetünk egy egész (fél) oldalast, garantálom hogy el fog fogyni! Otthon a jókora darabot a csont közti hús mentén feldaraboljuk, úgy hogy minden darab kettő csontból álljon. Majd fűszeres lében, ( hagyma, füstölt por, só, egész bors ) lassú tüzön addig főzzük amig a hús éppen csak hogy nem fordul le magátol a csontról. Amikor kész a szószba mártjuk és a forró grillen megsütjük. A legendás oldalas renkívül porhanyós, szinte elolvad a szájban! Köszönettel John Maydecknek.
Lanyok, sajnos az oldal nem engedte meg a fotot bemasolni. Az eredeti foton egy marinerozott borda van a BBQ ra teve es sutik.
HÁROMSZÍNŰ CSOKITORTA(kb. 16 szelet)/OETKER reci/
Hozzávalók:26 cm átmérőjű csatos tortaformához:Kevés zsiradék , Sütőpapír Trüffel krém: Világos krém:
300 g tejcsokoládé150 g fehér csokoládé
300 g habtejszín150 g habtejszín
50 g puha vaj50 g lágyvaj vagy margarin
Kb. 2 evőkanál konyak (ízlés szerint) Kevert tészta: 100 g lágyvaj vagy margarin
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 tojás (közepes méretű)
75 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
50 g reszelt csokoládé Ezenkívül:50 g fehércsokoládé/1 teáskanál étolaj Előkészítés: A krémeket előző nap elkészítjük. Elkészítés:Trüffel krém:A csokit kis darabokra tördeljük. A tejszínt felfőzzük, levesszük a tűzről,
és a csokit hozzáadjuk. Addig keverjük, míg a csoki fel nem olvad, utána
elkeverjük benne a vajat is, majd ízlés szerint a konyakot hozzáadjuk. A
csokikrémet egy tálba tesszük, és éjszakára a hűtőszekrénybe állítjuk. Világos krém:A fehércsokit kis darabokra tördeljük. A tejszínt felfőzzük, levesszük a
tűzről, és a csokoládét elkeverjük benne. Addig keverjük, míg fel nem
olvad, majd hozzáadjuk a margarint. A krémet egy tálba tesszük,
és éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. Kevert tészta:A csatos tortaforma alját kivajazzuk, és sütőpapírral befedjük. A sütőt
előmelegítjük.A margarint konyhai robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot,
vanillincukrot és azzal is jól elkeverjük. A tojásokat egyenként, kb. Fél percenként hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, és kis adagokban közepes fokozaton keverve a masszához adjuk. Végül a reszelt csokoládét is beletesszük. A tésztát a formában elsimítjuk.
A tortaformát a sütő középső rácsára helyezzük, és a tésztát megsütjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
A megsült tésztáról lecsatoljuk a sütőforma szélét, egy sütőrácsraborítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt a tészta aljáról. A tésztát hűlni hagyjuk. A tésztaalapot egy tortatartóra helyezzük, és körbevesszük a megtisztított sütőforma szélével vagy egy tortagyűrűvel. Töltelék:A lehűtött világos krémet a robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton felverjük, és megtöltünk vele egy nyomózsákot (kb. 12 mm átmérőjű nyomóvéggel). A tésztaalapra 3 kört nyomunk kb. 1,5 cm távolságra egymástól. A kihűlt trüffel krémet ugyancsak felverjük, egy nyomózsák segítségével (kb. 12 mm átmérőjű nyomóvéggel) kb. felét az üresen hagyott
helyekre töltjük. A maradék trüffel krémet egy habkártyával a tetején elsimítjuk, úgy, hogy a fehér gyűrűket befedje. A tortát min. 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Levesszük a tortaformát. Díszítéshez a fehércsokit kis darabokra vágjuk, és az olajjal vízfürdő felett, gyenge tűznél felolvasztjuk. A csokoládét egy kis fagyasztózacskóba töltjük, jól lezárjuk, az egyik sarkát levágjuk, és a csokit a süteményre csepegtetjük. A tortát tálalásig hideg helyre tesszük.
Sziasztok! Dr. Oetkertol mindig kapok hirlevelet s gondoltam talan Ti is szivesen hasznalnatok.
KÁVÉKRÉM
Hozzávalók:
1 tasak Dr. Oetker Őrölt Zselatin
6 evőkanál hideg víz
500 ml tej
5-6 enyhén púpozott teáskanál instant kávé
100 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 g lehűtött tejszín
50 g csokireszelék
Elkészítés:
A zselatint a hideg vízzel elkeverjük, és kb. 10 percig duzzadni hagyjuk.
A tejet az instant kávéval egy edényben felmelegítjük, majd levesszük a
tűzről. Hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a megduzzadt zselatint,
és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk.
A masszát egy tálba szedjük, és 1-2 órára a hűtőbe helyezzük, amíg
zselésedni nem kezd (állás közben többször megkeverjük). A lehűtött
tejszínt keményre verjük. A hab 2/3-át a kávékrémbe keverjük, és
hozzáadjuk a csokireszeléket is. A krémet desszertpoharakba vagy egy nagy
tálba halmozzuk, a maradék habbal díszítjük. Még kb. 2 órára a
hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt ízlés szerint csokoládédarabokkal
és kávészemekkel díszíthetjük.
A tojássárgáját 2,5 deka kristálycukorral habosra kell keverni. A maradék 7,5 dekagramm kristálycukrot a tojásfehérjével verik fel. A tojássárgás masszához hozzáadják az olvasztott csokoládét. A fehérjés masszához adják a csokoládés-tojássárgás részt, a végén pedig a lisztet, a diót és a mandulát. Ezután tortaformába töltik, és 190 fokon sütőpapírral kibélelt tepsiben kisütik.
Krém:
közben elkészülhet a krém. Ehhez felforralják a 4 deciliter tejszínt és megolvasztajákk 40 deka, minimum 50 százalékos csokoládét. Ha a tejszín forr, belekeverik a megolvasztott csokit. Pár pillanatig főzik, majd kihűtik. A torta megkenése előtt a krém masszáját felhabosítják.
Összeállítás:
A kisült piskótát három szeletbe vágják, az alsó két szelet közé öt dekányi marcipánmasszát kennek, majd a csokoládés, úgynevezett trüffel stílusú krémmel folytatják a rétegezést. A tetejét csokoládékrémmel kenik meg, és készen kapható csokipasztillákkal díszítik, de úgyis izgalmas, ha olvasztott fehér csokoládéval márványozzák.
Csokoládé máz: (ezt nem írja az eredeti recept)
A csokoládét óvatosan (precízebb hölgyek gőz fölött) felolvasztják a vajjal együtt, összekeverik majd a kihűlt tészta tetejére egyenletesen rákenik.
Megjegyzés: egy kicsit hasonlit a bécsi Imperial tortára (RT)
Habosra keverünk nyolc tojás sárgáját kevés hideg tejjel és 50 gr kukoricaliszttel, míg ki nem fehéredik. Közben egy liter zsíros házi tejet felforralunk fel 150 gr cukorral, 1 rúd fahéjjal és fél citrom vékonyan lehántott héjával. Lehúzzuk a tűzről, s három percig állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, s folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habos tojássárgájához. Kis lángra tesszük, s addig kevergetjük, míg sűrűsödni nem kezd (83şC). Tűzálló formákba töltjük, hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt a krémet egyenletesen beszórjuk barnacukorral, és kb. félpercre szorosan a forró grill alá tesszük. A cukornak karamelizálódnia kell, de alatta a krémnek nem szabad megolvadnia. (Katalóniában külön e célra készült spirál alakú izzó vasat használnak, ami helyettesíthető erősen felforrósított burgonyatörő vassal.)
A tojásfehérjét a porcukorral habbá verünk, majd a kókuszreszeléket és a réteslisztet hozzákeverjük. Kikent, lisztezett tepsiben világosra sütjük. (sütőpor nem kell hozzá!) A tejet a kávéval és a pudingporral felfőzzük, kkkkközben a margarint a cukorral kikeverjük és a kihűlt krémmel habosra keverjük. A tetejét olvasztott csokival kell befröcskölni, vagy csokit reszelünk rá.
Tudom, hogy most nem aktuális, de azért beírok egy pár édesítővel elkészíthető fagyit.
Diétás vaníliafagyi (internet)
Hozzávalók: 5 tojássárgája, édesítőszer ízlés szerint, 3 kk. cukormentes vaníliakivonat, 1 1/4 csésze tejszín habbá verve, 1 csésze víz.
Öntsd a vizet egy turmixgépbe, add hozzá az édesítőt és a tojások sárgáját, mixeld közepes fordulaton 30 másodpercig. Forgasd bele ezt a keveréket a felvert tejszínbe, keverd össze alaposan, de vigyázz a tejszínhabra, nehogy összetörjön. Fagyaszd 2 órán keresztül. Tanácsok: 8 db félcsészényi adagra oszd fel, így egy adag CH tartalma 2-4 gr, az édesítőszertől függően.
A pudingporhoz tej helyett 3/4 részben vizet, 1/4 részben habtejszínt adj, keverd össze habverővel alaposan, habosra. Fagyaszd le. CH tartalma állítólag 8 gr, de a hozzávalóktól függ, tehát számolj utána.
Turmixgép poharába öntjük a pudingport, az édesítőszert, 1 dl tejet és a kakaóport. Habosra keverjük, majd tűzálló tálba öntjük, amit ráteszünk a tűzre, takaréklángra. A maradék tejet felforraljuk és a pudingos-kakaós tejre apránként ráöntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Ha már besűrűsödött, hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak ezután öntjük bele a fagylaltgép tartályába és az előírás szerint megfagyasztjuk. (Szerintem gép nélkül is elkészíthető).
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit