E.Margit receptje (Német recept alapján)
Csiga-legyező ( Franzbrötchen az eredeti neve)
Tészta (2 tepsire való, 20 db):
50 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
7 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
2,5 dl langyos tej
7 dkg vaj, vagy margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
Egyéb hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor (nekem 2 kk édesítőszer)
3 ek víz
fahéj (nekem kakaópor)
liszt a szóráshoz
zsír a tepsihez (nekem sütőpapír)
1 tojás sárgája a lekenéshez
1. a tészta hozzávalóit a gépbe: dagasztás, 20 perc kelesztés, dagasztás. (nem kéne nagyon melegnek lenni a tésztának)
2. lisztezett deszkán 30x25 cm-re nyújtani.
3. a tölteléknek való fagyos vajból vékony szeletekkel borítani a tészta felét, majd a másik felét ráhajtani. A széleket összenyomkodni és egy picit aláhajtani. (Most 15x25 cm-es a tészta.)
4. lisztezett deszkán 30x50 cm-re nyújtani
5. képzeletben 3 részre kell osztani a tésztát és a két szélső harmadot a középsőre hajtani
6. 15 percig hideg (!) helyen pihentetni
7. lisztezett deszkán 80x40 cm-re nyújtani, majd megkenni kevés vízzel, megszórni a töltelékbe való cukorral és fahéjjal
8. a hosszú oldala felől feltekerni kb. 6 cm vastagra, a széle alulra kerüljön
9. a tetejét óvatosan lenyomkodni, hogy kicsit ovális legyen a tészta, majd 4 cm-es darabokra felvágni
10. minden darabot a vágással párhuzamosan, középen egy fakanál nyelével benyomni
11. legalább 4 cm távolságra egymástól két kizsírozott tepsire tenni
12. az első sütésre szánt tepsit meleg helyen 15-20 percig pihentetni
13. a második tepsit hideg helyen pihentetni, hogy a tészta lassabban keljen
14. előmelegített sütőben 200 fokon, középen sütni 25 percig
|