E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Feketeerdei kenyér

E.Margit receptje (Német recept alapján)

 

Feketeerdei kenyér – így csináltam én:

 

30 dkg BL 80-as liszt,

10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,

10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,

1 dkg élesztő 1,5 evőkanál vízben elkeverve,

1,5 kk só (szűken mérve),

1 púpos kk sikér,

1 mokkáskanál barna (melaszos) cukor,

2,7 dl víz.

 

A liszteket beletettem a gépbe, a közepébe egy mélyedést csináltam és ebbe beleöntöttem az élesztős vizet. Kicsit összekevertem a vizet liszt tetejével, majd ráhúztam körben a lisztet. Ezt a kovászt hagytam érni 4 órán át. Utána bele tettem a gépbe a többi hozzávalót, majd 20 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás következett. Formázva tepsire tettem, kb 15 percet kelt, körbevágtam a tetejét, majd az előmelegített sütőbe tettem. 50-55 percet sütöttem végig nagy lángon. Félidőben megkentem tiszta vízzel a tetejét.

Nagyon finom, kicsit testes, enyhén rozsos és kovászos illatú kenyér lett belőle. Ebből a mennyiségből egy 80 dkg-os cipó lett. Szerintem érdemes az eredeti – azaz ennek a duplája – mennyiséget megcsinálni, mert kicsit hosszadalmas az elkészítése és biztos vagyok benne, hogy ez egy jól eltartható kenyérféle.

A képek már a dupla adagból, "pogácsa" bevágással készült kenyérről vannak.

Következő alkalommal, a csiga bevágással készült kenyérnél 1,5-szeres adagot csináltam, és jóval hosszabb volt az utolsó kelesztési idő, igaz nem langyos helyen kelt, kb. 1,5 órát. A külső hőmérséklet és a tészta állaga erősen befolyásolja a kelési időt, most így volt szükséges. 

 
Ez a kenyér egy korai sütésem volt. Az új módszerrel, elő- vagy öregtésztával is megsütöttem most. 
 

30 dkg BL 80-as liszt,

10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,

10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,

1,3 dkg élesztő

1,5 kk só (szűken mérve),

1 kk sikér,

1 kk cukor,

2,7 dl víz + 2-3 ek-nyi a dagasztás közben

20 dkg elő- vagy öregtészta

 

A hozzávalókat a gépbe tettem és egyszer bedagasztottam, amíg szépen összeállt a tészta. Ezután a kikapcsolt gépben kelesztettem kb. 1 órát, majd épp csak "összecsapattam"  géppel a tésztát.

Kivettem, formáztam és jénaiba tettem kelni. Kb. 45 perc kelesztés után bevágtam. Összesen 2ó 15 perc kelesztés után 180 fokos sütőben, légkeveréssel 1 óra alatt megsütöttem.

 

Öregtésztás változat, formázva Öregtésztás változat, keleget Öregtésztás változat, bevágva Öregtésztás változat, megkelt

 

Öregtésztás változat, megkelt Öregtésztás változat, megsült Öregtésztás változat, megsült Öregtésztás változat, megvágva

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség