E.Margit receptje (Német recept alapján)
Feketeerdei kenyér – így csináltam én:
30 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,
1 dkg élesztő 1,5 evőkanál vízben elkeverve,
1,5 kk só (szűken mérve),
1 púpos kk sikér,
1 mokkáskanál barna (melaszos) cukor,
2,7 dl víz.
A liszteket beletettem a gépbe, a közepébe egy mélyedést csináltam és ebbe beleöntöttem az élesztős vizet. Kicsit összekevertem a vizet liszt tetejével, majd ráhúztam körben a lisztet. Ezt a kovászt hagytam érni 4 órán át. Utána bele tettem a gépbe a többi hozzávalót, majd 20 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás, 30 perc pihenés, 5 perc dagasztás következett. Formázva tepsire tettem, kb 15 percet kelt, körbevágtam a tetejét, majd az előmelegített sütőbe tettem. 50-55 percet sütöttem végig nagy lángon. Félidőben megkentem tiszta vízzel a tetejét.
Nagyon finom, kicsit testes, enyhén rozsos és kovászos illatú kenyér lett belőle. Ebből a mennyiségből egy 80 dkg-os cipó lett. Szerintem érdemes az eredeti – azaz ennek a duplája – mennyiséget megcsinálni, mert kicsit hosszadalmas az elkészítése és biztos vagyok benne, hogy ez egy jól eltartható kenyérféle.
A képek már a dupla adagból, "pogácsa" bevágással készült kenyérről vannak.
Következő alkalommal, a csiga bevágással készült kenyérnél 1,5-szeres adagot csináltam, és jóval hosszabb volt az utolsó kelesztési idő, igaz nem langyos helyen kelt, kb. 1,5 órát. A külső hőmérséklet és a tészta állaga erősen befolyásolja a kelési időt, most így volt szükséges.
Ez a kenyér egy korai sütésem volt. Az új módszerrel, elő- vagy öregtésztával is megsütöttem most.
30 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt,
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt,
1,3 dkg élesztő
1,5 kk só (szűken mérve),
1 kk sikér,
1 kk cukor,
2,7 dl víz + 2-3 ek-nyi a dagasztás közben
20 dkg elő- vagy öregtészta
A hozzávalókat a gépbe tettem és egyszer bedagasztottam, amíg szépen összeállt a tészta. Ezután a kikapcsolt gépben kelesztettem kb. 1 órát, majd épp csak "összecsapattam" géppel a tésztát.
Kivettem, formáztam és jénaiba tettem kelni. Kb. 45 perc kelesztés után bevágtam. Összesen 2ó 15 perc kelesztés után 180 fokos sütőben, légkeveréssel 1 óra alatt megsütöttem.
|