E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Kovász készítése - Margit módszere

Kovász készítése - E.Margit

 

Nekem a gyorskovászos kovászindítás vált be, mert erre nem kell 3-5 napot várni, mire használható lesz.

Beírom a gyorskovász készítését, majd a további teendőket is.

 

Kovász:

Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő


ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-))

 

Ekkor már lehet sütni vele. Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe.  3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül, ezidő alatt semmi baja nem lett.

 

Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni. Ha elfelejtem, vagy hirtelen ötlettel állok neki sütni valamit, akkor a mikró olvasztóprogramján melegítek rajta 2-3 x 1/2 percet, így pillanatok alatt felmelegszik és használható. Tulajdonképpen hidegen is fel lehet használni, ilyenkor az egyéb folyadékokat szoktam egy kicsit meglangyosítani.  A maradékot ismét megetetve folytatódik, amit az imént leírtam.

 

Rozskovászt úgy csináltam, hogy egy evőkanál búzakovászt átetettem rozsliszttel, azóta csak ezt teszek bele.

 

Nekem egy-egy fél kilós vajas dobozban, lezárt fedővel van a kovászom, ebbe belefér a legaktívabb állapotban is. Ha nagyon ki akar kéredzkedni, akkor visszakevergetem.

(Kiegészítés néhány hónappal később: Mára már nagyobb dobozokban "lakik" a kovászom, mert sokkal többet használok. Ezért egyszerűbb nagyobb mennyiséget bekeverni, majd így használni belőle. Így nem feltétlen van szükség minden használat után a kovász szaporítására.)

 

A kovásszal készült kenyérhez több idő kell, mint a csak élesztőshöz, de ezt igyekszem a receptekben rögzíteni. Viszont megéri szerintem ezt a plusz ráfordítást, mert nagyon finom kenyeret lehet vele sütni.

 

Nem jut eszembe több leírni való a kovászról, ha kérdése van valakinek, kérem írjon a fórumon és válaszolok vagy ott, vagy kiegészítem ezt a kis leírást.

aktív búzakovász aktív rozskovász alvó búzakovász - csak a kép kedvéért vettem ki a hűtőből

Hosszú idő eltelt, amióta az előzőeket írtam. Azóta nagyobb dobozt kaptak a kovászaim és mostanában már hidegen, a hűtőből egyenesen felhasználom őket. A tésztához hozzátett vizet szoktam meglangyosítani egy kicsit. Az etetéstől úgy érzem elég sokan tartanak, ezért készítettem erről egy képsort. Szándékosan nem fogok az eltelt időről írni, mert nagyon befolyásolja a környezet hőmérséklete ezt. A képeken egy darabig mindkét kovászom látható, majd a későbbieken már csak a rozs. Ennek az az oka, hogy a búzakovászra ráetettem még egy kis liszttel, mert teljesen elfolyt, így némi fáziskésést okoztam neki. Amúgy is lényegesen látványosabb a rozskovász munkája. A búzakovász is ugyanezeken a folyamatokon megy keresztül, de kevésbé látványos módon. Ha a mozgása elcsendesedik és savanyú az illata, akkor az is jó.

Az etetés maga, csak liszttel és vízzel való bekeverést jelent, ilyen sűrűre:

etetés (bal-rozs, jobb-búza)

A továbbiak:

néhány órás beindultak a rozs gyorsabb ennyivel magasabb a rozs

ennyivel magasabb a rozs a rozs ilyen aktív ilyen a rozs állaga kész a rozskovász

Látható a képeken, hogy az érési folyamat alatt mennyire elfolyósodik a kovász, ezért is szoktam ennyire sűrűre keverni az elején.

Hogy mennyi idő mindez? Nyáron lehet egy nap, ha nagy hőség van. Télen, főleg, ha egy kicsit hűvös van a konyhában, akár 4-5 nap is lehet, főleg a búzakovásznál. Itt is érvényes, hogy nem az eltelt időt, hanem a kovász állagát kell figyelni és szorgalmasan kevergetni az aktiv fázisában.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gamail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

AZ ÉV (G-Portál) HONLAPJA 2014 - 3 nap van hátra a nevezésbõl, le ne maradj! Fõnyeremény: .hu-s domain! :)    *****    RONGYBABÁK GYÖNYÖRÛ-EGYEDI KIDOLGOZÁSSAL CSAK NÁLAM, ÚJRA!    *****    GIST - GIST -Nagyon egyedül vagyok - GIST - Nagyon egyedül vagyok - GIST - GIST - Nagyon egyedül vagyok - GIST - GIST    *****    E-book ingyen! Keira Christie: Alattam buli, felettem gyilkosság - izgalmas kriminovella, most ingyen e-könyvként!    *****    NEXTWORLD2 Magyarország ingyenes, nagysikerû MMORPG játéka. Gyertek játszani, írjuk együtt a Legendát! Kattintsatok!    *****    NEXTWORLD2 Magyarország ingyenes, nagysikerû MMORPG játéka. Gyertek játszani, írjuk együtt a Legendát! Kattintsatok!    *****    ÉHEZÕK VIADALA: KIVÁLASZTOTT I. RÉSZ A MOZIKBAN! JENNIFER LAWRENCE FÕSZERELPÉSÉVEL TÖBBET AKARSZ? KATTINTS NEM BÁNOD MEG    *****    John Scalzi: Bezárt elmék - most e-book formátumban beszerezhetõ.    *****    INGYEN E-BOOK! - Krisz Nádasi: Ki kopog, ki kopog? - Novella egy lányról és egy kisfiúról Mikulás idején. INGYEN E-BOOK!    *****    Homérosz: Iliász - egy õsi történet modern e-book formában, mindössze 100 Ft-ért!    *****    { BLOG } - He is not the sun. You are. -    *****    Gyere és nézz be a legújabb a Marvel Studióval és sztárjaival foglalkozó oldalra! Chris Evans, Robert Downey Jr....    *****    GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST GIST    *****    OUTLANDER-ONLINE.GP - DIANA GABALDON REGÉNYÉBÕL KÉSZÜLT SOROZAT LEGNAGYOBB RAJONGÓI OLDALA! OUTLANDER SOROZAT! KATT KATT    *****    *NOVEMBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    Több kreditet szeretnél? Nevezz a téli rajzversenyre, írj egy történetet 3 megadott mondatból, és játssz a minijátékon!    *****    Nézd ingyen onlinen filmet, vagy már le is töltheted öket! Pllocker mozi. Keres a facebookon is!    *****    *KREDITESÕ*2014.11.14./16.30*NEKED IS ITT A HELYED!:)*KREDITESÕ*2014.11.14./16.30*NEKED IS ITT A HELYED!:)*KREDITESÕ*    *****    Szabó E Éva absztrakt festményei    *****    Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi - most e-book formátumban is!