E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Kovász készítése - Margit módszere

Kovász készítése - E.Margit

 

Nekem a gyorskovászos kovászindítás vált be, mert erre nem kell 3-5 napot várni, mire használható lesz.

Beírom a gyorskovász készítését, majd a további teendőket is.

 

Kovász:

Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő


ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-))

 

Ekkor már lehet sütni vele. Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe.  3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül, ezidő alatt semmi baja nem lett.

 

Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni. Ha elfelejtem, vagy hirtelen ötlettel állok neki sütni valamit, akkor a mikró olvasztóprogramján melegítek rajta 2-3 x 1/2 percet, így pillanatok alatt felmelegszik és használható. Tulajdonképpen hidegen is fel lehet használni, ilyenkor az egyéb folyadékokat szoktam egy kicsit meglangyosítani.  A maradékot ismét megetetve folytatódik, amit az imént leírtam.

 

Rozskovászt úgy csináltam, hogy egy evőkanál búzakovászt átetettem rozsliszttel, azóta csak ezt teszek bele.

 

Nekem egy-egy fél kilós vajas dobozban, lezárt fedővel van a kovászom, ebbe belefér a legaktívabb állapotban is. Ha nagyon ki akar kéredzkedni, akkor visszakevergetem.

(Kiegészítés néhány hónappal később: Mára már nagyobb dobozokban "lakik" a kovászom, mert sokkal többet használok. Ezért egyszerűbb nagyobb mennyiséget bekeverni, majd így használni belőle. Így nem feltétlen van szükség minden használat után a kovász szaporítására.)

 

A kovásszal készült kenyérhez több idő kell, mint a csak élesztőshöz, de ezt igyekszem a receptekben rögzíteni. Viszont megéri szerintem ezt a plusz ráfordítást, mert nagyon finom kenyeret lehet vele sütni.

 

Nem jut eszembe több leírni való a kovászról, ha kérdése van valakinek, kérem írjon a fórumon és válaszolok vagy ott, vagy kiegészítem ezt a kis leírást.

aktív búzakovász aktív rozskovász alvó búzakovász - csak a kép kedvéért vettem ki a hűtőből

Hosszú idő eltelt, amióta az előzőeket írtam. Azóta nagyobb dobozt kaptak a kovászaim és mostanában már hidegen, a hűtőből egyenesen felhasználom őket. A tésztához hozzátett vizet szoktam meglangyosítani egy kicsit. Az etetéstől úgy érzem elég sokan tartanak, ezért készítettem erről egy képsort. Szándékosan nem fogok az eltelt időről írni, mert nagyon befolyásolja a környezet hőmérséklete ezt. A képeken egy darabig mindkét kovászom látható, majd a későbbieken már csak a rozs. Ennek az az oka, hogy a búzakovászra ráetettem még egy kis liszttel, mert teljesen elfolyt, így némi fáziskésést okoztam neki. Amúgy is lényegesen látványosabb a rozskovász munkája. A búzakovász is ugyanezeken a folyamatokon megy keresztül, de kevésbé látványos módon. Ha a mozgása elcsendesedik és savanyú az illata, akkor az is jó.

Az etetés maga, csak liszttel és vízzel való bekeverést jelent, ilyen sűrűre:

etetés (bal-rozs, jobb-búza)

A továbbiak:

néhány órás beindultak a rozs gyorsabb ennyivel magasabb a rozs

ennyivel magasabb a rozs a rozs ilyen aktív ilyen a rozs állaga kész a rozskovász

Látható a képeken, hogy az érési folyamat alatt mennyire elfolyósodik a kovász, ezért is szoktam ennyire sűrűre keverni az elején.

Hogy mennyi idő mindez? Nyáron lehet egy nap, ha nagy hőség van. Télen, főleg, ha egy kicsit hűvös van a konyhában, akár 4-5 nap is lehet, főleg a búzakovásznál. Itt is érvényes, hogy nem az eltelt időt, hanem a kovász állagát kell figyelni és szorgalmasan kevergetni az aktiv fázisában.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gamail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

*NOVEMBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES | ONE DIRECTION | HARRY STYLES |    *****    Ma 12:00-kor TÖK jó JÁTÉK a G-Portál Histórián! Gyertek és nyerjetek kreditet :)))    *****    VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS!    *****    Gyorsan kell kredit? Játssz velünk! Most MINIJÁTÉK, okt. 31. 12:00 és nov. 02. 10:00 között pedig a TÖK jó JÁTÉK!    *****    Ismerd meg Önmagad. Életmód, recept klub, utazás, diéta és fogyókúra ötletek.Várunk!    *****    Szeretnél egy fansub csapat tagja lenni? Ha tudsz mangát szerkeszteni, vagy jó vagy angolból, jelentkezz!    *****    nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom. | <3 | nerd világom...    *****    Így lehet 36 millió forintod. Nézd meg ebben a videóban!    *****    *OKTÓBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az internetadó bevezetése ellen. Like-old facebook oldalunkat. - Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az i    *****    Regisztrálj a szamlazz.hu-n és használj egy kiváló, naprakész számlázó szoftvert akár teljesen ingyen!    *****    ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O HIHETETL    *****    http://littleblackfashion.blog.hu. Minden ami divat!    *****    ARROW OLICITY EGY RAJONGÓI OLDAL FELICITY&OLIVER KAPCSOLATÁRÓL ARROW OLICITY    *****    Térburkolat készítés - Kertépítés - Víz-, gáz- és központifûtés szerelés    *****    Tetõfedés - Kõmûves munkák - Festés - Burkolás - Villanyszerelés - Speciális tisztítás    *****    Dokumentummentés - Helyreállítás - Építés - Bontás - Felújítás - Házépítés - Lakásfelújítás - Generál kivitele    *****    Penészmentesítés - Épületszárítás - Palabontás - Szagtalanítás - Ózonkezelés - Fertõtlenítés - Könyvek tisztítása    *****    Mûszaki eszközök tisztítása - Gépek tisztítása - Koromeltávolítás - Kármentesítés - Tûzkár utáni takarítás - Ért&eac