E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Kovász készítése - Margit módszere

Kovász készítése - E.Margit

 

Nekem a gyorskovászos kovászindítás vált be, mert erre nem kell 3-5 napot várni, mire használható lesz.

Beírom a gyorskovász készítését, majd a további teendőket is.

 

Kovász:

Este:
1 dl langyos víz
1 kk méz
0, 7 dkg élesztő


ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-))

 

Ekkor már lehet sütni vele. Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe.  3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül, ezidő alatt semmi baja nem lett.

 

Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni. Ha elfelejtem, vagy hirtelen ötlettel állok neki sütni valamit, akkor a mikró olvasztóprogramján melegítek rajta 2-3 x 1/2 percet, így pillanatok alatt felmelegszik és használható. Tulajdonképpen hidegen is fel lehet használni, ilyenkor az egyéb folyadékokat szoktam egy kicsit meglangyosítani.  A maradékot ismét megetetve folytatódik, amit az imént leírtam.

 

Rozskovászt úgy csináltam, hogy egy evőkanál búzakovászt átetettem rozsliszttel, azóta csak ezt teszek bele.

 

Nekem egy-egy fél kilós vajas dobozban, lezárt fedővel van a kovászom, ebbe belefér a legaktívabb állapotban is. Ha nagyon ki akar kéredzkedni, akkor visszakevergetem.

(Kiegészítés néhány hónappal később: Mára már nagyobb dobozokban "lakik" a kovászom, mert sokkal többet használok. Ezért egyszerűbb nagyobb mennyiséget bekeverni, majd így használni belőle. Így nem feltétlen van szükség minden használat után a kovász szaporítására.)

 

A kovásszal készült kenyérhez több idő kell, mint a csak élesztőshöz, de ezt igyekszem a receptekben rögzíteni. Viszont megéri szerintem ezt a plusz ráfordítást, mert nagyon finom kenyeret lehet vele sütni.

 

Nem jut eszembe több leírni való a kovászról, ha kérdése van valakinek, kérem írjon a fórumon és válaszolok vagy ott, vagy kiegészítem ezt a kis leírást.

aktív búzakovász aktív rozskovász alvó búzakovász - csak a kép kedvéért vettem ki a hűtőből

Hosszú idő eltelt, amióta az előzőeket írtam. Azóta nagyobb dobozt kaptak a kovászaim és mostanában már hidegen, a hűtőből egyenesen felhasználom őket. A tésztához hozzátett vizet szoktam meglangyosítani egy kicsit. Az etetéstől úgy érzem elég sokan tartanak, ezért készítettem erről egy képsort. Szándékosan nem fogok az eltelt időről írni, mert nagyon befolyásolja a környezet hőmérséklete ezt. A képeken egy darabig mindkét kovászom látható, majd a későbbieken már csak a rozs. Ennek az az oka, hogy a búzakovászra ráetettem még egy kis liszttel, mert teljesen elfolyt, így némi fáziskésést okoztam neki. Amúgy is lényegesen látványosabb a rozskovász munkája. A búzakovász is ugyanezeken a folyamatokon megy keresztül, de kevésbé látványos módon. Ha a mozgása elcsendesedik és savanyú az illata, akkor az is jó.

Az etetés maga, csak liszttel és vízzel való bekeverést jelent, ilyen sűrűre:

etetés (bal-rozs, jobb-búza)

A továbbiak:

néhány órás beindultak a rozs gyorsabb ennyivel magasabb a rozs

ennyivel magasabb a rozs a rozs ilyen aktív ilyen a rozs állaga kész a rozskovász

Látható a képeken, hogy az érési folyamat alatt mennyire elfolyósodik a kovász, ezért is szoktam ennyire sűrűre keverni az elején.

Hogy mennyi idő mindez? Nyáron lehet egy nap, ha nagy hőség van. Télen, főleg, ha egy kicsit hűvös van a konyhában, akár 4-5 nap is lehet, főleg a búzakovásznál. Itt is érvényes, hogy nem az eltelt időt, hanem a kovász állagát kell figyelni és szorgalmasan kevergetni az aktiv fázisában.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

bookfanclub.gportal.hu -> KÖNYVAJÁNLÓK A MINDENNAPOKRA! -> bookfanclub.gportal.hu    *****    A tél oldala-HONLAPVERSENY.Összes nyeremény 2.000 kredit.Gyere és nevezz be, nem bánod meg.Sok más nyeremény is vár rád!    *****    Szeretnél egy szép ajándékot Karácsonyra szeretteidnek? Lepd meg õket egy SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓPPAL!    *****    Télapó itt van, hó a subája, jég a cipõje, leng a szakálla, de mit rejt a zsákja? Megtudhatod, ha IDE kattintasz! :)    *****    AGICAS-STYLE > Õszinte blog, rengeteg extrával < AGICAS-STYLE    *****    &#10054;&#10054;&#10054;Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak!Rengetek leírás, scriptek , CSS ,HTML kódok!Néz    *****    A szíved úgy ver mint egy dob - A üldözés csak most kezdõdik - Egy rossz lépés és az enyém vagy - FRPG    *****    katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt katt    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy személyre szóló HOROSZKÓP! Kinyomtatva és bekötve, keress oldalamon!    *****    Ha az asztrológiát szeretnéd tanulni teljesen INGYEN, keress oldalamon, mindig szeretettel várlak!    *****    SOPHIA BUSH! A nálunk leginkább a Tuti gimi sorozatból ismert színésznõ egyetlen magyar rajongói oldala! Gyertek! :)    *****    Honlapverseny! Idén bárki nyerhet, aki beküldi portálját! Ne légy szégyellõs, hisz minden portál egyedi a maga nemében!    *****    * Portálépítés * * Portálépítés * * Portálépítés * * Portálépítés * * Portálépítés * * Portálép&    *****    Már csak 2 napod van nevezni! Ne felejtsd el, idén nem csak az elsõ három helyezett nyer, BÁRKI NYERHET, AKI NEVEZ!    *****    AGICAS-STYLE > szépségápolás, élet, blog, mozi, könyv < AGICAS-STYLE    *****    Kristina Waardahl elõadása a kérdõasztrológiáról, a Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület rendezvényén.    *****    Minden kérdésedre válaszolok KÉRDÕASZTROLÓGIA (HORARY) szabályai szerint.    *****    Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában    *****    Legendákkal nem lehet csatát nyerni. - A JÁTÉK csak most kezdõdik! - CSATLAKOZZ!    *****    Nyerj a portálodnak .hu domaint, rengeteg kreditet, bannermentesítést, MOMENTS ajándékcsomagot és még sok mást!